SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
uh 2 luka je mnogo za tako malu bebu
od luka boli stomak i krecu gasovi,tako da ja to nebih isprobavala jos uvek na Nikoli
a zivo zumance je opasno bilo da ga kupujete u samoposluzi ili da je domace
Ja bih tu corbu ostavila kad mi dete malo poodraste jer i ta kocka za supu nije bas za bebe
Sve u svemu recept je dobar,ali nije za decu do godinu dana:ok:

Idem ovih dana u Tempo pa cu da vidim koliko kosta.Cini mi se oko 500 din - mozda nije,stvarno se ne secam.Ako budem uspela da slikam mobilnim telefonom postavicu sliku da vidite kako to izgleda.Ja sam se licno odusevila i mnogo mi je zao sto to nije bilo da se kupi kad je ovaj moj bio malisa:D.
Ma to je sica...Stvarno neznam sta da joj radim ne da place kad se kupa nego vristi Tako da je ceo komsiluk cuje...sad svi znaju kad se Milica kupa jer im peva...Stihovi su ekstra...

Ne znam, mene sekira sto i kada ga podignem i nosam, nekada se i ne probudi, nego tako odplace u snu i nastavi da spava ali kada ga spustim za 15 minuta ume da krikne ponovo. A kada se to desi u budnom stanju bogami se desava i da se jako tesko umiri.
To se desavalo i nama dok smo imali grcice pa kad na bebi alarmu cujem da vrisne trcim uz 30 stepenika i kad udjem u sobu gosponjica spava...E da dok smo imali grcice smirivao je zvuk usisivaca...Zvuci smesno ali kad ukljucim usisivac ona cuti i gleda zacudjeno ali neplace...

Imala sam isti problem.I moj je urlao ko da ga deru kad se kupa.Ne znam koliko ti je dete.Mog je smirivalo kad ga stavim na stomak da on vidi vodu i da se sam rukicama drzi za kadicu(mi ga drzimo ispod stomacica da mu nebi usla voda u usi.Mada cim bi ga okrenuli nastao bi haos. Zato sam ja pocela da ga tusiram u obicnoj kadi i tek se tada naucio na vodu.Probaj ovako: kad god se upiski ili ukaki ti odnesi dete u kupatilo i malo mu guzu i pisu istusiraj mlako m vodom.I tako nekoliko dana. Ako vidis da lepo prihvata tus istusiraj ga umesto da ga kupas u kadici.nece mu nista biti i ako ga ne okupas par dana.Tako smo mi prevazisli strah od kadice.sad ne mozes da ga izbacis,a vodu po tri puta dolivamo jer je svu izbaci nozicama.Pravi talase ko na moru:D

Ja to nasla u kuvaru za bebe, al sta znam mozda stvarno nije ok...probacu i ja varijantu sa kuvanim zumancetom i na tu kolicinu sa jednim lukom...mozda sam i ja nikolu preforsirala al nisam primetila da je posle toga imao neki problem...u svakom slucaju hvala,dobro je sto sam napisala taj recept

A vidis Espi u Jasminkino knjizi pise da se daje pola glavice manjeg crnog luka , i tamo neko povrce pa zar onda to nije mnogo. Ono su dve glavice na vise od 1.2litara corbe, a mali ne pojede vise od 250gr. Po tome ima manje i od polovine glavice luka u toj corbi..

Evo jos nekih recepata misli m da idu od 9 meseca zbog kajmaka...

Junetina sa pire krompirom

junetina 200 g
1 krompir
1 kasika pavlake
2 g soli
Junecu sniclu ispeci u foliji i sitno je iseckati. Skuvati krompir u ljusci, oljustiti ga, posoliti i ispasirati sa viljuskom. Zaciniti pavlakom i izmesati sa mesom.

Spanac sa kajmakom

150 g svezeg spanaca
2 kasike mladog kajmaka
1 zumance
Oprati 150 g svezeg spanaca, obariti ga u sto manje vode, ocediti i sitno iseckati. Umesati mladi kajmak i po potrebi malo posoliti. Dodati pasirano kuvano zumance i dobro izmesati.

