Срби муслимани?

Ислам не признаје појам нације, али тренутно под идејом Бошњаштва ислам се лепо шири међу бившим Србима, да би у једном тренуку и сам удавио ту лажну нацију.

Већ 5% Албанаца у Албанији одбацује национални идентитет изјашњавају се као муслимани, док око 15 % њих ставља ислам испред нације.

ИСИЛ је уништавао културно наслеђе Ирачана и Сиријаца, управо због тога што ислам не трпи било шта осим исламског права, закона и традиције.

Емир Бекрић, српски атлетичар, је Србин православац. Као и Емир Кустурица.
Не треба вас бунити то што носе муслиманска имена.
Иначе, мајка Емира Бекрића је кћерка православног свештеника.

2. januar 2013

EMIR BEKRIĆ ZA TELEGRAF: Zahvalan sam Bogu što me vodi pravim putem

Najbolji mladi atletičar Srbije i osvajač srebrne medalje na Evropskom šampionatu Emir Bekrić kaže da ništa u spotu i životu ne bi postigao bez vere u Boga i sopstvenog truda. Bekrić ističe da mu je protekla godina bila najbolja u karijeri, ali se nada da će mu biti slabija nego nova 2013. godina, u kojoj ga očekuju veliki izazovi.

- Ova godina je bila nestvarna za mene. Nastupao sam na prvom seniorskom šampionatu Evrope, gde sam ušao u finale, a zatim uzeo srebrnu medalju uz obaranje nacionalnog rekorda. Prva trkačka medalja za Srbiju posle toliko godina. Velika mi je čast što sam baš ja uspeo da osvojim tu medalju i da obradujem svoju zemlju - kaže Bekrić za Telegraf.

On je dodao da su mu ipak najveći doživljaj protekle godine predstavljale Olimpijske igre u Londonu.

- Nakon srebra na EP usledile su Olimpijske igre i ulazak u polufinale uz ponovo obaranje nacionalnog rekorda. Jedno veliko iskustvo koje će mi značiti u budućoj karijeri. Nešto što ću pamtiti u karijeri su upravo te Igre, jer trčati sa najboljima na svetu u ovom momentu i biti u Olimpijskom selu sa toliko sportista je doživljaj koji se pamti.

PRVE IGRE SE BACAJU U VODU

Kažu da su prve Igre za svakog sportistu uvek turističke, u smislu da je impresioniran i selom i svim dešavanjima i da ne može baš da prikaže maksimum, a slično misli i Emir Bekrić.

- Pa moguće je da je tako, ali imate primer kineske plivačice od 16 godina koja je uzela zlato. Verovatno se nije nešto imporesionirala naročito. Ali ima i toga da vam druženje u Olimpijskom selu odvlači pažnju, sportisti koje niste nikada videli. Atmosfera na stadionu sa 80.000 ljudi je nestvarna tako da vam se noge odseku - objašnjava srpski atletičar.

Bekrić je zatim objasnio šta ga sve čeka u novoj atletskoj 2013. godini

- Dvoransko EP u Geteborgu je usputna stanica i više kao provera, ali Evropski šampionat u Tampereu za mlađe seniore do 23 godine je ono što je moj fokus. Biće fenomenalna konkurencija, jer će biti momaka koji će trčati bolje od A olimpijske norme. To će biti veliki izazov za mene i prava stvar da vidim gde sam. Posle toga me očekuje seniorsko SP u Moskvi - kaže Bekrić.

Na prošlim Olimpijskim igrama naš as je ušao u polufinale, a sada kada je počeo novi olimpijski ciklus on ima veće ambicije za Rio 2016. godine.

- Sad su apetitit porasli i očekivanja. Ja sam osoba koja voli da ode napred, da pomera granice. Moj prvi cilj je 48 sekundi. Ako to istrčim, ja mogu da se nađem u finalu svakog takmičenja i da trčim sa najboljima. Tek onda mogu da razmišljam o sledećim takmičenjima pa i o Riju - objašnjava Bekrić.

NIŠTA BEZ VERE U BOGA

Na pitanje šta je to što naše sportiste odvaja od drugih pa uprkos slabim uslovima postižu dobre rezultate, mladi atletičar Partuzana je rekao:

- Mi imamo volju koji nemaju drugi i to nas vuče napred. Dok očekujemo tu dvoranu, koja će nam pomoći dosta da treniramo bolje, da nađemo nove talente, mi se nosimo sa nedaćama uz tu volju koju imamo. Druge države imaju sistem, naprednu tehnologiju, a fali im taj momenat koji mi imamo, a mi ćemo sve te tehnološke i infrastrukturne nedostatke nadoknaditi i tek onda ćemo biti najbolji na svetu - kaže Bekrić.

On je objasnio koliko su mu religija i pravoslavlje važni i koliko mu pomažu u karijeri.

