Србија и Бугарска - мрље прошлости и садашњости

Наравно, данас имамо исту политику „да Србија буде што мања“, данас су Албанци керови великих сила као што смо ми Срби требали да будемо керови за Бугаре.

Не знам на коју јужну Србију мислиш, Србија је 1878. добила 4 округа као проширење на југу, тј. југоистоку, из које је релативно брзо, уз жмурење великих сила, истерано целокупно арнаутско и турско (муслиманско) становништво. Део ових крајева Бугари су сматрали својим територијама, али упркос томе су ствари са Србима да тако кажем доведене у ред све до 1885. и српског напада Бугарској иза леђа.

Прича о 1913. је мало другачија, мада ово што кажеш је донекле тачно.
1912. Србија и Бугарска потписују тајну конвенцију којом се између осталог предвиђа подела територија после протеривања Турске. Да не улазим превише у детаље, било је договорено да линија поделе иде линијом Охрид- Крива Паланка, где се источно од ове линије предвиђа да територија припада Бугарској, а део јужно од Шар планине и источно од ове линије је био спорна зона, око које би се преговарало. У случају неуспеха преговора, стране су се сложиле да се приступи арбитражи код руског цара.
Пошто је, акцијама АУ Србија онемогућена да изађе на море, Срби су одбили да испоштују договор са Бугарима и предају им наеведене територије.
Бугари, подстакнути АУ елементима у својој војсци нападају српску и грчку војску, што је било равно самоубиству. Турска напада Бугарску, враћа делове источне Тракије и одбације Бугаре од предграђа Цариграда.
Коначно, Румунија улази у рат против Бугарске и њене трупе су за недељу дана на софијском пољу. Бугарска капитулира, Румуни отимају део Добруџе (касније враћен), Грци праве масакр над Бугарима у Егеју, Турци се консолидују на Балкану, а Срби задржавају део Македоније.
Али се ето Бугарима већ за пар година пружила прилика да прекроје границе, што су и искористили, уз велика српска страдања.
Наравно, лако је причати о страдањима, али треба видети узроке...

da, predvidjeno je da Bugarska sama vodi rat na marickom bojistu i da posalje 2 divizije u makedoniju da zauzem taj istocni deo kad Srbi potuku Turke na severu
ali Bugarska salje samo 7. Rilsku u pomoc Timockoj diviziji I poziva koja je u sastavu II armije
7. Rilska i ne stupa u borbu, vec se odmah prebacuje na maricko bojiste, Bugari trpe poraz kod Catladze jer su se osilili da zauzmu Carigrad i stradaju od kolere
1913. drze pod opsadom Jedrene i Srbija im salje dve divizije u pomoc bez kojih Jedrene ne bi palo... po tome Bugari nisu ispostovali tajni dogovor, izuzev nekih zlocina u okolini Krive Palanke nisu ucestvali na vardarskom bojistu...tesko je ocekivati da im Srbija, koja je iskrvarila za oslobodjenje tih teritorija, sad iste preda

А можемо и неке карте бугарске средњовековне државе да поставимо:

srbija.jpg

e vidis i tad su nas napali, kad je granica bila na Kopaoniku

da, predvidjeno je da Bugarska sama vodi rat na marickom bojistu i da posalje 2 divizije u makedoniju da zauzem taj istocni deo kad Srbi potuku Turke na severu
ali Bugarska salje samo 7. Rilsku u pomoc Timockoj diviziji I poziva koja je u sastavu II armije
7. Rilska i ne stupa u borbu, vec se odmah prebacuje na maricko bojiste, Bugari trpe poraz kod Catladze jer su se osilili da zauzmu Carigrad i stradaju od kolere
1913. drze pod opsadom Jedrene i Srbija im salje dve divizije u pomoc bez kojih Jedrene ne bi palo... po tome Bugari nisu ispostovali tajni dogovor, izuzev nekih zlocina u okolini Krive Palanke nisu ucestvali na vardarskom bojistu...tesko je ocekivati da im Srbija, koja je iskrvarila za oslobodjenje tih teritorija, sad iste preda

Главни терет I балканског рата поднела је Бугарска, довољно је упоредити број мобилисаних војника, правце борбених дејстава, ширину фронта коју су држали, и нарочито близину Цариграда.
Нема разлога да и после толико времена будемо необјективни и задрти:

First_Balkan_War.JPG

Са карте је јасно да је исход I балканског рат одлучиван у борбама између Бугарске и Турске јер је победом Бугара Турцима одсечена одступница из Македоније, са КиМ и Албаније, што се и десило.
Зато су Турци своје елитне дивизије бацили на бугарски фронт, и то на целу дужину, а поготово су крваве биле битке на правцу према Цариграду, погледај нпр. битку за Кирк Килисе.

