Србија и Бугарска - мрље прошлости и садашњости

какво је твоје мишљење о овом чланку? ја држим да је написан само из једног разлога- да, у светлу данашњих политичких прилика и руско-српских односа, оправда руску политику на Балкану у другој половини 19. века- која је свој пуни израз добила Санстефанским миром. наравно, аутору не иде у прилог чињеница да су Руси свој интерес видели пре у стварању велике Бугарске, него велике Србије :lol: и потпуно игнорише чињеницу да је мировни уговор био ништа друго до списак руских жеља (за које су знали да ће ићи на ревизију великих сила), и да је БиХ била понуђена АУ још пре његовог закључења, како би умирили АУ која није могла прихватити ситуацију да се Источно питање решава без њих.

не знам зашто је тешко Србима да прихвате да је Русија као велика сила, водила рачуна најпре о својим интересима- а они су у највећој мери били везани за источни Балкан и Босфор, док је на западном делу полуострва морала прихватити утицај АУ, а ми смо се нашли у том западном делу, зато смо и прошли како смо прошли.

Fakat je da su Bugari porodili jednu veoma bogatu slovensku srednjovjekovnu kulturu u granicama svoje države.

Draga kolegice, fakat je povijesni da sve što je tekovina srednjeg veka u današnjoj Bugarskoj (stvorenoj 1878 i 1885.g.) pripada Srbima.
Jedan mali pregled:

Niz crkvi i manastira iz 14 veka podigli su članovi porodice Dejanović-Dragaš :

Црква Св. Ђорђа у Колуши , седиште митрополита ове области;
Црква Госпођино Поље (XIV век);
Црква Благовештења, у селу Слокоштици
Црква Св. Николе, у селу Слокоштици
Црква Св. Арханђела, у селу Слокоштици
Црква Св. Димитрија у селу Слокоштици
Црква Св. Петкеу селу Слокоштици
Црква Св. Јована Богослова (Земенски манастир)
код села Белова (више жељезничке станице Земен) у данашњој Бугарској
Старе цркве у области Трна и Брезника (у Бугарској)

Kompleks Rilskog manastira, mesto života i dela srpskog svetitelja Jovana Rilskog , utemeljeno od strane Srbina Relje Ohmućevića, takođe 14.vek (ako se slažete, koleginice, da je to taj srednji vek)

Грбови са иконостаса у Рилском манастиру
302997_274262645944624_177309975639892_662703_519362299_n.jpg

Crkvu Spasovsku severno od Velbužda/Ćustendila , zadužbinu Stefana Dečanskog, sazidanu u čast pobede 1330., Blgari su srušili 1913.g.

Zvono sa te crkve ,sa srpskim natpisom, preneli su u Sahat-kulu ..a naknadno sakrili od očiju javnosti.

Zadužbinama dinastije Nemanjić na terenu današnje Bugarske kao i današnje BJR Makedonije nema konačnog broja još uvek, ovo je delimičan spisak ovde:

U 13.veku Car bugarske teritorije (Trnovo i okolina, ništa južnije i ništa zapadnije) je Nemanjin unuk, poznat kao bugarski car "Drugog blgarskog carstva" koji pominje uvažena koleginica , u odori sa heraldičkim grbom Srbije čiji je predstavnik

Njegova (car Konstantin Tih I Asen) zadužbina srpstvu i Srbljima je lepa crkva u Bojani, predgradju današnje Sofije:
800px-Boyana_church_whitened-1.jpg

Сам Тихомир (Константин Асен ) навео је у својој повељи Св.Ђорђу крај Скопља да му је Stefan Nemanjić деда.("дед царства ми")

Bojansku crkvu krajem 13 i početkom 14.veka renoviraće i dogradiće još jedan unuk Nemanjin-Kalojan "blgarski car" i ostaviće zapis u istoj crkvi:

Kult Sv.Milutina Srbina vezan je kako za samokovsku oblast tako i za sofijsku, pre svega zato što je tu zadužbina samog Milutina (i prenešene mošti)..dugo su je zvali Crkva Sv.srpskog kralja, tek pre nekoliko godina su je preimenovali

Ovako je izgledala dve godine posle Berlinskog kongresa, kada je prebačena u vlasništvo satelitske novostvorene države Bugarske
800px-St_Nedelya_Church_1880-1.png

svnedvramka-1.jpg

Manastir Maglić ( u centralnoj Bugarskoj, iznad Stare Zagore, na kraju Raške doline) zidao je Kalojan, unuk Sv.Stefana Nemanjića..
A na dvorišnoj česmi manastira u bugarskom Sopotu (kod Stare Zagore, oko Raške doline) uočljiv je dvoglavi orao- heraldički srpski znak.
st-spas-3-1.jpg

Poslednja izmena:
Auu kakav smo narod ?! Nije mi ni najmanja namjera da branim Bugare, inače iz Crne Gore sam.
Neke stvari na koje je kolega Ccarterpilar sasvim dobronamjerno ukazao odmah je 5-oro vas skočilo da ga napada kao narodnog neprijatelja...