Corba od kupusa
100 g kupusa
1 manji krompir
1 paradajz
1 kafena kasika celera
1 parce praziluka
1 sargarepa
1 paprika
1 kafena kasika brasna
2 g soli
1/2 l vode
Dinstati sitno iseckano parce praziluka sa narendanom sargarepom u malo ulja i vode. Dodati seckanu papriku. Jos malo dinstati, dodati zaprsku od brasna, naliti vodom i posoliti. U to staviti sitno seckani kupus i 1 manji krompir isecen na kockice i oljusten i isecen paradajz. Gotovo jelo zacinite seckanim listom celera.

Corba od karfiola
100 g karfiola
1 solja mleka
1 kasika kiselog mleka
1 kafena kasika maslaca
1 kafena kasika brasna
2 g soli
Karfiol dobro oprati i kuvati u malo slane vode desetak minuta. Ispasirati ga i dodati maslac. Naliti mlekom u koe je razmuceno brasno i pustiti da provri. Zaciniti kasikom kiselog mleka.

Peceni krompir sa mladim kajmakom
2 krompira
2 kafene kasike mladog kajmaka
2 g soli
kuvano zumance
Dobro oprati krompir, obrisati ga i poredjati u manju posudu. Peci u zagrejanoj rerni. Pecen krompir ispasirajte i posolite. Zacinite ga mladim kajmakom i viljuskom isitnjenim kuvanim zumancetom.

Corba od kelerabe
100 g mlade kelerabe
1 mlada sargarepa
100 g belog pileceg mesa
1 ispasiran paradajz
1 kafena kasika sitno seckanog persunovog lista
1 kafena kasika maslaca
2 g soli
1/2 l vode
Svezu, mladu kelerabu oljustiti i iseckati na kockice. Preliti vodom, malo posoliti i kuvati. U upola skuvano, dodati piletinu, iseckanu sargarepu i paradajz. Kuvati dok povrce i meso ne omeksaju. Kuvano povrce i meso ispasirati, naliti tecnoscu u kojoj je kuvano. Zagustiti brasnom razmucenim u soljici vode. Vratiti na sporet dok ne prokljuca. Zaciniti maslacem i sitno isecenim persunovom listom.

Riblja corba

100 g ribe - smudj ili som
1 sargarepa
1 paprika
1 paradajz
1 koren persuna
1 kasika pirinca
1 kafena kasika persunovog lista
1 kafena kasika limunovog soka
2 g soli
1/2 l vode

Opranu i ociscenu sargarepu, papriku, paradajz i koren persuna kuvati u poklopljenoj posudi. U upola kuvano dodati ribu. Kuvati dok povrce i meso ne omekasaju. Procediti. U procedjenu vodu dodati 1 kasiku opranog pirinca i kuvati 20 minuta. Za to vreme propasirati sargarepu, papriku i persun i ocisceno isitnjeno meso ribe. Posoliti, dodati seckan persun i pomesati sa skuvanim pirincem.

Punjene tikvice
2 mlade tikvice
100 g mlevenog mesa - junetina, teletina ili belo pilece meso
3 kafene kasike pirinca
1 paradajz
1 komadic mladog luka - belog dela
1 sargarepa
2 - 3 lista persuna
1-2 kasike kiselog mleka ili mladog neslanog kajmaka
1 kafena kasika ulja ili maslaca
2 g soli

Mlade tikvice preseci na pola (po sirini) i pazljivo kasicicom izdubiti.
Na malo ulja ili maslaca kratko prodinstati, uz povremeno dolivanje vode sitno seckan mlad luk, sitno seckanu sargarepu, opran i ociscen pirinac i mleveno meso.
Zaciniti sitno seckanim persunovim listom, vrlo malo posoliti i ovom masom puniti tikvice.
Tikvice zatvoriti kolutovima oljustenog paradajza.
Poredjajte ih u serpu, naliti vodom i kuvati ili peci u prethodno zagrejanoj pecnici sve dok pirinac i tikvice ne omeksaju, a meso ne bude skuvano.
Zaciniti kasikom kiselog mleka ili mladog kajmaka, usitinite viljuskom, ili propasirati

Evo sta sam nasla na netu protiv grceva

Čaj za stomak - od 1. dana
Sastojci:
1/2 kašičice semena mirođije
1 cm slatkog korena
125 ml vode
Priprema:
Seme u avanu malo isitniti i zajedno sa slatkim korenom staviti u posudu. U drugoj posudi skuvati vodu, preliti seme i koren i ostaviti 10 minuta da stoji. Procediti i sipati u flašicu.

