SIREVI, JELA SA SIROM

Ne zivim u Srbiji a volim sir,prevreli domaci srpski sir.Ovde da nadjem "maju' ne mogu.Kako da napravim sir u domacim uslovima za licnu upotrebu.Da bude prevreli.Obzirom da je kod mene 'zimi"+15C (to je jako hladno),nece biti problema da provristi brzo a ne da prevri.:))

Ne zivim u Srbiji a volim sir,prevreli domaci srpski sir.Ovde da nadjem "maju' ne mogu.Kako da napravim sir u domacim uslovima za licnu upotrebu.Da bude prevreli.Obzirom da je kod mene 'zimi"+15C (to je jako hladno),nece biti problema da provristi brzo a ne da prevri.:))

Stvarno nemam pojma kako čime bi se sirište moglo zameniti...
Mleko se usiri pomoću bilo koje kiseline (sirćetne, limunske npr.). ali ne znam da li će tako dobijeni sir zadovoljiti tvoje želje. Jedino da probaš.

Ocu da kazem onaj ko se razume u to, zanima me detaljna razlika, necu da mi pricaju ovaj izgleda ovako ili ovaj ima rupice,izgled mi je jasan, zato sam napisao strucan, tj onaj koji zna nesto o tome, ako me razumes!!! Jer znas nesto o tome...?

Na ovoj temi su lepo razrađene razne vrste sireva. Korišćena je i odlična literatura.
Preporuka: nađi podatke o sirevima koji te zanimaju pa sam uporedi i zaključi kakve su razlike. Da ne pominjem kako je i Internet pun raznih podataka.
Stručnjaka koji se bave i izučevaju sireve, koliko je meni poznato, na ovom Forumu - nemamo.

Grojer dolazi iz Švajcarske.To je kravlji sir koji se odlikuje tvrdoćom, pikantnošću i blago slanim ukusom. Grojer je nezaobilazan sastojak francuskih jela poput quiche lorraine i francuske supe od luka.Veliku Britaniju je proslavio kravlji sir blage i sveže arome, ementaler, koji ima voćni ukus, danas često na tržište dolazi u svom “dimljenom” obliku.
Ova dva sira su skoro identicnog izgleda, samo sto se grojer pravi u manjim komadima od ementalera.

Ako jos nekog i negde pitas ovo isto ima da dodjem i da te bijem.Pismen si internet ti je dostupan, trazi covece!

Poslednja izmena:
nesto sta me "muci" vec duze vreme kad kupujem kackavalj :)

kad gledam kackavalje i druge polutvrde sireve na nekima pise "od parenog testa"
sta to znaci?
jel to sir kao i drugi ili neka replika da bi bilo jeftinije? :)

ja ih izbegavam bas zato sto ne znam o cemu se radi.

hvala na odgovoru :D

Kackavalj se pravi isto kao sir, a da bi bio to sto jeste posle toga se mece u vrelu vodu od 50 do 80 stepeni i u tome je i razlika, dali je u manje toplu vodu ili u vreliju vodu potopljen. Posle toga se mesi kao testo i ostavlja se da se susi.
Valjda "Pareno testo" znaci da je proces onaj pravi, da nije nesto industriski i ako jeste tako, trebalo bi da je kvalitetan.
To je ono sto ja znam, za drugo ko zna moze vise da objasni.

Nekada sam pravila, ali sad ne mogu da nadjem...
Treba mi recept za one male pogacice sa sirom, mislim da je sastav nesto kao koliko sira , toliko i masti ili margarina (ne znam sta od ta dva) i ne znam koliko brasna i da li jos nesto ide. Ako se dobro secam, treba da odstoji neko vreme u frizideru. To su neke male, imaju jak ukus na sir i ne smeju da se jedu vruce jer zaboli stomak. Iz tih razloga sam i prestala da ih pravim jer su mi se tada smucile , ali sada je proslo vec pet godina pa bi da probam ponovo.

