Spremaju rezoluciju o genocidu u Srebrenici: Vučić - sponzori su zamislite Nemačka i Ruanda!

nemačka je naš prijatelj,merkel,šreder,a sutra mi zločinci,isereš im se na brisel i evropu,gluplje generacije politicara svet nije video,a narod u parama i računima,dok elita ne postoji :rotf: :rotf:
samo će da im jave jednog dana da od sutra rade za kineze,jer je veća plata:zcepanje::hahaha:
a nije vreme za briks:think::zcepanje::hahaha:
nego za oks iks:rotf::rotf::rotf:
 
Ево како изгледају праве НАЈВИШЕ државне почасти.
ЕДИ РАМА у Паризу, пре неки дан
Па ево и њихов Вољени јуче je био у важној посети Херцег-Босни, где су га његове земе дочекале на највишем нивоу :roll:

1713256523981.png


1713256577564.png
 
Ова резолуција о Сребреници директна је последица неодговорних политика Вучића и Додика.
Да су иоле били нормалнији и за гомилу ствари реаговали како треба, не би се Сребреница вратила у жижу након 30 година.
Но, овако, само нек се курче Младићем, далеко ће догурати
 
Има ту још важних посета.
Pogledajte prilog 1531915
А пази нема теме на форуму о том важном догађају ... Босанац је отворио тему о томе шта је у емисији Posle vesti Данице Вучинић o евентуалном "бојкоту" београдских избора рекао СмрадОмир ЛазОвић ("ko je taj:hahaha:"), уместо о овој босанској турнеји његовог земе Чипуљчанина.
 
Ова резолуција о Сребреници директна је последица неодговорних политика Вучића и Додика.
Да су иоле били нормалнији и за гомилу ствари реаговали како треба, не би се Сребреница вратила у жижу након 30 година.
Но, овако, само нек се курче Младићем, далеко ће догурати

ne lupaj

zapad nas mrzi iz dna duse

ti si kriv jer njima sluzis
 
ок, идемо са резолуцијом о геноциду над јерменима

па са резолуцијом о геноциду у фашистичкој агресорској творевини званој ндх
Треба се донесе и Резолуција о геноциду који је 1914. године у Мачви и у рејону Јадра починила аустроугарска солдатеска, а коју су углавном чинили Личани, Босанци и Сремци.
 

1713261951334.png

Rezolucija neće doneti ono što govore Vučić i Dodik?


Odavanje pomena stradalima u Potočarima

Odavanje pomena stradalima u Potočarima

Samir Huseinović pre 2 sati

Rasprave o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici potvrđuju da se Zapadni Balkan još nije suočio s prošlošću. Odluka o Rezoluciji u UN očekuje se 2. maja, a rasprava počinje u sredu 17. aprila.

Nacrtom Rezolucije o genocidu u Srebrenici je, između ostalog, predviđeno da se 11. jul svake godine obeležava kao „Međunarodni dan sećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine“. Generalna skupština Ujedinjenih nacija o tome bi trebalo da raspravlja 2. maja, dok je rasprava o Nacrtu rezolucije najavljena za sredu 17. aprila na zatvorenom sastanku u UN.

Rezolucijom se osuđuje i negiranje genocida, kao i veličanje ratnih zločinaca, dok se države-članice UN podstiču na čuvanje sudski utvrđenih činjenica kroz obrazovne sisteme, u cilju sprečavanja revizionizma i ponavljanja genocida.
Naglašava se značaj završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida i poziva na nastavak krivičnog progona počinilaca genocida u Srebrenici.

Od država-članica UN traži se da poštuju obaveze prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Šta bi rezolucija značila preživelim žrtvama?

Burne su reakcije mnogih srpskih zvaničnika koji, između ostalog, strahuju da će se Rezolucija upotrebiti za ukidanje bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Reakcije iz Srbije i RS ne mogu se ničim opravdati, smatra za predsednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović. „Usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici je samo civilizacijski čin kojim bi se svakog 11. jula u više od 190 država članica UN pokazalo poštovanje prema žrtvama“, kaže Tahirović za DW.

On napominje da je inicijativa za donošenje rezolucije dug proces i rezultat angažmana pre svih majki Srebrenice i predsednice Udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munire Subašić, ali i predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, te ambasadora BiH u UN Zlatka Lagumdžije, kao i država-sponzora rezolucije.

„Rezolucija neće doneti ništa od onoga o čemu govore Aleksandar Vučić i Milorad Dodik pokušavajući da uplaše svoje građane i druge u regionu, ali će pružiti priliku da se otvore procesi pomirenja i katarze“, smatra Tahirović.