Али све то је споредно, оно што је важно јесте сагледати ствари које су се тада десиле из данашње перспективе и извући одговарајуће поуке. Јабука раздора између балканских савезника, Македонија (и македонска нација) створена је захваљујући империјалним тежњама ондашње српске елите, а на штету пре свега српског народа доле.

Да ли довољно говори податак да у Македонији данас готово и да нема Срба, и да су ти Срби тамо жртвовани зарад сулудих идеја некакве империје? Зашто је било неопходно тако тврдоглаво држати део Македоније лево од линије Охрид-Крива Паланка?
Шта се са том територијом десило данас, и због чега је толико Срба погинуло око ње, и балканским ратовима, и поготово у првом светском рату?

e vidis i tad su nas napali, kad je granica bila na Kopaoniku

Некада је граница била код Старог Раса, данас је ту Нови Пазар.
Не можеш да мешаш средњовековне државе где су се области добијале ратовима или у мираз (или миразом после ратова), са националним државама савременог доба.
Уосталом, цар Душан је померио границe Србије далеко на југ и на исток, па то опет нема везе са савременим националним државама.

dusanovo-carstvo.jpg

. Mislim da Srebreni fali malo sagledavanja istorije sa vishe strana. Ovo shto ovde chitam mi mirishe na to da je ona chitala samo srpsku literaturu, a da se na bugarsku jako slabo osvrnula. Pritom, citira knjige iz perioda kada se znalo zashto se pishe istorija: da bi se nad ljudima vrshila propaganda. U njenim postovima, za sad, ne vidim nijedan relevantan izvor o srednjovekovnoj istoriji. Ovakva citiranja me izludjuju isto kao kad neko citira Corovica kao izvor.

У праву си , душице, да још не знам целу бугарску литературу. Али грешиш кад кажеш да их не цитирам...... Златарског, Јорданова и бугарског министра К.Јиречека (целокупна дела) баш често цитирам...Џурову изузетно ценим, њених радова имам ваљда највише..Кад немам одакле нешто да сазнам, посећујем крораина.ком...тамо је обиље аутора и све је преведено на блгарски..
Јел имају Бугари неког пре Јиречека да је написао било шта о Блгарима, свеједно који део да је обрадио- Дуростол или подунавску Бугарску, све ме интересује, дај све што имаш у ел. форми.
Такође молим те направи овде релевантан избор о средњевековној историји Срба, радо ћу кориговати своје ставове ;)
За мене релевантно значи: што ближе догађају, на оригиналном тексту и са реалним топонимима тога времена.
Напр немогуће је наћи оригиналан ДАИ , само преписе..да не говорим о намерно уништеним српским рукописима, посебно у крајевима које су после турске окупације добили Бугари, на основу Берлинског конгреса и "Румелијског устанка"...

Ти би ми помогла много ако имаш сачувано са студија историје у Софије или лично , неке податке о немачким владарима Бугарске, специјално ме интересује њихов састав владе и министара до ере комунизма.

Некада је граница била код Старог Раса, данас је ту Нови Пазар.
Не можеш да мешаш средњовековне државе где су се области добијале ратовима или у мираз (или миразом после ратова), са националним државама савременог доба.
Уосталом, цар Душан је померио границe Србије далеко на југ и на исток, па то опет нема везе са савременим националним државама.

http://nastavnikdamir.files.wordpress.com/2011/03/dusanovo-carstvo.jpg

Једини је проблем што Стари РАС још није пронађен ,а Нови Пазар је насеље из 15.века, опет си заборавио основно?
А овом картом си превазишао, у негативном контектсу и самог себе- карту је направио наставник Дамир , хехехехехехе!!!!

Ова је печујској цртана и много је ближа истини
Image286.jpg

Nemačka karta: Srbija iz Dušanova doba
Karta pronađena u pečujskom vojnom arhivu

Карт француског историчара такође сам постовала већ овде.