- Verujem u Boga i svakodnevno se molim i zahvaljujem na svemu što imam i što sam postigao. Zahvaljujem se i što sam na pravom putu da ostvarim ciljeve. Znam da me gleda i da me usmerava u pravom smeru - poručio je Bekrić.

(D. Stojmenović)

https://www.telegraf.rs/sport/47777...valan-sam-bogu-sto-me-vodi-pravim-putem-video

Ислам не признаје појам нације, али тренутно под идејом Бошњаштва ислам се лепо шири међу бившим Србима, да би у једном тренуку и сам удавио ту лажну нацију.
.

Velika je zabluda da je bosnjacka nacija prevashodno nastala kao maska za islamizam. Bosnjaci su nastali na osnovu regionalnog bosanskog identiteta koji je evoluirao u nacionalni u njihovim glavama. Pazi, ja to posmatram na sledeci nacin
Srbi i Hrvati koji su primili islam pod turskom okupacijom izgubili su vremenom srpski-hrvatski drzavni i nacionalni identitet. Prosto receno, identifikovali su se sa Turskom. Posto im je srpski i hrvatski identitet nestao, odlaskom Turaka ostao im je samo regionalni (bosanski) i religijski (islamski) identitet. I to bas tim redosledom. Tacno je da su u toj potrazi za identitotom mnogi muslimani krajem 19. i pocetkom 20. veka poceli da se prisecaju svog srpskog porekla i ponovo prigrabili srpski identitet, ali to nije bilo u toliko velikom obimu na zalost. Prema tome, bosnjastvo je evolutivni izdanak regionalnog bosanstva, a islam je tu samo bio metla koja je njihovim precima pocistila srpski i hrvatski etnicki i nacionalni identitet iz mozgova. Bosnjaci Sandzaka su druga prica. Njima je islam bio glavni identitet koji je zamenio turski, pa ces i danas primetiti da su oni mnogo radikalniji muslimani od onih u Bosni.

Dakle, kada to shvatimo moci cemo da krenemo u proces vracanja Bosnjaka u srpski etnicki (ne nacionalni) identitet. Ja bih to ovako radio. Zagovarao bih Bosnjacima da oni jesu u nacionalnom smislu Bosnjaci, a u regionalnom Bosanci, Hercegovci ili Sandzaklije, ali da su U ETNICKOM SMISLU SRBI. Nacija nije isto sto i etnicka pripadnost (narodnost). Naciju moze da osnuje etnicka grupa, regionalna grupa, verska grupa, ekonomska grupa, itd. Napravimo vec jednom razliku izmedju nacionalnog identiteta, verskog identiteta, regionalnog identiteta i ETNICKOG identiteta. To uopste ne mora biti isto. Cak je cesce pravilo u svetu da nije isto.

Naravno, njima na takav nacin treba pristupiti da se ne osete ugrozenima. To sto bi se vratili u srpski etnicki identitet ne bi znacilo da moraju ugusiti svoj bosnjacki nacionalni identitet i Bosnu kao drzavu, naprotiv. Cak bi postigli veci stepen jedinjenja u samoj Bosni, a u toj Bosni bi bili glavni koji se pitaju.
Mi Srbi moramo da se postavimo tako da srpstvo ne iskljucuje bosnjastvo. Drugacije nece da ide.

Poslednja izmena:

Већ 5% Албанаца у Албанији одбацује национални идентитет изјашњавају се као муслимани, док око 15 % њих ставља ислам испред нације.

ИСИЛ је уништавао културно наслеђе Ирачана и Сиријаца, управо због тога што ислам не трпи било шта осим исламског права, закона и традиције.

Postoje grupe "muslimanskih" naroda i nacija kod kojih je nacija vaznija od religije. To su maloazijski i balkanski muslimani. Dakle, Kurdi, Turci, Albanci i Bosnjaci. I sam si naveo 15% kod Albanaca. To je teska manjina. Nikada Bosnjakinje u vecini nece nositi feredzu, vec bi pre nosile minic. Naravno, to ne znaci da u Bosni nema i nece biti ogavnih i opasnih panislamistickih pokreta i simpatizera ISIS-a, ali oni nikada nece imati toliku podrsku kao sto imaju u arapskim i ostalim bliskoistocnim zemljama. I hvala Bogu sto je tako, sto su ovi "nasi" balkanski muslimani 1000x sekularniji od onih arapskih.

Poslednja izmena:
Poslednja sansa za kakvo takvo pomirenje Srba i muslimana i njihovo priblizavanje srpskom korpusu je zavrseno tamo negde 91~92 godine, Bila je u BGD u jedna delegacija muslimana iz BIH na celu sa Zulfikarpasicem i Tunjom Filipovicem ,Nudili su krnju federecaju,Srbija Bih ,CG I Makedonija, Bili su neko vreme ovde ali je Milosevic imao druge planove i prpocenio da bi Srbija imala previse muslimana u toj drzavi preko 2,5 miliona,plus Siptara nesto manje ali bi ih bilo 4,5 miliona zajedno,previse, A i dogovor sa Tudjmanom je bio da on preuzme muslimane iz BIH i polako ih prevede na hrvatstvo,

Bijase li ono episkop Nikodim Milas koji rece da su Srbi samo pravoslavne vjere?

