SITNI KOLAČI

Jedna zajednička sličica. U mom albumu ima i drugih fotografija.

Prilozi

• kolaci.jpg
    kolaci.jpg
    45,2 KB · Pregleda: 84
jako lepo Sneki.Šta je ono na trećoj slici.Neki rolatić.Daš recept?

To su sniker štanglice, naravno jedna od 1000 varijanti. Ja ih pravim ovako:

Sastojci
Osnovna masa:
300 grama šećera
400 grama lomljenog keksa (ne na mnogo sitne komade)
300 grama pečenog kikirikija (seckanog) malo čokolade
malo čokolade (1-2 štangle)
1 margarin

Karamel krem:
150 gr prah šećera
200 gr slatke posne pavlke

Glazura:
čokolada (za glazuru)
2-3 kašičice ulja (za glazuru)

Postupak:
Ušpinovati šećer, I dodati ostale sastojke (margarin, malo čokolade, seckani kikiriki i lomljeni keks). Razliti u trake veličine i debljine željenih štanglice. Na sredini celom dožinom napraviti udubljenje u koji ćete staviti karamel krem.
Karamel krem:
Na tihoj vatri karamelizovati šećer, paziti da ne pocrni. U još vruć šećer sipati pavlaku uz neprestano mešanje. Nakon par minuta skinuti sa vtre prohladiti I sipati u udubljenej na formiranim trakama. Po želji krema može da se razmaže po celoj površini ili da se stavi samo u udubljenje formirajući kupicu iznad površine kolača, tako da kolač dobije ‘grbu’ po dužini.
Kada se stegne karamel krem preliti glazurom od čokolade. Ohlađen kolač seći na štangle i ukrasiti po želji.

Napomena: Kada se ovako urade trake koje se seku na štanglice, mnogo su lakše za rad. Lakše se seku, jer se trake seku samo popreko, ovo je moj izum jer mi sečenje nikako ne ide, uvek mi je problem da isečem pedantno, sve krivo I nejednako. Pored toga štanglice imaju glazuru sa tri strane I lepše izgledaju.

To su sniker štanglice, naravno jedna od 1000 varijanti. Ja ih pravim ovako:

Sastojci
Osnovna masa:
300 grama šećera
400 grama lomljenog keksa (ne na mnogo sitne komade)
300 grama pečenog kikirikija (seckanog) malo čokolade
malo čokolade (1-2 štangle)
1 margarin

Karamel krem:
150 gr prah šećera
200 gr slatke posne pavlke

Glazura:
čokolada (za glazuru)
2-3 kašičice ulja (za glazuru)

Postupak:
Ušpinovati šećer, I dodati ostale sastojke (margarin, malo čokolade, seckani kikiriki i lomljeni keks). Razliti u trake veličine i debljine željenih štanglice. Na sredini celom dožinom napraviti udubljenje u koji ćete staviti karamel krem.
Karamel krem:
Na tihoj vatri karamelizovati šećer, paziti da ne pocrni. U još vruć šećer sipati pavlaku uz neprestano mešanje. Nakon par minuta skinuti sa vtre prohladiti I sipati u udubljenej na formiranim trakama. Po želji krema može da se razmaže po celoj površini ili da se stavi samo u udubljenje formirajući kupicu iznad površine kolača, tako da kolač dobije ‘grbu’ po dužini.
Kada se stegne karamel krem preliti glazurom od čokolade. Ohlađen kolač seći na štangle i ukrasiti po želji.

Napomena: Kada se ovako urade trake koje se seku na štanglice, mnogo su lakše za rad. Lakše se seku, jer se trake seku samo popreko, ovo je moj izum jer mi sečenje nikako ne ide, uvek mi je problem da isečem pedantno, sve krivo I nejednako. Pored toga štanglice imaju glazuru sa tri strane I lepše izgledaju.
Hvala, dobra ti je ideja.

