SITNI KOLAČI

A meni obecani recept za "madjaricu":rida::rida::rida:

Evo stize i madjarica za Teta Iru.
Dakle kolaci iz druge kutije,s leva na desno.
1.Salama sa suvim vocem
Dve nakvasene obletne nafilovati sledecim:250gr cokolade i 250 gr margarina otopiti da se sjedini na toploj ringli, dodati 250 gr secera i vratiti na ringlu do tacke kljucanja.U ovo dodati 250gr seckanog keksa, 100 gr seckanih oraha, 100 gr suvog grozdja 100 gr seckanih suvih smokava(moze se kombinovati po zelji i neko drugo suvo i kostunicavo voce) izmesati i u ovu smesu dadavati jedno po jedno, 2 jajeta.Toplim filovato oblatne.

2.Kokos bajadera
600gr secera uspinovati sa 2 dl vode ,dodati 1 margarin, 300gr keksa i 300 gr kokosa.Izliti u tepsiju sa najlonom.Gore glazura od cokolade.

3. Rafaelo kuglice
500 gr secera ispinovati( da prokuva i izbistri se) sa 2 dl vode.Skloniti sa vatre,dodati 1 margarin.Dodati prethodno izmesano 250 gr kokosa i 500 gr mleka u prahu( da se ne bi stvarale grudvice) izmutiti mikserom.Ostaviti da se ohladi dobro.Od mase praviti kuglice i u sredinu stavljati pecene lesnike, oko 200-300 gr,sto zavisi od krupnoce.

4.Madjarica
2 jaja,200 gr secera,100 gr masti umutiti penasto i dodati i kasiku sode bikarbone i 1 dl mleka.Umestiti sa 600 gr brasna.Podeliti testo na 4 dela i peci kore na prevrnutoj velikoj tepsiji( ja pecem na najvecoj)
Fil: 250gr secera,7 kasika brasna i kasika gustina ,izmesati na suvo dodati malo mleka da se razredi i kuvati u ostatku od 1 l mleka.Dodati 100 gr cokolade i u toplo izmesati margarin i toplo filovati kore.Gore glazura od 150 gr cokolade 80 gr margarina i 4 kasike mleka.

5.Korpice sa zele bombonama
5 zumanaca ,50 gr secera, 2 kasike kisele pavlake, 1 kasika masti, 1 margarin umutiti penasto i umestiti sa 500 gr .Praviti kuglice ,stavljati u modle i testo razvuci prstima na stranice i dno modli. Peci dok ne pocnu da blago rumene.
Fil: 4 jaja 500 gr secera, 4 kasike kakaa, 1 margarin kuvati na raingli dok se ne pocne zgusnjavati.ako se prekuva,odvaja se margarin,U tom slucaju dodati malo vode.Ohladjeni fil stavljati fil kasikicom u korpice i posipati sa seckanim zele bombomnama(oko300 gr)

6.Limun stangle
7 belanaca 7 kasika secera 2 dl ulja 50 gr otopljana cokolade 1 prasak za pecivo i 7 kasika brasna.
I fil: 7 zumanaca umutiti sa 7 kasika secera i kuvati na pari ili u mikrotalasoj.U ohladjeno dodati pola margarina i narendanu koricu 1 limuna.
II fil: 200 gr secera prokuvati u 1.5 dl vode,dodati 100 gr cokolade,1 margarin ,100 gr mlevenih oraha 150 gr mlevenog keksa i ohladiti.Gore posuti mlevenim orasima.

7.Kasato trouglovi
250 gr margarina,250 gr secera u prahu,80 gr rendane cokolade, 1 celo jaje sok i kora 1 limuna 300 gr mlevenog keksa,200 gr seckanih zele bombona i 100 gr natopljenog u rum suvog grozdja.Od dobijene smese oblikovati salamu ili piramidu.

