Smisao, svrha i cilj života

ne, svako definise ovo pitanje na svoj nacin, msm svako ima drugaciji stav o tome. to ne znaci da si bas ti dala tacan odgovor na ovo pitanje koje vekovima unazad covecanstvo postavlja. :flert:

Ma taman posla, ja sam jedna obična nenačitana žena koja sama pokušava naći smisao u pitanju
ne listajući knjige i ne pričajući već ispričano koje blage veze nema sa suštinom.
Sve se svodi na jedinku a jedinka kao takva nikada ništa nije mogla da uradi pa tako
neće ni od čoveka moći da napravi superiornu vrstu za koju će se znati zašto
postoji
Sva nemoć čoveka leži u neimanju valjanog odgovra na ovu temu.
Mi smo samo umislili da smo neko i nešto a u stvari smo isto što i
jedna biljka, prolazni.
Sva naša dostignuća, celokupna kulturna ostavština, sve čime smo se bavili važni su samo nama(čoveku kao vrsti)
i nikome i ničemu više, jel to uspeh?

Poslednja izmena:
Ovo je netacno. Zivotinje i biljke nemaju Dusu. Imaju svest ali ne i Dusu.

I ovo je netacno. Ako zaista hoces da steknes bolje razumevanje Karme proucavaj rad Edgara Kejsija..

Nortorna glupost...z:poz:

Šta je ovo, neka iskompleksirana i uvredljiva ispitna komisija iz predmeta Edgar Kejs?

Šta je novog dao ovaj post u vezi teme?
Zašto smo tako negativni?
Samo zato što mislimo da znamo gradivo za bolju ocenu?
ili smo možda pametniji pa je ovo prilika da klincu natrljamo nos?
Pa, nismo valjda džabe čitali Kejsova pisanja?

I naravno preko levog krila nadovezuje se odmah oponent

e, svasta, da zivotinje nemaju dusu??? svako zivo bice je ima!

a tema, šta to beše tema?

Ma dajte ljudi, kultura postoji i van pozorišta i slićnih dosadnih institucija, zato jer nešto gradi, a rušiti, to zna svaki krelac.
Sad nam fali samo još jedan samoupravljač i ode tema.
Čemu?

kako mozemo da komentarisemo sta je svrha zivota ako nemamo definiciju sta je zivot
ako predpostavimo da posle zivota covek prestaje da postoji, zivot nema nikakvog smisla, jer radi se o tebi kakvog tebi ima smisla zivot koji si ziveo, a ako ne postojis onda ti smisao tvog zivota vise nista neznaci, zato ova varianta je nemoguca
tako da moramo rpedpostaviti da posle smrti ostajes postojati u nekakvom obliku, onda pitanje je sta odnosis sa sobom kad umres?
aj osobno mislim da odnosis iskustvo i znanje koje si nakupio tokom zivota, tako da svrha zivota je uciti se i iskusiti nove stvari a onda kad umres nosis to sa sobom pa onda nazad u neko drugo telo itd.
ali da bi se to moglo izvrsti maraju postojati pogodna tela az ucenje i sakupljanje iskustva, tako ta moras razmisljati i o opstajanju civicizacije

uglavnom, pitane sta je smisao, svrha i cilj zivota se moze glegati sa tri ugla
smisao zivota kao sta bi neko hteo da ostvari u svom zivotu
smisao zivota kao sta je svrha ljudskog zivota, zbog kojeg razloga postoji ljucki zivot
smisao zivota kao sta je svrha uopste celog postojanja
a kad neko gleda sa jednog neko sa drugog neko sa treceg ugla nastaje zbrka

Svrha zivota je da Bog spozna samog sebe ponovo i ponovo, smisao zivota je da se do tog spoznanja dodje duhovnim razvojem, a cilj zivota je da se dusa ponovo sjedini u jedno sa Bogom od koga je i nastala nakon sto se potpuno oslobodi svih vezanosti.

Ovako sam ja dugo razmišljala. Zapravo, to je najviši standard u pogledu svrhe života.

Međutim, ako imamo u vidu različite nivoe svesti bića, različite njihove puteve.. mislim da je to individualno.. i da različite jedinke imaju različitu svrhu na ovom svetu.

Dovoljno će mi biti ako znam šta je moja svrha :lol: , za sad.

Kada to otkriju buve ili alge ,to će značiti da su u svojoj lestvici sposobnosti spoznaje dosegli nivo koji danas dostžu Bogovi.

Mi razumni ljudi smo iznad buva ,a buve iznad algi,a alge iznad minerala ,na toj lestvici sposobnosti da spoznamo svet.

Jednom ćemo svi stići na cilj, neko pre neko kasnije , neko mnogo kasnije.