U pravu je Ccarterpillar za većinu stvari koje iznosi ovde, koje su poznate kao naučne činjenice.... repka za nepristrasnost od mene !

Jesu neki malo burnije reagovali, ali ako neko želi da bude kritičan i objektivan, kao što je slučaj između "pro-srpske" većine i manjine u vidu Ccarterpilar-a koji se trudi da napravi ravnotežu, onda ne treba da ide dalje od onoga što je sigurno, ne bi li izbalansirao ovaj odnos, proizvoljno tumačeći određene stvari i posmatrajući ih selektivno. Govoriti о sloveniziranim Starobugarima van Balkana, te da je makedonska nacija nastala "odvajanjem od bugarske nacije", ne da nije nepristrasnost, nego bi možda moglo da se okarakteriše kao rasizam, koji on spočitava nekima.

Nije li istovjetna pseudoistorijska šovinistička diskvalifikujuča tvrdnja prema kojoj su Bugari puki - Tatari Turci i Azijati, simetrična onoj koju su hrvatski šovinistički istoričari i politički interpretatori istorije primijenili na Srbe osporavajući im srpstvo i slovenstvo nazivajući ih Vlasima ??

Slažem se, jer nema pouzdanih dokaza o poreklu Starobugara, što sam i napisao. Problem dolazi odatle, što sami bugarski naučnici ne mogu da se slože o poreklu svojih predaka, ali najčešće se pominje hipoteza o nekom turko-tatarskom poreklu. To sami bugarski naučnici daju kao hipotezu stoga su navodno našli neke starobugarske reči koje podsećaju na turkijske. S druge strane i za samo ime "Bulgar" objašnjenje traže u turkijskim jezicima.

U svakom slučaju, Bugari nisu puki Tatari ili šta već, nego slovenski narod, koji je u osnovi imao taj starobugarski element (kakav god on bio, a već sam izneo hipoteze koje oni sami iznose).

Poslednja izmena:
Jesu neki malo burnije reagovali, ali ako neko želi da bude kritičan i objektivan, kao što je slučaj između "pro-srpske" većine i manjine u vidu Ccarterpilar-a koji se trudi da napravi ravnotežu, onda ne treba da ide dalje od onoga što je sigurno, ne bi li izbalansirao ovaj odnos, proizvoljno tumačeći određene stvari i posmatrajući ih selektivno. Govoriti о sloveniziranim Starobugarima van Balkana, te da je makedonska nacija nastala "odvajanjem od bugarske nacije", ne da nije nepristrasnost, nego bi možda moglo da se okarakteriše kao rasizam, koji on spočitava nekima.
Ако неко прими словенски језик то је значи да је одмах словенизован, Велшани су примили енглески језик одавно још, али нису постали Енглези... Мексиканци нису постали Шпанци иако говоре шпански.
Бугари нису сели у воз и изашли на Балкану, него су се миграције одвијале у дугом периоду током кога је грана која је кренула на Балкан негде на путу оставила свој језик. А вероватно је и доста њих остало на путу, утопљено у словенске масе.
А затим, ја сам написао да је македонска нација настала највећим делом од Бугара који су насељавали те крајеве, а онда и од Срба, па и Влаха. Ко не верује, нека погледа мало о македонском језику, који је, уз бугарски, једини словенски језик који нема падеже и има одређени члан, детето, македонскиот, морето, итд...
А стандардни српски језик има чак седам падежа, руски 6, пољски мислим исто 7...

Једна велика грешка коју праве Срби према Бугарима је што Бугаре сматрају само онај део који су дошли из Азије.
Данашњи Бугари су микс. И зато овакве расправе трају до века.
Реално Бугари причају словенским језиком и већински елемент им је словенски.
И зато Бугари, ако би некад дошло до поделе Македоније имају право на део колача (јер Бугари данас нису само протобугари него протобугари+словени).

Поставке су ти исправне, а коначни закључци погрешни. Бугари јесу данас словенски народ. Али како су се као такви формирали, управо на територијама где су живели Словени, и борећи са за свој животни простор освајали су просторе на којима су живела словенска племена, па и Срби.

Дакле, Бугари су се ширили на рачун словенских племена и симбиозом са њима створили своју нацију. То што су асимилирали или уклопили један део Јужних Словена у свој национални идентитет, не значи да могу и све остале. И морам ти рећи да је потпуно наопака твоја логика како Бугари имају право на "део колача" по питању Македоније. Данашњи Македонци су Словени, Македонски Словени, чији су преци живели ту пре доласка Бугара. То што су Бугари освајали њихове крајеве, као и српске покрајине и наметали бугарски идентитет и што је Бугарска постојала као држава на тим просторима, не даје Бугарима никакво право на Македонију, нити се може говорити о бугарском идентитету Македонаца.

Наравно, Бугарима је најлакше да данас својатају све Словене који су у неком тренутку били под њиховом влашћу, јер су асимилацијом словенског народа и настали Бугари. И то им је можда остало у (под)свести.

