SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pitanje:
bole me bradavice.
znachi, ne bole me dojke, samo me bole bradavice.
stalno.
izgledaju ok, nema ranica, nema plihova, nisu crvene, samo me bole.

el to normalno?
i koga da pitam?
Maži lanolin,
Nije opasno ako nema ranica i krvi i ako ne boli za neizdržati ;) Ali ne znači da se neće desiti :confused:
Možda se malo beba uspava na bradavici pa više žvaće nego što vuče; ne daj da ti to radi

I još jedno pitanjce :rumenko: možda haluciniram ali mi se čini da mojoj bebi počinju zubići... stalno
balavi, glođe cuclu, pomalo je nervozna.... Juče sam pogledala i čini mi se kao da su joj desni malkice
crvene na dva mesta... Ona će uskoro napuniti tri meseca, čini mi se da je to prerano, ali otkud znam,
sigurno ovde većina ima iskustva sa zubićima...

Ne haluciniras, ali to moze da potraje mesecima:(
Lenka je balavila sa 2 meseca i od tad je muce, a prvi zubic se pojavio sa 8 meseci. Evo ga sad je krenuo i drugi. Nama su najvise pomagale one glodalice sto imaju vode u jednom delu, stavis u frizider, onaj deo koji drzi u rukama se ne ohladi toliko, a ona posle glocka i hladi desni. Nista drugo joj nisam stavljala. Videces, kad jednog dana bude uuuzaaasnooo nervozna, sledeceg cete ugledati zubic

Ne haluciniras, ali to moze da potraje mesecima:(
Lenka je balavila sa 2 meseca i od tad je muce, a prvi zubic se pojavio sa 8 meseci. Evo ga sad je krenuo i drugi. Nama su najvise pomagale one glodalice sto imaju vode u jednom delu, stavis u frizider, onaj deo koji drzi u rukama se ne ohladi toliko, a ona posle glocka i hladi desni. Nista drugo joj nisam stavljala. Videces, kad jednog dana bude uuuzaaasnooo nervozna, sledeceg cete ugledati zubic

Pa аko ga sutra ne ugledam, nikad neću :lol: noćas sam spavala tri puta po sat vremena a danas
ona spava toliko...

Evo jednog lepog recepta, veruj te i probirljiva deca ga obozavaju

Corba sa pavlakom - daje se od 6 meseca

Uzeti 4-5 sargarepe u zavisnosti od velicine i dva velika luka, iseci sitno i proprziti na maslacu ili puteru.Doda se 1 litra vode i na tihoj vodi kuva nekih pola sata, zajedno sa jednom kockom za supu ( ako to niste davale mora malo da se posoli i pobiberi, posto je velika kolicina ne smeta bebi).U drugi sud se umuti jedna pavlaka, dva zumanceta i kasika brasna (ako dajete deci ali i ne mora). Skoloniti sa vatre corbu, izblendati, dodati prethodnu smesu od pavlake i samo promesati. Moze da se doda i persun po zelji ( list). Ja nekad u to udrobim malo hleba a nekad i dodam teletinu. Inace to jede i Nikola i mama

Moj sin je sa dva meseca takođe počeo da balavi! :eek: Sa nepunih šest su mu izbila tri zubića (donje jedinice obe i jedna gornja) u roku od dva dana!:sad2: Bilo je tu i temperaturice male i cikanja, ali sam mazala gel i brzo ga je smirivalo!

pitanje:
bole me bradavice.
stalno.

el to normalno?
i koga da pitam?

Ja nisam toliko merodavna da ti dajem savete postosam nikolu dojila nesto manje od mesec dana ali sam i ja imala isti problem, pa sam stalno mazala vigantol.Mozda ti to pomogne

@Maslachak, evo sta sam ranije napisala:

Meni su bradavice bile bolne mjesec dana, toliko me je boljelo da je muz htio da predjemo na formulu. I ja sam ih mazala kremom na bazi lanolina, vigantolom, svojim mlijekom, vjetrila ih po cijeli dan i nisam osjetila da to ista narocito pomaze. A mozda je i pomoglo, onako, odjednom. Uglavnom, jedne noci sam plakala od bolova dok sam dojila, dojenje sljedeceg jutra - bol skoro potpuno iscezao.

Znaci, najvise ce ti pomoci da trpis.
Salim se, ne mora da znaci, primjeni sve ove savjete, ne moze da bude gore. Mada, sada mi se cini da bi bolje prosla da sam znala da treba da micem bebu kada primjetim da ne vuce kako treba, nego da zvace. Ali, sa druge strane, odakle da znam kako izgleda pravo sikenje?

