Molonlabe
Poznat
- Poruka
- 7.225
Ево сад гледам, не пише Ћустендил, него колико видим пише Велбужд. Унутар Србије је, али сама битка се одиграла нешто даље...
![]()
Свеједно. Углавном у Србији је... Српска војна сила је прегазила Бугарску.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ево сад гледам, не пише Ћустендил, него колико видим пише Велбужд. Унутар Србије је, али сама битка се одиграла нешто даље...
![]()
Шишман значи дебео на турском. Шишмани су били куманског порекла.Taj Šišman (šišmiš)) je bio(...)
Наравно, то нико не спори, осим мале исправке.Свеједно. Углавном у Србији је... Српска војна сила је прегазила Бугарску.
Поред Јована Кантакузина, Нићифор Григора је био најзначајнији византијски историчар 14. века.
С. Ћирковић, Б. Ферјанчић. Нићифор Григора. Византијски извори за историју народа Југославије, том VI, Београд 1986, стр. 145—153.
http://www.istorijskabiblioteka.com/art:nicifor-grigora
Po ovom citatu o beskrajnom moru Srba 1347.g., severno od linije Hristopolja do Dimotike,to izgleda ovako (na brzinu sam ucrtala na dve karte, čisto zbog stvaranja slike koji je to prostor, nije precizno ):
През август 1324 г. в неговият лагер в Източна Тракия пристигат пратениците на Михаил Шишман, с имена Гръд и Панчо. Научавайки за брака на царя със сестра си, младият император приема мирните предложения. Според договорките, в българско владение остават Айтос, Анхиало, Ктения, Русокастро, Месемврия (Несебър), а в гръцко - Пловдив, Созопол, Агатопол и Вукелон.
Diambol je, usput rečeno, ono mesto kod današnjeg Jambola, gde će car Dušan da umre, neočekivano, 27 godina kasnije.Българската войска, подкрепена от татарски наемници от Златната орда, се отправя към Одрин и Димотика..Следвайки го, Андроник III преминава границата, превзема и разрушава крепостта Диамбол.
Dečanski sačekuje Šišmana na polju kraj Dobriča, pri slivu reke Toplice u Moravu ,po toponimima srednjeg veka koji su po današnjim kartama (1934.je završeno menjanje toponima u današnjoj Bugarskoj) bugarske reke Topolovnica i Marica (=Ibar=Srpska Morava po podacimašto sam ranije dala), znači negde ovde:Стефан Дечански първоначално изчаква своя бивш тъст на полето край Добрич при сливането на р. Топлица с Морава
hm, ti hoces da kazes da su se kroz celi srednji vek Srbi prostirali od Vrbasa do Marice?
Sta je bio?
Наравно, то нико не спори, осим мале исправке.
Војска је била већином најамничка, Французи и Шпанци, оклопници. Бугари су имали плаћенике Татаре и Влахе...
Зато сам и рекао да смо далеко одлутали од онога на шта би требало да се усредсредимо...
Ево, лик на једном форуму је долично сажео причу о раздобљу о коме говоримо:
Boksi, to je teška generalizacija. Balkanski narodi (i ne samo balkanski) se ništa nisu pitali (niti su postojali, u današnjem smislu nacije) maltene sve do XIX veka. U državnim pitanjima su učestvovali tako što bi dali ,,Caru carevo, bogu božije", bežali u gustiš kada tadašnji vladari ,,rešavaju svoje razmirice", i eventualno ginuli kao pomoćni pešaci (oni kojima je zapalo da ih njihov vlastelin povede sa sobom), i veze nisu imali da pripadaju nekakvoj naciji. Gledaj na srednji vek i tadašnju politiku otprilike kao na mafijaške bosove i njihove organizacije. Vladari su ti bili ,,Capo di tutti capi" a njima podređeni manji velikaši su ti ,,capi". Svi ratovi i odnosi su manje-više bili lični. Dakle, dvojica plemića (bili oni carevi, kraljevi, grofovi, vojvode..) se posvađaju oko nečega (oko poseda, žene, čega god..) i pozovu svoje ortake da im se pridruže (tim ortacima su davali poklone, zemlju od koje su se ovi izdražavali) na nekom polju kako bi rešili problem (seti se filma ,,Bande Njujorka" to ti je, u suštini, slika feudalne Evrope. Vizantija je nešto malo drugačije, a Srbija tog doba je na pola puta.) Narodu je bilo sve jedno da li će danak davati bugarskom, srpskom, mađarskom ili turskom velikašu,bitno da je što manje (Nakon sloma Despotovine, narodu je čak bolje bilo pod Turcima nego pod srpskom vlastelom, a molili su boga da ostanu pod Turcima i da ne dođu pod vlast mađarske vlastele....)
Izvinjavam se na dugačkom, manje-više off topic-u ali mislim da je važno ovo pojašnjenje kada govorimo o odnosima u srednjem veku. Često tadašnje relacije, politiku, percepciju sveta gledamo kroz današnju prizmu, a to unosi zabunu. Pozdrav!
tesko da je stranih najamnika bilo vise od 15% u nasoj armiji
oni su bili jako skupi i verovatno su cinili gardu i udarne jedinice (onaj deo vojske za koji se pretpostavlja da im je komandovao Dusan)
Управо тако. Србија је као богата земља могла приуштити такве војнике.
Уједно, такви су били потрошни материјал, односно ударне јединице, да би се штедили српски војници и тако чувала супериорна српска раса за даља освајања. Штета што је то све прекинуто, био је то одличан концепт.