Ako za muslimane u bivsoj Jugoslaviji postoji dilema da li su 8 od 10 muslimana poreklom Srbi, Za te nase Srbe iz Dalmacije tesko moze to da se kaze, Dali su oni stvarno Vlasi ,potomci Rimljana ili Srbi dosli u te krajeve tesko je reci, Medjutim njihov vlaski gen je izuzetno visok i stvara dilemu,

Velika je zabluda da je bosnjacka nacija prevashodno nastala kao maska za islamizam. Bosnjaci su nastali na osnovu regionalnog bosanskog identiteta koji je evoluirao u nacionalni u njihovim glavama. Pazi, ja to posmatram na sledeci nacin
Srbi i Hrvati koji su primili islam pod turskom okupacijom izgubili su vremenom srpski-hrvatski drzavni i nacionalni identitet. Prosto receno, identifikovali su se sa Turskom. Posto im je srpski i hrvatski identitet nestao, odlaskom Turaka ostao im je samo regionalni (bosanski) i religijski (islamski) identitet. I to bas tim redosledom. Tacno je da su u toj potrazi za identitotom mnogi muslimani krajem 19. i pocetkom 20. veka poceli da se prisecaju svog srpskog porekla i ponovo prigrabili srpski identitet, ali to nije bilo u toliko velikom obimu na zalost. Prema tome, bosnjastvo je evolutivni izdanak regionalnog bosanstva, a islam je tu samo bio metla koja je njihovim precima pocistila srpski i hrvatski etnicki i nacionalni identitet iz mozgova. Bosnjaci Sandzaka su druga prica. Njima je islam bio glavni identitet koji je zamenio turski, pa ces i danas primetiti da su oni mnogo radikalniji muslimani od onih u Bosni.

Dakle, kada to shvatimo moci cemo da krenemo u proces vracanja Bosnjaka u srpski etnicki (ne nacionalni) identitet. Ja bih to ovako radio. Zagovarao bih Bosnjacima da oni jesu u nacionalnom smislu Bosnjaci, a u regionalnom Bosanci, Hercegovci ili Sandzaklije, ali da su U ETNICKOM SMISLU SRBI. Nacija nije isto sto i etnicka pripadnost (narodnost). Naciju moze da osnuje etnicka grupa, regionalna grupa, verska grupa, ekonomska grupa, itd. Napravimo vec jednom razliku izmedju nacionalnog identiteta, verskog identiteta, regionalnog identiteta i ETNICKOG identiteta. To uopste ne mora biti isto. Cak je cesce pravilo u svetu da nije isto.

Naravno, njima na takav nacin treba pristupiti da se ne osete ugrozenima. To sto bi se vratili u srpski etnicki identitet ne bi znacilo da moraju ugusiti svoj bosnjacki nacionalni identitet i Bosnu kao drzavu, naprotiv. Cak bi postigli veci stepen jedinjenja u samoj Bosni, a u toj Bosni bi bili glavni koji se pitaju.
Mi Srbi moramo da se postavimo tako da srpstvo ne iskljucuje bosnjastvo. Drugacije nece da ide.

To je jeсте њихова национална еволуција, заборавио си и Југословене, али у исламу или поштујеш ислам и онда си припадник нације ислама или ниси прави муслиман.
Мухамед је знао да било каква етничка припадност угрожава ислам, зато је њихова религија заправо више идеологија која има за циљ да покори све нације и етничке групе, па самим тим и ''муслиманске нације/етничке групе''.

Postoje grupe "muslimanskih" naroda i nacija kod kojih je nacija vaznija od religije. To su maloazijski i balkanski muslimani. Dakle, Kurdi, Turci, Albanci i Bosnjaci. I sam si naveo 15% kod Albanaca. To je teska manjina. Nikada Bosnjakinje u vecini nece nositi feredzu, vec bi pre nosile minic. Naravno, to ne znaci da u Bosni nema i nece biti ogavnih i opasnih panislamistickih pokreta i simpatizera ISIS-a, ali oni nikada nece imati toliku podrsku kao sto imaju u arapskim i ostalim bliskoistocnim zemljama. I hvala Bogu sto je tako, sto su ovi "nasi" balkanski muslimani 1000x sekularniji od onih arapskih.

Албанци и Бошњаци морају због притиска са запада да глуме национализам и грађанско друштво, како би што више личили на прихватљиво секуларно прозападно друштво.
Курди немају ништа од тога што су муслимани и ислам не може њима створити државу, тако да је национализам важнији. Да су успели да створе државу, полако би и они постајали припадници нације ислама.

