SITNI KOLAČI

Da vas nešto pitam.

Hoću da pravim išlere.Imam isproban recept,ali po njemu,pogačice se spajaju džemom,pa se posle išleri preliju čokoladom.

Kako bih ja mogla da izvedem (tj. čime da ih filujem) a da između pogačica bude fila recimo s prsta,da ne kažem dva?Nadam se da razumete pitanje.Znači da ne budu obično tanki kao vanilice,pa samo preliveni čokoladom,nego da budu bar 3 - 4cm visoki,pa onda preliveni od gore.

Ako neko ima ideju,neka piše ovde što pre.

Zadovoljna domacice ovo ti je recept koji je pisala Jelenaana, super je i isproban je.

POSNI ISLERI-COKO FIL
TESTO:
180gr. margarina
100gr. prah secera
100gr. mlevenih oraha(lesnika)
200gr. brasna
Umesiti testo i ostaviti u frizideru 1/2h. Rastanjiti koru, vaditi krugove i peci na 200C.
FIL:
100gr. cokolade
1/2 margarina
150gr. prah secera
Otopiti cokoladu pa dodati margarin i prah secer, lepo penasto umutiti.
Spajati krugove, ukrasiti po zelji.

Чиме наносиш фил? Ја то радим помоћу шприца, спојим па онда ставим у замрзивач. Замрзнуте умачем у чоколаду. Мало је комликовано, пролазе кроз руке неколико пута. Може ли једноставније?

Olgice kolutice podelis na 2 dela.Fil stavis u vrecicu, naneses na jednu polovinu.Drugu polovinu umaces u cokoladu i stavljas preko fila.Kad se stegne cokolada, ako je ostalo od fila stavis spricem po jedan cvetic na sredini.

Da vas nešto pitam.

Hoću da pravim išlere.Imam isproban recept,ali po njemu,pogačice se spajaju džemom,pa se posle išleri preliju čokoladom.

Kako bih ja mogla da izvedem (tj. čime da ih filujem) a da između pogačica bude fila recimo s prsta,da ne kažem dva?Nadam se da razumete pitanje.Znači da ne budu obično tanki kao vanilice,pa samo preliveni čokoladom,nego da budu bar 3 - 4cm visoki,pa onda preliveni od gore.

Ako neko ima ideju,neka piše ovde što pre.

evo dva recepta, savrseni su. Ja ih ne pravim cesto ali jedna nasa prijateljica ih bas stancuje... Kada nema vremena da pravi fil ona ih prosto maze nutelom. A njen muz je alergican na orahe pa ima i ovaj recept bez oraha ili umesto oraha stavi lesnik...

ISLERI (beli) SA COKOLADNIM FILOM

300 gr putera
400 gr brasna
150 gr secera u prahu
150 gr samlevenih oraha ili lesnika (pecen i ociscen

Umutiti puter i secer, dodati orahe pa brasno. Ostaviti malo u frizideru da se testo stegne. Razvuci na debljinu 1 cm i vaditi modlom , redjati na pleh o peci na umerenoj temperaturi (180-200) stepeni oko 20 minuta.

Fil:

2 cela jaja
4 kasike secera
200 gr izlomljene cokolade
5 kasika mlevenih oraha ili lesnika

Jaja i secer umutiti mikserom i dodati izlomljenu cokoladu i kuvati na pari 10 do 15 minuta. Kad se ohladi masa dodati 250 gr umucenog putera i dodati 5 kasika mlevenih oraha ili lesnika.
Fil staviti u zamrzivac da se stegne.
Filovati islere. Debljina fila treba da bude kao debljina islera.

Glazura: istopiti 150 gr cokolade, 100 gr. putera, 2 kasike vode, 2 kasike ulja, sve dobro promesati i umakati islere.

Napomena: Ove islere drzati u frizu zato sto brzo omeksa fil.

ISLERI (bez oraha)

150 gr margarina
150 gr masti
140 gr secera
2 zumanca
400 gr brasno (meko –tip 400)
4 stangle topljene cokolade od 200 gr
Umutiti margarin,mast,secer i zumanca, pa dodati topljenu cokaladu i sjediniti sa brasnom. Testo je mekano i treba da stoji 1do 2 sata u frizideru da se stegne ili u frizu oko 20 minuta.
Pobrasnjaviti podlogu i raznuci testo na 1 cm. Vaditi modlom islere i redjati ih na pleh (bez podmazivanja) sa razmakom, i peci na tihoj vatri oko 20 minuta. Voditi racuna da ne pregore. Modla za vadjenje islera treba da bude sto manja (najbolje uzeti zapusac od votke ili neku usku rakijsku casu) posto se isleri prilikom pecenja malo rasplinu.