Kasa od kelerabe, krompira i piletine od 5. meseca

Sastojci:
20 g pilećeg filea
40 g kelerabe
50 g šargarepe
40 g krompira
1 kašika soka od pomorandže
2 kašike soka od jabuke, negaziranog
8 g ulja
Priprema:
Meso iseći na male parčicće i u malo vode 5 minuta kuvati. Povrće iseći na male parčiće i kuvati u malo vode 10 minuta. Ocediti, pomešati sa mesom, dodati ulje i propasirati

Kaša od krompira i paradajza - od 5 meseca
Sastojci:
100 g krompira
100 g zrelog paradajza
2 lista bosiljka
1 kašika putera
1 žumance
Priprema:
Krompir oljuštiti i iseći na male parčiće. Paradajz oljuštiti, iseć na kockice. Krompir kuvati u malo vode 20 minuta. Paradajz pasirati, dodati u oceđen krompir i zajedno sa bosiljkom, puterom i žumancima prppasirati

Kaša od povrća - od 5. meseca
Sastojci:
50 g krompira
100 g šargarepe
20 g mlevenog telećeg mesa
1 kašičica putera
3 kašike soka od pomorandže
3 kašike vode
Priprema:
Dobro opran i oljušten krompir iseći na kockice i kuvati u malo vode 20 minuta. Meso sa 3 kašike vode izdinstati zajedno sa šargarepom. Krompir pomešati sa mesom i šargarepom, dodati puter, dodati sok od pomorandže i kratko izmiksati.

Kaša od povrća - od 7. meseca
Sastojci:
100 g karfiola
50 g tikvice
50 g krompira
10 g ovsene pahuljice
30 ml negaziranog soka od jabuke, sa vitaminom C
8 g putera
Priprema:
Povrće sitno iseći i u malo vode poklopljeno kuvati 10 minutaa. Dodati pahuljice i kuvati još 3 minuta. Dodati sok od jabuke i puter i propasirati

Kaša od cvekle i krompira - od 7. meseca
Sastojci:
100 g cvekle
50 g krompira
1 kašika ulja od suncokreta
Priprema:
Krompir i cveklu oljuštiti, iseći na male kockice i kuvati u malo vode dok ne omekšaju. Dodati ulje i propasirati

Vegetarijanska kaša - od 6. meseca
Sastojci:
100 g šargarepe
20 g ovsene pahuljice
1 žumance
1 mala jabuka
2 kašike soka od pomorandže
1 kašičica putera
150 ml vode.
Priprema:
Šargarepu oljuštiti, iseći na kockice i sa 150 ml vode kuvati 15 minuta. Dodati pahuljice i žumance, pa uz stalno mešanje prokuvati. Jabuku oljuštiti, iseći na male parčiće i sa sokom od pomorandže dodati u šargarepu. Dodati puter i ispasirati.

Kašica od piletine i povrća - od 5. meseca
Sastojci:
20 g piletine - belo meso
50 g komorača
50 g šargarepe
50 g krompira
300 ml vode
1 kašicica putera
10 g poljske salate
Priprema:
Povrće iseći na male parčiće i kuvati na pari 15 minuta. Skuvano povrće sa salatom, puterom i 100 ml tečnosti u kojoj je kuvano propasirati

Kaša od brokolija i goveđeg mesa - od 9. meseca
Sastojci:
90 g cvetića brokolija
40 g krompira
20 g goveđeg mesa, bez masnoće
30 ml negaziranog soka od jabuke
1 kašika ulja
Priprema:
Meso skuvati u malo vode dok ne omekša. Povrće skuvati na pari dok ne omekša. Sve pomešati, dodati ulje i propasirati

Uhhh, mene je bolelo kad povuce- zvezde sam brojala. Meni je pomoglo da ih pre svakog podoja prebrisem vaticom ili gazom umocenom u rastvor sode bikarbone i kad god mogu da to ponovim i ostavim da se luftiraju. Po celu noc sam spavala razdrljena redovno, dok nije proslo, a potrajalo je...

meni je za bradavice puuuuuno pomoglo sto sam ih posle svakog podoja mazala uljanim propolis kapima...one su antiseptik i analgetik...tako da mi je bas godilo...samo ih moras oprati pre podoja...