Зашто не поставимо онда ствари обратно? Ком народу би припадала та словенска племена са територије данашње Бугарске, да нису дошли Прабугари? Да ли је тамо било неких српских и македонских Словена? И да ли онда ми треба да кажемо да данашњи Бугари не би били то што јесу да им не беше нас? Или да кажемо да су данашњи Бугари - Срби и Македонски Словени, ако су Словени? Да ли би то било у реду?

Ако Самуило није био бугарски цар, чији је онда био цар ?

Не могу се увек примењивати данашњи принципи у прошлости, али као и данас, династије су се браковима међусобно мешале и није било битно порекло, колико титула која се добија и територија којом се влада.

Тако смо имали "Македонску династију" као византисјку династију, а оснивач саме династије и многи владаоци били су јерменског, словенског или мешовитог порекла (али ништа није сигурно), почевши од Василија I, који је познат и као Василије Македонац". Василије је рођен у византијској теми Македонији у којој су, према историјским изворима, живели Словени, Грци и Јермени. А тема се налазила на простору данашње Бугарске и Грчке, ево овде:
250px-LocationMacedonia-BYZ-1-z.png

И сад ко може да одговори шта је он био и ко има права на његово наслеђе? А то важи и за Самуила.

Што се Самуила тиче, занимљиво је да се такође наводи његово словенско (по оцу) и јерменско (по мајци) порекло, али не може се са сигурношћу утврдити.
Самуило је, може се рећи, био владар Јужних Словена, јер су они били већинско становништво у тој држави, рачунајући и Бугаре, који су неких сто година пре тога почели да се покрштавају, за време Бориса Михајла I који је прихватио хришћанство 864. Процес христијанизације за Бугарску осим напретка у културном развитку, био је и процес словенизације земље, а према томе и политичког и етничког уједињења између Словена и Старобугара, стварајући нови народ - Бугаре. Тако да и Бугари постепено постају словенски народ и тај процес је вероватно трајао и кад је створена Самуилова држава.

Самуило је био самодржац и није био наследни владар, али се изборио и успео да се отцепи од Византије и да потом шири своју државу. Та Самуилова држава (ја не знам како се званично звала) јесте имала историјску и симболичку копчу са бугарском државом, која је ширила моћ и територију и постала главни противник Византије на Балкану, а наслеђе од Бугарске је и царска титула.

Са друге стране, за неку титулу у Средњем веку се морало позивати на старе традиције или на нека освајања, што је у овом случају била Симеонова (чији је потчињени био Самуилов отац ) царски венац. Примера ради цар Душан се прогласио за цара (и настављача византијских, тј. ромејских традиција) када је заузео трећи град по снази у Византији Сер, а Солун (који је био други по снази после Цариграда) држао под опсадом, притом држећи Епир, Тесалију и јужну Тракију. За разлику од Самуила, био је наследни владар из српске династије Немањића.

Бугари Самуила сматрају херојским владарем који је наставио традицију бугарске државе, а Македонци сматрају да је Самуило, створио засебну државу са престоницом у Охриду, и сматрају је основом конституисања државности македонског народа.

Ако неко прими словенски језик то је значи да је одмах словенизован, Велшани су примили енглески језик одавно још, али нису постали Енглези... Мексиканци нису постали Шпанци иако говоре шпански.
Бугари нису сели у воз и изашли на Балкану, него су се миграције одвијале у дугом периоду током кога је грана која је кренула на Балкан негде на путу оставила свој језик. А вероватно је и доста њих остало на путу, утопљено у словенске масе.
А затим, ја сам написао да је македонска нација настала највећим делом од Бугара који су насељавали те крајеве, а онда и од Срба, па и Влаха. Ко не верује, нека погледа мало о македонском језику, који је, уз бугарски, једини словенски језик који нема падеже и има одређени члан, детето, македонскиот, морето, итд...
А стандардни српски језик има чак седам падежа, руски 6, пољски мислим исто 7...

Ти си заиста занимљив неки форумаш. На онолики мој одговор који је упућен теби, ниси ни речи одговорио, али си зато нашао да одговориш на нешто што сам написао другоме.

Но, да ти одговорим.
Реченице ти звуче несувисло, јер су примери неадекватни, јер поређене није одговарајуће. Закључци су бесмислени.

"Ако неко прими словенски језик то је значи да је одмах словенизован."
Не знам да ли је ово закључак или питање, али пошто нигде нема знака питања, могу да схватим као твој закључак. Мислим да нико није ни рекао, а ни помислио да је неко одмах "словенизован" ако прими словенски језик. А ни сам језик, не може да се "прими одмах", и та два процеса нису потпуно одвојена.

Читао сам различите документе о Бугарима и њиховом пореклу, али још нигде не прочитах да су на путу за Балкан "негде оставили свој језик". Имаш ли ти неки податак, цитат, везан за то? Заиста бих волео то да видим.