Ako za muslimane u bivsoj Jugoslaviji postoji dilema da li su 8 od 10 muslimana poreklom Srbi, Za te nase Srbe iz Dalmacije tesko moze to da se kaze, Dali su oni stvarno Vlasi ,potomci Rimljana ili Srbi dosli u te krajeve tesko je reci, Medjutim njihov vlaski gen je izuzetno visok i stvara dilemu,

Нетачно.
Код Срба из Далмације доминира хаплогрупа I2a, као и код свих јужних Словена изузев Бугара.

https://sr.wikipedia.org/wiki/Трибањ#Презимена_и_порекло_породица

SULEJMAN SPAHO OKUPIO SRBE MUSLIMANE

Sulejman Spaho, predsednik nedavno osnovanog Udruženja Srba muslimanske veroispovesti, predstavio je u Loznici rad te nevladine organizacije.

Udruženje planira da pruža stručnu pomoć članovima i učestvuje u rešavanju njihovih socijalnih i ekonomskih problema.

– Radićemo onako kako mislimo da treba da radi svaki pošten građanin Srbije za svoju zemlju. Ovde vekovima živimo zajedno i želimo da tako bude i ubuduće. Imaćemo pravnu službu i reagovaćemo na svako vređanje na nacionalnoj osnovi – kazao je Spaho, nekadašnji narodni poslanik.

On je najavio za kraj februara održavanje skupštine udruženja u Loznici i dolazak, kako je rekao, njegovog velikog prijatelja Emira Kusturice.

(Izvor: Vesti-online)

http://www.balkanspress.com/index.php/vesti/drustvo/5763-sulejman-spaho-okupio-srbe-muslimane

Подршка за Сулејмана!

Može li Srbin biti musliman?

U više od stotinu proteklih godina hiljade pojedinaca iz muslimanskog miljea osjećali su se Srbima bez ikakve potrebe da prigrle pravoslavlje

Piše Muharem Bazdulj

05/01/2017

Šestog aprila ove godine navršilo se tačno stotinu godina od rođenja Muse Ćazima Ćatića, pjesnika koji se smatra ocem moderne bošnjačke poezije. Rođen u Odžaku, u Posavini, u godini austrougarske okupacije (1878), a umro kao tridesetpetogodišnjak, u prvoj godini Prvog svjetskog rata, Ćatić je za svog kratkog života bio savremenik početaka vesternizacije i evropeizacije Bosne i Hercegovine. Ćatić je bio boem koji je živio programski neuredno, no kako to zna da biva, stotinu godina poslije njegove smrti, on se smatra figurom od nacionalnog ponosa. Nekoliko osnovnih škola u Bosni i Hercegovini nosi njegovo ime, kao i gimnazija u Tešnju. U dosta gradova postoji ulica koja se zove po njemu. Na novčanici od 50 konvertibilnih maraka nalazi se njegov lik, što će reći da ćete u svakoj boljoj mjenjačnici u Srbiji za jednog Musu dobiti jednog Vajferta i jednog Milankovića - 3.000 dinara.

Prvu pjesmu Ćatić je objavio 1898, kad je, dakle, imao dvadeset godina. Pjesma se zove Oganj i ima karakterističan moto. S kojim je riječima otac moderne bošnjačke poezije stupio na književnu scenu? Ovako glase ti stihovi:

Iz srpske duše ovaj oganj vrije,

Samo za Srpstvo moje srce bije.

U svojim ranim dvadesetim, Ćatić intenzivno piše poeziju nadahnutu sopstvenim srpskim patriotizmom. U pjesmi Srpski ponos kaže, recimo, ovako:

Ja sam Srbin, srpsko d'jete,

Srpska mi je savjest čista;

Junačkih mi djeda slava

Ko sunašce žarko blista.

U istoj pjesmi su i ovi stihovi:

Slavim Marka i Miloša;

Slavim hrabrog Đerzeleza:

Imam njinu uspomenu,

Britki handžar oštra reza.

U godinama u kojima se osjeća kao Srbin, Ćatić piše i pjesmu koja se zove Islamu i koja počinje ovako:

O Islame, vjero moja sveta,

Spasu duše griješničke moje,

Velike su Tvoje svete misli,

Tvoje ime veličanstveno je!

Ćatićeva sudbina je u mnogo čemu karakteristična i paradigmatična za bosanskohercegovačke muslimane s početka dvadesetog vijeka. Samo nekoliko godina nakon što je poetski proklinjao izdajnike srpstva, Ćatić će najprije da prigrli kalajevsko bošnjaštvo, da bi pred kraj života počeo da piše pjesme iz kojih se otkriva da je počeo da se osjeća kao Hrvat. U jedva petnaestak godina svog odraslog života, uspio je da bude i Srbin, i Bošnjak, i Hrvat. Jedina konstanta u njegovom identitetu bila je to što se sve vrijeme osjećao kao musliman.

