SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Evo i nesto u vezi polemike oko soljenja hrane
Unos soli u decji organizam

Bebama je kao i svima nama potreban unos soli u svoj organizam. Ali ne u kolicinama u kojima ih mi odrasli unosimo. Decji bubrezi nisu u stanju da prerade veliku kolicinu natrijuma. Preteran unos soli kod male dece moze u kasnijem razdoblju zivota da izazove hipertenziju odnosno visoki krvni pritisak.
Bebe nemaju urodjenu sklonost ka unosu slane hrane vec je sticu vremenom. Primetili ste da i sami proizvodjaci bebi hrane iskljucuju so iz svojih proizvoda. Posle sestog meseca bebi je dovoljno da unese u organizam oko 500mg natrijuma. U proseku jedan obrok sadrzi oko 50mg.Majcino mleko u jednoj soljici sadrzi 5mg soli.
Adaptirano mleko ima slican procenat soli u jednoj soljici kao i majcino.
Zitarice za bebe u jednoj soljici ne sadrze so.
Krompir za bebe 125mg teglica sadrzi 20mg soli.
Jogurt od punomasnog mleka u dve supene kasike sadrzi 20mg soli.
Jedno parce crnog hleba sadrzi 90mg soli
Kolaci od pirinca ne sadrze so.

Ne smem ni da razmisljam o kolicini soli koju je unela u svoj ogranizam dok je manijacki insistirala na pijenju morske vode....

Danas sam Nikolu vodila u igraonicu.Do pre mesec dana se bojao druge dece jer su ga kako koje pridje cupali,grebali,uvrtali prstice,a on dobrica,nece da vrati,vec place.E sad je malo veci,pa trazi drustvo.I tako ti moj beban prepuza igraonicu i hop kod nekih devojcica.One su bas bile vece od njega i nije im bio zanimljiv,tako da je bio jako tuzan sto nisu htele sa njim da se igraju.Ali ja ne odustajem.Nadam se da ce biti i manje dece da se malo oslobodi i nauci na drustvo jer za koji mesec krece u jaslice,pa mu onda nece biti tako traumaticno(to se ja kao tesim)

Bice Nidza mali zavodnik, videces! I ja moram ozbiljno da pocnem da razmisljam o jaslicama, za dva tri meseca vise necu moci da eskiviram posao...mada se oslanjam na baka/tetka servis. Do sad se navikla na sestrinu decu, i na plazi je odlicno komunicirala sa nepoznatom decom, mislim da jednog dana nece biti problema

Evo jos nekoliko predloga kako hraniti bebu stariju od sest meseci:

PIRE OD ZELENOG POVRCA (od navrsenih 6. meseci)

3 do 4 lista blitve ili zelene salate

1 krompir srednje velicine

½ kasicice putera

Pazljivo oprati lisce blitve ili salate, a zatim ga iseci na siroke rezance. Krompir oljustiti, oprati i iseci na kockice pa ga kuvati na pari ili u malo kljucale vode. Kad krompir smeksa, dodati zeleno povrce i nastaviti s kuvanjem jos 10-ak minuta.

Sve isitniti stapnim mikserom ili izgnjeciti viljuskom. Umesati puter.

PIRE OD TIKVICA SA BANANOM (od navrsenih 6. meseci)

1 mala tikvica

½ zrele banane

½ kasicice putera (po potrebi)

Oljustiti bananu i tikvicu i iseckati ih na krupne komade. Sve zajedno kuvati na pari 15-20 minuta. Isitniti stapnim mikserom ili izgnjeciti viljuskom. Razrediti pire tecnoscu u kojoj su se kuvale tikvica i banana dok ne dobijete zeljenu gustinu. Dodati puter i izmesati. Ne dodavati ni secera ni soli.

PIRE OD BORANIJE SA KROMPIROM (s navrsenih 12 meseci)

1 krompir

100g zelene boranije

malo soli

malo putera

Boraniji odsecite oba kraja i odstranite konce. Operite je. Krompir oljustite, operite pa isecite na kockice. Povrce zajedno kuvajte na pari ili ga stavite u malo kljucale vode. Skuvano povrce ispasirejte viljuskom. Po potrebi dodajte vodu u kojoj se povrce kuvalo kako biste dobili zeljenu gustinu. Umesajte puter i malo soli.

