SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kaša od povrća - od 5. meseca
Sastojci:
50 g krompira
100 g šargarepe
20 g mlevenog telećeg mesa
1 kašičica putera
3 kašike soka od pomorandže
3 kašike vode

Meni opet nije jasno kako stavljaju pomorandžu u recept za 5 mjeseci, kad se agrumi daju tek nakon godinu dana.
Bezveze je stavljati u rucak sok od narandze. Ljudi svasta pisu. Zna se gde ude voce a gde povrce. Roso moja draga,ne slusaj ljude koji mesaju babe i zabe.Ni ti ga sigurno ne stavljas sebi u jelo,pa nemoj ni bebi.
Sok od narandze se stavlja u slatke kasice.Najbolje je da se pocne pred karaj 7 ili u 8 mesecu.Koliko samo voca imate sada na raspolaganju.Sta ce vam narandze:roll:
A sto se tice onog luka iako se stavlja u 1,5l vode za nas je ta kolicina super,a za dete je previse. Ne treba forsirati luk.Ja sam ipak za varijantu praziluka ako ga nadjete,a ima ga u Maxiju i nije skup.

Znam, gdje god se okrenem, drugacije govore i rade. Meni je nasa doktorka rekla ne gluten prije 9 mjeseca, a sve nove mame koje znam davale su i prije sestog. Pa i fejms doktor Spok kaze da nema potrebe za mesom u prve dvije godine, pa koga da slusam, njega ili mamu :mrgreen:

Gluten mozes dati posle 6,a i ne moras.Prvo se raspitaj dal u porodici neko postoji ko ima sa tim problem,pa ako nema daj slobodno u drugoj polovini 6 meseca.
a sto se tice mesa,pa od cega bi deca zivela od vazduha i mleka???? Pusti ti te budale od doktora i daj deteu da jede da nebi posle bilo povuci potegni hop malokrvno, gvozdje nisko,problemi sa rastom,motorikom,govorom,nedovoljno razvijen nervni sistem i da ne nabrajam jer je ruzno i nije za ovu temu.

eh majo,čak i meni došla voda na usta...super su recepti...jedino se slažem sa ostalima ono za kocku u supu,a spanać obavezno kuvajte u mleku, a ne u vodi zbog toksina....e jedva čekam da stignemo kući,pa opet ja da kuvam svom bebanu...baš sam uživala u tome da mu uvek pravim nešto novo i slasno,a sada jede ono što kuvar skuva,mada stvarno su dobri,i paze da prave obroke od namirnica koje sam stavila na spisak,čak i neke recepte koje sam dostavila na istoj listi...inače stigli smo u Salcburg,pa ćemo sad videti kakvi će biti kuvari,da li će nam izaći u susret kao u Kairu...

U sto volim Salzburg (vidi mi se po nicku...)

Bezveze je stavljati u rucak sok od narandze. Ljudi svasta pisu. Zna se gde ude voce a gde povrce. Roso moja draga,ne slusaj ljude koji mesaju babe i zabe.Ni ti ga sigurno ne stavljas sebi u jelo,pa nemoj ni bebi.
Sok od narandze se stavlja u slatke kasice.Najbolje je da se pocne pred karaj 7 ili u 8 mesecu.Koliko samo voca imate sada na raspolaganju.Sta ce vam narandze:roll:
A sto se tice onog luka iako se stavlja u 1,5l vode za nas je ta kolicina super,a za dete je previse. Ne treba forsirati luk.Ja sam ipak za varijantu praziluka ako ga nadjete,a ima ga u Maxiju i nije skup.

Narandza se verovatno stavlja zbog C vitamina i iskoriscavanja gvozdja iz mesa, nema Espi tu nista lose, ja cak i volim one recepte (za odrasle) - pacetina + sos od narandze, mljac mljac, ili sos od visanja uhhhhhhhh. Pored toga, sok od narandze stavi tek kad je jelo prohladjeno i gotovo. I btw, u starijim knjigama o nezi dece (ne od pre 50, nego od pre 12-13 godina), sok od narandze se preporucuje od 4-og meseca.