Mardž,ja ih pravim ovako:

200g masti ili 250g margarina
500g sira (sitnog,švapskog)
400g brašna
2 kašičice soli (jer kupujem neslan sir)

Ja umutim mikserom (nastavcima za testo) mast,dodam sir,so i na kraju brašno.Brašna uglavnom uvek ode 400g,ali to dodajem pažljivo dok testo ne prestane da se lepi,a da ne bude pretvrdo.

Razvučem na radnu površinu,pa presavijem kao lisnato testo.I lepše mi je kada ga umesim,pa tako ostavim da prenoći u frižideru.

Ovo baš često pravim zimi,kada imam vremena.

:super:Labneh - nemački sir
Jako, jako ukusno i kremasto…..
I način:600g gustog jogurta, 1 k soli, fina gusta gaza ili pelena, cediljka
Jogurt pomešati sa solju. Staviti cjediljku na posudu, pa u nju raširiti gazu. Na gazu istresti jogurt te gazu dobro zavezati u zavežljaj. Obesiti je na rešetku u frižideru i ostaviti da se cedi 1 dan.
II način: 3l mleka ukiseliti sa 1l jogurta i 2dl kisele pavlake. Postupak cedjenja je isti.
Od dobivene mase praviti male loptice koje se mogu uvaljati u sitno seckano začinsko bilje, fino seckani luk ili beli luk, semenke pecenog susama, orahe.... ili marinirati u maslinovom ulju s dodatkom grančica ruzmarina, belog luka, feferona . Mogu stajati i do 2 nedelje u ulju u frižideru.
Kada cedim jogurt ne vešam ga, već samo ostavim u cediljki iznad druge posude tako da mi u nju curi tečnost.Pred kraj obesim na mesarsku kuku na vrata od gornjeg elementa u kuhinji
Odličan je kao zamena za švapski sir, pa ga možete koristiti na razne načine ili samo mazati na hleb.

Poslednja izmena:
Slatki labneh u sosu od meda
Sastojci za 4 osobe: 2 k šećera u prahu, malo mlevenog cimeta,
300g jogurta, 5 k meda, 165g šećera, 1 komad cimeta, 2 klinčića,
125 ml vode, 1k ružine vodice, breskve, pistacije ili lešnici
Pomešati šećer u prahu, jogurt i cimet i sve lepo staviti u gazu ili prikladnu krpu. Zavezati u čvor i ostaviti da se cedi 24 sata u frižideru, a da pri tom malo lagano stiskamo i da odstranimo extra tečnost iz jogurta. Kada je sir oceđen izrezati ga na 4 dela. Staviti med, šećer, komad cimeta, klinčiće i vodu u posudu na laganu vatru. Mešati dok se šećer rastopi,s manjiti na skroz laganu vatru i kuvati jos par minuta bez mešanja. Lagano prohladiti, dodati ružinu vodicu (može i beznje ako nemate) i procediti kroz cediljku. Sačekati da se ohladi i politi po siru i voću. Možete mesto ove kombinacije upotrebiti dobar, kvalitetan med. Posuti lešnicima ili orasima i poslužiti. Ovo mi je tako fino i mirišljivo…malo drugaciji desert
picture.php

Poslednja izmena:
Поставила Клапат, а и ја овако правим: иста количина маргарина, сремског (швапског, како хоћеш) сира и брашна, соли по потреби. Добро смесити, оставити 1 дан у фрижидеру, па правити - развући на побрашнављеној подлози и сећи жељене облике. Премазати жуманцем, посути по жељи и пећи.
Покушала сам да од ове масе правим слане кексиће на пресу, али нисам успела. Има ли неко други рецепт?

KNEDLE SA SIROM
Napraviti sneg od 4 belanca, dodati 4žumanca, 4 kašike krupnijeg pšeničnog griza, 2 kašike običnog brašna, malo soli i 1/2kg sremskog sira. Promešati, pa kašikom vaditi knedle i kuvati ih u vrijućoj slanoj vodi. Vaditi rešetkastom kašikom i uvaljati u pržene mrvice. Služiti kao prilog ili kao samostalno jelo.

Poslednja izmena:

Back