SITNI KOLAČI

Evo sam konacno uhvatila malo vremena,pa da vam ispisem koji receptz:)

KUGLICE SA KAJSIJOM: 200gr suvih kajsija potopite preko noci u par kasika likera,soka ili tople vode,da omeksaju.Izblendirajte ih ili sameljite,pa sjedinite sa 75gr margarina,100 gr badema ili kokosa,50gr secera u prahu i naribanom koricom limuna. Umacete ih u glazuru od bele cokolade.

SRCA: zamesite 300gr ratluka sa 100gr mleka u prahu,dodate 75 gr otopljene cokolade i 100gr mlevenog lesnika. Oblikujte kako vam volja, a i glazura je po izboru.

ZRNCA KAFE se prave od mase za bajaderu u koju se doda 2 kasicice crne kafe,i naravno ne razdvaja se tamni i svetli deo.

SESIRICI TAKODJE od mase za bajaderu( od 250 gr secera mera vam je za oko 40 do 50 kom),ali dodam i malo nekog likera,cokoladnog npr. obod pravim od mase za vanilice ili nesto slicno,a lepim ih pekmezom.onda ih umacem u cokoladu,pa sutradan, kad se lepo stegnu stavljam ukrase od ratluk mase. Najtoplija prepruka:NEMOJTE IH PRAVITI ZA MUSTERIJE!!! uzasno su zahtevni za pravljenje vremenski,a sad ih svi traze,i samo sam sebi bedu na vrat navuklaz;)

BELE KOKOS KUGLICE: Umutiti 150gr putera i 150gr prah secera,dodati150 gr kokosa( ja stavim manje,jer su mi ovako previse suve),kasika konjaka u kojoj razmutim kasicicu kafe, ili stavim kapucino, moze i vanil secer.Bela glazura,isarati crnom cokoladom

PUNJENE SMOKVE: 200 gr smokava potopim u vodu vrelu da se smeksaju,pa onda otkinem vrh i napunom jezgom oraha. Umotavam ih u masu od 200gr spinovanog secera sa malo vode,dodam malo margarina i jeno 300 400 gr oraha,ne znam meru tacno,koliko trazi smesa dodajem.Umesto oraha deo mozete zameniti keksom. tako napravljene lopte treba da se osusr dodro,pa ih onda secete na cetvrtine. I da, zaboravih da ih treba uvaljati u kokos.

Eto toliko za sada,izvinite ako je nesto nejasno,ali tu sam,pa slobodno pitajtez:). z:hi:

Evo i od mene skromni doprinos

1. SARENE OBLANDE

9 zumanaca umutiti sa 200gr prah secera i 1 margarinom
9 belanaca umutiti sa 200gr secera, 300gr mlevene plazme i 2 kasike kakaa
4 oblande: prva oblanda pola zutog fila
druga: ceo braon fil
treca: druga polovina zutog fila i cetvrta da se poklopi

2. KOKOS STANGLICE

- 5 belanaca umutiti sa 250gr secera, 200gr kokosa i 2 kasike brasna. Sipati u pleh prekriven aluminijumskom folijom i namazanom uljem
- 5 zumanaca skuvati sa 200gr secera, 100gr cokolade i 1 kasikom kakaa. Prokuvati da se zgusne pa dodati pola margarina (125gr) i sipati preko kokos kore i ostaviti da se ohladi i stegne

3. KUGLICE OD POMORANDZE

Umutiti 150gr putera sa 200gr mlevenih oraha, 200gr narendane cokolade, 200gr secera u prahu, 2 kasike likera od pomorandze i kora od jedne pomorandze. Ostaviti u frizideru da odstoji jedno sat vremena pa praviti kuglice i potapati u glazuru od bele cokolade ili ih uvaljati u narendanu cokoladu, po zelji.

Drage moje,evo još dva receptića,onako,za internu upotrebu.

BRESVE

Šolju (oko 3dl) masti i šolju šećera umutiti da bude penasto.Tome dodati 2 žumanca,1/2 šolje mleka i na vrh noža sode bikarbone.Zamesiti brašnom,praviti kuglice i peći.Ohladjene malo izdubiti kašičicom.

