SITNI KOLAČI

drage moje kako lickamo grlice od flasa i pre nego smo nabavile likere i uvrcemo brke mogli bi ljudi da pomisle da ni mi nismo daleko od cuvenog poslasticara.Uostalom opste je poznato d asvaki dobar majstor voli i da potegne,pa nazdravlje nam bilo.

ja pravila ove bejlis sinoc _za neki restoran_ ovde.....odusevili se .... ja sam stavila plazma keks i zuti secer_ne prah_... a sto se bejlisa tice pa zna se pola pije pola doliva u kolace .... ja ga obozavam.... laku noc zenskici

e bas mi drago,svaki dobar posao treba podmazati i pre pocetka rada,a ako se dobro svrsi i posle obavljenog posla,protiv uroka.Naterajte me(Smeh) da vam postavim mnogo dobar recept za breskvice,ja sam se odusevila kad sam ga dobila od svekrvine sestre koja zivi u banatu.Zena sa sela mi je dala prave mere,onako kako ona pravi.kad sam citala ljudima svi su se cudili i pitali kako to...a ja im kazem pa lepo bas ovako kako je napisano ni manje ni vise i ovako ni onako.to su recepti koji ostaju u glavama nasih baka jer one sve rade bas iz tih svojih glava.Sutra vam ga postavljam,mnogo je interesantan,zanimljiv,tacan,dobar,a sto su breskvice...

e bas mi drago,svaki dobar posao treba podmazati i pre pocetka rada,a ako se dobro svrsi i posle obavljenog posla,protiv uroka.Naterajte me(Smeh) da vam postavim mnogo dobar recept za breskvice,ja sam se odusevila kad sam ga dobila od svekrvine sestre koja zivi u banatu.Zena sa sela mi je dala prave mere,onako kako ona pravi.kad sam citala ljudima svi su se cudili i pitali kako to...a ja im kazem pa lepo bas ovako kako je napisano ni manje ni vise i ovako ni onako.to su recepti koji ostaju u glavama nasih baka jer one sve rade bas iz tih svojih glava.Sutra vam ga postavljam,mnogo je interesantan,zanimljiv,tacan,dobar,a sto su breskvice...
Nemoj slučajno da zaboraviš! :D

evo ih:

breskvice

3 jaja
1prasak za pecivo
masti koliko hoces
secera da bude slatko
brasna koliko treba
umesiti da se ne lepi za prste.praviti male kuglice i peci u sporetu.sredinu malo izdubiti drskom male kasicice,pa te mrvice izmesati sa dzemom od breskvi ili kajsija i mlevenim orasima,dodati malo mleka.Puniti udubljenja i spajati polovine.Crvenu boju rastopiti u vodi (vise vode)pa cetkicom po negde premazati breskvice,valjati u kristal secer.

Daco deca rastu pa ce im pasti napamet da i ovamo zavire. Evo moj sin otkako sam mu pravila prolecne rolnice stalno prica kako ce morati da mola prosara po ovom postovima i vidi sta tu ima lepog za njega. Kaze da vidi zasto gubim vreme predkompom pa da bar ima neke koristi

evo ih:

breskvice

3 jaja
1prasak za pecivo
masti koliko hoces
secera da bude slatko
brasna koliko treba
umesiti da se ne lepi za prste.praviti male kuglice i peci u sporetu.sredinu malo izdubiti drskom male kasicice,pa te mrvice izmesati sa dzemom od breskvi ili kajsija i mlevenim orasima,dodati malo mleka.Puniti udubljenja i spajati polovine.Crvenu boju rastopiti u vodi (vise vode)pa cetkicom po negde premazati breskvice,valjati u kristal secer.

Fenomenalno :super:, vrlo slican receptu moje bake.
Sa njom sam jos kao dete pravila breskvice, za zelene smo koristile aromu mentola (tada i nije bio neki izbor), pa su te imale onaj "hladan" ukus u ustima.
Bas ti hvala Daco na "receptu", potsetila si me na detinjstvo :bye:, moracu da ih napravim ovih dana, onako, za svoju dusu...

