1) a koji su to pouzdani masonski izvori? jesi ti krem masonerije kao sto je onaj Iluminat krem Iluminata? ako je tako momentalno prekidam diskusiju jer je on vec dokazao kolika je neznalica a i ti si na dobrom putu. da li mi pricamo o egiptu ili o katedralama? Masoni jedini pouzdani izvor hahahahahh kakva besmislica.I jos ti ZNAS ko je pravi mason a ko je sarlatan..svasta
Oni tumace onako kako to njima odgovara pritom namerno prenebegavajuci naucne cinjenice. Ah da, pojedinja tumacenja sluze da bi se namlatile pare od ljudi koji vise vole mitove i bajkice nego naucne cinjenice i ja to mogu da razumem.
2) Barka je gradjena od kedrovine, da li znas u kojim predelima se na Levantu moze naci kedrovo drvo(bez googlanja)? Jesi video ti tu barku? Da li si primetio koliko je doticna barka plitka? Takva barka se ne koristi za plovidbu morem. Tacno je da po dizajnu nekih delova lici na barku koja je sluzila za plovidbu morem ali njeno plitko korito iskljucuje ovakvu mogucnost. Prvi veci talas bi je prevrnuo.
"Stavise, strucnjaci se slazu da je sagradjena prema obrascu koji su mogli da stvore samo
„brodograditelji iz naroda s dugom i cvrstom tradicijom plovidbe po otvorenom moru“.“ - kedrovo drvo, barka koja podseca na ladje koje su koriscene na istocnom Mediteranu ...sve me to navodi na jedan jednostavan zakljucak, a tebe ?
a) Zato sto je faraon bog na zemlji i sve je moralo biti posebno i grandiozno pa i barka a posebno ona koja je trebala da simbolizuje Reovu barku.
b1) Jedna je barka koja simbolizuje barku Rea, a ostale ce sluziti faraonu u zagrobnom zivotu. Ako si malo upucen znas zasta sluze grobni prilozi. Procitaj nesto o usabti figurinama recimo...
b2) Neke barke su postavljene za clanove faraonove porodice i za vezira koji je rukovodio projektom, jer i oni kao i faraon imaju tendenciju da idu u Reov zagrobni svet.
c) zato sto Reova barka nije obicna te nije ni faraonova koja treba da simbolizuje Reovu. Znas valjda gde ide dusa faraona posle smrti postoji jasna doktrina u tom periodu, zar ja da te ucim? Procitaj ima toga svuda. Reova barka ne plovi rekom vec nekim drugim prostranstvima...
2. Postoji jedan zapis unutar piramide rekoh ti vec. Kako je onda Herodot znao da je to grobnica faraona Keopsa? Zasto su Egipcani potonjih dinastija vezivali ove gradjevine za Khufua, Khafrea i Menkaurea?Ja mislim da se to vrlo dobro znalo. Egipcani su znali i cije je i zasta sluzi...ali vi reptilijanci nikako da shvatite mada razumem... ipak atlantida,annunaki i reptilijanci mnogo vise golicaju mastu od naucnih cinjenica.
3. Grobnica i posmrtni hram tj. "hram mrtvih" su dve odvojene celine i imaju razlicite funkcije. Dosta poducavanja, nemam vremena da poducavam deinekenovce. Procitaj negde o funkcijama hrama mrtvih i sve ce ti se kasti samo... Piramida je grobnica, "posmrtni hram" je nesto posve drugo...
4. Odkud znas da su obe bile za njega? Inace Sneferu ima 3 piramide

, poslednja, crvena piramida je bila grobnica. Nisi mi prokomentarisao zapise Sneferuovih klesara unutar piramide ? To si namerno prevideo, jeli ?
5.
Opet ponavljas jedno te isto – sta pise u okolini Piramide. Sta pise UNUTAR nje - materjal koji sadrzi zapise je iz istog perioda kao i piramide, a ti ako namerno zelis da predjes preko nekih stvari ja ti ne mogu pomoci...