Poslednja izmena:
ovo je upuceno mom drugaru sa tema o lutalicama :D
eto ja ti pisem da su nas napali kad je granica bila na Kopaoniku, ti kazes kod Rasa, ali karta koju si postavio kaze drugacije, tad nije postojala srpska makedonija
nekada pre (u srednjem veku) nisu postojale srpska i bugarska nacija, ali su postojali narodi i njihova vlastela i bugarska vlastela je konstantno pokusavala da potisne, a Boga mi i istrebi, srpsku vlastelu i porobi srpski narod
ista stvar je bila i u XIX veku, sa tom razlikom sto je Milan pokrenuo blentavi rat i dao, izmedju ostalih i tebi, priliku da stvar gledas kao nadmetanje izmedju Srba i Bugara oko makedonije
bilo kakva velika Bugarska je pretnja po opstanak srpskog naroda i ponavljanja 924.
nije granica velike Bugarske na Drimu, ona je na Drini
nasi odnosi se moraju posmatrati od srednjeg veka, jer se nista bitno nije promenilo
ono sto je sad jedino drugacije je to da nestajemo kao narod i mi i oni, ali ce oni, zbog vece agresivnosti i bugarizacije, duze opstati kao nacija
a sto se tice I Balkanskog rata, Bugari nisu ispostvali sporazum, vec su zeleli vise nego sto su mogli da pojedu i da Srbi izginu za njihove zalogaje

Poslednja izmena:
Једини је проблем што Стари РАС још није пронађен ,а Нови Пазар је насеље из 15.века, опет си заборавио основно?
А овом картом си превазишао, у негативном контектсу и самог себе- карту је направио наставник Дамир , хехехехехехе!!!!

Ова је печујској цртана и много је ближа истини
Image286.jpg

Замисли, а ја био на његовим остацима пре пар година, ето, да сам знао да није пронађен, могао сам ја да га пронађем..

Stari_Ras.jpg

Уствари да, ти вероватно мислиш на онај Рас у Етрурији, увек сметнем с ума такве ствари..

Saveznici nisu imali jasan plan za borbu protiv "bolesnika sa Bosfora" reseno je da srpske vojske operiraju u Vardarskoj Makedoniji , crnogorske u Albaniji, grcke u Epiru i Solunu,a bugarske u Trakiji ( zasto u Trakiji to je vec drugo pitanje ) .

Glavni komandant bugarske vojske je car Ferdinand njegov zamenik je general Mihail Savov a nacalnik staba general Ivan Kicev stab bugarske vrhovne komande nalazi se muskoj gimnaziji u Staroj Zagori .Prema planu bugarske komande reseno je da se forsira reka Tundza a zatim pravac LULE BURGAS i da se opkoli ODRIN.Prva bugarska armija pod komandom generala VASILA KUTINCIVE i trece bugarska armije general RADKO DIMITRIJEV izvode poznatu LOZENGRADSKU OPERACIJU.

Jos tada bugari pokusavaju da podvale Stepi Stepanovicu ( kasnije to posebno dolazi do izraz kod Jedrena ) .

Druga bugarska armija ( general NIKOLAJ IVANOV ) forsira reku Tundzu bez mnogo uspeha pocinje poznata KARA AGAC - LULE BURGAS -BUNAR HISARSKA OPERACIJA ( ovo je najveca pobeda bugarske armije ) .

Abdulah pasa brani kotu KARA AGAC i potisnuje bugare na pomoc im dolazi PETA DUNAVSKA DIVIZIJA koja probija kotu KARA AGAC .Najveca bugarska pobeda ( oko 3000 zarobenih turaka i 5 zastava ) na potegu KARA AGAC je cista izmislica u sustini SRPSKA VOJSKA donela je bugarima najvecu pobedu .Camil pasa nudi primirje bugarima car Ferdinand odbija i daje naredjenje da se napadne CATALDZA tu ce bugari doziveti jos jedan poraz kasnije izgubice i Jedrena itd itd .

