Sfinga,Atlantida i 2012.

tako je, tragovi erozije postoje. i ne samo to vec na nekim delovima sfinge erozija je jaca a negde slabija, takoreci sto se vise ide prema vrhu erozija je sve jaca...

postoji prica koja je vezivana za vise faraona a sustina te price je ista, da je taj faraon iskopao sfingu iz peska.takvu pricu imamo na steli snova koja je postavljena izmedju nogu sfinge, postavio ju je Thutmosis IV sin Amenhotepa II (18 dinastija)... da li je ovo jos jedna teoloska zavera drevnog egipta, ili u toj prici odjekuje eho starih vremena?

@ Sveta

a mozda su piramide u gizi prateci deo sfinge ...otkud ti znas ?
odkud ti to da nije Kefrenova glava kada tradicionalna nauka drzi da jeste ?

Svi objekti na platou Gize ( a i neki dalje od nje) su deo jedinstvene celine. Henkok i Boval su dokazali da njihov raspored imitira polozaje zvezda na dan prolecnog ekvinocija (ravnodnevnice) od oko 10500. g. pne. Taj datum je znacajan i za neke druge civilizacije. Na nesto se odnosi ( na pocetak necega), ali to ne mora da znaci da su ti objekti na platou Gize sagradjeni u tom periodu, vec da samo ukazuju na njega.
Forenzicki strucnjaci su analizirali sfinginu glavu i glavu Kefrenovog kipa i utvrdili da nije u pitanju predstava iste osobe. To su i dokazali dijagramima.

Svi objekti na platou Gize ( a i neki dalje od nje) su deo jedinstvene celine. Henkok i Boval su dokazali da njihov raspored imitira polozaje zvezda na dan prolecnog ekvinocija (ravnodnevnice) od oko 10500. g. pne.

kojih zvezda?
dokaz?

Forenzicki strucnjaci su analizirali sfinginu glavu i glavu Kefrenovog kipa i utvrdili da nije u pitanju predstava iste osobe. To su i dokazali dijagramima.

objasni kako su forenzicki strucnjaci analizirali kamenu glavu.....
i pojasni koliko je to uopste u njihovom domenu.....

Svi objekti na platou Gize ( a i neki dalje od nje) su deo jedinstvene celine. Henkok i Boval su dokazali da njihov raspored imitira polozaje zvezda na dan prolecnog ekvinocija (ravnodnevnice) od oko 10500. g. pne. Taj datum je znacajan i za neke druge civilizacije. Na nesto se odnosi ( na pocetak necega), ali to ne mora da znaci da su ti objekti na platou Gize sagradjeni u tom periodu, vec da samo ukazuju na njega.

Vrlo verovatno da je sam Kefren naredio rekonstrukciju glave prema svom liku.

Meni se cini da se taj datum odnosi na kraj i na pocetak necega velikog. Moguce izazvan potopom ili globalnom promenom toliko velikom da njen odjek nalazimo u svim delovima sveta?

kojih zvezda?
dokaz?
objasni kako su forenzicki strucnjaci analizirali kamenu glavu.....
i pojasni koliko je to uopste u njihovom domenu.....

Tri piramide u Gizi odgovaraju polozaju zvezda u Orionovom pojasu. To mozes i sam da proveris. U odnosu na pravac Nila nalaze se u polozaju u kojem su te zvezde bile u odnosu na maglinu Mlecnog puta u periodu oko 10500. g. pne. Dokaz imas u knjizi "Cuvari covecanstva".
Forenzicki strucnjaci za rekonstrukciju lica su najpozvaniji da analiziraju - uporede dva lica. Ko bi po tvom misljenju bio kompetentniji?

Vrlo verovatno da je sam Kefren naredio rekonstrukciju glave prema svom liku.

Meni se cini da se taj datum odnosi na kraj i na pocetak necega velikog. Moguce izazvan potopom ili globalnom promenom toliko velikom da njen odjek nalazimo u svim delovima sveta?

1. Moguce, ali kao sto rekoh, lik nije njegov.
2. Pre ovog Potopa (recimo Nojevog), spominju se jos dve globalne katastrofe ( u egipatskim izvorima). Mozda je to datum jedne od njih ( a mozda se uopste i ne odnosi na Zemlju).
A pitanje je: zasto orijentacija tunela u "Kraljevoj" i "Kraljicinoj" odaji odgovara polozaju zvezda u periodu oko 2500. g. pne. ( a takodje je pomenut i period oko 3800. g. pne.)?

1. Uglavnom na masonskim izvorima.
2. Verovatno da bi asocirala na polozaj sazvezdja lava.
3. Zavisi kad su pisani ti izvori. Nisam siguran da se u njima Potop svrstava u neki davni period.

Asurbanipal tvrdi da ga je bog pisara podario svojom vestinom,da ume da procita zamrsene tablice na sumerskom iz vremena pre potopa.Ako je sumerski jezik drevan u vreme Asurbanipala onda je i doba potopa koji pominju sumeri drevno,zar ne?