Da se razumijemo, Ćatić nipošto nije bio nikakav tradicionalni vjernik. Banalno govoreći, bio je pijanac. Čak mu i na grobu piše da je "boemski živio". Kažu da ga je njegov mostarski mecena Muhamed Bekir Kalajdžić redovno vodio na ručak, ali mu nije davao novac znajući da će ovaj novac umjesto na hranu potrošiti na piće. Usprkos tome, osjećao je snažnu sentimentalnu identifikaciju sa islamom i islamskom kulturom generalno.

Ćatićevo odbacivanje srpskog nacionalnog osjećanja ima veze, čini mi se, sa tendencijom koja je među srpskom nacionalnom elitom još u njegovo vrijeme postojala, mada tada nije bila potpuno dominantna, a prema kojoj se izjednačavaju srpsko nacionalno osjećanje u etničkom smislu i pripadnost pravoslavlju u vjerskom.

Moglo bi se nadugo i naširoko analizirati zašto je tako. Dio razloga krije se nesumnjivo u dugoj otomanskoj okupaciji, odnosno u činjenici da je oslobađanje Srbije istovremeno bilo i oslobađanje od Turaka, a slovensko muslimansko stanovništvo koje je primilo islam, zadržavši jezik, kulturu i veliki dio običaja, olako je identifikovano sa Turcima. Imajući u vidu da su sve do balkanskih ratova, što će reći do prije stotinu godina, između ostalog i Sandžak i Kosovo još uvijek bili pod upravom Otomanskog carstva, neprijateljstvo prema Turcima nije bilo tek neki davni skoro mitski animozitet nego činjenica svakodnevnog života. Ipak, to ne objašnjava do kraja potrebu da se slovensko muslimansko stanovništvo proglasi Turcima i da ga se ultimativno poziva da se vrati "pradjedovskoj vjeri".

Činjenica je da je velikom broju pravoslavnih Srba, svaki musliman koji se osjeća kao Srbin automatski sumnjiv, ako nije spreman da se pokrsti. U tom smislu je izuzetno indikativno iskustvo Mustafe Mulalića. Čudna je njegova životna priča i ako bi kakav stereotipni srpski nacionalista tražio muslimana po svojoj mjeri, teško da bi našao boljeg od Mustafe.

Rodio se u Livnu 1896. godine. U Kraljevini Jugoslaviji bio je aktivista i poslanik Živkovićeve i Jevtićeve Jugoslovenske nacionalne stranke. Godine 1941. povezuje se s Dražom Mihailovićem i odlazi na Ravnu goru. Bio je član Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u otadžbini i član Centralnog nacionalnog komiteta Ravnogorskog četničkog pokreta. U Mihailovićevom štabu je bio sve do aprila 1945. godine. U socijalističkoj Jugoslaviji je kao četnički kolaboracionista osuđen na pet godina zatvora. Kaznu je odslužio u Glavnjači, a poslije robije je živio u Sarajevu gdje je radio kao trgovac. Umro je 1983. godine.

Iza Mulalića su u rukopisu ostali memoari pod naslovom "Hronika Drugog svjetskog rata iz aspekta mojih doživljaja i rasuđivanja". U njima je i epizoda u kojoj Mulalić opisuje jedan svoj beogradski doživljaj. Došavši jednom prilikom s Ravne gore u Beograd, u nekoj kafani se susreo s nekoliko simpatizera četničkog pokreta. Dočekali su ga sa dobrodošlicom. U jednom trenutku ga, međutim, jedan riđokosi prota odvede za zaseban sto i reče mu: "Zdravo, kume." Mulalić se začudio jer je ovoga vidio prvi put, pa ga je upitao: "Otkud smo kumovi, kad se prvi put vidimo?" Pop je odgovorio ovako: "Eto, ja sam ti kum! Kad se budeš vraćao u pradjedovsku vjeru, nemoj da tražiš kuma, ja sam ti se prvi, i to od sveg srca, javio za kuma."

Prisjećajući se toga godinama kasnije, Mulalić bilježi: "Bilo mi je jako teško. Taj šovinistički prepad me je duboko vrijeđao. U svojoj vjeri ja nisam bio kolebljiv da ne bi takvom ataku odolio, ali me vrijeđalo što ovakvi ispadi nanose štetu nacionalnoj stvari."