Spojiti ih sa dzemom od kajsija (tanak sloj samo da se zalepe) i umakati ih u glazuru.

Glazura: 150 gr cokolade,
100 gr margarina
2 kasike ulja

Olgice kolutice podelis na 2 dela.Fil stavis u vrecicu, naneses na jednu polovinu.Drugu polovinu umaces u cokoladu i stavljas preko fila.Kad se stegne cokolada, ako je ostalo od fila stavis spricem po jedan cvetic na sredini.

Супер, ја радила све по рецепту, уместо да користим мозак

Ово је старински рецепт моје маме. Прелепо је, али захтева стрпљење. Можда буде изазов за некога:
RUSKE KAPE
Testo: 100g maslaca pomešati sa 250g brašna, pa dodati 100g otopljene čokolade, 200g šećera u prahu i jedno jaje. Zamesiti testo, razviti pola centimetra debelo i vaditi kružićr. Peću u tepsiji, posutoj brašnom bez podmazivanja, pazeći da ne izgore, što je generalno problem sa keksićima sa čokoladom). Kada se ohladi filovati.
Fil: prokuvati 150g mlevenih oraha sa 3 kašike vanilin šećera i 1dl mleka. U ohlađeno dodati 120g dobro umućenog maslaca i sve dobro izmešati. Spajati po dva keksića, premazati ih okolo i uvaljati u mlevene orahe. Na kraju, na gornju stranu keksića kanuti pažljivo glazuru od čokolade, pazeći da se ne sliva sa strane.

Ima li neko recept za ruske kape-subarice,a da je isproban?

Evo mog isprobanog i dobrog,a ukusnog recepta za ruske kape mada ja ovo vodim kao pola mere,odnosno ja pravim 2 piskote po 4 jaja i fil od litre mleka
RUSKE KAPE

Ispeci piskotu od 4 belanceta,4 kasike secera,4 zumanceta,4kasike brasna,1 kasika kakaa,i pola praska za pecivo.Peci u velikom plehu.
Za fil :
1/2 litre mleka ,4 kasike brasna ,200 gr secera kuvati i u ohladjeno dodati 1 margarin i malo limunovog soka.
Od ohladjene piskote isecati krugove,filom spajati dva i dva ,filom namazati i okolo i uvaljati u kokos.Gore staviti glazuru od cokolade.
Kada se kuva ovakav ili slican fil,staviti maleko za zakuva a jedno 2 dl odvojiti.Brasno i secer nasuvo izmesati razrediti sa odvojenim mlekom i sipati u vrelo mleko.Na ovaj nacin se ne stvaraju grudvice od brasna.

Poslednja izmena:
nikad necu zaboraviti kad sam ih jednom pravila za musteriju,bilo puno po kilazi naruceno a ja ajd da i njih dodam...majko mila em pravila male em filovala i ukrasavala cetiri sata,em kad sam stavila na vagu one ni kilo...aaaa nikad vise...ni za sebe...

nikad necu zaboraviti kad sam ih jednom pravila za musteriju,bilo puno po kilazi naruceno a ja ajd da i njih dodam...majko mila em pravila male em filovala i ukrasavala cetiri sata,em kad sam stavila na vagu one ni kilo...aaaa nikad vise...ni za sebe...

moja mama je tako jednom izmislila "ruski sal" tj. napravila je kao tortu, koru pa fil pa koru pa fil...naravno to je bilo za nasu kucnu upotrebu i bilo je jako ukusno. Ne secam se da li je onda kokos stavljala u svaki nivo ili na kraju...