Mislim da je Espi nesto ranije ispisala recepte, tipa, mlecna kasa, ovsena, pirincana, ja dajem poparu, palentu, kiflu i jogurt, nisam probala ali moje prijateljice kazu da je ok Milupina kasa straciatela ide od 8 meseca, pa ima ona sa bananom..sutlijas, uglavnom to svima tesko pada..

vo nekoliko predloga kako hraniti bebu stariju od sest meseci:

KASICA S POVRCEM I KROMPIROM (za bebe starije od 6 meseci)
U 2 dcl vode staviti da se kuvaju 1 šargarepa, malo karfiola i malo brokolija i 1 krompir. Kuvati oko 20 minuta. Odliti visak vode (ako ga ima), dodati 2 kašičice adaptiranog mleka i usitniti.
U zavisnosti od uzrasta deteta, možete dodati i komadic belog pileceg mesa...

KASICA S BUNDEVOM (za bebe starije od 6 meseci)
Skuvati komadic bundeve (narendan na rezance) i jedan krompir. Kuvati oko pola sata. Odliti visak vode, dodati malo adaptiranog mleka i usitniti.

BANANA S KORNFLEKSOM (za bebe starije od 6 meseci)
3 kasicice kornfleksa preliti vrelom vodom (koliko da upije) dodati adaptiranog mleka i 1 zgnjecenu bananu.

BABY MUESSLI (za bebe starije od 6 meseci)
U 1,5 dcl kljucale vode dodati 3-4 kasicice pahuljica (integralnih pirincanih, zobenih, jecmenih, psenicnih, ..., mesanih) i kuvati 3-5 minuta. Ohladiti do pola, izmiksati stapnim mikserom i dodati adaptirano mleko u prahu (majcino mleko, vocni sok) i ohladiti.
Ako je beba starija moze se dodati i suvo voce a vise nije ni potrebno miksati jer sve ispadne fino kasasto.

TIKVICE S KROMPIROM (za bebe starije od 7 meseci)
U vrelu vodu staviti jedan krompir srednje velicine (naseckan na kockice) i jedna (ili pola vece) tikvice. Kuvati dvadesetak minuta, ocediti, zaciniti s malo maslinovog ulja. Manjim bebama usitniti (jako je mekano pa moze i viljuskom)

KREM SPANAC (za bebe starije od 9 meseci)
Spanac prokuvati u malo vode pa ga iseckati što sitnije. U serpici napraviti blagu zapršku (puter i brasno) u to ubaciti spanac, malo posoliti i zaliti mlekom do željene gustoce.
NAPOMENE: Sve vreme mešati kako zaprška ne bi zagorela.

SPANAC S KROMPIROM I ŽUMANCETOM (za bebe starije od 9 meseci)
Sve skuvati. Jaje treba biti tvrdo kuvano. Spanac isitniti i u njega viljuskom zgnjeciti krompir i zumance. Belance ne davati bebi! Staviti malo soli i maslinovo ulje ili puter.

Evo nesto o sisanju palca mozda nekom pomogne

Mališani imaju naviku da sisaju palac jer ih to smiruje. Vaše dete je verovatno to radilo dok je još bilo u materici i usavršilo je ovu radnju kao novorođenče. Sada sisa palac kada je umorno, uplašeno, bolesno, kada mu je dosadno ili kada mora da se prilagodi promenama kao što je polazak u predškolsko ili dugo putovanje. Moguće i da mu sisanje palca pomaže da zaspi. Ne brinite zbog ovoga. Većina dece može slobodno da sisa palac i to neće oštetiti njihove zube ili vilicu, sve dok ne počnu da se pojavljuju stalni zubi (negde oko šeste godine).
Takođe, sisanje palca nije iste štetnosti kod sve dece. Zavisi od intenziteta sisanja i guranja jezikom koji deformiše zube i kasnije je krivac za nošenje proteze. Deca koja mirno drže palac u ustima imaju manje šanse za probleme nego deca koja agresivno sisaju palac. Ako detetov palac postane crven i ispucan, namažite ga kremom ili mašću dok dete spava. Pokušajte da identifikujete kada i gde vaše dete posebno ima potrebu da sisa palac – dok gleda televiziju, na primer – probajte da mu date zamenu, kao što je lopta ili lutke sa kojima može da se igra. Ukoliko sisa palac kada je umorno, ubacite više dremki u njegov raspored. Ili ako se okreće ovoj navici kada je nervozno ili ljuto, pokušajte da mu pomognete da ono što oseća pretoči u reči. Ključ je da primetite kada i gde se sisanje palca javlja i da mu skrenete pažnju time što ćete mu ponuditi alternativu.

to je sve super,ali dok ne predjemo na cvrscu hranu od ove sto jedemo sada.... nece nista sto je u komadicima samo pljuje i davi se
odoh,napravi mi dar mar od kompijutera