Poslednja izmena:
eto ja ti pisem da su nas napali kad je granica bila na Kopaoniku, ti kazes kod Rasa, ali karta koju si postavio kaze drugacije, tad nije postojala srpska makedonija
nekada pre (u srednjem veku) nisu postojale srpska i bugarska nacija, ali su postojali narodi i njihova vlastela i bugarska vlastela je konstantno pokusavala da potisne, a Boga mi i istrebi, srpsku vlastelu i porobi srpski narod
ista stvar je bila i u XIX veku, sa tom razlikom sto je Milan pokrenuo blentavi rat i dao, izmedju ostalih i tebi, priliku da stvar gledas kao nadmetanje izmedju Srba i Bugara oko makedonije
bilo kakva velika Bugarska je pretnja po opstanak srpskog naroda i ponavljanja 924.
nasi odnosi se moraju posmatrati od srednjeg veka, jer se nista bitno nije promenilo
ono sto je sad jedino drugacije je to da nestajemo kao narod i mi i oni, ali ce oni, zbog vece agresivnosti i bugarizacije, duze opstati kao nacija
a sto se tice I Balkanskog rata, Bugari nisu ispostvali sporazum, vec su zeleli vise nego sto su mogli da pojedu i da Srbi izginu za njihove zalogaje
Да, напали су нас кад је граница била на Копаонику, напали смо и ми њих пар стотина година после тога код Велбужда (млади Душан који је био син бугарске принцезе се истакао у бици), ваљда је поента да престанемо да се кољемо, а не да они гледају да успоставе добросуседске односе са Хрватима, а ми да од Сунчевог Брега направимо лепо домаће летовалиште...

Што се тиче балканског рата показало се управо да су Срби желели више него што су могли да сваре, данас се поготово то јасно види...

Na tromedju Grcka,Bugarska i Turska .
Што лепо не рече да је то бугарски назив за град Једрене... И да је Одринска Тракија назив за целу ту област, која је после II балканског рата очишћена од Бугара...
Е мој Кумановац..

Замисли, а ја био на његовим остацима пре пар година, ето, да сам знао да није пронађен, могао сам ја да га пронађем..
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/85/Stari_Ras.jpg
Уствари да, ти вероватно мислиш на онај Рас у Етрурији, увек сметнем с ума такве ствари..

Била је екскуризија БАН-оваца у Србији?
Не знам за Рас у Етрурији, то ваљда само ти знаш.

А ја сам ти овде открила да је постојала Рашка река, по аустријском путопису из 1840.,на месту где се данас налази Розова долина и река Стрема.
Добио си све изворе- и књиге аустријанаца на више језика и превод на матерњи.

Што се ненађеног Раса у Србији тиче. мислила сам знаш и неку књигу одобрену од САНУ, не само од БАН ?
То пише Михаило Динић ,српски историчар и академик САНУ. који је највећи део научног рада посветио истраживању српске средњовековне прошлости.
http://www.sanu.ac.rs/Clanstvo/IstClan.aspx?arg=881,

Овако каже:
mdinicubikacijarasa.jpg

Не могу ни да га лоцирају јер стари рукописи кажу да се налази на Ибру, а средњевековни Ибар данас је река Марица, припала је бугарској држави ,створеној 1878.године

Због Анчике да нагласим да је цитат од бугарског аутора Ивана Дуриданова "The language of the Thrascians".:
ibarmarica1.gif

А имате и на другим местима и цитатима
Река Ибар (Ebre (Catalan), Èbre (French), Ebro (Finnish, Italian, German, Hungarian, Polish, Portuguese, Spanish, Swedish), Iberus (Latin), Hèvros, Эвр, Гебр - Εβρος (Greek and Ancient Greek), Marica (bulg.),Meriç Nehri (tur.)

и лако ћете наћи свуда, ако време утрошите квалитетно, на информације..

ево, брзински преглед:
Пољски аутор
books

Српски аутор
books

Група аутора- археолога
books

Poslednja izmena od moderatora:

Na Slivnici ili bolje receno na potegu Aldumirovci-Bratuskovo-Slivnicki vis bugari su zgazeni.

Moravsko-Dezevski odred u kome su bili uglavnom Srbi iz Makedonije (95 %) pod komandom Milosa Milojevica demolirao je bugare na potegu Aldumirovci-Bratuskovo-Slivnicki vis.

Poslednja izmena:
Ти можеш мени свашта нешто да откриваш, али већина твојих открића се косе са званичном историјом...
Рушевине места које зову Стари Рас се налазе код Новог Пазара, сад ако ти имаш неку паралелну историју, која није ни Деретићева него нека десета, онда ***, живимо у паралелним световима онда..

http://www.stariras.com/stari-ras/

Да, напали су нас кад је граница била на Копаонику,

Граница до које су стизали Блгари у пљачкању српских територија искључиво је река Марица (некадашњи Ибар, а често звани "српска Морава" јер смо ми сваку воду звали Моравом, види Вук.КараджићИ то ту где "Куманово" каже- Једрене, или Дринопоље по старим рукописима.

books

Јесу стигли до српске Мораве, што је у средњем веку значило до реке Марице.
Блгари су све до 1878.држали само Дуростол, Трново (и то су га населили тек под Турцима) и изнад Варне.
На западу од њих била је српска Морава. значи данашња Марица.