Mulalić se tada upušta u raspravu s popom pa ga pita na koju pradjedovsku vjeru misli, a prota odgovora da misli na pravoslavlje, naravno. Mulalić kaže da je njegova pradjedovska vjera bogumilstvo, a da je i njemu i popu zajednička pradjedovska vjera Perun, odnosno slovenski politeizam, pa pita popa da se on vrati Perunu. Pop na to pobjesni te kaže kako su mu draži muslimani-Hrvati od muslimana-Srba jer prema njima "nema obzira u provođenju naše politike". Nesretni Mustafa izlazi iz kafane jako ožalošćen. Ovako se toga sjeća: "Pukla mi je pred očima realna slika naše stvarnosti, naših neiskrenih odnosa. Mjesto borbe protiv okupatora, vidjeh da nam predstoji međusobna borba." Mustafa Mulalić je bio Srbin, što se kaže - sa dna kace, ali nekima, eto, ni to nije bilo dovoljno, samo jer je bio musliman.

Naoko paradoksalno, ali upravo je u socijalističkoj Jugoslaviji pojedincima koji su porijeklom iz muslimanskih porodica bilo najlakše da se osjećaju kao Srbi. Razlog za to je marginalizovanje religije u javnom životu. Veliki broj istaknutih političara i umjetnika sa imenima orijentalnog porijekla u SFRJ su se izjašnjavali kao Srbi. Meša Selimović i Skender Kulenović su samo najistaknutniji među njima.

Ratni raspad Jugoslavije, a naročito rat u Bosni, učinio je gotovo nemogućom širu i masovniju identifikaciju južnoslovenskih muslimana sa srpskim nacionalnim osjećanjem. Mržnja s kojom su rušene džamije i praktično svi simboli islamske kulture, intenzitet i okrutnost zločina, a naposljetku i izjava Ratka Mladića data baš u Srebrenici 11. jula 1995. da je poslije bune protiv dahija došlo vrijeme za još jednu osvetu Turcima - sve to ukazuje na odbacivanje muslimanske komponente vlastitog identiteta iz srpske perspektive.

Uostalom, u više od stotinu proteklih godina hiljade pojedinaca iz muslimanskog miljea osjećali su se Srbima bez ikakve potrebe da prigrle pravoslavlje. Ne ulazeći ovdje u lične motive i ne problematizujući to na bilo koji način, valja čisto sociološki primijetiti da je Emir Kusturica valjda i prva osoba bosanskomuslimanskog porijekla kojoj je puno pravo da se osjeća Srbinom šira društvena zajednica priznala tek kad je prešao na pravoslavlje. Istovremeno postoji čitav niz osoba srpskog porijekla i etničke pripadnosti koje su u Sarajevu prešle na islam i počele se automatski izjašnjavati kao Bošnjaci jer očito ni iz tamošnje perspektive nije moguće biti Srbin islamske vjeroispovijesti.

Koča Popović je nekad početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka kazao kako Albanci mogu da budu dobri Jugosloveni, ali da ne mogu da budu Srbi. Na sličan način bi se današnja srpska politika trebala odnositi prema Bošnjacima u Srbiji. Oni mogu biti dobri politički Srbi, lojalni državljani Republike Srbije, ali je iluzorno od njih očekivati bilo kakav pretjeran sentiment prema pravoslavnom imaginarijumu.

Uostalom, slučaj Adema Ljajića je tu odličan primjer. Ako je on voljan da mirno stoji dok sluša državnu himnu, ako je voljan da igra za reprezentaciju svoje zemlje, besmisleno je od njega očekivati da se aktivno identifikuje sa tekstom koji se skoro bez izuzetka čita u pravoslavnom ključu.

http://www.nedeljnik.rs/nedeljnik/portalnews/moze-li-srbin-biti-musliman-1/

Peticija-ne-dam-tatu01-670x447.jpg

Da još skratim; pitanje jeste zašto muslimani u Srbiji koji nemaju veze sa Bosnom , na primer u sandžaku (iliti Raškoj oblasti), Gori , Kosovu , Podrinju žele da budu Hrvati, Bošnjaci pa i Albanci samo da ne budu Srbi muslimanske veroispovesti ? Šta je to što ih tera da ne budu Srbi ?

Prvo him moras objasnit koje bih prednosti imali ako bih se izjasnjavali kao Srbi....

Drugo ne postoje nikakvi Srbi-Muslimani, niti postoji muslimanska vjeroispovjest, kao sto ne postoje niti srpska, niti hrvatska niti albanska vjeroispovjest. Postoje Pravoslavna, Islamska, Katolicka. Moras znati razlikovati Nacionalnost i Etnicku pripadnost od vjeroispovjesi...

Edukuj se malo ye.o ga ti....

Prvo him moras objasnit koje bih prednosti imali ako bih se izjasnjavali kao Srbi....

Drugo ne postoje nikakvi Srbi-Muslimani, niti postoji muslimanska vjeroispovjest, kao sto ne postoje niti srpska, niti hrvatska niti albanska vjeroispovjest. Postoje Pravoslavna, Islamska, Katolicka. Moras znati razlikovati Nacionalnost i Etnicku pripadnost od vjeroispovjesi...