Sa komadicima verovatno jeste problem, valjda misle da im je nesto upalo u hranu...probaj sa zalogajima koje mozes napraviti od komadica - npr. meso i povrce, pa iz ruke, nama jedino tako ide

Problem i jeste u kasama - voli da zvace, samo gutanje joj nije zabavno, jogurt i kifla / proja i meni vec na nos izlaze

napravi joj testo sa jogurtom...uzmeš ono testo u obliku školjke malo prokuvaš,ostaviš da odstoji u vreloj vodi 10 minuta,staviš u vatrostalnu,naliješ jogurtom i zapečeš u rerni...moj sin ga obožava...i voli da uzme testo među prstiće i sam da jede,jeste da potraje dok pojede,ali kad tako voli...a voli i proju,kod kuće mu često pravim...

Skoro je bila polemika oko autosedista za bebe.I bas mi je to juce stigao ovaj tekst zajedno sa slikama od posiljaoca Baby Center

AUTO SEDISTA ZA BEBE

O cemu treba da vodite racuna?

1. Velicina mora biti odgovarajuca, sto znaci da ono ne sme da bude ni preveliko, ali ni premalo. Autosediste je veliko ako Vase dete ima veliku mogucnost pokreta celog tela i ako ga pojasevi ne zadrzavaju u njemu. Ako detetu, pak, glava viri iznad naslona, pojasevi ga stezu, i postoji mogucnost da ga svojom tezinom i velicinom prevrne, onda je autosediste definitivno malo.

2. Sledeca stvar o kojoj morate voditi racuna je udobnost, sto znaci da dete treba da se oseca prijatno (a ne skuceno i sputano), bas kao i Vi u svom sedistu.

3. Jednostavno montiranje i upotreba autosedista je takodze vazna stavka, jer sve sto je komplikovano oduzima mnogo vremena i nerava.

Sistem vezivanja

Sistem vezivanja zavisi od uzrasta tj. od njegove velicine Zbog toga postoje pet tipova sedista:

1. Prvi, za 0 grupu, odnosi se na decu do 10kg (do 12 meseci). U ovom razdoblju koriste se nosiljke u kojima bebe mogu da leze, a koje imaju sistem za podesavanje prilagodzen sigurnosnom sistemu u automobilu. Sediste treba da je okrenuto u suprotnom smeru od smera voznje. Dozvoljeno je da se ovakvo sediste-nosiljka fiksira na prednje sediste, s tim da je er-beg iskljucen, da je sediste izdignuto i, u ovom slucaju unatraske okrenuto. Ista pravila vaze i za decu do 13kg (24 meseca) za koje su predvidzena sedista iz grupe 0+.

2. Za decu od 9-18kg (od 9 meseci do 4 godine) koriste se sedista grupe 1 koja se fiksiraju da budu okrenuta ka prednjem sedistu. Sedista mogu da budu oblozena specijalnim zastitnim jastucicima, kroz koje je moguce provuci zastitne pojaseve. Tu su takodze dvostruko homogeni modeli iz grupe 0 i 1 koji se koriste za decu do 18 kg.

3. Za decu preko cetiri godine potrebno je ustanoviti koji su modeli sedista iz grupa 2 ili 3 odgovarajuca, za koje su predvidzena podignuta sedista ili stabilni jastuci na koje bi se deca smestila i privezala sigurnosnim pojasevima

U svakom slucaju, u toku odabira sedista treba proveriti da li proizvod ima neku od EU deklaracija 44, EC R44, R44, da li je univerzalan i prilagodzen svim automobilima, do koje maksimalne mase moze da se koristi. Sigurnosni pojasevi i sistem fiksiranja napravljeni su tako da omoguce roditeljima lako rukovanje, a decu onemoguce u pokusajima da se odvezu.

zato sto kada kombinujes ne moze beba da iskoristi svo gvozdje iz tvog mleka
u majcinom mleku ima manje gvozdja nego u adaptiranom mleku, medjutim bebe bolje iskoriste ono gvozdje koje je u majcinom mleku... tako da se svodi na to da bebe na adaptiranom mleku imaju tvrdu stolicu od silnog gvozdja koje iskake i neiskoriste

Ako ga dohranjujes treba da razmak bude bar sat iili sat i po, nisam sigurna koliko, pogledacu... razmak izmedju doojenja i adaptiranog mleka

Moj sin je od 2.mjeseca bio dohranjivan sa adaptiranim mlijekom i imao je (i jos uvijek ima) sasvim normalnu stolicu,znaci,ni tvrdu ni previse meku.

Back