Македонска нација је настала од становништва Македоније, а то су, пре свега словенска племена, која су данашњим Македонцима дала словенски језик и остала обележја словенске културе. О идентитету тих племена се може разговарати, али је јасно да су словенска и била су на тим просторима пре доласка Бугара, који нису били изворно словенски народ, како смо утврдили. Тако да је и историјски и етнички неутемељено говорити о бугарском пореклу данашњих Македонаца.

С обзиром на владавину српских и бугарских владара и држава, која се смењивала, било утицаја на становништво које је прихватало или је морало да прихвати неки од ова два идентитета. Док је северним и западним крајевима Македоније и данас присутно српско становништва које има историјски континуитет (и било га је у много већем броју), бугарског становништва у Македонији готово и да нема. Дакле, било је временом људи који су прихватали и један и други идентитет. Влаха је било више и они јесу учествовали у етногенези Македонаца, али и они су опстали и признати су као мањина, као и Албанци и Турци.

У македонском језику можеш да погледаш на сличним темама, о томе се већ говорило. То није за "веровали или не", то је чињеница. А кад си читао о македонском и бугарском јел си прочитао због чега немају падеже (мада није да их потпуно немају)? А шта је са добрим делом Србије и не само Србије који користи 3, 4 или 6 падежа? Што се чланова тиче, прочитај мало о балканској језичкој заједници, па ће ти бити јасније.

И уопште, не знам шта си хтео да кажеш овим?

О губитку језика прабугара сам читао у бугарској литератури, њихови историчари су радили широка истраживања на ту тему.
Наши су углавном врло површни на ту тему, и наводе да се прабугарски језик изгубио током стапања Бугара и Словена, а да су заједнице дуго биле сасвим одвојене и чак користиле грчки за споразумевање (?!?!?).
Фузије више језика у један су врло познате, енглески језик је један од таквих примера, и то се у његовом фонду речи јасно очитује, нарочито у синонимима (wood, forest итд.)
А већ из летимичног погледа на бугарски језик, чак и у средњем веку, бива јасно да нема трагова прабугарских речи, осим неких личних имена и раних титула.
Кад смо већ код имена, мало њих зна да је име Војин прабугарско име, најстарији син Кана Омуртага је имао прабугарско и словенско име, Војин и Нравота. Већ су његова млађа браћа имала само словенска имена. А живели су негде у IX веку.

Дакле, већ у IX веку почињу да се губе чак и прабугарска имена, иако их неки дају својој деци и данас, али врло ретко.

Даље, твоја прича о словенским Македонцима наспрам злих азијатских Бугара је више него смешна, око језика сам ти већ објаснио, а ако имаш времена скокни мало до "словенске" Македоније, да се нагледаш плавих очију и увојака...
Смејурија. Сад би ти да Бугарима прогласиш само оне који имају косе очи, њима бројиш крвна зрнца и гледаш трун у оку, а не видиш балван у свом.

О губитку језика прабугара сам читао у бугарској литератури, њихови историчари су радили широка истраживања на ту тему.
Кад смо већ код имена, мало њих зна да је име Војин прабугарско име, најстарији син Кана Омуртага је имао прабугарско и словенско име, Војин и Нравота. Већ су његова млађа браћа имала само словенска имена. А живели су негде у IX веку.

:hahaha::hahaha::hahaha:
Blgari (Onogonduri) imaše sina Omurtaga i još neke khanove
6.-Omurtag1.BMP
2.-Asparuh13.BMP

2.-Asparuh13.BMP
1.-Kubrat19.BMP

4.-Kardam1.BMP
5.-Krum1.BMP

Ovaj poslednji je imao najveću teritoriju (vidite moju prethodnu kartu) -od Nikopolja do iznad Varne..
Obuvatala je i čuveni OHRID. odn.današnju Silistriju

Ama Sloveni su , lool.

:zcepanje::zcepanje::zcepanje:

Poslednja izmena od moderatora:
Draga kolegice, fakat je povijesni da sve što je tekovina srednjeg veka u današnjoj Bugarskoj (stvorenoj 1878 i 1885.g.) pripada Srbima.
Jedan mali pregled:

Niz crkvi i manastira iz 14 veka podigli su članovi porodice Dejanović-Dragaš :

Црква Св. Ђорђа у Колуши , седиште митрополита ове области;
Црква Госпођино Поље (XIV век);
Црква Благовештења, у селу Слокоштици
Црква Св. Николе, у селу Слокоштици
Црква Св. Арханђела, у селу Слокоштици
Црква Св. Димитрија у селу Слокоштици
Црква Св. Петкеу селу Слокоштици
Црква Св. Јована Богослова (Земенски манастир)
код села Белова (више жељезничке станице Земен) у данашњој Бугарској
Старе цркве у области Трна и Брезника (у Бугарској)

Kompleks Rilskog manastira, mesto života i dela srpskog svetitelja Jovana Rilskog , utemeljeno od strane Srbina Relje Ohmućevića, takođe 14.vek (ako se slažete, koleginice, da je to taj srednji vek)

Crkvu Spasovsku severno od Velbužda/Ćustendila , zadužbinu Stefana Dečanskog, sazidanu u čast pobede 1330., Blgari su srušili 1913.g.