Edukuj se malo ye.o ga ti....

Izraz muslimani (sa malim slovom) je pravilno upotrebljen kao stanovništvo islamske veroispovesti a muslimanska veroispovest je korišćena kolokvijalno (sad idi na gugl pa nauči šta znači kolokvialno). . Što se tiče prednosti , to i jeste suština ovog problema jer se tu ne radi o pitanju prednosti već o kolektivnoj svesti.

Izraz muslimani (sa malim slovom) je pravilno upotrebljen kao stanovništvo islamske veroispovesti a muslimanska veroispovest je korišćena kolokvijalno (sad idi na gugl pa nauči šta znači kolokvialno). . Što se tiče prednosti , to i jeste suština ovog problema jer se tu ne radi o pitanju prednosti već o kolektivnoj svesti.

To je isto kao kada bih ja rekao da su Srbi-Vlasi kolokvijalno ali to ipak ne zna ci da postoji Vlaska vjeroispovjest. Svi oni koji su islamske vjeroispovjesti su apriori muslimani i to je vise bratstvo. a ne naziv za vjeroispovjest. Kaze se: svi muslimani svijeta su braca, ali moraju biti islamske vjeroispovjesti, bez obzira na nacionalnost-drzavnost-etnicku pripadnost, boju koze ili politicku pripadnost i tacka. Svi ostali su Kjafiri-cafiri (nevjernici) i tacka. Nema muslimanske vjeroispovjesti........

Ovo je jako glupa tema i samo govori koliko ste vi Srbi iz Srbije neobavešteni i koliko pojma nemate sa kim imate posla.
Bukvalno se nudite da vas poturice takijaju kao što takijaju Hrvate u Hrvatskoj.
Svi vi,mi,Hrvati,Kanađani,Brazilci,Slovenci..svi smo mi kafiri.Kafiri su za muslimane neka vrsta kerova,majmuna,stoke,za silovanje,klanje i odsecanje glava.Svet muslimana je podeljen na dve kuće.Kuću mira,to je recimo ovde u okruženju,KiM i 23% Bošnjakistan u zajednici BiH.To je tamo gde muslimani vladaju.I kuću rata.To je sve drugo gde kafiri vladaju.U ratu protiv kafira je dozvoljeno sve.U koliko su slabiji i ne mogu da mačem pobede kafire.Muslimani koriste razne laži to jest takije,kojima lažu kafire,umiljavaju se,predstavljaju prijateljima,međusobno zavađaju kafire.
Da bi vam prikazao kako to funkcioniše,uzeću primer Hrvatske.Tamo su muslimani skoro pa preuzeli hrvatsko društvo.Prosečan Hrvat je sad već genetski slep da to vidi.
Za vreme ll Sv.Rata 52% ustaša u BiH su činili muslimani.
Zašto?Zato što im je bilo stalo da kolju kafire.Svejedno je njima hoće li to biti Srbi ili Hrvati.Bilo ih je i u četnicima.Iz istih razloga.U partizanima ih nije bilo do 1944-45.
A sada da se vratimo u '90. masa muslimana je ratovala na strani Hrvata u ratu u Hrvatskoj.Zašto?Da bi klala kafire.
Danas.Ko stalno indukuje mržnju prema ostatcima srpskog naroda u Hrvatskoj?Ko stalno proizvodi sa hrvatske strane tenzije na relaciji Zagreb-Beograd?
HDZ u kome postoji jaka muslimanska struja koju čine Hrvati čiji je jedan roditelj 99% slučajeva majka,muslimanka.Tu imamo i Hasanbegovića kao krajnju desnicu.Muslimana koji teroriše Srbe svojim demonstracijama u Vukovaru.
Ustaški sentiment brižljivo čuvaju Hrvati koji vuku nekakve muslimanske rodbinske veze.
Sve to muslimani u zajednici BiH vešto koriste i zlostavljaju Hrvate u FBiH umiljavajući se Hrvatskoj.To je ta takija.Tek bukvalno od pre 20tak dana Hrvatska je počela polako da se budi iz narkoze i sagledava šta joj se radi sa narodom u FBiH.
Usra.li su ih tkz.Hrvati islamske vere i kripto Hrvati.

Ovo je nešto bukvalno zbrda zdola najgrublje najkraće crte prva pomoć za vas budale koji pojma nemate šta je islam i šta su muslimani.

Poslednja izmena:
USTAŠO, posao tvog pradjeda je bio da potkuje, timari i osedla GAZDINOG konja. Dok je posao GAZDE bio da ti redovno"timari" babu u štali. Jbg USTAŠO, tako ti pao grah. :lol:
Vidiš.Hrvati su toliko otrovani takijom da se boje ds ne izgube naklonost muslimana.
Oni ne vide da ih muslimani iznutra jedu kao rak.Musliman ne može,islam mu ne daje da bude Srbin ili Hrvat.On može da ratuje sa Srbinom zajedno ili sa Hrvato zajedno na istoj strani ali samo protiv kafira.