A kažu stari da ćemo svi u bele pčele, roj -celinu

To bi bilo otprilike to .

mala sala, al ima istine u tome posto nikako nemozemo zavrsiti putovanje postojanja
svrha uopste postojanja je postojati, zato sve postoji da bi postojalo, prva donesena odluka, pre nego sta je ista postojalo, je bila postojati, tako da u svakom trenutku sve sto postoji ispunjava svoju svrhu
ostaju samo ciljevi, a ciljeve imas svakakve
ima individualni cilj, cilj jedne zajednice, cilj jedne civilizacije itd.

mala sala, al ima istine u tome posto nikako nemozemo zavrsiti putovanje postojanja
svrha uopste postojanja je postojati, zato sve postoji da bi postojalo, prva donesena odluka, pre nego sta je ista postojalo, je bila postojati, tako da u svakom trenutku sve sto postoji ispunjava svoju svrhu
ostaju samo ciljevi, a ciljeve imas svakakve
ima individualni cilj, cilj jedne zajednice, cilj jedne civilizacije itd.

nije svejedno

razlicite forme nemaju istu svrhu, u uredjenom svemiru

Ako neko ko misli da je mudrost uspesno odolevanje iskusenjima postavi temu smisla ,svrhe i cilja zivota sigurno da nije mislio na ugao gledanja koji je visi od svega poznatog ili pretpostavljenog materijalnog, visi cak i od svega duhovnog, koji bi mozda bio ugao gledanja, kako neko napisa, Господа Исуса Христа. Takodje je sigurno da nije mislio ni na ultimativno postojanje, kao ni postojanje vrsta zivog sveta, vec na postojanje specijalne vrste koja je jedina mogla da dodje do pitanja svrhe,smisla i cilja svog postojanja, a to znaci iz ugla odozdo u smislu" zasto postojim i koja je moja uloga koju treba da ispunim". Iz ovoga sledi da je svaki drugi ugao gledanja promasaj.

Poslednja izmena:
Ako neko ko misli da je mudrost uspesno odolevanje iskusenjima postavi temu smisla ,svrhe i cilja zivota sigurno da nije mislio na ugao gledanja koji je visi od svega poznatog ili pretpostavljenog materijalnog, visi cak i od svega duhovnog, koji bi mozda bio ugao gledanja, kako neko napisa, Господа Исуса Христа. Takodje je sigurno da nije mislio ni na ultimativno postojanje, kao ni postojanje vrsta zivog sveta, vec na postojanje specijalne vrste koja je jedina mogla da dodje do pitanja svrhe,smisla i cilja svog postojanja, a to znaci iz ugla odozdo u smislu" zasto postojim i koja je moja uloga koju treba da ispunim". Iz ovoga sledi da je svaki drugi ugao gledanja promasaj.

A kako bi vernik odgovorio na to pitanje gledajuci iz "ugla odozdo", kako ti kazes?

Nadam se da nemate nista protiv ove teme. Zelela bih da cujem misljenja drugih. Citajuci razna misljenja na temama tipa, zivot posle smrti, masoni/iluminati, vanzemaljci, druge civilizacije,razna drustva, vlade u senci, zavere, magija...dodjoh na misao o smislu, svrsi i cilju zivota.
Ako slucajno postoji tema sa istom ili slicnom tematikom, molim moderaciju da ovu temu zatvore i izbrisu.
Unapred hvala

IMHO, zivot je sam po sebi svrha, cilj i smisao. Kasti, cilj, svrha i smisao zivota - ne postoje.

Logos
Iz Vikipedije

Logos (gr. λόγος — um, reč, govor, slovesnost, smisao, načelo, zakon, nauka i dr.) je višeznačan filozofski i teološki pojam. Izvorno, logos je bitan pojam antičke grčke filozofije, koji iskazuje princip, svetski um, objaktivni zakon po kome se sve događa.[1] U Heraklitovoj filozofiji označava govor prirode koji samo mudrac čuje i razume. Kasnije su ga preuzeli hrišćanski teolozi da bi njime označavali Isusa Hrista, kao božanski logos.

Nazivi gotovo svih nauka građeni su prema grčkoj leksici i sadrže nastavak logia što upućuje na logos o nečemu (logika, psihologija, gnoseologija, ontologija, aksiologija, itd.).

svrha
je namena. predmeti/stvari da sluze za sta su napravljeni, od coveka, boga ili prirode. ako nije tako nepotrebni su i bez vrednosti. kod ljudi je slicno, ali malo komplikovanije. tu je svrha ono za sta sebe pojedinac u zivotu pripremi. osnovno je zanimanje, a postoji jos i niz `svrha` za tog istog pojedinca

eto, ne moze krace, a i ne zvuci nesto kad sve treba u dve recenice

Poslednja izmena:

Back