Zvono sa te crkve ,sa srpskim natpisom, preneli su u Sahat-kulu ..a naknadno sakrili od očiju javnosti.

Zadužbinama dinastije Nemanjić na terenu današnje Bugarske kao i današnje BJR Makedonije nema konačnog broja još uvek, ovo je delimičan spisak ovde:

U 13.veku Car bugarske teritorije (Trnovo i okolina, ništa južnije i ništa zapadnije) je Nemanjin unuk, poznat kao bugarski car "Drugog blgarskog carstva" koji pominje uvažena koleginica , u odori sa heraldičkim grbom Srbije čiji je predstavnik

Njegova (car Konstantin Tih I Asen) zadužbina srpstvu i Srbljima je lepa crkva u Bojani, predgradju današnje Sofije:
800px-Boyana_church_whitened-1.jpg

Сам Тихомир (Константин Асен ) навео је у својој повељи Св.Ђорђу крај Скопља да му је Stefan Nemanjić деда.("дед царства ми")

Bojansku crkvu krajem 13 i početkom 14.veka renoviraće i dogradiće još jedan unuk Nemanjin-Kalojan "blgarski car" i ostaviće zapis u istoj crkvi:

Kult Sv.Milutina Srbina vezan je kako za samokovsku oblast tako i za sofijsku, pre svega zato što je tu zadužbina samog Milutina (i prenešene mošti)..dugo su je zvali Crkva Sv.srpskog kralja, tek pre nekoliko godina su je preimenovali

Ovako je izgledala dve godine posle Berlinskog kongresa, kada je prebačena u vlasništvo satelitske novostvorene države Bugarske
800px-St_Nedelya_Church_1880-1.png

svnedvramka-1.jpg

Manastir Maglić ( u centralnoj Bugarskoj, iznad Stare Zagore, na kraju Raške doline) zidao je Kalojan, unuk Sv.Stefana Nemanjića..
A na dvorišnoj česmi manastira u bugarskom Sopotu (kod Stare Zagore, oko Raške doline) uočljiv je dvoglavi orao- heraldički srpski znak.
st-spas-3-1.jpg

Zaboravila sam da pomenem u ovom pregledu, medju prenemanjićkim vladarima teritorije koje su od 1878 i 1885.postale "Bugarska" ,
blgarski pseudonim za blgarskog cara, ustvari našeg Bodina ;)

Константин Бодин - српски краљ од 1081. до 1099. године,син српског краља Михаила... У Призрену је Бодин (još kao princ) проглашен за цара Бугарске
...(posle uspešnog slamanja združene blgarsko-romejske vojske otac mu je dao teritoriju koja je danas Bugarska ), kao srpski princ koji će, po očevoj smrti , posle 1081.g. postati i srpski kralj.

260px-Konstantin_Bodin-1.jpg
12-Peter21BMP-1.bmp

S tim što ovde Bugari mešaju godine vladavine (Bodin je krunisan za kralja istočne srpske države-.današnje Bugarske, pre nego je 1081.krunisan za kalja celokupne srpske teritorije ), kao i "brojeve"

Bugari mnogo lažu o njemu, nikako im ne odgovara da su posle pokoravanja od Samuila, bili i nadalje pokoreni pod Mihajlom i Bodinom i nisu smeli da pljačkaju kao obično... pa o Bodinu pišu kao nekom Caru Petru, koji je praunuk (neblgarskog) Samuila.Na vikipediji ga vode kao Petra br.3, a na drugim sajtovima kao Petra br.2 (dok za Petra br, 1 još niko ne saznade ko je, verovatno otac od Samuila, odn. knez Nikola)
Bodinova baka Neda ,a Mihajlova majka, bila je udata za Stefana Vojisavljevića..pa tako krvno povezana sa srpskim kraljem Sv.Jovanom Vladimirom..zato je Bodin krunisan za cara bugarske teritorije u crkvici zidanoj oko 1010.g. a koja se danas zove "Bogorodica Ljeviška" i nalazi se u ruševinama kod Prizrena.

Citat iz Rajićeve kratke Istorije (Kratkaja istorija kralevstva -Serblji, Rasi, Bosni i Rami , Vienna, 1793.g., str 23 ) o Bodinu koji je vladao, osim Srbima, i blgarskim nepripitomljenim hordama u 11.veku

Čita se lako i celokupna Bodinova teritorija- Venedsko-blgarska strana, makedonija do Srema, Dalmacija i Zeta ,Bosna ,Raška (koja uključuje i celu dardansku oblast) i još tri županstva itd..

Poslednja izmena:
Наши су углавном врло површни на ту тему, и наводе да се прабугарски језик изгубио током стапања Бугара и Словена, а да су заједнице дуго биле сасвим одвојене и чак користиле грчки за споразумевање (?!?!?).
Фузије више језика у један су врло познате, енглески језик је један од таквих примера, и то се у његовом фонду речи јасно очитује, нарочито у синонимима (wood, forest итд.)
А већ из летимичног погледа на бугарски језик, чак и у средњем веку, бива јасно да нема трагова прабугарских речи, осим неких личних имена и раних титула.