Hvala vam svima na odgovorima! Nije me dugo bil, malisa ima grceve po celo popodne i retko imam vremena da izadjem na net. Probacu sve sto ste mi savetovale... Ali sam za svaki slucaj kupila jos jedno pakovanje dohrane. Kad vise ne znam sta cu, da mu dam, ako nista drugo ne upali. Ali za sada, kazem vam, to jedino pali. A na tom da treba davati u ovom periodu 120ml, ali on se ne smiri dok ne uzme 150. Kad pokusam samo s mojim mlekom, nije mu dovoljno :sad2: Dobio je za poslednjih 10 dana 470g!!! Danas smo se merili. Nije debeo, raste normalno. Kapiram da trazi dok mu treba. A zasto da ne kombinujem moje mleko i dohranu? Kad kombinujem njemu treba samo mozda 30 ili 60ml dohrane, ne vise.

kako misliš da kombinuješ svoje mleko i adaptirano?...da ispumpaš svoje i pomešaš sa adaptiranim?:dontunderstand:...to nikako!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...ako nikako ne može da se nasiki tvog mleka onda mu daj adaptirano mleko,to znači ili ne ume da siki kako treba,više žvaće bradavicu nego sisa,ili stvarno imaš malo mleka...proizvodnja mleka može i kasnije da krene odjednom,opet nema tu nekog pravila,jako je individualno....a tabelu na adaptiranom mleku ne gledaj nikako,bebac zna koliko mu je potrebno,ako traži 150ml a na tabeli za njegov uzrast piše 120ml,ti mu daj slobodeno više,onoliko koliko on traži...ni tu nema pravila...i za 10 dana 470gr je absolutno dobro,ne treba da se brineš da ti beban ne jede dovoljno,samo još treba da se naviknete jedni na drugog,i da razumeš šta tvoja beba traži od tebe...a to naravno ne ide iz jedog dana u drugi...veruj u sebe,i da ćete naći zajednički ritam,a time i ti ćeš postati mirnija...:cmok:

eh majo,čak i meni došla voda na usta...super su recepti...jedino se slažem sa ostalima ono za kocku u supu,a spanać obavezno kuvajte u mleku, a ne u vodi zbog toksina....e jedva čekam da stignemo kući,pa opet ja da kuvam svom bebanu...baš sam uživala u tome da mu uvek pravim nešto novo i slasno,a sada jede ono što kuvar skuva,mada stvarno su dobri,i paze da prave obroke od namirnica koje sam stavila na spisak,čak i neke recepte koje sam dostavila na istoj listi...inače stigli smo u Salcburg,pa ćemo sad videti kakvi će biti kuvari,da li će nam izaći u susret kao u Kairu...

Ja mislim da mu posle si***** ponudi jos malo adaptiranog, a ne da ih mijesa.

Iceland, pokusaj da sakupljas svoje mlijeko posle svakog podoja, ma koliko ga malo bilo, tako ces moci da ga das na kraju dana, koliko god ga bilo (rekla si da mu ne treba puno posle podoja), a mozda to izmlazavanje podstakne barem malko na vecu proizvodnju.

I sto rece Zia, mlijeko moze kasnije da krene u vecim kolicinama, zato nemoj da odustajes, da predjes samo na formulu ili da mu jedan podoj (ili vise) zamijenis flasicom, uvijek prvo sika, pa ako mora flasica.

Sastojci:
50 g krompira
100 g šargarepe
1 kašičica putera
3 kašike vode

Meni opet nije jasno kako stavljaju pomorandžu u recept za 5 mjeseci, kad se agrumi daju tek nakon godinu dana.

Sastojci:
50 g krompira
100 g šargarepe
1 kašičica putera
3 kašike vode

Meni opet nije jasno kako stavljaju pomorandžu u recept za 5 mjeseci, kad se agrumi daju tek nakon godinu dana.