8.Jafa kolac
4 jaja umutiti sa 500 gr secera,1 dl ulja 2 dl mleka, 500 gr brasna i 1 prasak za pecivo.Pecenu pikotu preseci popreko da se dobiju dve piskote .
fil: 1 piskotu samleti ili izmrviti u to dodati sirup od 150 gr secera i malo vode ,2-3 pune kasike marmelade od kajsija i 1 celu smlevenu narandzu.Nafilovati koru i odozgo preliti glazurom od cokolade.

9. Becar oblatne(grilijaz) one se nalaze slozene odozgo na slici.
500 gr secera istopiti da blago porumeni i skloniti sa ringle, u to dodati 8 zumanaca umucenih sa 8 kasika secera, malo promesati i dodati 1 margarin,Mutiti mikserom i malo vratiti na ringlu ii jos uvek mutiti dok mas ne pocne da svetli i da se steze.U to dodati 100 gr seckanih oraha(lesnika) 100 gr seckanih suvih smokava i 100 gr suvog grozdj. Staviti izmedju dve oblatne i pritisnuti necim teskim.

Eto sladite se i uzivajte.

MMMMMMMMMMMMM
Obozavam da pravim cokoladne bananice

Neka ti iskusni majstori daju recept ja samo da sapnem da ti treba stvarno dobar mikser jer mora da se muti mikserom 20 minuta da bi se iz kuvanog secera i zelatina dobila bela penasta masa.

Iskreno meni je vec jedan kucni mikser crko bas zbog bananica, jedem ih na pleh :p. nista manje :rotf:

MMMMMMMMMMMMM
Obozavam da pravim cokoladne bananice

Neka ti iskusni majstori daju recept ja samo da sapnem da ti treba stvarno dobar mikser jer mora da se muti mikserom 20 minuta da bi se iz kuvanog secera i zelatina dobila bela penasta masa.

Iskreno meni je vec jedan kucni mikser crko bas zbog bananica, jedem ih na pleh :p. nista manje :rotf:
Ako se ono "iskusni majstori" odnosi (i) na mene, molim da me izbrišeš sa spiska :hahaha::hahaha::hahaha:
Šalu na stranu, nisam ovo puno puta pravila... nekako mi jednostavnije (i slađe) da "bananice" kupim. :P

imam molbu za vas drage moje umetnice
skoro sam probala neke krem bananice iz kucne radionice. Znam da se prave sa zelatinom i to je to.
Mozda neka od vas zna recept

Pronašla! :D

Potrebno je:
30g želatina
2,5dl vode
800g šećera
ekstrat banane (nekad je najbolji bio slovenački, ne znam kako sad stvari stoje)
150g čokolade za kuvanje (može i mlečne ako više voliš)
malo putera
malo mleka
nekoliko kapi ulja

Postupak:
Želatin razmutiti u 1dl hladne vode i ostaviti da odstoji (bar 15 minuta).
Šećer preliti sa 1,5dl vode i kuvati na blagoj vatri dok se šećer ne istopi. U vruće se dodaje razmućen želatin i ekstrat pa se muti mikserom dok se ne zapeni i ne "poraste".
Sipati u kalup (može običan pleh) i preliti glazurom od čokolade (puter i mleko zagreješ do ključanja, dodaš ulje i izlomljenu čokoladu i mešaš dok se čokolada ne istopi).

Poslednja izmena:
Pa naravno da mislim na tebe! Tvoju plazma tortu pravim ! :worth:

Evo sitni saveti od ljubitelja coko-bananica bas ovako napravljenih
- voda sa secerom samo izbaci dva kljuca - dosta je kuvanja
- odmah muti i to dobrih 20min
- a cokoladu preli tek kad se bela masa ohladi

desilo mi se da razlijem cokoladu preko vruce mase pa samo sklizne na dno pleha - ondaK okrenes pleh, izvrnes bananice na tacnu pa ruckas naopacke :lol:
:hahaha:

Vidiš da znaš svašta što ja ne znam! :)
Nisam pravila te "bananice" godinama... u stvari, bila je neka mamina prijtateljica kojoj su se sviđale, pa sam ih pravila "na brzaka" kad treba da dođe... na žalost, nema je više:(, tako da sam na njih i zaboravila.
Drago mi je za "plazmu", taj recept je prvi koji sam dobila (tačnije, tada teško da sam znala da čitam... mama ga je dobila), izmenjen je utoliko što ja ne volim penu od belanaca preko, pa mi onda ne trebaju ni žumanca u testu...
Inače, kad smo bili deca, obožavali smo tu "plazmu", pa je mama pokušavala da je "oplemeni" orasima, lešnikom, suvim grožđem, čokoladom... Uvek smo tražili "našu" plazmu pa je i ona odustala. :D

MMMMMMMm, plazma torta! :zaljubljena: Za ovih 20-tak godina kako se pitam, ne računam rođendan bez duple mere plazme! A te bananice, tako, bez kalupa, mogu i da se iseku na kocke kad se ohlade pa da se tek onda svaka pojedinačno glazira čokladom ali onda treba valjda dupla mera te čokoladne glazure. (I još jedna mala napomena: čokolada se topi na pari ili u mikrotalasnoj, inače se zgrudva-tako kažu moja mama i Najdžela.)

MMMMMMMm, plazma torta! :zaljubljena: Za ovih 20-tak godina kako se pitam, ne računam rođendan bez duple mere plazme! A te bananice, tako, bez kalupa, mogu i da se iseku na kocke kad se ohlade pa da se tek onda svaka pojedinačno glazira čokladom ali onda treba valjda dupla mera te čokoladne glazure. (I još jedna mala napomena: čokolada se topi na pari ili u mikrotalasnoj, inače se zgrudva-tako kažu moja mama i Najdžela.)

Kad smo kod torte...
Za ove tri godine koliko imam igraonicu i koliko gledam reakcije na torte (kako izgled, tako i kad je jedenje u pitanju), nemam neke opšte zaključke, osim da pravila nema.
Jednom utamane "reformu", drugi put isti uzrast dece jedva da je proba... Isti slučaj je i sa voćnim varijantama. "Plazma" i sl. uglavnom "prolaze", ali ni to ne uvek isto...
No, jedina torta gde ni jedan zalogajčić sa (dečijih) tanjitića nije bačen - bila je neka... ne znam ni kako bih to nazvala (šteta što nisam slikala!) ... ali najviše liči na te "krem bananice" u slojevima...
Dakle... Prvi sloj (debljina oko 1cm) je bio npr. roze, drugi ljubičast, treći plav, pa crven, pa žut... Kad se preseče izgleda zanimljivo (ako ste dete i nemate problema sa "prirodnim" bojama), ali nećete verovati da su deca to "polizala"! :hahaha:
Uh... kad samo pomislim šta sve ta naša deca jedu... :roll:

I još kolača..

(kuckam posle fantastičan recept za mađaricu)

torte130Small-1-1.jpg

torte122Small-1.jpg

torte123Small-1.jpg

I pozivnice za Andrejev 1. rođendan

torte112Small-1-1.jpg

torte117Small-1.jpg

torte118Small-1.jpg

A evo i recepta...sestra čuva gore pomenutog :)

6 žumanaca skuvati na pari sa 6 kašika šećera. Dodati u vrelo 150 gr čokolade i 150 gr margarina i vratiti još par sekundi na vatru. posebno skuvati u 750 ml mleka tri pudinga od čokolade sa 12 kašika šećera. Pomešati oba fila dok su vrući i filovati.
JA ubacim i 150 gr pečenih lešnika :)