Naravno, ukoliko vam to i dalje zvuci bez veze, mozete staviti malo soka od narandze, kasicicu-dve (naravno, sveze cedjenog) u vodicu koju beba pije posle obroka, svez C vitamin je jako vazan za apsorpciju gvozdja. I najoprezniji nutricionisti se slazu da su citrusi sasvim OK oko 9-og meseca. Ja sam mojoj cerki stavljala po nekoliko kapi u vodu posle obroka. Naravno pazljivo, isto kao i kad uvodite bilo koju drugu hranu, alergija se MOZE javiti kao ustalom i na sve drugo

Poslednja izmena:
zato sto kada kombinujes ne moze beba da iskoristi svo gvozdje iz tvog mleka
u majcinom mleku ima manje gvozdja nego u adaptiranom mleku, medjutim bebe bolje iskoriste ono gvozdje koje je u majcinom mleku... tako da se svodi na to da bebe na adaptiranom mleku imaju tvrdu stolicu od silnog gvozdja koje iskake i neiskoriste

Ako ga dohranjujes treba da razmak bude bar sat iili sat i po, nisam sigurna koliko, pogledacu... razmak izmedju doojenja i adaptiranog mleka

I ja mislim najmanje sat. Kao i posle kad uvodis drugu hranu - mleko ume da smeta drugim namirnicama, i onda nema koristi ni od jednih ni od drugih

C vitamin se nalazi i u drugim namirnicama npr u papriki ima cak vise nego u limunu,tako da nema protrebe stavljati sok od narandze.
A sto se tice sosova,to je nesto sasvim drugo;)
inace ja sam u jednom tajlandskom restoranu jela lignje i kolutove limuna i pomorandze koji su se dinjstali sa njima i bilo je odlicno.
Mada,po meni treba razgraniciti slano od slatkog i ne davati miks.Tako ce dete nauciti sta je sta.
U svakom slucaju ostavljamo vama da pravite kasice po sopstvenom nahodjenju. Svako odgaja dete onako kako misli da je ok.Zato mamice, stavljate narandzu ako mislite da treba.Ja nebih ;)

Ovo su ti draga moja recepti iz knjiga koje su pisali doktori a koju sam navala napred da se ne ponavljam. Mislim da ne mesam babe i zabe ali ako ti tako kazes onda ok. Mislim da si iti valjda nekad jela neku kombinaciju voca i povrca, tipa ananas sa piletinom, ili sve ono sto navodi mirabel, a narandza je itekako vazan izvor vitamina C i u toj kolicini ne moze da poremeti ukus slanog obroka.
A propo crnom luku ja sam i u poruci navela da takvu corbu jedem i ja odnosno svi u kuci a za njega odvadim kolicinu. Pa valjda si i ti nekad spremala nesto za vas sto je i on mogao da jede.
Nesto si negativno rastrojena prema mojim postovima ali ok.:dontunderstand: zasto, pogotovu sto te recepte, ili vecinu nisam ja smislila..