Муж и син бугарске принцезе су чували супериорну српску расу?![]()
Муж и син бугарске принцезе су чували супериорну српску расу?![]()
Шишман значи дебео на турском. Шишмани су били куманског порекла.
Управо тако. Србија је као богата земља могла приуштити такве војнике.
Уједно, такви су били потрошни материјал, односно ударне јединице, да би се штедили српски војници и тако чувала супериорна српска раса за даља освајања. Штета што је то све прекинуто, био је то одличан концепт.
Имаш неки валидан извор да постоји бугарска принцеза у 14,веку??
Ваљда знаш да то значи да прво мора да постоји КРАЉ , крунисан од некога у Риму или Цариграду, па тек онда његова ћерка може да се назове Принцезом?
Може и неки валидан линк или књига да су Блгари икад имали Краљеве и Цареве, крунисане и признате од Рима или Цариграда.
Гротеска је да ти немаш основне појмове из основно-школске историје, вероватно БАН другачије формира едукативни процес.А од кога је био признат цар Душан? Или не смем да га зовем царем? Твоји покушаји да овде пишеш своју верзију историје делују све гротескније.
Да не помињем опет твоје расистичке инсинуације на Чединог оца Тарзана у вези са православним Балканом.Муж и син бугарске принцезе су чували супериорну српску расу?
Гротеска је да ти немаш основне појмове из основно-школске историје, вероватно БАН другачије формира едукативни процес.
Шта ти мислиш, како се постаје Цар?
Крстиш ту неке принцезе бугарским, докажи!
И да су етничке Блгарке, и да су принцезе...
Једноставно је
Значи за Петра Великог се не може рећи да је био цар. Ни о ИвануГрозном не можемо говорити као о цару...
А за етничке Бугарке заиста не знам, немам представу колико је татарских крвних зрнаца имала мајка цара Душана..
Значи за Петра Великог се не може рећи да је био цар. Ни о ИвануГрозном не можемо говорити као о цару...
А за етничке Бугарке заиста не знам, немам представу колико је татарских крвних зрнаца имала мајка цара Душана..
@Srebrena
Da nisu možda bile srpske po vašem shvatanju ??
Не'ам појма о томе, али колико се ја разумем, Иван Грозни никако није могао бити ни крунисан ни признат у Цариграду ни од Цариграда, значи, ако је веровати Сребреној, није могао да буде цар. Е сад, једино ако онај Цариград који је пао 1453. није тај Цариград, него неки други Цариград...Ivan Grozni je, ako se ne varam, bio sin poslednje vizantijske princeze, sinovice cara Konstantina Dragasa, i na osnovu toga je preuzeta titula cara, a kasnije i imperatora
Не'ам појма о томе, али колико се ја разумем, Иван Грозни никако није могао бити ни крунисан ни признат у Цариграду ни од Цариграда, значи, ако је веровати Сребреној, није могао да буде цар. Е сад, једино ако онај Цариград који је пао 1453. није тај Цариград, него неки други Цариград...
Ја писао, па видео да нема вајде, па рекох да прихватим твоју "логику", кад оно дођем у сукоб са тобом... Што би рекли наши сељаци, "сад нећеш ни како ти оћеш".Па до пре три сата си данима писао како татари немају везе са Блгарима, а сад мајка цара Душана, за коју не знаш ни како се зове јесте Татарка, бугарска принцеза?????
Где су су ти те бугарске принцезе?
Зашто не знаш какв је поступак у крунисању?
Зашто не знаш кад и како је крунисан Цар Душан, а дозвољаваш себи да пишеш свашта о било коме ко је Србин?
Зашто не знаш ко је први крунисани краљ Србије?
Зашто не знаш баш ништа?
Па зар ниси свршио те школе при БАНу већ?Ја писао, па видео да нема вајде, па рекох да прихватим твоју "логику", кад оно дођем у сукоб са тобом... Што би рекли наши сељаци, "сад нећеш ни како ти оћеш".
А наш цар Дуле је зарадио анатему, и он и Јоаникије, нешто се закомпликовало око папирологије код крунисања. Злобници веле да анатема траје 1000 година (без обзира што је касније скинута), тако да нам, судећи по томе, остаје још неких 200 и нешто година да гулимо...
А о Првовенчанима нећемо, да не умислиш да си ти професор, а ја ђак, јес да је у овој земљи све на тумбе, али би то ипак било ван сваке памети...
Свеједно. Углавном у Србији је...
Ја писао, па видео да нема вајде, па рекох да прихватим твоју "логику", кад оно дођем у сукоб са тобом... Што би рекли наши сељаци, "сад нећеш ни како ти оћеш".
А наш цар Дуле је зарадио анатему, и он и Јоаникије, нешто се закомпликовало око папирологије код крунисања. Злобници веле да анатема траје 1000 година (без обзира што је касније скинута), тако да нам, судећи по томе, остаје још неких 200 и нешто година да гулимо...
А о Првовенчанима нећемо, да не умислиш да си ти професор, а ја ђак, јес да је у овој земљи све на тумбе, али би то ипак било ван сваке памети...
То ти кажем, путовала дуго документација око крунисања, и у међувремену пала анатема..Па зар ниси свршио те школе при БАНу већ?
Зарадио јесте један мали грип...али 6 година после крунисања.
Ама јесте она скинута, сестринске цркве су се помириле и бла бла, ја и рекох злобници причају свашта.Care, ako je anatema skinuta onda ona vise ne traje...a ako je rec o skidanju onda ona traje jos uvek....