smrt bez iznenadjenja

Smrt je nesto sto smo svi iskusili, ne mislim na spavanje, vec na period pre rodjenja svakog od nas...tako da svi smo fakticki i prebrodili taj strah od smrti, a nesvesni da jesmo..i svi smo dugo dugo bili mrtvi, pa se nismo bunili..i naravno da je pomalo zastrasujuce znati vreme smrti..uprkos ovome sto sam napisao, ipak nije svejedno, ako sutra trebas da se probudis pa da se polako spremis da umres u to i to vreme..ovako je interesantno..nikad ne znas..mozda te sutra lupi golf 4 ili fiat stilo koji vozi isfrustrirani mladi dizelas u nekom BG bulevaru..koji je naleteo na stajaliste gde cekas bus/trolu recimo, a krenula si na posao recimo, uvek moze da se desi jbga :) Mislim jeste da se ubacujem, ali ti je zanimljivo misljenje. Takodje mislim da je zivot sastavni deo nase duge smrti koja traje vec stotinama i hiljadama godina, ono tama, i sad malo tracak svetlosti, par decenija, pa opet idemo u tamu..Ludnica.

Ja mislim bas suprotno. Kad bi znao da cu da zivim tacno do osamdesete, odma bi se rokno, a ako kojim slucajem ne bi, ceo zivot bi mi prosao u razmisljanu o toj godini..uzas..i kad dodjem na 78/79 verovatno bi dobio srcani udar(a mozda i pre) od 'straha' da se to blizi, jos ako se zna i koliko sati..zato je bolje ovako.. SVI ali SVI se potajno nadamo da cemo ziveti nesto duze nego drugi, iil cak da cemo ziveti mnogo duze..preko 100 godina, mnogi od nas misle da nece ni umreti, ja sam nekad to mislio, naravno sve je to tesenje..ali u svakom slucaju puno je lakse ovako bez znanja i tacnog datuma. Da znas tacno kad ces umreti, verovatno bi te uhvatila panika istog trenutka..jer znas da je ograniceno..ovako ostaje neka nada.. da ce nesto da se desi...uveren sam da tako razmisljaju svi. Takodje malopre sam rekao i da je moguce da sutra umrem slucajno ili namerno..ali uglavnmo ne razmisljamo o tome, dok ovo o 80. je zastrasujuce za vecinu ljudi, jer ljudi ne zele granice i kraj..zato se i nadaju..zato neki zele da umru u snu...da ne bi bili ni svesni i da ne prisustvuju tom cinu, i ti ljudi su u pravu, oni su na neki nacin besmrtni, ja cim predosetim da cu recimo da umrem ili krenem da umirem, ja znam da je kraj, i da je gotovo, i da nema vise..i panika te vata.ali u snu..nikad ne bi ni saznao jel tako? :)
I onda postajem fakticki besmrtan, jer nisam iskusio umiranje niti bolove, niti strah od smrti, niti SAZNANJE sto je najgore da umirem..zato je neodredjenost naravno daleko bolja i normalnija i bas ona pruza ljudima priliku da se opuste. Sve i da mi je granica recimo 165 godina, ponovo bi me uhvatila panika, ovako kad me niko ne ogranicavaca..ne znas tacno sta ce se desiti. I lepo sam vam se ubacio svima ovde :)