Шта да вам причам кад је блгарски Охрид- синоним за Силистрију, хехехехе!

Ти можеш мени свашта нешто да откриваш, али већина твојих открића се косе са званичном историјом...
Рушевине места које зову Стари Рас се налазе код Новог Пазара, сад ако ти имаш неку паралелну историју, која није ни Деретићева него нека десета, онда ***, живимо у паралелним световима онда..

http://www.stariras.com/stari-ras/

Сребрена, јел имамо излаз на Црно море у твојој верзији историје или не?

САНУ литература није моја верзија историја, то је свакоме јасно.
Синоними ИБАР= МАРИЦА = СРПСКА МОРАВА документовани су ти горе, пољским и бугарским и српским итд..цитатима.
Аустријанац Ами Буе и Чех К.Јиречек дали су једнакост за реку РАШКУ= турски ЂОПСА = блгарска СТРЕМА
Крумову државу 813 , мајушну, идентификовао је Николај Дурнов.
Карту Душановог царства из 14 века пронашли су Мађари.
Карту Душановог царства, паралелну са етнографским стаништем Срба, направио је уважени француски историчар.
Слику двоглавих орлова на одори Константина Тихог у јавност је изнела бугарска научница Аксинија Џурова.
Записи Калојана и Константина Тихог су лично њихово сведочанство да су Немањини унуци, објавила исто А.Џурова.
итд..ит...

Уопште ту нема моје икакве верзије, само сам другима ставила на увид неке делове радова врло признатих и уважених научника.
Ко год да ме поштује овде или не, увек има линк испод мојих текстова одакле ми материјал .

Али дај ти извор да су Блгари имали границу на српском Копаонику ,основни је ред.

banujga.gif

САНУ литература није моја верзија историја, то је свакоме јасно.
Синоними ИБАР= МАРИЦА = СРПСКА МОРАВА документовани су ти горе, пољским и бугарским и српским итд..цитатима.
Аустријанац Ами Буе и Чех К.Јиречек дали су једнакост за реку РАШКУ= турски ЂОПСА = блгарска СТРЕМА

Уопште ту нема моје икакве верзије, само сам другима ставила на увид неке делове врло признатих и уважених научника.

Али дај ти извор да су Блгари имали границу на српском Копаонику ,основни је ред.

banujga.gif

Копаоник је најпре помеуо Црни Лепотан, ја сам навео да је граница била близу данашњег Новог Пазара..

417px-Territory_of_the_First_Bulgarian_Empire_-_9_th_century.png

http://en.wikipedia.org/wiki/First_Bulgarian_Empire

@ccaterpillar
Колега, када убудуће будеш желео да оспориш нешто, појачај квалитет аргументације. Стварно, позивање на блог и Википедију нема смисла.

Драго ми је да сте престали са вређањем и прозивањем, али чини се да сте прешли на културна подбадања и провокације. Дискусија може да се води и без тога...

Poslednja izmena:
Да, напали су нас кад је граница била на Копаонику, напали смо и ми њих пар стотина година после тога код Велбужда (млади Душан који је био син бугарске принцезе се истакао у бици), ваљда је поента да престанемо да се кољемо, а не да они гледају да успоставе добросуседске односе са Хрватима, а ми да од Сунчевог Брега направимо лепо домаће летовалиште...

Што се тиче балканског рата показало се управо да су Срби желели више него што су могли да сваре, данас се поготово то јасно види...

au, pa ti ne baratas cinjenicama
molim te pogledaj negde ko je koga napao 1330.
jedini put u istoriji kad su Srbi napali Bugare je bilo 1885.

Што лепо не рече да је то бугарски назив за град Једрене... И да је Одринска Тракија назив за целу ту област, која је после II балканског рата очишћена од Бугара...
Е мој Кумановац..

a ko je to uradio? da nismo mi?
mi smo im pomogli da oslobode Adrijanopolj (meni je ovaj grcki naziv lepsi), a oni su ga izgubili jer su hteli nase

Back