Poslednja izmena:
Ali Maslachak najbolje je otici kod svog ginekologa pa neka te posavetuje. Ja sam imala tu nesrecu da sam se sama lecila i malo zbog sebe malo zbog nikole zaradila i streptokoke i stafiloke i zbog terapije izgubila mleko..

Evo jednog lepog recepta, veruj te i probirljiva deca ga obozavaju

Corba sa pavlakom - daje se od 6 meseca

Uzeti 4-5 sargarepe u zavisnosti od velicine i dva velika luka, iseci sitno i proprziti na maslacu ili puteru.Doda se 1 litra vode i na tihoj vodi kuva nekih pola sata, zajedno sa jednom kockom za supu ( ako to niste davale mora malo da se posoli i pobiberi, posto je velika kolicina ne smeta bebi).U drugi sud se umuti jedna pavlaka, dva zumanceta i kasika brasna (ako dajete deci ali i ne mora). Skoloniti sa vatre corbu, izblendati, dodati prethodnu smesu od pavlake i samo promesati. Moze da se doda i persun po zelji ( list). Ja nekad u to udrobim malo hleba a nekad i dodam teletinu. Inace to jede i Nikola i mama

NEKUVANO ZUMANCE? Ne bih se usudila, pogotovo ne na ovim vrucinama. A i ta kocka za supu mi je malo zaparala oci. hmmmmmm

ono sto moze da se uradi da se bebino sisanje ucini efektnijim je da se pre dojenja izmuze sa pumpicom ono prvo mleko koje je puno vode i secera, a da se bebi posluzi sisa sa onim drugim mlekom koje je puno masti

to ce mozda produziti vreme nedojenja tj. razmake izmedju dojenja, ali ne mora da znaci jer beba ne sisa samo zato sto je gladna, nego zato sto joj je to potrebno... to je smiruje, ili treba joj mama

mozes da mu das varalicu ili ne znam kako se zove na srpskom, na engleskom (am.) pacifier, (uk) soother

kako znas kada je izaslo svo ono "prvo mleko", kada pocne sporije da curi, onda si stigla do onog kaloricnijeg mleka
nekad bebe posisaju ono sa vodom i secerom, pa se zasite, zaspu, ali brzo ogladne ponovo

moj sin je bio maratonac, taj je sisao sve i stalno i kada je gladan i kada nije
ima zaista mnogo razlicitih stilova sisanja kod beba, sve zavisi od njihovog karaktera

imam neki tekst o tome, ali je na engleskom i mrzi me da prevodim

Hvala vam svima na odgovorima! Nije me dugo bil, malisa ima grceve po celo popodne i retko imam vremena da izadjem na net. Probacu sve sto ste mi savetovale... Ali sam za svaki slucaj kupila jos jedno pakovanje dohrane. Kad vise ne znam sta cu, da mu dam, ako nista drugo ne upali. Ali za sada, kazem vam, to jedino pali. A na tom da treba davati u ovom periodu 120ml, ali on se ne smiri dok ne uzme 150. Kad pokusam samo s mojim mlekom, nije mu dovoljno :sad2: Dobio je za poslednjih 10 dana 470g!!! Danas smo se merili. Nije debeo, raste normalno. Kapiram da trazi dok mu treba. A zasto da ne kombinujem moje mleko i dohranu? Kad kombinujem njemu treba samo mozda 30 ili 60ml dohrane, ne vise.

pitanje:
bole me bradavice.
stalno.

el to normalno?
i koga da pitam?
Uhhh, mene je bolelo kad povuce- zvezde sam brojala. Meni je pomoglo da ih pre svakog podoja prebrisem vaticom ili gazom umocenom u rastvor sode bikarbone i kad god mogu da to ponovim i ostavim da se luftiraju. Po celu noc sam spavala razdrljena redovno, dok nije proslo, a potrajalo je...

Izvini ako dosađujem, ali kako se sada kupate? Sigurno je sinčić već veliki da ga držiš preko ruke a sa
četiri meseca još ne mogu da sede :S
I još jedno pitanjce :rumenko: možda haluciniram ali mi se čini da mojoj bebi počinju zubići... stalno
balavi, glođe cuclu, pomalo je nervozna.... Juče sam pogledala i čini mi se kao da su joj desni malkice
crvene na dva mesta... Ona će uskoro napuniti tri meseca, čini mi se da je to prerano, ali otkud znam,
sigurno ovde većina ima iskustva sa zubićima...