Nemačka inicijativa

Inicijatori Rezolucije su, kako prenose mediji u BiH, Nemačka i Ruanda, a u izradi Nacrta rezolucije učestvovalo je više država-članica Ujedinjenih nacija.
Nemački politikolog Bodo Veber potvrđuje da je inicijativa za Rezoluciju rezultat dugogodišnjeg lobiranja srebreničkih udruženja, ali i dodaje da sama Rezolucija „nije integrisana u nemačku politiku prema BiH“. On podseća da se radi o „ponovnom pokušaju usvajanja Rezolucije, nakon što su prvo blokirali saveznici Srbije u Savetu bezbednosti UN 2015.

„Motiv i sadržaj rezolucije nemaju veze s histeričnim optužbama i teorijama zavere koje se mogu čuti iz Banjaluke i Beograda“, tvrdi Veber za DW.
On ocenjuje da su Milorad Dodik i Aleksandar Vučić „nervozni“ – Dodik zbog Šmitovog nametanja izmena Izbornog zakona, a Vučić zbog „izborne prevare“ u decembru prošle godine, kako kaže.

„Oni su u stanju visoke političke nervoze, a kod Dodika se primećuje i značajan stepen nesigurnosti. Predsednik RS jednostavno ne zna gde će, a to je recept za moguću, neplaniranu eskalaciju prilika u Bosni i Hercegovini“, procenjuje Veber.

Predsednik Republike Srpske Dodik, u međuvremenu je najavio usvajanje Izveštaja komisije Vlade RS o događajima u Srebrenici 1995. u Skupštini RS, ali i pozvao na proteste u Banjaluci.

Nemački politikolog Veber kaže da nije ubeđen da će Rezolucija promeniti odnos srpske politike u BiH i Srbiji prema genocidu u Srebrenici i ratnoj prošlosti. „To se jedino može očekivati nakon konačnog rešavanja otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu – međusobnim priznavanjem Kosova i Srbije, i zamenom postojećeg Dejtonskog ustavnog poretka novim, koji bi ukinuo monopol dominantnih nacionalnih elita“, kaže sagovornik DW i napominje da to podrazumeva i drugačiji pristup Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Rezolucija u vreme uspona „srpskog sveta“

Dekan sarajevskog Fakulteta političkih nauka Sead Turčalo ocenjuje da se aktuelna rasprava o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici vodi u vreme uspona ideologije „srpskog sveta“, što, smatra, pokazuje da je region još uvek zarobljen u „vrtlogu istorijskog revizionizma“.
Turčalo u tekstu za portal „Tačno.net“ pod naslovom „Opasan put ’srpskog sveta’: Negiranje genocida, istorijski revizionizam i secesionizam“, piše da je negiranje genocida deo „šire strategije preoblikovanja budućnosti regiona“. „Cilj je izbrisati istorijsku odgovornost i izmeniti narativ o prošlosti“, piše dekan sarajevskog fakulteta.

Turčalo navodi da u proces oblikovanja budućnosti lideri Srbije i RS ulaze sa filozofijom „srpskog sveta“, a da bi na predstojećem vaskršnjem saboru trebalo da bude utvrđena „sofisticirana verzija velikosrpske ideologije“.

Nemačka inicijativa u donošenju Rezolucije o Srebrenici nije iznenađenje za direktora beogradskog Foruma za međuetničke odnose Dušana Janjića, jer se radi, kaže, o „kontinuitetu nemačke politike, posebno Zelenih i Liberala“.

Janjić za DW ocenjuje da je Rezolucija u funkciji stabilizacije prilika u regionu i da je ona izraz iskrenog odnosa prema žrtvama genocida u Srebrenici.

Upotreba Rezolucije u dnevno-političke svrhe

Kritike koje srpski čelnici ovih dana upućuju Nemačkoj, kao jednoj od zemalja koje su inicirale rezoluciju, Janjić tumači ovako: „Ovi koji danas vladaju Srbijom su i tokom rata u BiH bili suprotstavljeni tadašnjem nemačkom vođstvu, a pripadali su ili su bili bliski onim političkim krugovima koji imaju i ličnu i političku odgovornost prema genocidu u Srebrenici.“

U Srbiji nema one politike i katarze koja je u Nemačkoj dovela do izvinjenja Vilija Branta, kaže Janjić. Naprotiv, kako dodaje, vlasti u Srbiji, ali i u RS, pokušavaju da spreče bilo kakvu mogućnost da se ponovo dovedu u vezu s genocidom u Srebrenici i zato im Rezolucija ne odgovara.