Roso veruj mi nije tako, stari pedijatri ce reci da moze da se daje kap-dve jos od mesec dana protiv grceva a i u knjizi Dr Radovana Mijanovica , Beba radost i briga pise isto to...A ako mu dajes recimo Hippov multivitamin sok tamo pise od 4.meseca a ima i narandze..

Hvala vam svima na odgovorima! Nije me dugo bil, malisa ima grceve po celo popodne i retko imam vremena da izadjem na net. Probacu sve sto ste mi savetovale... Ali sam za svaki slucaj kupila jos jedno pakovanje dohrane. Kad vise ne znam sta cu, da mu dam, ako nista drugo ne upali. Ali za sada, kazem vam, to jedino pali. A na tom da treba davati u ovom periodu 120ml, ali on se ne smiri dok ne uzme 150. Kad pokusam samo s mojim mlekom, nije mu dovoljno :sad2: Dobio je za poslednjih 10 dana 470g!!! Danas smo se merili. Nije debeo, raste normalno. Kapiram da trazi dok mu treba. A zasto da ne kombinujem moje mleko i dohranu? Kad kombinujem njemu treba samo mozda 30 ili 60ml dohrane, ne vise.

Nas je to dohranjivanje "zeznulo" (pored mozda jos nekih stvari, ko ce ga tacno znati :lol:).
Kako sto zbog carskog reza, sto zbog visoke temperature na porodjaju, potrajalo je dok je mleko krenulo, a kako smo obe bile pod antibioticima posle porodjaja, nju su u bolnici hranili na flasicu bez i da pokusamo da siki ( moralo tako ), pa onda i kuci neko vreme dobijala na flasicu ( nije htela da siki, bile muke da je nateramo, tj odviknemo od flasice ).
Posle je mleko krenulo super, sa mukama smo poceli da sikimo, ali posle mesec dana pocela da zeza, i svaki dan sve vise i vise...ja se inatila, nisam htela da joj dam flasicu dok nije pocela da gubi na kilazi...tada sam videla da je definitivno tvrdoglavija od mene :hahaha:, i vec vise od mesec dana funkcionisemo tako da preko dana dobija moje mleko na flasicu , pred spavanje i nocni obrok formulu. Muka je to, i tesko je odrzati mleko tako jer izmuzavanje oduzima dosta vremena koga nema uvek pa je bas borba.
Zato samo smireno, i forsiraj sikenje sto vise da ne dodjete u situaciju ko mi.

Ja mislim da mu posle si***** ponudi jos malo adaptiranog, a ne da ih mijesa.

Iceland, pokusaj da sakupljas svoje mlijeko posle svakog podoja, ma koliko ga malo bilo, tako ces moci da ga das na kraju dana, koliko god ga bilo (rekla si da mu ne treba puno posle podoja), a mozda to izmlazavanje podstakne barem malko na vecu proizvodnju.

I sto rece Zia, mlijeko moze kasnije da krene u vecim kolicinama, zato nemoj da odustajes, da predjes samo na formulu ili da mu jedan podoj (ili vise) zamijenis flasicom, uvijek prvo sika, pa ako mora flasica.

Napisala si sisr.anja :rotf: :hahaha: :cmok: :heart: super fora... hehehe

zato sto kada kombinujes ne moze beba da iskoristi svo gvozdje iz tvog mleka
u majcinom mleku ima manje gvozdja nego u adaptiranom mleku, medjutim bebe bolje iskoriste ono gvozdje koje je u majcinom mleku... tako da se svodi na to da bebe na adaptiranom mleku imaju tvrdu stolicu od silnog gvozdja koje iskake i neiskoriste

Ako ga dohranjujes treba da razmak bude bar sat iili sat i po, nisam sigurna koliko, pogledacu... razmak izmedju doojenja i adaptiranog mleka

Znam, gdje god se okrenem, drugacije govore i rade. Meni je nasa doktorka rekla ne gluten prije 9 mjeseca, a sve nove mame koje znam davale su i prije sestog. Pa i fejms doktor Spok kaze da nema potrebe za mesom u prve dvije godine, pa koga da slusam, njega ili mamu :mrgreen:

Back