FIL: Prokuvati šolju šećera,1/2 šolje mleka,mrvice od kuglica,šaku oraha i malo ruma.
Spajati po dve,umakati u crveni ekstrat,pa u šećer.
A to izgleda upravo ovako:

MADJARICA

KORE: 100g masti,150g šećera,1dl mleka,1 jaje,malo sode bikarbone i 1/2kg brašna.Peći 4 kore na prevrnutom plehu (35 X 24cm)

FIL:350g šećera karamelisati,pa dodati 4dl mleka
Posebno umutiti 7 kašika brašna,2 kašike šećera i 3dl mleka,pa zakuvati u mleko kada se šećer istopi.Kada se zgusne dodati 2 rebra čokolade i 50g margarina.
A to je ova slika:

Hvala domaćice :)

Evo još malo kolača :lol:

Malo kolača

torte070Small-1.jpg

torte077Small-1.jpg

torte092Small-1.jpg

torte102Small-1.jpg

torte096Small-1.jpg

torte100Small-1.jpg

Picture037Small-1.jpg

Picture038Small-1.jpg

Picture040Small-1.jpg

Picture042Small-1.jpg

Picture044Small-1.jpg

Eto, toliko :)

Poslednja izmena:
Mama Majo ako već nisi otvorila neku radnju za prodaju domaćih bombonjera (pošto ovo stvarno jesu bombonice:D) onda to moraš smesta da uradiš. Štata je da traćiš svoj talenat na samo par ljudi koji znaju šta ti stvaraš...To treba da znaju sviz:dm5:z:dm5:z:dm5:

BAJADERA

400 gr secera preliti sa 10 supenih kasika vode i to kuvati da se sav secer istopi(znaci kristal secer).
Zatim dodati 1 margarin i smanjiti sto manje vatru dok se ne istopi taj margarin(mesati kasikom,brze se topi ili ga iseci na komadice).
U tako vrelo dodati 150gr mlevene plazme pomesane sa 150 gr sitno mlevenih oraha.
Podeliti tako vrucu masu na dva dela i u jedan deo staviti 100 gr cokolade za kolace i mesati da se istopi cokolada.
Spremiti tacnu na kojoj se stavi folija(ja imam jednu tacnu onako pravougaonu koja je namenjena za rolate, sirine je nekih 12-13cm).
Izliti prvo cokoladni fil, a preko njega svetli fil.
Odmah zatim spremiti preliv od cokolade, 100 gr cokolade , 50gr margarina i 2 kasike ulja, ja sve strpam u mikrotalasnu i na najslabije 2-3 minuta, promesati i preliti preko bajadere.
Kada se ohladi izvadim je iz tacne, skinem foliju i isecem na male pravougaonike sirine 1cm, duzine 4-5 cm. Najbolje je da se napravi danas, a sutra da se sece.Nikako nemojte stavljati na jako nisku temperaturu npr zamrzivac ili napolju ako je veliki minus,jer se onda razdvajaju mase.Pa ja ovo malo opsirno, ali kad vec dajem recept ja volim da sam detaljna da svako moze da napravi kad procita.:bye:

Halo,

Vredne žene i ostaaaaale domaćice, pravi li ko kakav kolač ovih dana ili samo idu torte. Ne bude li za Uskrs šta novo, gotove ste. Znači i za ovaj i za sledeći vikend ima da budu Uskršnje djakonije. Uhhhh ala će da bude gledanja.

Zdravo lepe moje

Evo mene i mojih klaca.Za sada postavljam samo slike ,a u ponedeljak cu staviti i recepte.U guzvi sam sa poslom pa ne stizem.Nadam se da cete imati razumevanja.Pozdrav do skorog vidjenja.

Evo mene i mojih klaca.Za sada postavljam samo slike ,a u ponedeljak cu staviti i recepte.U guzvi sam sa poslom pa ne stizem.Nadam se da cete imati razumevanja.Pozdrav do skorog vidjenja.

Kao sto sam obecala evo recepata za kolace sa prve slike.
1.Salamice sa bananicama
200 gr secera uspinovati sa 1 dl vode.Dodati margarin i kada se otopi dodati 300 gr mlevenog keksa i 1 sitnije jaje.Vratiti malo na vrucu(ugasenu) ringlu(zbog zivog jajeta ali i gustine.Masu podeliti na dva dela i svaki deo rastanjiti preko nakvasenih oblatni(dve).Na pocetak duze strane oblatne poredjati 4 bananice i uviti u rolat.
Oblatne je najbolje nakvasiti izmedju dve vlazne,iscedjene krpe(stoji 10 min.) pre kuvanja fila.

2.Bajadera
600 gr secera uspinovati sa 2 dl vode.U to dodati 1 margarin i kada se istopi 300 gr mlevenog keksa i 300 gr mlevenih oraha.Masu podeliti na dva dela i u jedan dodati dve-tri stangle cokolade.U tepsiju staviti tanji najlon i prvo izliti svetli deo fila, a potom preko njega tamni.Kada se ohladi izvrnuti,odlepiti najlon i ostaviti da se malo prosusi.Gore ide glazura od cokolade.
GLAZURA: 100 gr cokolade, 50-60 gr margarina i kada se otopi na toploj ringli ili mokrotalasnoj( 1 min. na najacem) dobro izmesati i dodati 2-3 kasike mleka.
Htela bi da naglasim da ja ovaj recept pravim iz dva dela.Prepolovim sve sastojke i kuvam prvo svetli fil,izlijem i kada se malo prohladi skuvam braon.Ovo radim iz tog razloga sto su mase mekane i kada se kuvaju odjednom desi se da se pri izlivanju drugog dela pomesaju.Ovako lepse i jednacnije izgledaju kad se iseku.