Janjić kaže i da se priča o Rezoluciji zloupotrebljava i u dnevno-političke svrhe. „Tim propagandno-političkim ciljem – opiranjem Rezoluciji i protivljenjem prijemu Kosova u Savet Evrope – Vučić nastoji da pridobije desnicu, jer u tzv. građanskom bloku nikada i nije bio popularan.“

Direktor beogradskog Foruma za međuetničke odnose podseća da je aktuelni predsednik Srbije tokom rata bio pripadnik Šešeljevih radikala, dok je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić u to vreme bio u Miloševićevim socijalistima. Vojislav Šešelj je pred Haškim tribunalom osuđen za zločine protiv čovečnosti, dok je haški optuženik Slobodan Milošević preminuo pre izricanja presude.

„I Vučić i Dačić se sada bore da spreče donošenje Rezolucije o genocidu u Srebrenici i da napišu novu istoriju o svemu, pa i o Srebrenici“, kaže Janjić.

Aleksandra Vučića su 2015. kamenicama napali u Potočarima

Aleksandra Vučića su 2015. kamenicama napali u Potočarima

Ne treba potceniti moć entonacionalista

Sagovornik DW veruje da Rezolucija o Srebrenici ne može biti iskorišćena za otvaranje novog kriznog žarišta na Balkanu, ali može biti predmet različitih interpretacija u kojima se RS označava kao „genocidna tvorevina“. Prema Janjićevom mišljenju „to odgovara Vučiću i Dodiku koji se sada predstavljaju kao ključni zaštitnici srpstva i RS“.

Janjić takođe podseća da je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu utvrđeno da Srbija nije direktno odgovorna za genocid u Srebrenici, ali da je odgovorna za to što ga nije sprečila. On zato veruje da je priča o kolektivnoj odgovornosti Srba zloupotreba od strane etnonacionalista.
„I ne treba potceniti njihovu moć da izazovu oružane sukobe, na primer u ’odbrani’ Dodika i RS, pri čemu bi se koristile ili specijalne jedinice policije obučavane u Rusiji ili paravojne jedinice kakve su delovale u Banjskoj na Kosovu“, kaže Janjić.

Može li Rezolucija ukinuti RS?
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavljuje da će, nakon usvajanja Rezolucije uslediti zahtev za ukidanje Republike Srpske „na osnovu stava da političke tvorevine koje su zasnovane na genocidu ne mogu da postoje“, ali profesor ustavnog prava iz Istočnog Sarajeva Goran Marković, objašnjava da RS ne može biti ukinuta Rezolucijom o Srebrenici.

„To nije moguće. Dejtonom je potvrđeno da se BiH sastoji od dva entiteta i promene u njenoj strukturi nisu moguće bez izmene celine Dejtonskog mirovnog sporazuma. Takva rezolucija ne bi imala nikakav pravni značaj“, kaže Marković za DW.

Rezolucija bazirana na presudama Haškog tribunala

Osnova za Rezoluciju sadržana je u presudama Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (Haški tribunal), ali i Suda BiH. Presudama je ustanovljeno da su genocid nad Bošnjacima u i oko Srebrenice jula 1995. godine počinili pripadnici Vojske RS i Ministarstva unutrašnjih poslova RS, kao i paravojne formacije, među kojima i „Škorpioni“ iz Srbije.

Zbog genocida su, pored ostalih, osuđeni i predsednik RS Radovan Karadžić i komandant Vojske RS Ratko Mladić.

Za ratne zločine u BiH, između ostalog i za egzekucije zarobljenih srebreničkih dečaka i mladića u Trnovu 1995. godine, osuđeni su i funkcioneri Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović.

U genocidu u Srebrenici jula 1995. godine ubijeno je više od 8.000 Bošnjaka.
 
Немци су ухапсили и стрељали 25,000 Срба, па нема геноцида...
Заједно са четницима, љотићевцима и недићевцима су Немци у Другом светском рату убијали Србе.
 

1713262787673.png

POVODOM PRIJEDLOGA REZOLUCIJE O SREBRENICI: Bećirović i Komšić od sutra će boraviti u sjedištu UN-a

Prijedlog rezolucije na dnevnom redu bi trebao da bude početkom maja


becko_i_komsic.jpeg


Prije 2h

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić boravit će u sjedištu UN-a u New Yorku od 17. aprila povodom prijedloga rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Prijedlog rezolucije na dnevnom redu bi trebao da bude početkom maja. Ako rezolucija bude usvojena, 11. juli će postati Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.
 
Prijedlog rezolucije na dnevnom redu bi trebao da bude početkom maja. Ako rezolucija bude usvojena, 11. juli će postati Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Али нема ту геноцида !

Твоји Комунисти су Црвеним терором направили геноцид исто као и НДХ1 и 2.

Србија ће проћи као РСК, за 100.г. неће бити Срба у Србији осим Комшија и Комша
 

Back
Top