SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@Zia, pravo da ti kazem, on dosta dobro njupa sve sto sam mu do sada dala. Uopste se ne buni protiv slanog, iako mu je vocni obrok sa zitaricama uglavnom mnogo ljepsi.

I da jos nesto dodam, vec nekoliko dana dojim ga samo 5 puta dnevno. Sad moram da sacekam da malo ogladni posle cvrstog obroka i vise nema vremena za 6 podoja u toku dana.
Jedne noci se probudim i osjetim da me boli jedna grud :mrgreen: Pogledam, kad ono milk svuda okolo. Morala sam da ustanem da se oslobodim viska, e to mi se nije desilo neka 4 mjeseca.

mozes da operes, ocistis i zamrznes voce kojem ce proci sezona kada stignu na red za klopanje... tako sam ja prosle godine, ali moj mangup nije hteo nista da jede... mislim nista sem mog mleka... skoro do godinu dana

Vau! Ali ti je bar bilo jednostavno hraniti ga :D
Meni je Ognjen mnogo smijesan kada ga hranim, ubacim mu kasikicu u usta, a on odma proguta i otvara usta kada mu ja micem kasikom hranu koja je ostala oko usana.

ma ko da je problem nesto skuvati i izblendati... a ja sam mu spremala hranu, nemoj da se zezamo... ali on nije hteo da jede, nego sam ga vijala sa kasikom i frustrirala se

a sada stvar nije mnogo bolja, jede sada sve, ali mu je aptetit "suuper", pojede nekoliko zalogaja i cao... ja stvarno ne znam kako ona druga deca, ali moj sin ima vrlo male kapacitete i od nekadasnjeg bucka on je sve vitkiji i nemam pojma od cega raste ... da nema dojenja moj sin bi bio neuhranjen

jedan dan prosle nedelje je jeo... nije stao... ja nisam mogla da verujem... desi se nekad tako da jede bas dobro,ali to je retko

moj sin bi mogao da zivi na maslinama, soku od paradajza, sargarepi i vocu... vrlo je skroman
i da naravno...
ferrero_kinder_fetta_al_latte.jpg

Lena je volela da jede ,,pravu hranu" uvek : ))
A ja sam u međuvremenu zavolela da kuvam tako da je sve to, na početku kul prošlo : )))
Prošli smo bez skupih teglica...
Evo nešto što je kao bebac volela da jede - sad jede isto što i mi : )

Tikvice punjene dva puta mlevenim mesom (tražiš da ti samelju dva puta u radnji zbog bebe), rendanom šargarepom i pirinčem... ja sam joj u dinstanje svega toga uvek dodavala i malo crnog luka, zdrav je a ne smeta bebama tako malo prodinstan.

Musaka - isto juneće, dva put mleveno, šargarepa, paškanać, celer - i na početku sam prelivala samo žumancetom i mlekom

Špagete - iseckane posle kuvanja na sitnije delove sa pavlakom, kuvanim žumancetom i praškom šunkom za doručak ili večeru idealno... posle 8. meseca prašku šunkicu je ok dati detetu - a ova kombinacija je vrh

Proja - obožava da jede proju... vidiš to bi mogla danas da joj spremim za večeru : ))

Nezaobilazne u odrastanju - kačamak i popara : )))

Palačinke punjene spanaćem - i jaoooooo to je hit bebeći : ))
Ako neće da jede spanać, desetak palačinaka (koje mogu da se naprave i bez belanaca - premazati malo gušćim spanaćem, uviti, preliti mlekom i jajima i zapeći, malo pavlakice odozgo prilikom serviranja i bebac ima da se rasturi od klope

Napravite bebcu pitu s mesom... ali VI KOD KUĆE - pažljivo odabrani sastojci, znate šta beba voli i sme - pažljivo sa začinima - tu sam počela svinjsko meso da joj dajem, ono pola-pola mleveno meso, dinstan luk i povrće, preko kora pa preliveno jogurtom, mlekom i jajima - poslužite joj pitu s kiselim mlekom VOLEĆE VAS : )))

Pečeno pile u rerni s krompirićima isto svaka beba sme da jede... ne mora baš uvek da se pravi supa :)

Kuvani brokoli s prelivom od dinstanog praziluka i pavlake - mmmmmmmm : ))

Stari hleb isecite na kriške, postavite ga po plehu, preko njega pileće belo meso, malo šunkice pa preliv od mleka i jaja, i na kraju narendanog kačkavalja - bude onako obilno, natopi se lebac - a i bude ručka za sve nas - uz to paradajz iseckan na sitne kockice, oljušten da bi beba mogla da ga jede

Ne znam... setiću se još nečega što voli : )))

Nije problem u kuvanju i blendanju, nego u sljedecem, barem meni: Ognjen stalno mijenja obrasce spavanja, nekad spava tri puta dnevno, nekad dva, od cega je jedno spavanje vrlo dugo i ja cesto ne mogu da pogodim kad da mu napravim da mu bude svjeze, tek skuvano. Ne volim da ga budim dok se sam ne probudi, tako da ili malo mora da ceka i da se nervira gladan ili mu spremim, a on odvali da spava 3 i po ili 4 sata, tako da se meni rucak hladi sat vremena.