6. U pravu si, postoje dva hrama, vidi vreme kad sam pisao i bice ti jasno. Ajde ovde cu uraditi recenziju.
Kefrenov posmrtni hram(hram u dolini) je imao funkciju bas kao takav-posmrtni hram.To je jasno po materjalu. On je zavrsen, za razliku od "hrama sfinge" koji je ostao nedovrsen sto mozemo uociti preko ostataka konstrukcijskih nosila i orudja koriscenog u konstrukciji nadjenog u samom hramu. cinjenica da je to ostalo u hramu i da nije rascisceno ukazuje da hram nikada nije zavrsen. Moguce objasnjenje su da je Khafre zeleo da uzdigne sfingin kult ali on kao takav nije zaziveo u Egiptu posto se nigde ne pominju svestenici i svestenice Sfinge. Neki delovi hrama, koji se nadovezuju na obradjene delove, su vidno neobradjeni i nedovrseni i tumacenje ovoga bi se nadovezivalo na ovo prvo uz dodatak da Khafre mozda nije doziveo da zavrsi taj hram i da uzdigne kult sfinge.
-Kada uporedimo arhitektonski plan Khafrinog "hrama mrtvih" i "sfingin hram" jasno se vidi da je dizajn unutrasnjeg dvorista identican, ako se uzme u obzir i cinjenica da su hramovi datovani u priblizno vreme i da prate istu arhitektonsku zamisao dolazimo do zakljucka da su oba hrama gradjena za Khafinog vremena.
U vezi sa Hramom iz doline, na Popisnoj steli pise da je stajao tu i za vreme vladavine Kefrenovog prethodnika Keopsa, kao i da se tada nije smatrao nedavno podignutom vec vrlo starom gradjevinom.Verovalo se da potice iz „Prvog vremena“ i da su ga podigli „Bogovi“ koji su se tada doselili u dolinu Nila. O njemu (hramu) se govori kao o „Kuci Ozirisa, gospodara Rostaua“.
daj mi izvore odakle si procitao ovu legendu i reci mi u koje doba se datira "popisna stela"? neka ja cu ti reci. datuje iz 7 veka pne...znaci oko 2000 godina kasnije. To je jednostavno tumacenje svestenstva 26-te dinastije o IV dinastiji. To nije nikakav validan izvor sto se tice mitologije i legende vec subjektivno tumacenje svestenika tog doba. Svestenici novog carstva su taj hram vezivali za Izidu i Ozirisa jer je njihovo prebivaliste delta Nila.
Doduse, mozda se misli na Izidinu(Izida i Oziris su skoro neodvojive celine u Novom Carstvu) kapelu koja je blizu jedne satelitske piramide, a onda prica dobija sasvim novi smisao. Izida se postovala tada u Egiptu, posebno kod zena, pa kad povezemo da su faraonove kceri, sestre i majka tu sahranjene dobijamo jednu vrlo jasnu sliku. Oziris se javlja tek u VI dinastiji u vezi sa faraonskim kultom i to se pominje na par mesta, Re je i dalje "otac bogova", a imamo neke nalaze iz I dinastije gde se Oziris postujje kao lokalni bog u Delti Nila.
-Znas li ko su najverovatnije ti bogovi koji su se doselii u dolinu Nila?Po mom misljenju to su stanovnici Nakada kulture koji su u jednom predinastickom poduhvatu osvojili Donji Egipat. Ti jos uvek verujes u pricu "ujedinjenja gornjeg i donjeg Egipta"...sada cu ti pokazati kako je to ujedinjenje izgledalo :
To je Narmer, jedino poznato ime iz ovog perioda, vidis kako pruza ruku prijateljstva svom severnom susedu. Fakat je da su stanovnici donjeg Egipta bili u svakom smislu inferiorniji od njihovih juznih komsija sto pokazuje pokretni i nepokretni materijal. Gornjeegipcani su ih jednostavno progutali i utopili u svoju kulturu. Oziris je postovan kod odredjenih gornjeegipatskih Noma.