- - - - - - - - - -

Mudliman može istinski biti Hrvat ili Srbin samo ako se odrekne svoje vere i krizma se to jest krsti se.Sve drugo je takija zapamtite to vi naivni Srbi.

Promašio si poentu, u Bosni se kolokvijalno Srbi i nazivaju Vlajima a nekada se kolokvialno za pravoslavce i kaže da su srpske vere. To sve nisu naučni termini ali mi nismo na naučnom forumu.

Narod zapamtio staro ime prije posrbljavanja...I ne zovemo ih Vlajima nego Vlasima. Npr. Srbe iz istočne Hercegovine niko ne zove Vlasima jer su tu postojali pravoslavni još prije Osmanlija i uvoza Vlaha, Cincara, Arbanasa i ostalih divnih žitelja istočnog dijela Helma...

- - - - - - - - - -

Vidiš.Hrvati su toliko otrovani takijom da se boje ds ne izgube naklonost muslimana.
Oni ne vide da ih muslimani iznutra jedu kao rak.Musliman ne može,islam mu ne daje da bude Srbin ili Hrvat.On može da ratuje sa Srbinom zajedno ili sa Hrvato zajedno na istoj strani ali samo protiv kafira.

- - - - - - - - - -

Mudliman može istinski biti Hrvat ili Srbin samo ako se odrekne svoje vere i krizma se to jest krsti se.Sve drugo je takija zapamtite to vi naivni Srbi.

Hrvati su nam najbliža slavenska braća. A i mi njima...

Ovo je jako glupa tema i samo govori koliko ste vi Srbi iz Srbije neobavešteni i koliko pojma nemate sa kim imate posla.
Bukvalno se nudite da vas poturice takijaju kao što takijaju Hrvate u Hrvatskoj.
Svi vi,mi,Hrvati,Kanađani,Brazilci,Slovenci..svi smo mi kafiri.Kafiri su za muslimane neka vrsta kerova,majmuna,stoke,za silovanje,klanje i odsecanje glava.Svet muslimana je podeljen na dve kuće.Kuću mira,to je recimo ovde u okruženju,KiM i 23% Bošnjakistan u zajednici BiH.To je tamo gde muslimani vladaju.I kuću rata.To je sve drugo gde kafiri vladaju.U ratu protiv kafira je dozvoljeno sve.U koliko su slabiji i ne mogu da mačem pobede kafire.Muslimani koriste razne laži to jest takije,kojima lažu kafire,umiljavaju se,predstavljaju prijateljima,međusobno zavađaju kafire.
Da bi vam prikazao kako to funkcioniše,uzeću primer Hrvatske.Tamo su muslimani skoro pa preuzeli hrvatsko društvo.Prosečan Hrvat je sad već genetski slep da to vidi.
Za vreme ll Sv.Rata 52% ustaša u BiH su činili muslimani.
Zašto?Zato što im je bilo stalo da kolju kafire.Svejedno je njima hoće li to biti Srbi ili Hrvati.Bilo ih je i u četnicima.Iz istih razloga.U partizanima ih nije bilo do 1944-45.
A sada da se vratimo u '90. masa muslimana je ratovala na strani Hrvata u ratu u Hrvatskoj.Zašto?Da bi klala kafire.
Danas.Ko stalno indukuje mržnju prema ostatcima srpskog naroda u Hrvatskoj?Ko stalno proizvodi sa hrvatske strane tenzije na relaciji Zagreb-Beograd?
HDZ u kome postoji jaka muslimanska struja koju čine Hrvati čiji je jedan roditelj 99% slučajeva majka,muslimanka.Tu imamo i Hasanbegovića kao krajnju desnicu.Muslimana koji teroriše Srbe svojim demonstracijama u Vukovaru.
Ustaški sentiment brižljivo čuvaju Hrvati koji vuku nekakve muslimanske rodbinske veze.
Sve to muslimani u zajednici BiH vešto koriste i zlostavljaju Hrvate u FBiH umiljavajući se Hrvatskoj.To je ta takija.Tek bukvalno od pre 20tak dana Hrvatska je počela polako da se budi iz narkoze i sagledava šta joj se radi sa narodom u FBiH.
Usra.li su ih tkz.Hrvati islamske vere i kripto Hrvati.

Ovo je nešto bukvalno zbrda zdola najgrublje najkraće crte prva pomoć za vas budale koji pojma nemate šta je islam i šta su muslimani.
Može biti da vi imate malo čudne teorije¿¡ A hrvate nek ih slobodno naprave da hin nema! Muslimani u BiH su inače od jedne manjine izmanipulisani na onoliku konfrontaciju. A ta manjina im je i od hrvata bila dobro pogurana!

Back