SIREVI, JELA SA SIROM

Meni je Edamer idealan za pohovanje. I za tople sendviče i pizze. A može i u klasičnoj rerni ako imaš onu oznaku talasića ~ -to su infracrveni zraci, oni isti kao u mikrotalasnoj. To je zgodno kad ti treba veća količina, jer on se jako brzo hladi.

www mira:
KUGLICE OD SIRA

Potrebno je: 500 gr. starijeg kravljeg sira,( da ne bude preslan i kiseo), 50 gr. ispecenog susama, 100 gr. sitno seckane šunke.Zamesiti,praviti kuglice i svaku uvaljati u rendan kackavalj a može i bez kao na slici.

kugliceodsira.jpg
Zelim da se zahvalim na receptu, napravila sam duplu masu i skoro je sve nestalo istog dana!! Vrlo ukusno i lako za spremanje!!! :)

Baš sam nešto razmišljala gde da "turim" ove lepe uštipke?
I listajući "kulinarstvo", naiđem na ovu lepu temu... malo zapostavljenu :(
Dakle...
Za uštipke sa sirom vam je potrebno (ovo je "odokativna" količina koju smo nas dvoje pojeli ;) ):
200g brašna
100g belog sira
1 jaje (može, ali i ne mora)
pola paketića kvasca
kašičica soli (zavisi i koliko je sir slan)
i recimo oko 1-1,5dl vode (dodavati toliko da testo bude sasvim meko i da se "tegli")
ulje za prženje (kad smo kod njega, naišli na neko koje je namenjeno baš za to... navodno sadrži suncokretovo i palmino ulje... sjajno je za prženje, baš onako kako piše na pakovanju: ne prska, ne upija ni blizu onoliko kao "obično")
Dobro izmešati sve sastojke, ostaviti malo da odstoji, pa zagrejati ulje, kad je sasvim vrelo potopiti kašiku, "vaditi" komediće testa i spuštati u ulje. Kad porumene - okrenuti stranu.
Odlično idu uz jogurt. ;)

ustipci9zm.jpg

Ma jela ja to, kod Crnogoraca. Mislim da te ustipke zovu priganice. Samo ih je domacica sekla na rombove, i zasecala malo u sredini. Kako je to davno bilo!
Podsetila si me na taj ukus, i priusticu ga mojoj okolini...koliko veceras!

kolac od sira ("svapskog" tj. "sremskog")

450 gr sira, 600gr pavlake, 75 gr secera u prahu, 4 jejeta, ekstrat vanile, 2 kasicice limunovog soka, izrendana kora jednog limuna, 2 kasike kristal secera. Za ukrasavanje jedan limun i 50 gr secera.
Za biskvit 250 gr izlomljenog keksa, 75 gr istopljenog margarina, malo cimeta tj. ono "'na vrh noza", 40 gr secera (to su 2 kasike)

Ugrejati rernu na 180 stepani. Izmesati izmrvljen kesks, margarin secer i cimet. Masu staviti u kalup za tortu (precnika 20 sm) i peci 8 minuta, ili do trenutka kada se testo "sjedini" i dobije zlatnu boju. Tada Izvaditi iz rerne.

Ugrejati rernu na 190 stepeni. Umesati u sir 300 gr pavlake, seser u prahu, pola kasicice ekstrata vanile, zumanca, sok limuna i izrendanu koricu istog. Ulupati belanca i pazljivo umesati u masu sa sirom. Sipati masu u kalup za torte na onu koru od keksa. Peci 1 sat i 10 minuta na 190 stepeni.

Izmesati 2 kasike secera sa pola kasicice ekstrata vanile i dodati 300 gr prostale pavlake. Premazari kolac i vratiti u rernu na 3-4 minuta. Izvaditi iz kalupa tek kada se potpuno ohladi.

E sada ukras...Iseci limun (a kora mu je vec izrendana u kolacu) na tanke kolutove i staviti u serpicu u kojoj je 150 ml vode i 50 gr secera. Kuvati dok se malo ne zgusne a limun ne omeksa, tj. oko 15-20. minuta. Izvaditi restkatom kasikom kolutove i preseci ih na pola. Polovine sloziti po obodu kolaca, a kada se ohladi sirup, promesati ga i kasikom sipati na vrh kolaca. Sece se kao torta.

*misutka*:
Uf, sinoć sam probala taj posni 'kačkavalj'. Vizuelno podseća na kačkavalj, ali ima ukus kao stvrdnuti margarin, namirisan dimljenim kačkavaljem. Malo je bljak, ali pošto trenutno imam kijavicu, pa mi je nos zatvoren, može da prodje :lol:

e ima taj posni kachkavalj, a ima i sir od soje tofu to valjda znaju..... to nije isto :)
tofu ima u zdrava-hrana radnje
postoje valjda josh tih varijanti tipa tofu...ima neki "sir" od pshenice to se zove sejtan mislim
to je bash zasitno...ima taj makrobiotichki ukus ali mozhe
tofu mozhd abolje da probate prvo dimljen...