I mi balavimo jos od drugog meseca i to bas onako curiiiiii ali zuba ni na vidiku (sad smo usli u cetvrti mesec). Povremene napade uzasnog placa jos uvek tumacim grcevima, mislim da ga stvarno stomak muci i pitam se dokle ce :sad2:

I mi balavimo jos od drugog meseca i to bas onako curiiiiii ali zuba ni na vidiku (sad smo usli u cetvrti mesec). Povremene napade uzasnog placa jos uvek tumacim grcevima, mislim da ga stvarno stomak muci i pitam se dokle ce :sad2:

Hm, nadam se da će priča sa zubićima teći malo normalnije.. ne spavamo uopšte, ni ona a ni mi :cry:
Što se tiče tog plača, isti slučaj, samo što ona drugačije reaguje kada su grčevi a drugačije kada plače
zbog nečeg drugog.. Recimo, imali smo neke radove u kući, kad se "priseti" buke koju je čula, rasplače se... Ili kada smo napolju pa čuje neki jak zvuk koji do tada nije čula, ne plače odmah nego kasnije :confused: Ipak je svaka, pa i najmanja sitnica za njih nova i veeelika stvar :lol:

A to reagovanje na zvukove je posebna prica...kao da se od necega straaaavicno prepadne i momentalno tako krikne i pocne da vristi da ti se digne kosa na glavi (ili ja to malo panicim :rumenko: ). Ponekad se desi takao strasan plac iz cistog mira (odnosno ja ne primetim sta bi moglo da ga izazove) ili se cak probudi iz sna tako placuci odjednom jako :eek::dontunderstand:

Tačno znam o čemu govoriš.. Kad krene da vrišti odjednom, polomim se živa dok dotrčim da vidim šta joj se to zaboga dogodilo.. a gospođica spava, i ponovo samo malo zakmeči.. Ponavljam se ali, majušci su bili u mraku devet meseci, pa dok su progledali, sada kad vide sve im je čudesno ali verovatno i prilično strašno :confused:

Ne znam, mene sekira sto i kada ga podignem i nosam, nekada se i ne probudi, nego tako odplace u snu i nastavi da spava ali kada ga spustim za 15 minuta ume da krikne ponovo. A kada se to desi u budnom stanju bogami se desava i da se jako tesko umiri.

oket zzene.
hvala na savetima.
nema mi druge, nego da trpim i da izazivam muzza polugola u krevetu, bez da mozze da mi pipne sise. :D (erbo, kad bi ih pipnuo, ne da bih ga dunula nogom, nego ne bi znao gde se nalazi... :))

samo da vam kazzem da ste mnogo divne. :D

NEKUVANO ZUMANCE? Ne bih se usudila, pogotovo ne na ovim vrucinama. A i ta kocka za supu mi je malo zaparala oci. hmmmmmm

Mozda jesi u pravu ali mi imamo domaca jaja i nije me strah, a i kad stavis jaje u vrelu corbu ono se skuva, a i kolicina corbe koju dobijes je preko jedne litre tako da na tu kolicinu nije nista. Ja mom Nikoli jedino u toj corbi stavim kocku jer smatram da na tu kolicinu nije mnogo mada i ne mora. On to jede vec sigirno od pre dva meseca i da kucnem u drvo nikad mu nista nije hvalilo.

A ti mozes sve isto samo ne zumance, nego posebno skuvaj jedno i u tanjiricu u kom mu dajes izmiksaj corbu sa kuvanim zumancetom. Osnova mislim da je dobra i stvarno je vrlo ukusno mozes da probas i ti za sebe.

Cucla vs. prst - nemam pametan odgovor na to pitanje, mogu samo da podelim moje iskustvo: od prvog dana je prst ubedljivi favorit, cucla sluzi za mahanje njome ili eventualno glodanje onog plasticnog prstena. Sekirala sam se u prvo vreme, sad sam odustala jer vidim da nema nade za odvikavanje, dajem joj nesto da drzi u rukama ili joj na neki drugi nacin uposlim ruke, ali svejedno ih odmah cim uzmogne vrati nazad

Hahaha i moj sin vrti cuclu na lancicu kao buzdovan umrla sam od smeha kad sam videla,a tek sto je glodje sa svih strana:lol: - ima cucli koje sa strane imaju one male kvrzice za masiranje desni pa su bas super kad ih tako zasvrbi. Prstic glodjemo retko tako da je cucla i dalje favorit:super:

Back