Drago mi je sto se sve secamo tih starih dobrih recepata.Zeljna sam ih.Obecala sam Slogi da cu jos napisati recepte za glazure za minjone,ali evo nekoliko glazura za razlicite namene.Inace osnova za minjon glazuru je secer u prahu i limunov sok i kasikica-dve vode,nista se ne kuva,samo se izmesa.Ali evo recepata pa ce svako naci sebi sta mu odgovara.- Kafa*
250gr prah-šecera
2.kašike jake crne kafe
šecerni sirup (
1/8lvode+250gr šecera u
kocki)

Limun
250gr prah-šecera
2.kašike limunovog soka
šecerni sirup

Narandža i rum
250gr prah-šecera
2.kašike narandžinog soka
1.kašika ruma
šecerni sirup

Cokoladna glazura
150gr fine gorke cokolade
(70%kakaa)
2.štangle mlecne cokolade
4 -5 kašika ulja

Priprema
Za prve tri glazure skuvajte šecerni sirup od 1/8l vode i 250 gr šecera u kockama.
U prah šecer umutite: a) kafu b) limun c) narandžu i rum
Sirup uvek dodajte na kraju,mešajuci glazuru.
Za cokoladnu glazuru pripremite najpre cokoladu tako što cete je razmekšati u
mikrotalasnoj p. ili na mlakoj ringli,potom usuti u zagrejano ulje i mešati da se sve lepo
sjedini.

Glazure služe za ukrašavanje gotovih kolača i torti ili za ukrasno pisanje. Kolači i torte se prelivaju glazurom dok je još topla i tecna. Glazure od belanca moraju biti čvrste i odmah nakon izrade ukrašavajte kolače. Ukrašavati možete pomoću šprice za ukrasno pisanje ili vrećice kojoj odrežete vrh.

Da torta ne bi upila glazuru bilo bi dobro da se prethodno namaze marmeladom i tek onda pristupi glaziranju. Glazura se nalije na sredinu torte a razmazuje se brzo tako da preliva preko ivica. Noz se drzi malo nakosen i prelazi se njime polako blagim pritiskanjem. Glazura koja je pretekla preko ruba takodje se razmazuje nakvasenim nozem povlaceci odozdo na gore

Bela glazura

Bez kuvanja: penasto umutiti 1 belance sa 200 grama šećera u prahu i dodati 1 kašiku soka od limuna. Mutiti sve dok masa ne postane ujednačena, a zatim preliti tortu.

Kuvana bela glazura: kuvati uz neprekidno mešanje sok od 1 limuna i 200 grama šećera u prahu. Kada se šećer otopi, a sirup malo zgusne, umešati 80 grama putera. Kada se puter otopi, nastaviti sa mešanjem da bi se masa ohladila i pobelela. Preliti preko torte i izravnati nožem. Ova glazura može se obojiti raznim sokovima od voća.

Čokoladna glazura

Na tihoj vatri u 3 kašike vode rastopiti 3 kašike šećera u prahu i 100 grama čokolade za kuvanje, vodeći računa o tome da ne iskipi. Uz stalno mešanje postepeno dodavati 80 grama putera. Zagrevati masu da bi se izjednačila. Premazati tortu dok je još topla.

Glazura od ruma

U 1 dl vode dodati 200 grama šećera u prahu i napraviti sirup (zagrevanjem vode). Skloniti sa ringle. U topao sirup dodati 1 dl ruma, pa izmešati da bi masa postala sjajna i podesna za razmazivanje. Toplom glazurom premazati tortu.

Glazura od pomorandze

U 1 dl vode spustiti tanko oljuštenu i na kockice iseckanu koru od dve pomorandže. U to sipati 100 grama šećera u prahu i prokuvati da bi se šećer otopio i postao sirup. Ostaviti da se ohladi 15 minuta, zatim procediti, dodati sok od pomorandže, ponovo zagrejati i sipati onoliko šećera koliko je potrebno da bi se dobila željena gustina glazure. Tortu preliti toplom glazurom

Glazura za dobos tortu

Šest velikih kašika kristal šećera rastopiti na vatri bez vode. Čim masa dobije braon boju, skloniti sa vatre i, dok je vruća, preliti gornju koru torte. Odmah izravnati i iseći (što pre jer se masa brzo stvrdne) na željene kocke. Dok se torta seče, nož mora biti topao; najbolje ga je potopiti u sud sa vrelom vodom, a potom premazati puterom

Glazura od limuna

Uzeti jedan dobar i zdrav limun i dobro iscediti sav sok iz njega. Kroz cistu gazu procediti sok da bude bistar i onda dodati onoliko secera u prahu dok se ne dobije gusta masa. Masu mesati dok ne ocvrsne dovoljno.