Дакле, већ у IX веку почињу да се губе чак и прабугарска имена, иако их неки дају својој деци и данас, али врло ретко.

И ја сам читао у бугарској литератури и нисам нашао такав податак и ја те питах да ми наведеш неку књигу, извор који си читао. Наше историчаре нисам ни помињао.

Не можемо да знамо да ли има прабугарских речи, ако не знамо које је порекло Прабугара, па самим тим ни какав је тај језик био. А имам утисак да ти нешто чујеш негде и прочиташ нешто и уопште не улазиш у анализу, нити иимаш намеру да то провериш, већ износиш као јасне и доказане ствари, иако то нису.

Да, Војин баш звучи "старобугарски", а Нравота је типично "словенско" име. Почео си и да ме засмејаваш. :sanke:

Кан Омуртаг је иначе познат по томе што је помагао Византију да се бори против Словена, и конкретно против Томе Словена кога су заједно поразили, па је на послетку погубљен. А тај најстарији син кога помињеш, он је имао симпатије према хришћанству и зато ће прихватити нову религију, али ће га матори Оми разбаштинити због тога, јер ипак је он био старобугарски традиционалиста. z:shock:

Заправо, да не читаш површно изворе и тумачиш их још површније, знао би да је (Е)Нравота, касније Војин заправо први мученик и први бугарски светитељ који је канонизован! Живели су у IX веку, у коме су, иначе, Бугари били покрштени (званично 865), што је опште познато.

Даље, твоја прича о словенским Македонцима наспрам злих азијатских Бугара је више него смешна, око језика сам ти већ објаснио, а ако имаш времена скокни мало до "словенске" Македоније, да се нагледаш плавих очију и увојака...
Смејурија. Сад би ти да Бугарима прогласиш само оне који имају косе очи, њима бројиш крвна зрнца и гледаш трун у оку, а не видиш балван у свом.

О расистичким тезама о "словенским" плавим очи и увојцима, што везе с мозгом нема, нећу ни да коментаришем. Око језика си ми "објаснио" као "стручни лингвиста" да не знаш због чега су нестали падежи у бугарском и македонском и због чега се користи члан.

То што ми спочитаваш нешто што нисам рекао, класична је демагогија и замена теза, а сем тога основна некултура, јер "зле азијатске Бугаре", ја ни једном не споменух, већ написах нешто сасвим другачије, али их зато ти сада помињеш, што показује да си немоћан да даш иоле озбиљан одговор, а о аргументима да не говоримо. Само не могу и даље да схватим који је твој циљ, тј. шта желиш да докажеш кад је ова тема у питању.

Може теби моја прича да буде смешна, али мислим да је већини, ако не и свима, твоја прича јадна и мислим да си овом поруком сам себе потпуно раскринкао. z:poz:

Poslednja izmena:
И ја сам читао у бугарској литератури и нисам нашао такав податак и ја те питах да ми наведеш неку књигу, извор који си читао. Наше историчаре нисам ни помињао.

Без намере да се хвалим, толико сам тога прочитао да би ми требали дани да ти нађем линк за тај податак.

Не можемо да знамо да ли има прабугарских речи, ако не знамо које је порекло Прабугара, па самим тим ни какав је тај језик био. А имам утисак да ти нешто чујеш негде и прочиташ нешто и уопште не улазиш у анализу, нити иимаш намеру да то провериш, већ износиш као јасне и доказане ствари, иако то нису.
Па ваљда је довољно што знамо какав им је језик данас, и какав је био после претапања у Словене. Ако је основа у целокупном фонду речи иста као и у нпр. руском или пољском језику, о каквим прабугарским речима машташ овде?

Да, Војин баш звучи "старобугарски", а Нравота је типично "словенско" име. Почињеш да ме засмејаваш. Није то лоше :sanke:
Чекај, за ово имам линк:
http://www.scribd.com/slavisa_jevtic/d/67218908/39-SDOVENIZACUA-BALKANA
Страна 313, а писац је наш човек. Уствари , ово се може проверити и из других извора... А то што су теби смешна некадашња словенска имена говори само о томе да слабо познајеш материју.

О расистичким тезама о "словенским" плавим очи и увојцима, што везе с мозгом нема, нећу ни да коментаришем. Око језика си ми "објаснио" као "стручни лингвиста" да не знаш због чега су нестали падежи у бугарском и македонском и због чега се користи члан.

Заиста нисам успео да нађем шта се десило са падежима и одакле одређени члан у бугарском језику.
А везе с мозгом немају твоје приче о словенским Македонцима наспрам татарских Бугара...