Nego da se vratimo mi na "inventory stellae". Dakle ono sto pise na toj steli a sto si ti(ili taj koga si citao) namerno zaboravio da nam ispricas je sledece :
Neka dugo zivi kralj gornjeg i donjeg Egipta, Khufu, kome dat je zivot(ili onaj koji daje zivot). Podigao je kucu Izidi, dami piramida. Podigao je svoju piramidu iza Izidine kuce a podigao je piramidu faraonske Kceri(kcerka Sneferua, sestra Khufu-a) Henutsen pored ovog hrama. Mesto Hwran Horemakhet(to ti je sfinga) je na juznoj strani Izidine Kuce, dame piramida. To je savrsen opis dispozicije gradjevina na platou Gize. Vidi sliku :
Eto, ovo ti je dovoljno materjala za razmisljanje o izvorima koje citas....moras poznavati materiju a ne gutati svakave servirane zajebancije, izvucene iz kontexta i prezentovane onako kako to odgovara odredjenim ljudima. takva glupiranja su osnova za atlantidjansko-vanzemaljsko-deinekenovske teorije.
7.
Nazlet el samman? omg....pa ja pricam o naseljima IV dinastije ne pricam o modernim naseljima...sta je sa tobom? Ducani i kafici - sta nam to govori?
Da su Faraoni obicavali da piju espreso i fantu dok su nadgledali izgradnju piramida...ne mogu da verujem da mozes da lupas takve gluposti i da mi to prezentujes kao odgovor, argument.
Ta tvoja glupost je kompatibilna sa onom o grncariji na sta sam te ja uputio na sledece a ti mi nisi odgovorio :
Razlikujes li ti gncariju predinastickog perioda(donjoegipatsku, maadi, buto, nakada), grncariju I, II , III , IV, VIII,XII,XVI dinastije i onu iz 15 veka? Za tebe nema razlike cini se, grncarija je grncarija...vidis kada kazem grncarija ja mislim na onu u arheoloskom kontekstu tj na onu koja je prepoznatljiva za dati kulturno-istorijski horizont. Ovde je nadjena grncarija IV dinastije. ovo mini naselje prekida svoje postojanje posle IV dinastije dakle nema daljih kulturnih horizonata sto je i logicno, nije to mesto za seljane vec za Faraona.
8. Sekemhetova piramida - na tom "sarkofagu" je inace bila postavljena barka a takav slucaj jos nije zabelezen u sahranjivanju drevnih Egipcana. Laz, koja je imala za cilj senzaciju...mnogo ti citas Deinekena decko, bas su ti neki validni izvori u pm. Inace sam Sekemhet vrlo verovatno nije ovde sahranjen.Istinski sarkofag je nadjen ne u toj odaji vec u grobnici juzno od nje a tu je verovatno sahranjen faraonov maloletni sin.
9. Sto se tice natpisa u piramidama, to je zaista misterija ali preobilje ostalih dokaza ukazuje da je rec o grobnicama. Inace rekoh ti da je u kraljevoj odaji Keopsove piramide nadjen jedan izbledeli natpis a ti kako hoces...
10. Reci mi zasto nisu nadjene mumije u sarkofazima? Jel to ona prica - faraon legne u sarkofag i upija ogromne kolicine kosmicke energije i prica sa bicima sa visih frekvencija? Moguce, ali ja se bavim naukom a ne pseudo-naukom. Iako sam i sam istrazivao ovakva tumaacenja toliko je dokaza da su piramide grobnice da ne mogu skroz da verujem alternativcima. Bavio sam se i ja takvim stvarima koje ti citas ali kad si u arheologiji skontas koliko je cinjenica namerno izostavljeno u takvim knjigama sto te dovede do zakljucka da to ljudi pisu za pare i da tu nema N od nauke. U svakom slucaju zelim da mi objasnis sta je sustina i koja je svrha piramida ?
pozdrav