Glazura od kakaa

Potrebno je: 250 g secera u prahu ,3-4 kasike mleka ,30 g kakaa 25g putera.Glatko umutiti secer u prahu i kakao sa vrucim mlekom i dodati rastopljen puter. Po zelji moze se mesati na pari, a glazuru toplu treba preliti preko torte ili rolata.

Glazura od jagode

200gr. šećera u prahu ,3 kasike soka od jagode
Šećer i sok dobro izmešajte da nastane gusta masa i prelijte preko kolača

Glazura od čokolade

10 dag cokolade za kuhanje i
3-4 zlice ulja
otopiti na pari

I kopajuci po kojekakvim sajtovima pronadjem nesto sto moze ruku pod ruku sa Dacinim Beylis kuglicama,a zovu se After Eight minjoni.Evo kako izgledaju,a mogu da zamislim kakvog su ukusa.
Sastojci:

350 ml slatkog vrhnja
150 g maslaca
75 g šećera
vanilin šećer
žličica arome vanilije
3 pakiranja Cedevitinih pepermint bombona (3 x 22g)
5-6 listića svježe mente
50 g bijele čokolade
10 listića želatine

Glazura:
200 g čokolade
6 žlica ulja

Slatko vrhnje stavite u posudu i dodajte mu sve ostale sastojke odim bijele čokolade i želatine. Stavite na vatru i uz stalno miješanje kuhajte dok se svi sastojci ne rastope. Dodajte zatim bijelu čokoladu i kuhajte dok ona sasvim ne rastopi. Smjesu procijedite i ponovo vratite na vatru.

Želatinu namočite u hladnoj vodi, ocijedite i otopite u smjesi od vrhnja uz stalno miješanje.Potom je izlijte u kalup veličine 20x25 cm obložen papirom za pečenje ili prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 2-3 sata dok se dobro ne stisne. Zatim smjesu izvadite iz kalupa i narežite na kockice ili pravokutnike željene veličine.

Svaku kockicu umočite u čokoladu otopljenu sa dodatkom ulja i stavite u hladnjak da se dobro stegne. Po želji ukrasite sa malo tamne i bijele čokolade.

Recept je kopiran sa jednog hrvatskog bloga a slede i slicice.

evo ih:

breskvice

3 jaja
1prasak za pecivo
[masti koliko hoces
secera da bude slatko
brasna koliko treba

:hahaha::hahaha::hahaha:
:klap:

Poslednja izmena:
sta sam vam rekla,meni je recept dopao u ruke jednom prilikom dok mi se suprugova sestra zalila,kao vidi molim te ona baba Andja prolupala kakav mi je recept dala,kako ja po ovome da napravim kolace.Kad sam procitala odusevila sam se jer logicniju stvar nisam odavno cula.Tako taj recept u mojoj svesci ima pocasno mesto a i u srcu.

sta sam vam rekla,meni je recept dopao u ruke jednom prilikom dok mi se suprugova sestra zalila,kao vidi molim te ona baba Andja prolupala kakav mi je recept dala,kako ja po ovome da napravim kolace.Kad sam procitala odusevila sam se jer logicniju stvar nisam odavno cula.Tako taj recept u mojoj svesci ima pocasno mesto a i u srcu.
ma super je! :lol:

Kod mene su breskvice uvek na pocasnom mestu.Eto ti jada,toliko jednostavan i obican recept.Meni je problem sto mi je uvek 1 mera malo,pa uvek mesim duplo.A kad sam od mame prepisivala recept odmah sam ga poduplala,pa sad vidite.Jedini preoblem je kad se ohlade malo se teze buse ,pa cesto imam i zulj od breskvica.Jedina razlika je sto ja valjam gotove breskvice u mleko u koje sam dodala ekstrat od jagode ili maline pa onda u kristal secer,pa onda dobiju i izgled(boju) i miris i ukus.Obozavam ih.

Back