3.Kuglice od kokosa
Skuvati fil od 4 jajeta ,500 gr secera, 1 margarina i 200 gr.cokolade.U malo prohladjen fila dodati 200 gr kokosa i mlevenog keksa po potrebi (kolicina zavisi od duzine kuvanja i gustine fila,Kada se masa malo prohladi,praviti kuglice i valjati u kokos.

4.Sarene oblatne (posno)
Potopiti 4 zelatina u 2 dl vode.Staviti 600 gr secera da kuva 10-tak min.Otopiti zelatin i sippati u prokuvani secer.U to dodati 1 margarin i kuvati jos dva -tri minuta.Ostaviti masu da se ohladi,ali ne skroz.Povremeno promesati.Ako vam se desi da vam se masa jako ohladi i stegne,slobodno je ugrejte u mikro ili drugoj posudi sa vrelom vodom.Prohladjenu masu mutiti mikserom dok ne pobeli.MOzete cak i ovde posudu staviti u sud sa hladnom vodom dok mutite.U ovo dodati o zelji 1/2 ekstrata od banane, 200 gr seckanih zele bombona, 200gr. seckanih oraha i 200.gr suvog grozdja.Masu staviti izmedju dve oblatne i pritisnuti necim teskim( ne jako tekim).Ja stavim odozgo tepsiju a u tepsiju veliku serpu punu vode.

5 Kokos rolat
150gr secera u prahu pomesati sa dve kasike kakaa i u to dodati otprilike 1- 1 1/2 dl vruce kafe ili prokuvane vode.Kada se sjedini dodati 300 gr mlevenog keksa.Posto danas keks varira od vrste do vrste kolicinu vode ocenite same.Smesa treba da bude dovoljno tvrda da se moze razvaljati oklagijom a da ne puca i ne raspada se.Smesu je najbolje razvaljati izmedju dva najlona duzine kao oblatna ali uze. Sa gornje strane najlon odlepite i mazete drugi,beli fil.
Beli fil: 200 gr secera u prahu,200 gr margarina,200 gr kokosa.
Rolat pomocu donjeg najlona uvijate i ujedno najlon odlepljujete.Posuti kokosom i ostaviti da se prosusi.Najlepse se sece ako ga stavite na kratko u friz da se stegne.

6.Bonzita "Car na dar"
8 kasika meda ,150 gr secera sjediniti na blagoj vatri,dodati 1 margarin i 200 gr cokolade. Kada se sve sjedini(bez kuvanja) dodati 200 gr susama, 200 grama suvog grozdja ,200 gr seckanog kikirikija i oko 220 grama "Car na dar " kakao pahuljica.Sve dobro izmesati i ostaviti 10-min. da se malo ohladi.Tepsiju obloziti najlonom i sipati masu uutra i dobro rasporediti( da se slozi).Ostaviti da se ohladi.Istresti iz tepsije i hladno seci u stanglice.

7. Rum minjoni
Izraditi 100 gr margarina i 150 gr secera u prahu.U to dodati 150 gr,mlevenih oraha ,2 kasike kakaa i 400 gr keksa, i na kraju mleka koliko je potrbno da se masa sjedini.Ruma dodati po zelji i ukusu.Formirati minjone rukom ili kalupom po zelji.Moj kalup su kasikice koje se koriste za doziranje mleka u prahu.Gotove minjone umakati u cokoladnu glazuru.

8. Tunel stanle
Piskota: 7 belanaca umutiti,dodati 7 kasika secera,umutiti,dodati 2 dl ulja i 50 gr otopljene cokolade,7 kasika brasna i 1 prasak za pecivo.Peci na srednjoj temperaturi(kao i piskote za torte)
I fil: 200 gr secera u prahu umutiti sa 180 gr margarina,dodati 100 gr mlevenih oraha i rendanu koricu 1 limuna.Namazati na ohladjenu koru i ohladiti.
II fil: 200 gr secera u prahu umutiti sa 150 gr margarina i 50 gr otopljene cokolade.Dodati 400 gr mlevenog keksa i mleka po potrebi.Naneti na prvi ,dobro ohladje I fil( da se ne bi mesalo).Gore glazura od cokolade.
Ovaj kolac u izvornom obliku izgleda ovako.Piskotu namazati prvim filom,pa iseci na trake sirine stanglica ili po zelji. Zatim se na njega nanosi II fil ali ne ravno ,nego kao oblik tunela(kao oblik srnecih ledja).Odozgo glazura.

Za veceras mi je dosta kucanja,nastavak sledi sutra.

Back