Najjednostavnije pogačice na svetu:

300 g brašna
1 margarin
200 g sira
sve umesiti i držati u frižideru do pravljenja.

Ja uglavnom umesim više pa uvek imam rezervu u zamrzivaču kad mi zatreba na brzinu; jako su ukusne, poenta je samo da on hladne stignu do vruće rerne, za 15-ak min su gotove:wink:

Slusaj savet kuvara:Sir moras ici u BRASNO pa u jaja pa onda u prezlu.To ponovis jos jedanput,sir oblikujes rukom da slucajno ne bi imao rupice od prstiju prilikom paniranja jer zbog toga sir hoce da iscuri.I na kraju ga ne peces u tuganju nego u mnogo dubljem ulju(friteza),mada mozes i inprovizovati.
Ovo ti je najbolji odgovor od svih:super::super::super:,isprobano mnogo puta u mnogo godina unazad.Moze i u dubljem tiganju, bitno je dosta ulja kao kad se pece pomrit.Odlicno se sluzi sa prelivom od majoneza i pavlake.Prijatno

Svi pisete ali jedno fali.Tu postoji samo jedan stos.kackavalj prvo staviti pod mlaz hladne vode.Posle radis uobicajeno.Ovo je glavna fora,sve ostalo su nijanse.Probaj pa onda napisi ovde da li je uspelo,mora da uspe,iznenadices se.Prijatno!

ima odlican recept iz jednog eminentnog lokala sa severa Backe ,kao lek za to razlivanje i raspadanje pri pecenju ,sto je cesta boljka kod ovog jela
sir se standardno uvalja u jaje i prezlu ,(moze i u brasno pre svega ) ,kako vec ko pravi...
i sve to se radi jedno sat ,sat i po, pre pecenja i onda se za to vreme stavi da odstoji u zamrzivacu da se onako lepo stegne, a ne zamrzne u potpunosti
pecenje i sve ostalo je klasicno u mnogo ulja ne vise od 2 minuta , i stvarno nema sanse da se raspadne ,spolja ostane cvrst i hrskav ,a iznutra se onako lepo tegli i topi
inace po meni je najbolji za to kackavalj ili neka gauda koja se lepo istopi ,a nije onako zilava i gumena kada se tegli nego je vise kremesta ,a blago kiselkasti i slaniji ukus pogotovo srbijanskih kackavalja mu daje odlican ukus,odgore naravno tartar sos ,a uz to je najbolje paradajz ili neka kisela salata
prijatno :)

Koliko sam uspela da vidim ove teme nema a interesuje me vase misljenje o sirevima koji se mogu naci kod nas u prodaji, i koji je najbolji sir koji ste probali.
Moje neko misljenje je da od sireva koji se kod nas mogu naci u prodaji najbolji je domaci beli sir koji se prodaje na mlecnim pijacama kao i kajmak. Ja licno obozavam mocarelu i grcku fetu, ali ih ne kupujem kod nas. Mocarela koja je kod nas u prodaji mi je nekako losa kopija koja nije ni nalik originalnoj. Fetu sam jela u Grckoj i od tada ovu nasu retko kupujem jer zapravo to nije to.

obozavam skoro sve , to mi je i najveci "porok" sto se tice hrane, jedino ne volim kozije i neke retke vrste belih ovcijih koje bas smrde ,pogotovo ako su od obranog mleka
mada bi od stranih izvojio sireve iz Danske i sa severa Nemacke:super:

Koliko sam uspela da vidim ove teme nema a interesuje me vase misljenje o sirevima koji se mogu naci kod nas u prodaji, i koji je najbolji sir koji ste probali.
Moje neko misljenje je da od sireva koji se kod nas mogu naci u prodaji najbolji je domaci beli sir koji se prodaje na mlecnim pijacama kao i kajmak. Ja licno obozavam mocarelu i grcku fetu, ali ih ne kupujem kod nas. Mocarela koja je kod nas u prodaji mi je nekako losa kopija koja nije ni nalik originalnoj. Fetu sam jela u Grckoj i od tada ovu nasu retko kupujem jer zapravo to nije to.

eeee... nisi dovoljno dobro gledala. :)
Ima odlična tema o sirevima, obrađene vrste, porekla i sl. Bilo je i ilustracija... nadam se da se slike nisu pogubile.
Sad ću nađem i spojim.

Back