@Zia, pravo da ti kazem, on dosta dobro njupa sve sto sam mu do sada dala. Uopste se ne buni protiv slanog, iako mu je vocni obrok sa zitaricama uglavnom mnogo ljepsi.

I da jos nesto dodam, vec nekoliko dana dojim ga samo 5 puta dnevno. Sad moram da sacekam da malo ogladni posle cvrstog obroka i vise nema vremena za 6 podoja u toku dana.
Jedne noci se probudim i osjetim da me boli jedna grud :mrgreen: Pogledam, kad ono milk svuda okolo. Morala sam da ustanem da se oslobodim viska, e to mi se nije desilo neka 4 mjeseca.

pa to je super,eto vidiš....a ti kad nemaš ideja šta da mu skuvaš malo pogledaš ovde,i topic koji je Espi otvorila,a sve ostalo opušteno....Ogi jako lepo napreduje nemoj da brigaš:heart:

Nije problem u kuvanju i blendanju, nego u sljedecem, barem meni: Ognjen stalno mijenja obrasce spavanja, nekad spava tri puta dnevno, nekad dva, od cega jedno spavanje vrlo dugo i ja cesto ne mogu da pogodim kad da mu napravim da mu bude svjeze, tek skuvano. Ne volim da ga budim dok se sam ne probudi, tako da ili malo mora da ceka i da se nervira gladan ili mu spremim, a on odvali da spava 3 i po ili 4 sata, tako da se meni rucak hladi sat vremena.

što se slanog obroka tiče,ostavi u šerpi to skuvano povrće,i ako se desi da prespava obrok,kada se probudi lepo to malo podgreješ i šerpi,i tek onda blendaš....to važi i za voće ako praviš kompot..ostaviš u toj vodi da stoji,ako je baš zaspao tek malo podgreješ,blendaš,dodaš cerealije i tako...

becky dala si mi suuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuper ideje...inače moj je juče jeo krompir i piletinu iz rerne...mogu reći da je baš lepo ručkao...belo meso sam mu naseckala da on može prstićima da uzima,a krompir sam mu dala samo onu sredinu,ne proprženu koru,i napravila sos od sveže oljuštenog paradajza i 3 koluta praziluka i time prelila krompir...

što se slanog obroka tiče,ostavi u šerpi to skuvano povrće,i ako se desi da prespava obrok,kada se probudi lepo to malo podgreješ i šerpi,i tek onda blendaš....to važi i za voće ako praviš kompot..ostaviš u toj vodi da stoji,ako je baš zaspao tek malo podgreješ,blendaš,dodaš cerealije i tako...

Vele da zelje ne valja da se podgrijeva :sad2:

U, sad se sjetih da pitam nesto, oko kuvanja spanaca u mlijeku. U kom mlijeku da se kuva, pretpostavljam ne u formuli, da li onda sa kravicom?

Ma nema vezeeeeeee medaaaaaa može od prve godine, mada moja je od 8. meseca dobila med - deda je pčelar pa je za nju posebno obrao med samo jednom u toku cele godine, čekao je da se potpuno prirodno pčelice potrude da ga naprave od bagrema i cveća svih voćkica koje su prolazile redom - nije ih hranio šećerom... takav med nema da se kupi (al ja mogu da vam ga distribuiram ako hoćete) greota mi je bilo da to ne jede...

Meni je pedijatrica rekla da dajem supu iz kesice kad ima proliv, kao tu ima puno tih minerala za rehidraciju. Mislim da sam mu možda jednom-dvaput skuvala kad ga je napao neki stomačni grip i ništa nije jeo danima :( Pa sam mu dala da pije, ipak je ukusnije od onih elektrolita u kesici

Vele da zelje ne valja da se podgrijeva :sad2:

U, sad se sjetih da pitam nesto, oko kuvanja spanaca u mlijeku. U kom mlijeku da se kuva, pretpostavljam ne u formuli, da li onda sa kravicom?

pa dušo ne podgrevaš ga do besvesti,tek da ta vodica u kojoj se kuvalo povrće bude mlaka,a ne da se podgreje kao što radiš odraslima....
a spanać obavezno kuvaj u mleku,naravno možeš to kravlje mleko,neće mu biti ništa od deci mleka,a spanać zbog toksina ne sme drugačije da se kuva...

Ma nema vezeeeeeee medaaaaaa može od prve godine, mada moja je od 8. meseca dobila med - deda je pčelar pa je za nju posebno obrao med samo jednom u toku cele godine, čekao je da se potpuno prirodno pčelice potrude da ga naprave od bagrema i cveća svih voćkica koje su prolazile redom - nije ih hranio šećerom... takav med nema da se kupi (al ja mogu da vam ga distribuiram ako hoćete) greota mi je bilo da to ne jede...

uffffffff,pa takav med bi i ja daval mom,ali ovako ko zna šta kupuješ,svi pčelari hvale svoje,a ko zna koliko su ih nahranili šećerom...tako čovek ne riskira....

Back