Tri piramide u Gizi odgovaraju polozaju zvezda u Orionovom pojasu. To mozes i sam da proveris. U odnosu na pravac Nila nalaze se u polozaju u kojem su te zvezde bile u odnosu na maglinu Mlecnog puta u periodu oko 10500. g. pne. Dokaz imas u knjizi "Cuvari covecanstva".
Forenzicki strucnjaci za rekonstrukciju lica su najpozvaniji da analiziraju - uporede dva lica. Ko bi po tvom misljenju bio kompetentniji?

Procitao sam sve Henkokove knjige koje su prevedene na srpski. A i sam sam proverio u programu StarryNight.

1. Moguce, ali kao sto rekoh, lik nije njegov.
2. Pre ovog Potopa (recimo Nojevog), spominju se jos dve globalne katastrofe ( u egipatskim izvorima). Mozda je to datum jedne od njih ( a mozda se uopste i ne odnosi na Zemlju).
A pitanje je: zasto orijentacija tunela u "Kraljevoj" i "Kraljicinoj" odaji odgovara polozaju zvezda u periodu oko 2500. g. pne. ( a takodje je pomenut i period oko 3800. g. pne.)?

Mozda erupcija Tere oko 1600. pne.
Promakla mi je ta informacija za orijentaciju tunela. Gde si to nasao?

Asurbanipal tvrdi da ga je bog pisara podario svojom vestinom,da ume da procita zamrsene tablice na sumerskom iz vremena pre potopa.Ako je sumerski jezik drevan u vreme Asurbanipala onda je i doba potopa koji pominju sumeri drevno,zar ne?

Mozda. Mada ne mora da znaci. Nije pomenuto da je jezik drevan.
Citat:
"Bog pisara obasja me darom poznavanja ovog umeca. Posvecen sam u tajne pisma. Umem cak da procitam zamrsene tablice na sumerskom; razumem zagonetne reci u kamen uklesane u danima pre Potopa".

Sta mislite o tvrdnjama nekih istoricara i geologa,da je sfinga nekoliko hiljada godina starija nego sto se sada veruje?
Sta mislite o delima Zeharije Sicina?
Sta mislite o delima Grejema Henkoka i Roberta Bovala?

Naravno da je sfinga starija nego sto se sada veruje. Ceo svet drugacije izgleda i funkcionise nego sto se sada veruje, al to su neke druge price. Chicha Zaharije ima dobru pricu, al voli malko da lagi (nije namerno, on misli da prica istinu). Henkok i Boval imaju tkdj dosta toga da kazu pametno i istinito, ali je kod sve trojice(na kraju, kod svih generalno) prisutna neka mesavina istine i lazi, negde prevagu ima jedno, negde prevagu drugo.
Chicha zaharije je manje vise sam radio na desifrovanju sumerskih poruka, tako da se kod njegovih tumacenja mora to uzeti u obzir.
2012 je po majama kraj vremena, ali nista u smislu smak sveta, raspad kugle zemaljske. Ja to dozivljavam vise kao kraj jednog vremena i pocetak drugog. Smak sveta ce biti za one koji se ne snadju u tom novom vremenu. Vazice neki novi zakoni u prirodi i drustvu. Staro ce se, pre ili kasnije, potpuno zaboraviti.

E sad, po heliopoliskoj doktrini koja je najzasluznija za ideologiju Egipta ovog doba lav se ne spominje kao sveta zivotinja Rea. Sveta zivotinja Rea i faraona je Bik Men-Wer, pandan kasnijem Apisu iz memfiske kosmogonije.

U Egiptu je uvek bilo moguce da isto bozanstvo predstavljaju najrazlicitiji, naizgled kontradiktorni simboli. Da isti simboli predstavljaju razlicita bozanstva. A onda je tu i egipatski sinkretizam...

Da odgovorim na temu, ja kao buduci zvanicni naucnik nemam razloga da sumnjam u postojeca saznanja o ovoj tematici.

U Egiptu je uvek bilo moguce da isto bozanstvo predstavljaju najrazlicitiji, naizgled kontradiktorni simboli. Da isti simboli predstavljaju razlicita bozanstva. A onda je tu i egipatski sinkretizam...

Da odgovorim na temu, ja kao buduci zvanicni naucnik nemam razloga da sumnjam u postojeca saznanja o ovoj tematici.

Da li mislis da su Njutn,Galilei,Kopernik,Tesla,Ajnstajn,Bel,Pitagora,..... razmisljali na taj nacin?
Lepo je to sto poznajes terminologiju i sto si voljan da podelis ta saznanja.