E mamamajo ja sam prestala da pravim kolace. Pa necu vise da se brukam s onim mojim nikakvim:rumenko:, kada vidim ove tvoje odmah postanem ljubomorna:besna::mrgreen:
Nije fer, pa vidi ih kakvi su, kao da su iz fabrike izasli, prelepi su:super::worth::worth::worth:

posto ni ja vise ne pravim kolace,ali drugarstvo je drugarstvo,veceras sam drugarici napravila par vrsta posnih za slavu.Evo vam jedan interesantan,brz,jednostavan,lep koji verovatno nemate.
250 gr posnih medenjaka izrendati na rende na strani kojom se rendaju jabuke
250 gr menaz cokolade istopiti sa uljem i dodati izrendanim medenjacima
rum po ukusu
zamesiti i ostaviti malo da odstoji
praviti kuglice koje mozete a ne morate mociti u cokoladu.

posto ni ja vise ne pravim kolace,ali drugarstvo je drugarstvo,veceras sam drugarici napravila par vrsta posnih za slavu.Evo vam jedan interesantan,brz,jednostavan,lep koji verovatno nemate.
250 gr posnih medenjaka izrendati na rende na strani kojom se rendaju jabuke
250 gr menaz cokolade istopiti sa uljem i dodati izrendanim medenjacima
rum po ukusu
zamesiti i ostaviti malo da odstoji
praviti kuglice koje mozete a ne morate mociti u cokoladu.

Hvala, Daco, idemo na slavu kumovima a ja baš i nemam iskustva sa posnim kolačima pa mi ovo dobro dođe. :rumenko:

Da li neko zna da li negde na forumu postoji recept za minjone ali one klasicne, sa sarenim prelivima (glazurama). Kroz pretragu sam nasla recepte za kesten, rum i karamel minjone ali to nije to sto ja hocu. Zanima me pre svega od cega je glazura a i naravno neki dobar predlog za unutrasnjost kolaca :) ako neko ima neka napise recept

Ne znam tačno recept i nema šanse da bih se setila gde sam ga videla, davno je bilo. Ali peku se dva tanka klasična patišpanja (u velikom plehu 3 jajeta-i po 3 kašike brašna i šećera i malo p. za p.), jedan se premaže džemom od jagoda (tako je u tom receptu), pokrije drugim i vade se kružići koji se onda prelivaju glazurama od fondana sa dodatim ekstraktima/sirupima isl. lešnika, višanja, čokolade (ovo može i sa običnom glazurom od čokolade)... i onda se dekoriše-onaj od višanja kandiranom trešnjom, onaj od lešnika celim pečenim lešnikom, čokoladni kockicom mlečne čokolade-ili bele, da se napravi kontrast... Ali nemojte me držati za reč, davno sam to pročitala.

Draga Slogi,Mimi´s mom ti je rekla osnovni recept,jedino sto je bitno je da kada se nafiluju patispanji treba ih pritisnuti necim teskim,da prenoci i sutradan seci oblike po zelji.Tada se lepse i lakse sece.Glazure se prave na vise nacina,ali pravi poslasticarski je secer u prahu,kap dve limunovog soka i sok od raznog voca.Negde mi je u racunaru,pa ako nije hitno kad nadjem ,postavim.

Draga Slogi,Mimi´s mom ti je rekla osnovni recept,jedino sto je bitno je da kada se nafiluju patispanji treba ih pritisnuti necim teskim,da prenoci i sutradan seci oblike po zelji.Tada se lepse i lakse sece.Glazure se prave na vise nacina,ali pravi poslasticarski je secer u prahu,kap dve limunovog soka i sok od raznog voca.Negde mi je u racunaru,pa ako nije hitno kad nadjem ,postavim.

HVALA! Kada nadjese vremena moim te postavi recept

Drage moje, ja sam ovde nova i jako mi se dopada sve sto ste napravile, slikale i stavile ovde. Zelim i ja sa vama razmenjivati iskustva, ta evo i mog malog doprinosa:lol:

Istopiti 250g secera u karamel i to dodati 250g sekanih, pecenih lesnika, te isipati u pouljen pleh, da se ohladi. Kada se stegne, staviti u najlon kesu i ilupati ga tuckom za meso. Posebno rastopiti 250g putera i 250g cokolade, te dodati usitnjeni karamel. Ovom smesom puniti papirne korpice. Otprilike ispada oko 60 komada.:bye:

Back