Evo još varijacije na temu "ruskih kapa". Inače, kolačići po receptu moje mame nisu baš laki, težinski, ali se i sporije prave.
1. ŠTRUMFOVI
 5jaja, 4 šoljice šećera, 3 šoljice ulja, 3 šoljice brašna, 4 šoljice mlevenih oraha i jedan prašak za pecivo. Ispeći tanju koru, pa vaditi kružiće. Ostatke izmrviti i sjediniti sa filom.
 Prokuvati 4dl mleka, 2dl šećera i 100gr čokolade, pa dodati 50g margarina i, po želji, seckanih oraha. U to dodati izmrvljen ostatak kore.
 Na svaki kružić stavljati deo fila, pa ukrasiti šlagom ("napraviti kapicu"). Može se prvo na svaki kružić staviti kolut banane, pa fil i šlag.
2. RUM KOLAČIĆI
 U sneg od 7 belanaca postepeno umešati 7 kašika šećera, pa dodati 7 žumanaca i još malo mutiti. U ovo dodati 6 kašika brašna. U četvrtastom, podmazanom i brašnom posutom plehu ispeći tanju koru. Kada se testo ohladi, vaditi kružiće. Ostatke izmrviti i sjediniti sa filom.
Ušpinovati 150g šećera sa malo vode, pa dodati 2 kašike džema od kajsija, malo ruma, soka od pomorandže i malo margarina. U to dodati izmrvljen ostatak kore. Filom spajati kružiće.

GNEZDA SA EUROKREMOM
Uspinovati 200 gr scera sa 2 dl vode,dodati 150 gr margarina,50 gr cokolade,2,3 kasike kakaa,250 gr keksa,50-100 gr kokosa.Kada se prohladi ,ne jako, praviti kuglice,valjati u kokos i utisnuti u sredini i staviti eurokrem u rupicu,spricem ili malom kasikicom.

SAKA JADA
Piskota:8 belanaca,250 gr secera,200 gr seckanih oraha,200 gr suvog grozdja,2 kasike brasna.Peci u tepsiji velicine oblatne.
Fil:8 zumanaca,200 gr secera,100 gr coklade,kuvati na pari.Kada se prohladi dodati 1 margrin.
Dole se stavi oblatna pa pola fila,pa piskota,druga polovina fila a odozgo posuti seckanim orasima.

POLUMESECI

4 belanca,150 gr secera umutiti;
150 gr margarina i 150 gr oraha mlevenih umutiti.Spojiti ove dve mase i dodati 70 gr brasna i 1/2 praska za pecivo.Peci u vecoj tepsiji,ne najvecoj.
4 zumanca umutiti sa 150 gr secera u prahu i pred kraj pecenja piskote razmazati preko nje i vratiti u rernu da se zumanca prosuse.
100 gr secera uspinovati sa 1 dl vode,dodati 100 gr margarina,100 gr cokolade i 100 gr mlevenih oraha.Preliti preko pecenog kolaca i kada se ohladi posuti mlevenim orasima.
Casom ili modlom seci polumesece.

PUSLICE
Ispeci piskotu od 10 jaja sa kakaom u najvecoj tepsiji.Ohladjeno iseci u kruzice.
Skuvati fil od 4 jaja,10 kasika secera,4 stangle cokolade(100 gr),izraditi 1 margarin i odati u kuvan fil.Izmrviti ostatke piskote u ohladjen fil,dodati otprilike seckanih oraha,suvo grozdje,seckane visnje.Krug od piskote namakati do pola u sok od visnje, rukom formirati na njemu kupicu od fila i preliti cokoladnom glazurom.

ČOKOLADNE STANGLE
160 gr masti,160 gr secera,2 jaja,3 kasike mleka,1 prasak za pecivo,brasna po potrebi.Umesiti testo i peci 3 kore na izvrnutoj tepsiji.
Fil:1 koru izmrviti i u nju dodati:150 gr secera i 1 cokoladu u prahu zakuvati sa 1 dl mleka.U to dodati 1/2 margarina.Filovati izmedju dve kore i gore ide glazura od cokolade.

SIROVI KOLAC
I fil:200 gr suvog grozdja,1 narandza mlevena,200 gr secera u prahu ,izmutiti.
II fil: 4 zumanca 150 gr secera u prahu 150 gr margarina,izmutiti.
III fil: 200 gr mlevenih oraha,200 gr secera u prahu, 1 vanil secer,preliti sa 1 dl vrelog mleka i izmesati.
Filovati 4 oblatne i pritisnuti da se sve dobro zalepi.

A da malo razbijemo stranicu fotkama? z:kiss:

macina medena pita

IMG_3626-1.jpg

snikers štanglice

IMG_3618-1.jpg

šeri tufnice

IMG_3611-1.jpg

reform kocke

IMG_3648-1.jpg

Ovako su isporučeni:
u kutiji:

IMG_3637-1.jpg

zapakovano:

IMG_3640-1.jpg

kako su ti gresne ove seri tufne,ustvari sve sto je sa visnjama je meni vrh..kad sam bila mala napila sam se jeduci visnje koje je mama izvadila iz rakije kad je spremala visnjevacu,dok ona nije gledala ja jela.

Back