Ja mislim bas suprotno. Kad bi znao da cu da zivim tacno do osamdesete, odma bi se rokno, a ako kojim slucajem ne bi, ceo zivot bi mi prosao u razmisljanu o toj godini..uzas..i kad dodjem na 78/79 verovatno bi dobio srcani udar(a mozda i pre) od 'straha' da se to blizi, jos ako se zna i koliko sati..zato je bolje ovako.. SVI ali SVI se potajno nadamo da cemo ziveti nesto duze nego drugi, iil cak da cemo ziveti mnogo duze..preko 100 godina, mnogi od nas misle da nece ni umreti, ja sam nekad to mislio, naravno sve je to tesenje..ali u svakom slucaju puno je lakse ovako bez znanja i tacnog datuma. Da znas tacno kad ces umreti, verovatno bi te uhvatila panika istog trenutka..jer znas da je ograniceno..ovako ostaje neka nada.. da ce nesto da se desi...uveren sam da tako razmisljaju svi. Takodje malopre sam rekao i da je moguce da sutra umrem slucajno ili namerno..ali uglavnmo ne razmisljamo o tome, dok ovo o 80. je zastrasujuce za vecinu ljudi, jer ljudi ne zele granice i kraj..zato se i nadaju..zato neki zele da umru u snu...da ne bi bili ni svesni i da ne prisustvuju tom cinu, i ti ljudi su u pravu, oni su na neki nacin besmrtni, ja cim predosetim da cu recimo da umrem ili krenem da umirem, ja znam da je kraj, i da je gotovo, i da nema vise..i panika te vata.ali u snu..nikad ne bi ni saznao jel tako? :)
I onda postajem fakticki besmrtan, jer nisam iskusio umiranje niti bolove, niti strah od smrti, niti SAZNANJE sto je najgore da umirem..zato je neodredjenost naravno daleko bolja i normalnija i bas ona pruza ljudima priliku da se opuste. Sve i da mi je granica recimo 165 godina, ponovo bi me uhvatila panika, ovako kad me niko ne ogranicavaca..ne znas tacno sta ce se desiti. I lepo sam vam se ubacio svima ovde :)
Ja bih najvoli da umrem na (u) njoj! :lol:

Moraću malo da te sneveselim i spustim na zemljicu...
Naime,postoji nešto što se zove prosečni životni vek...Niko ga nije duplirao! ! !
Ali nije poenta u tom...U poznim godinama sustiže čoveka životni umor i strah od smrti polako jenjava i nestaje...
Valja razgovarati s veoma starim osobama-stogodišnjacima-to je to...

Moraću malo da te sneveselim i spustim na zemljicu...
Naime,postoji nešto što se zove prosečni životni vek...Niko ga nije duplirao! ! !
Ali nije poenta u tom...U poznim godinama sustiže čoveka životni umor i strah od smrti polako jenjava i nestaje...
Valja razgovarati s veoma starim osobama-stogodišnjacima-to je to...

Ma ja malo lupam, to je masta. Inace, odlicno receno za starije, da naravno ti ljudi su ravnodusni prema tome i nemaju strah od smrti, to sam primetio i razgovarajuci sa svim tim ljudima, bas mladi da, uzasavaju se smrti i svega toga. Logicno.

Kritično doba je menopauza i kod ženskih,a praktično i više kod muških....
Neispunjenje nekih ciljeva im daje utisak da im sve izmiče i tada prave "gluposti"-donose
iznenadne životne odluke i čine prekretnice...Karakteristično za muške je da se "uzlude" ,ponovo žene,zasnivaju novu porodicu
ili bar zabrazde u afere s mlađim damama...
Meni nije ništa "izmaklo",tako da sam kroz to prošao neosetno-ne pravim više gluposti nego ranije-isto!:mrgreen:

onome ko bi ovo znao da cijeni, bilo bi mnogo ljepše
bar bi se oslobodili straha...vječute strepnje u pozadini, brige za bližnje
osjećali bi sreću potpunije

ali...pitanje je na šta bi naše duše ličile i kakvi bismo ljudi bili
ja sam na primer, ovaj tip
volela bih da mi zivot na taj nacin bude "uredjen"
da znam koliko imam vremena
kao kad osvane dan, pa znas da ce da traje do noci
i planiras ono sto zelis, mozes i moras
a, ne pocnes da zivis dan, pa oko 13 i 30 neko ugasi sunce i ajd zdravo

ja sam na primer, ovaj tip
volela bih da mi zivot na taj nacin bude "uredjen"
da znam koliko imam vremena
kao kad osvane dan, pa znas da ce da traje do noci
i planiras ono sto zelis, mozes i moras
a, ne pocnes da zivis dan, pa oko 13 i 30 neko ugasi sunce i ajd zdravo
Pa šta te sprečava...Imaš taj prosečni životni vek pa planiraj dotle...Posle ti ostane
premija!:mrgreen:

Pa šta te sprečava...Imaš taj prosečni životni vek pa planiraj dotle...Posle ti ostane
premija!:mrgreen:

verujem da ima ljudi koji mogu sebi da "zacrtaju" koliko ce i kako zivotni vek da im traje i izgleda, pa prema tome i da ga planiraju
no, mislim da to mogu ili prilicno glupi i bahati, ili inteligentni i mocni ljudi
ja nisam, na zalost, od tih
sasvim sam prosecna, mada u prosecni zivotni vek ne verujem
a, da uticem na dogadaje koji zivotni vek odredjuju -ne mogu i ne umem

Zamislite zivot u kome se radjamo, zivimo npr. 80 godina i zatim umiremo. Nema bolesti od kojih se umire, iznenada, ili dugo i sporo, nema gubitka zivota u nesrecama, nemoguce je izvrsiti samoubistvo. Zivot se jednostavno okoncava sa navrsenih 80 godina. Da li bi voleli da zivite u takvom svetu i zasto? Da li bi i koliko nas nacin zivljenja bio promenjen? Na bolje, ili na gore?

pošto smo navikli da sve radimo na peščani sat
onda bi bilo idelano da dobijemo fiksno životno vreme
mislim da bismo ga više cenili
ali mislim da čovek ima neku unutrašnju svest
da je život lišen logike
pa čeka da vidi šta sve može da se desi

Kad god da umres umreces u sadasnjem trenutku. 80 godina ili 17 godina je samo metalna tvorevina. 17x0=0 i 80x0 = 0. tako da produzenje ljudskog veka ne donosi nikakav sustinski boljitak.

Да, можда некоме ко види живот као бесциљан процес и у смрти види пуки престанак постојања што је немогуће.
Другачије је некоме ко смрт гледа као ултимативни циљ и испуњење живота.

Kad god da umres umreces u sadasnjem trenutku. 80 godina ili 17 godina je samo metalna tvorevina. 17x0=0 i 80x0 = 0. tako da produzenje ljudskog veka ne donosi nikakav sustinski boljitak.

prema ovome smo svi vec mrtvi
zasto onda jutrom ustati, zasto dises, jedes, odrzavas "masinu u zivotu"?
kad ovako neko krene sa teskom filozofijom kako smo samo cestice univerzuma, bozanska misao upakovana u pakovanje sa ogranicenim rokom trajanja li neka slicna nematerijalna kojestarija, dodje mi da pitam -izvini, a jel ti imas fizioloske potrebe? jedes, spavas, uriniras, hebes se? e, ako sve to radis, a radis, onda si ziv, makar telesno, a ono sto se zvanicno, pa svim sluzbenim, a bogami i bozjim knjigama, zove trenutak smrti-jos nije nastupilo
i svi svakoga dana radimo sve to sto nas odrzava zivima i gledamo da taj trenutak smrti nastupi sto kasnije
jer da tako nije- ti neki bi lepo legli i cekali da capnu
a nesto ne vidim takve da leze okolo, sem tesko bolesne i stare, koji i da hoce da ustanu - ne mogu

зар не почињемо да умиремо спајањем семена и јајца?
а свесни не умиру...
ал ни свесност роба и слободног није иста...

ili mozda samim formiranjem gameta-tj. semena i jajca, m?
ja npr. imam jajca u jajniku, sto je 1/2 potencijalnog zivota
jel ona vec sada umiru?
jel umiru zajedno sa mnom, ili nezavisno od mene?

ili mozda samim formiranjem gameta-tj. semena i jajca, m?
ja npr. imam jajca u jajniku, sto je 1/2 potencijalnog zivota
jel ona vec sada umiru?
jel umiru zajedno sa mnom, ili nezavisno od mene?

претпостављам да већ имаш одговоре.
претпостављам да би волела да их потврдим ил да дођем на часове.
живот није настао с тобом и неће нестати с тобом

nemam odgovore, nisam nikada pomislila ovu recenicu pre
nije me briga da li ces potvrditi, niti pokusati da opovrgnes
poenta je u debati
casove ne dajem bilo kome, te stoga nit imam zelju da na iste dodjes, niti je to moguce, cak i da ti sam imas zelju
moj zivot je nastao sa mnom i sa mnom ce nestati
ende

Ništa nisi naučio od Ozija...Tvoja predstava počinje s tobom i s tobom završava,
a svet je ,po idealistima,samo skup tvojih misli...
Posle predstave idemo ćiku...:mrgreen:

Back