Svako bozanstvo je imalo svoje jasne simbole. Lav jednostavno nije sveta zivotinja Rea vec njegove kceri Sekhmet(boginje lavice). Sto se tice sinkretizma upravo je Re zasluzan za prvi sinkretizam egipatskih bozanstava i to je ucinjeno iz tipicno politickih potreba ali ima i primesa ideologije koja kroz ovaj sinkretizam objasnjava i povezuje odredjene stvari. Taj sinkretizam jer spajanje Rea(oca faraona) i Horusa(faraona, Reovog sina). Valja napomenuti da se u to vreme Ozirisov kult tek ponegde stidljivo javlja i Oziris tada nema onu ulogu koju ce imati kasnije kao Horusov otac i vladar podzemnog sveta. Vladar podzemnog sveta u ovom kontekstu o kojem govorimo je Re- on prevozi duse mrtvih u podzemni svet, faraon postaje Re nakon smrti a dok je na zemjli on je Horus. Re je i drzavno bozanstvo, hramovi koji se podizu su najcesce posveceni Suncu i odisu solarnim motivima(obelisk, ben-ben kamen-praiskonska humka), nikako ne smemo izostaviti piramide Sunca V dinastije koje sa sobom nose himne posvecene suncu i ovi tekstovi su poznati kao "tekstovi piramida". Spojivsi Rea i Horusa bozanska priroda nebeskog i zemaljskog poretka Faraona dozivljava sintezu u mocnom bozanstvu - Re- Harahti.
Kult Re–Harahtija počinje da jaca između 2685 p.n.e. i 2180 p.n.e. Predstavljen je kao covek sa glavom Sokola koju krasi suncev disk oko koga je obmotan Ureus(kobra). Zezlo i Uas su standardni “artefakti moci“ ovog bozanstva. Veza Ra i Horusa je ta, da je desno oko boga Horusa Sunce, odnosno Ra. Prevodi se i kao “horizont po kome putuje Ra“. Re je u ovom dobu i otac Horusov jer je Re tada jednostavno otac svih bogova, kralj bogova kako ga vec nazivaju.

-E sada nesto sto bi moglo biti konstruktivno i inspirativno za ovu temu :

Jedan od najstarijih mitova govori o dobu kada je Re hodio zemljom i vladao medju ljudima. Re je vladao svemirom koji je stvorio, i njegova vladavina je u Egiptu poznata kao “zlatno doba” ili “prvo doba“. Tada su na zemlji zajedno ziveli ljudi i bogovi. Dok je bio mlad, moc bozanskog poretka Maat bila je besprekorna. Medjutim, kako je stario gubio je na autoritetu, a ljudi su se pobunili zbog njegovog temeljnog nadzora, posto Sunce svakoga dana u isto vreme prolazi nebom. Re je kaznio ljude poslavsi na njih svoju kcer Hathor, u nekim mitovima SEKHMET, i ljudi bi bili uništeni da se Re nije pozvao na Maat i radi očuvanja reda i harmonije opozvao svoju kćer. SEKHMET se naravno pojavila u oblicju LAVA i iz usta bljuvala vatru trebivsi ljude.
Re je posle ovog dogadjaja odlučio da se povuce na nebo, i otisao je na nebo u obliku krave popevsi se na Nut. Ostali bogovi su se prilepili za trbuh Nut i postali zvezde. Tako su se podelili nebo i zemlja, bogovi i ljudi. Ljudima je preko Tota, boga Meseca darivao svetlo, i tako je tumacena smena Sunca i Meseca. Reov svet je postao zagrobni svet.
Dakle sfingu odnosno lavlju statuu mozemo pre povezati sa Sekhmet nego sa Reom. Reove svete zivotinje i njegova zivotinjska otelotvorenja su : Bik (tele), Skarabej, Macka(ne zna se sigurno koja vrsta macke, mozda je leopard u pitanju i uvek je prikazana u borbi sa zmijom Apep), ptica Benuu-u sirokim narodnim masama poznatija kao fenix a kasnije, dosta kasnije(srednje carstvo) sa uzdizanjem kulta Amona dolazimo do novog sinkretizma - Amon Rea i sveta zivotinja postaje Ovan kao personifikacija Amona. Taj kult ce postovati i Alexandar Veliki i to je zasigurno postovanje takozvanog "doba ovna" koje upravo datuje u ovo doba.

Jos samo ovo

Mnogi ljudi su skloni da najpre resenje potraze u alternativnim naucnicima jer nude misticnije price i to je razumljivo. Medjutim moramo obratiti paznju i na zvanicnu nauku, verujte mi da su ljudi poput Shaw-a, Kemp-a, Shafner-a duboko zasli u ovu tematiku i vredi ih procitati iako je zvanicna arheologija po nekim progresivnim(takodje naucno priznatim) naucnicima "slon koji se spusta niz padinu i toliko se ubrzao da mu treba mnogo vremena da ukoci". Ovakav pogled je po mom misljenju ispravan. Drugim recima arheologija,andragogija, psihologija, sociologija, hemija, fizika, matematika i mnoge druge nauke trebaju pruziti ruku jedna drugoj da bi se postigi bolji rezultati.To se pre svega odnosi na psihologiju i antropologiju. No, sujeta ljudi iz kule od slonovace je ogromna poput keopsove piramide:-(
Po mom misljenju prvo treba procesljati strucnu literaturu(zvanicnu nauku) pa se tek onda okrenuti alternativnim izvorima a nikako suprotno jer takvi izvori cesto namerno predju preko nekih stvari a zvanicna nauka nema vremena da juri i pobija takve radnje.

Back