То што ми спочитаваш нешто што нисам рекао, класична је демагогија и замена теза, а сем тога основна некултура, јер "зле азијатске Бугаре", ја ни једном не споменух, већ написах нешто сасвим другачије, али их зато ти сада помињеш, што показује да си немоћан да даш иоле озбиљан одговор, а о аргументима да не говоримо. Само не могу и даље да схватим који је твој циљ, тј. шта желиш да докажеш кад је ова тема у питању.

Може теби моја прича да буде смешна, али мислим да је већини, ако не и свима, твоја прича јадна и мислим да си овом поруком сам себе потпуно раскринкао. z:poz:

А који би могао да буде мој циљ, овде на крстарици, да правим треће бугарско царство можда?

Ево једног дивног текста који БАН никада неће хтети да одштампа:
први пут објављен у листу Нова Искра (бр. 26/27, Београд, јануар/фебруар 1996.), под насловом "Да се знае дека сме Срби "

Амблeм крста са чeтири oцила кojи сe налази измeђу кракoва крста и oкрeнути су у пoљe, нашли смo у прeдањима двe jужнoсрбиjанскe oбласти: скoпскoj и пoрeчкoj, на два разна начина сачуван и таj амблeм кojи je цар Душан усвojиo и кojи стojи на пoпрсjу или штиту нашeг државнoг грба oблигатнo oдваjкада па и данас нoсe jужнoсрбиjанци из Скoпскe Црнe Гoрe каo главни украс свoга гoрњeг oдeла. Пoрeд xeпа на свojим бeлим xубeтима нoсe oни рeдoвнo црним гаjтанoм извeжeн врлo крупан oрнамeнт за кojи сви традициoналниjи Љубанчани, Пoбужjанци, Кучeвштани, Миркoвчани, Чучeрци, Бањанци и Бражданци вeлe:

"oва ни e oт цар Душан oстаналo ДА СE ЗНАE ДEКА СМE СРБИ"

Пoглeдаjмo какo су дo скoра Срби Миjаци пeвали свojу наjoмиљeниjу пeсму:

"Мoрe, Дунавe мoрe!
Мoрe бeли Вардарe!
Вo српска зeмља,
Стара старoставна!"

А Брсjаци oпeт:
"Вo свeта Пeћ, вo српска зeмља,
Српска зeмља та Макeдoниjа...
"

(Прoф. М.J. Андoнoвић, Макeдoнски су Слoвeни Срби, Бeoград, 1913. стр. 64).
http://www.srpski-despot.com/detalj.aspx?object=95

Knjigu Ivana Ivanića o Makedoniji i Maćedoniji nažalost nemam. evo nekih isečaka samo sa gugl- prikaza knjige

books

books

books

books

books

books

books

books

books

books

books

books

http://books.google.rs/books?id=nsBDAAAAYAAJ&q=Струме&hl=sr&source=gbs_word_cloud_r&cad=6

Poslednja izmena:
Naravno da su Dejanovici- Dragashi gradili crkve i manastire na teritoriji danashnje Bugarske, kad su bili vladari Kjustendilskog sandzaka, koji se danas nalazi u Bugarskoj. Ne mozemo na taj deo istorije tako da gledamo, kad znamo da u ono vreme tu nije bilo nacionalnih granica. Shto se tiche zvanichnog stava Sofije o tome chije su tzv. "zapadne pokrajine"- to je visoka politika o kojoj se obichan narod uopshte i ne pita. Ja sam zivela u Sofiji i druzila se sa Bugarima i vrlo dobro znam da, kako ima onih, koji su zdushno za da se, posle 2018. godine, kada istiche stogodishnjica od mirovnog sporazuma, te "pokrajine" vrate Bugarskoj, tako ima i onih koji to ne podrzavaju, a i onih koje bash briga za to. Nije istina da nas Bugari ne vole. U svakoj drzavi ima ludih ekstremista, to je jasno. Ima ih i u Bugarskoj, ali zashto njima obracati paznju, kad ima i onih ljudi, koji bi se druzili sa nama? Shto se tiche izuchavanja istorije- ima razlika, ali one nisu tako ochigledne kao shto su nekad bile. Pitanje Makedonije je i dalje bolno, ali oni ipak priznaju (uglavnom) da su i sami krivi za trenutnu situaciju. Ako ne rachunamo prof. Dimitra Goceva i njemu slichne, od kojih nam je, svima na faxu (za one koji e zaju-- studirala sam istoriju u Sofiji), blago recheno, bilo muka.