kod mene na meniju ce biti ono sto pravim musterijama..pa sta preostane, to ce namaz:lol:

htela sam da pravim jednu tortu, super mi je ideja, ali nisam sigurna jer svaki dan do 30.12 imam posla..buaaaaz:cry: a kad se lepo setim prosle godine kada sam tek pocela, sve sam stigla da obavim...i sad se bas pitam kako jedna Daca, Koka i druge idu u novogodisnju kupovinu? kad zene kad??z:shock:z:shock:

ajd odoh

i da dodam, svidjaju mi se ovi sa filom od karamela...sneki da mi napravis ?z:lol:

ljubac za vas:zpozdrav:

Malo sam se opametila po pitanju kupovine za praznike...Ranijih godina sam pazarila 31. i naravno kupis sta ostane...a sada to obavim ranije.Ja sam vecim delom pazarila sta mi treba za poklone ,jer kod nas ima dosta katolika i onda posle njihovog Bozica nece vise da nabavljaju robu da im ne bi slucajno ostalo stogod!?Jedne godine sam se 31. posle podne pojavila kuci sa jelkom od dva i po metra jer druge nije bilo.Bilo je skracivanja,ali sam naravno iskamcila i jeftiniju cenu.
Sto se kolaca tice ,redovno za Novu godinu i Bozic ispunjavamo nama zelje i to najcesce traje skoro do pred ponoc.Zlatiborska sa makom za muza,baklava za mene i ferero,lesnik i ostale dzidza-bidze za klince...

i ja kupovinu obavljam vec pocetkom decembra sto se poklona tice,uz put do posla ako mi nesto zapadne za oko ili kao sto je sinoc koleginica donela super pidzame,blesave i sto mi je bitno kvalitetne pa jos od plate u dve rate...odmah sam resila sestru ideo poklona za sestricinu...a sto se nabavke za trpezu tice zbog obima posla sastavim spisak i muz ide u nabavku...

Evo original recepta za Skoljkice, koje sam pravila za moju Slavu Arandjelovdan. Mašla sam ga na kulinarki:

Testo:
2 solje mljevenih keksa sa maslacem
1 solja mljevenih oraha
1 solja secer u prahu
50 gr. putera
1 jaje
rum po ukusu
Fil:
1 jaje
2 zumanjceta
6 zlice secera u prahu
1 zlica brasna
2 zlice mleka
1/2 cokolade
200 gr. putera
1. Fil: Sve sastojke osim putera malo skuvajte na pari, ohladite i promijesajte za izmiksanim puterom;
2. Testo napravite od svih sastojaka, uzimajte parcice velicine oraha i pomocu kalupcica pravite skoljke
3. Na polovinu skoljke stavite fil pomocu sprica i po jednu biser bonbonu
4. Poklopite drugom polovinom skoljke

Ja takodje nisam stavljla jaje u testo, jer ne volim živa jaja u kolačima. Modlice sam kupovala na Kalenić i Cvetkovoj pijaci. Za one koji nisu iz BG-a potražite kalupčice kod nekog limara, ovde sam videla u Sarajevskoj i na Bulevaru.z:)z:girl:z:girl:

sto se tice kupovine, stavim u kola kesu sa trenercicama od klinki i duks i pantalone od muza pa kad sam u blizini neke od omiljenih radnji gde uvek kupujem, samo istrcim, izvucem muza iz kese, premerim to sto treba, kupim za minut i po, sve vratim posle opet u kola i tako se svi zajedno vozamo. :sanke:
prakticno ako vam muz voli kupovinu kao moj a deca poslusna i fina (da, da kao moja) :zskace::zskace:

Evo još malo posnih kolača za Sv. Nikolu. Stigla sam da ih slikam detaljnije tek juče:zskace:. Ostale slike ću postaviti u album prvom prilikomz:girl::zpozdrav:

Od kolačića za Sv. Nikolu ostadoše samo slike.
Ovo su kolačići koje sam sama pravila:

evo jos malo kolaca od mene

Ženice, divno je sve. Ja se ovako, javno, zahvaljujem msneki na poverenju i poručujem da sam SIGURNA da joj, uz ovakve kolače, moje usluge naredne godine neće trebati. Kolačići su prelepi.

Od mene samo dve slike jer nisam imala vremena da se bakćem još i oko toga.

Jedan deo kolačića
DSCI0785-1.jpg

i ovako su bili upakovani
DSCI0780-1.jpg

A sad odo' da kačim slike ONIH slavskih kolača i nekih torti :)

Back