Naravno da su Dejanovici- Dragashi gradili crkve i manastire na teritoriji danashnje Bugarske, kad su bili vladari Kjustendilskog sandzaka, koji se danas nalazi u Bugarskoj. Ne mozemo na taj deo istorije tako da gledamo, kad znamo da u ono vreme tu nije bilo nacionalnih granica. Shto se tiche zvanichnog stava Sofije o tome chije su tzv. "zapadne pokrajine"- to je visoka politika o kojoj se obichan narod uopshte i ne pita. Ja sam zivela u Sofiji i druzila se sa Bugarima i vrlo dobro znam da, kako ima onih, koji su zdushno za da se, posle 2018. godine, kada istiche stogodishnjica od mirovnog sporazuma, te "pokrajine" vrate Bugarskoj, tako ima i onih koji to ne podrzavaju, a i onih koje bash briga za to. Nije istina da nas Bugari ne vole. U svakoj drzavi ima ludih ekstremista, to je jasno. Ima ih i u Bugarskoj, ali zashto njima obracati paznju, kad ima i onih ljudi, koji bi se druzili sa nama? Shto se tiche izuchavanja istorije- ima razlika, ali one nisu tako ochigledne kao shto su nekad bile. Pitanje Makedonije je i dalje bolno, ali oni ipak priznaju (uglavnom) da su i sami krivi za trenutnu situaciju. Ako ne rachunamo prof. Dimitra Goceva i njemu slichne, od kojih nam je, svima na faxu (za one koji e zaju-- studirala sam istoriju u Sofiji), blago recheno, bilo muka.
Ne znam na sta aludiras,te teritorije su vec u Bugarskoj tako da ne znam sta ima da im se vracaju.Procitaj ponovo sta je ovde pre svega Srebrena postovala,a imas i na ovoj temi pa se ukljuci:
http://forum.krstarica.com/showthread.php/526244-Od-Raške-do-Raške-dupli-toponimi/page4

Varash se. Zapadne pokrajine- to je naziv kojima Bugari, pored teritorija koje su u sklopu Bugarske, oznachavaju ceo taj kraj oko Dimitrovgrada i Bosilegrada, koji su u Srbiji, a dati su Jugoslaviji kao ratna odshteta posle Prvog Svetskog Rata. Ta ratna odshteta moze da bude vracena bugarima nakon shto prodje sto godina od mirovnog sporazuma u Neiju. Shto se tiche Srebrenini postova- vidi se da dosta zna, ali su joj postovi prilichno obojeni, t.j. subjektivni. Trebalo bi malo vishe da chita istoriju sa obe strane. Kada sam komentarisala Dragashe, u stvari sam odgovorila Srebreni na njen post na temu Dragasha, poshto je pisala da su oni podizali crkve u Bugarskoj, a to nikoga, ko bar malo zna istoriju Balkana, ne treba da chudi.

Takodje, kada govori o Bodinu- neka relevantnim izvorima dokaze da oni lazu, a ne isechcima iz Rajiceve knjige, t.j. iz knjige koju je napisao neko ko je prilichno subjektivno pisao istoriju. Takodje i u vezi Cara Dushana- jedan deo makedonaca i danas pricha da su srbi, ali ima mnogo njih koji se sami izjashnjavaju kao bugari. Neke i lichno poznajem. Mislim da Srebreni fali malo sagledavanja istorije sa vishe strana. Ovo shto ovde chitam mi mirishe na to da je ona chitala samo srpsku literaturu, a da se na bugarsku jako slabo osvrnula. Pritom, citira knjige iz perioda kada se znalo zashto se pishe istorija: da bi se nad ljudima vrshila propaganda. U njenim postovima, za sad, ne vidim nijedan relevantan izvor o srednjovekovnoj istoriji. Ovakva citiranja me izludjuju isto kao kad neko citira Corovica kao izvor.

Poslednja izmena:
тај рат је био погрешан само у том смислу што је био изгубљен, јер сваки изгубљен рат је погрешан. иначе, није био империјалистичка интервенција- Србија је бранила своја легитимна права, настојећи да спречи ситуацију да се нађе потпуно стешњена између два велика суседа. рат није започео краљ Милан самовољно, имао је пуну подршку владе и скупштине. подржати Бугаре значило је признати њихове санстефанске снове као легитимно право, што би било равно државном самоубиству.

kako nije bila imperijalisticka intervencija?
Bugari su prisajedinili Rumeliju, oblast sa kojom mi nismo imali dodir i oblast koja je cista Bugarska
2010-09-16-032_1.jpg

mi tamo nismo imali nijednog Srbina da bi ga branili, a nas polozaj se nije bitnije promenio... a do sanstefanske Bugarske, Bugari su jos morali krvi da proliju
istorija je i sama pokazala da oni to nisu uspeli i pored prisajedinjenja Rumelije

Добро, пошто ја причам глупости, онда ево гледамо како већ пар векова Арбанаси елимишу нас, ваљда је то по теби боља опција.
А шта, јел Аустро-Угарска није добила Босну и Херцеговину 1878, јесам ја то можда сањао?
А шта смо ми добили, и где смо ми то данас? Добили смо бугарског непријатеља на истоку који је сваки пут гледао да намири рачуне које смо отворили.
И бар да се може рећи да нам је то територијално компензовано него смо изгубили целу ту територију, Македонију.
Али по оној, да комшији цркне крава, ти си вероватно задовољан, јер ето нема "Велике Бугарске", како ти кажеш. Која сулуда логика.

ti izgleda da ne shvatas srpsko-bugarske odnose
kad je granica bila Kopaoniku Bugari su nas napali ;) koliko smo na zapad trebali da idemo da nas Bugari ne bi napali? :think:

Back