Ovo su ti draga moja recepti iz knjiga koje su pisali doktori a koju sam navala napred da se ne ponavljam. Mislim da ne mesam babe i zabe ali ako ti tako kazes onda ok. Mislim da si iti valjda nekad jela neku kombinaciju voca i povrca, tipa ananas sa piletinom, ili sve ono sto navodi mirabel, a narandza je itekako vazan izvor vitamina C i u toj kolicini ne moze da poremeti ukus slanog obroka.
A propo crnom luku ja sam i u poruci navela da takvu corbu jedem i ja odnosno svi u kuci a za njega odvadim kolicinu. Pa valjda si i ti nekad spremala nesto za vas sto je i on mogao da jede.
Nesto si negativno rastrojena prema mojim postovima ali ok.:dontunderstand: zasto, pogotovu sto te recepte, ili vecinu nisam ja smislila..
Hej mama,pa nisam ni mislila da si ih ti pisala nego doktori.Zao mi je sto si pogresno shvatila.Ja sam napisala sta ja mislim o tome,ne prozivajuci te nimalo. Naravno da ima jela koje se jedu sa vocem,ali po mom misljenju kao sto sam i napisala ja bih to da razgranicim dok je beba mala da nauci sta je sta,a kad poraste moze da jede sta hoce.
A sto se tice luka,ja ga ne stvaljam u toj kolicini u jela jer nama u kuci to smeta.I ne pravim zaprske (osim hladnih). A sto se tice pravljenja jela za bebu,uvek pravim odvojeno.Jedna serpica nama jedna njemu.Nije mi tesko.Nekad dok ne stavim zacine odvadim malo u njegovu,ali to je retko.
I naravno,nastavi sa pisanjem recepata,odlicni su,ali znaj da je ovo forum i da majke iznose svoje vidjenje stvari.Nemoj da se ljutis,jer nema potrebe,al ono za presna jaja i luk sam morala da napisem, a sto se tice narandze - ne moze svakom da se svidi bas svaki recept.Ostali su odlicni;)

Od kada smo se vratili sa odmora, moja cerka jede sve sto i mi, samo nezacinjeno. Naravno, ima dana kad je nas rucak potpuno neprihvatljiv za nju, pa onda kuvam posebno, sto mi nije problem. Jedini strah koji imam je da ce biti od onih koji jednog dana kazu: jedem samo ono sto je trcalo po dvoristu, a koliko sam uspela da od nje napravim normalnog svastojeda videcemo za par godina....

Pedijatar mi je odobrio uvodjenje kravljeg mleka,tako da cu mu sa njim praviti koh,sutjiju i jos neke lepe obroke za koje je Maja dala recepte. (formula ostaje i dalje,kravlje je samo za jela koja ne mogu da se prave sa formulom)
Bilo bi lepo da i druge mame daju svoj doprinos temi i podele sa nama sta njihova deca ruckaju

Hej mama,pa nisam ni mislila da si ih ti pisala nego doktori.Zao mi je sto si pogresno shvatila.Ja sam napisala sta ja mislim o tome,ne prozivajuci te nimalo. Naravno da ima jela koje se jedu sa vocem,ali po mom misljenju kao sto sam i napisala ja bih to da razgranicim dok je beba mala da nauci sta je sta,a kad poraste moze da jede sta hoce.
A sto se tice luka,ja ga ne stvaljam u toj kolicini u jela jer nama u kuci to smeta.I ne pravim zaprske (osim hladnih). A sto se tice pravljenja jela za bebu,uvek pravim odvojeno.Jedna serpica nama jedna njemu.Nije mi tesko.Nekad dok ne stavim zacine odvadim malo u njegovu,ali to je retko.
I naravno,nastavi sa pisanjem recepata,odlicni su,ali znaj da je ovo forum i da majke iznose svoje vidjenje stvari.Nemoj da se ljutis,jer nema potrebe,al ono za presna jaja i luk sam morala da napisem, a sto se tice narandze - ne moze svakom da se svidi bas svaki recept.Ostali su odlicni;)

Ma ne ljutim se meni su i vasi saveti dosta pomogli u nekim stvarima. Smatram da si u pravu za odvojeno kuvanje, tako i ja radim izuzev kad kuvam supu jer i mi jedemo testeninu bez jaja a svako solikoliko mu je dosta. Uglavnom i meni je to bilo cudno sa narandzom i smatrala sam da to treba podeliti sa vama posto se tolikopotencira na njoj da je i meni u startu bilo cudno ali kad sam procitala knjigu shvatila sam da je ok.Idemo dalje a vec kad si tu da te pitam koliko u proseku sada Ogi napreduje:?:

Od kada smo se vratili sa odmora, moja cerka jede sve sto i mi, samo nezacinjeno. Naravno, ima dana kad je nas rucak potpuno neprihvatljiv za nju, pa onda kuvam posebno, sto mi nije problem. Jedini strah koji imam je da ce biti od onih koji jednog dana kazu: jedem samo ono sto je trcalo po dvoristu, a koliko sam uspela da od nje napravim normalnog svastojeda videcemo za par godina....

jedem samo ono sto je trcalo po dvoristu, stvarno si me nasmejala:klap:

Pedijatar mi je odobrio uvodjenje kravljeg mleka,tako da cu mu sa njim praviti koh,sutjiju i jos neke lepe obroke za koje je Maja dala recepte. (formula ostaje i dalje,kravlje je samo za jela koja ne mogu da se prave sa formulom)
Bilo bi lepo da i druge mame daju svoj doprinos temi i podele sa nama sta njihova deca ruckaju

E pa super za mleko mislim da ce mu se svideti pogotovu ako voli ostale obroke...

Ekad smo vec tu, i ja sam skoro bila kod pedijatra, i to u vreme kad je bio prisutan neki stomacni virus ovde kod nas i ona mi je napomelu da neko vreme mogu da mu spremam vocne kasice i da dodam bareni pirinac.Iskreno ja mu to do tada nisam davala ali mogu vam reci da mu se svidja...

Ma ne ljutim se meni su i vasi saveti dosta pomogli u nekim stvarima. Smatram da si u pravu za odvojeno kuvanje, tako i ja radim izuzev kad kuvam supu jer i mi jedemo testeninu bez jaja a svako solikoliko mu je dosta. Uglavnom i meni je to bilo cudno sa narandzom i smatrala sam da to treba podeliti sa vama posto se tolikopotencira na njoj da je i meni u startu bilo cudno ali kad sam procitala knjigu shvatila sam da je ok.Idemo dalje a vec kad si tu da te pitam koliko u proseku sada Ogi napreduje:?:
Mislis Nikola:D
Pravo da ti kazem nemam pojma.Bili smo kod pedijatra na redovnoj kontroli i nije ga dobro izmerila jer se ritao.Ispalo je da ima isto kila ko sto je imao pre nekoliko meseci.Stvarno je nenormalna.Ima oko 9 sigurno.Vidi se po njemu da je otezao i izduzio se.Moracu da ga uzmem u narucje kad bude bio miran i da stanem na vagu pa cu znati koliko ima kila.
Kazem ti da su recepti odlicni i da mi se mnogo svidjaju.Zato sam i pitala doktorku dal mozemo malo da stavljamo kravlje mleko jer imam neke tvoje recepte sa fantasticnim poslasticama:ok:,a moj Nidza voli slatko:D;)

Ekad smo vec tu, i ja sam skoro bila kod pedijatra, i to u vreme kad je bio prisutan neki stomacni virus ovde kod nas i ona mi je napomelu da neko vreme mogu da mu spremam vocne kasice i da dodam bareni pirinac.Iskreno ja mu to do tada nisam davala ali mogu vam reci da mu se svidja...
Jadan malisa:(.Stomacni virus je uzas.Mogla si mu komotno davati i baren krompir i sargarepu,jer je i to dobro za proliv (zatvara stolicu) i caj od sipka;)

Jadan malisa:(.Stomacni virus je uzas.Mogla si mu komotno davati i baren krompir i sargarepu,jer je i to dobro za proliv (zatvara stolicu) i caj od sipka;)

Nije on imao nego mi je doktorka rekla to predostroznosti radi ali sad mu svakog drugog dana stavim tako je navikao.Izvini zaboravih da smo imenjaci. Evo nasla sam jedan tekst za vas prelazak na kravlje mleko.

Mozete hraniti bebu sterilizovanim ili prokuvanim pasterizovanim mlekom (bez glutena) razblazenim sa 30g vode po flasici, do uzrasta od 6 meseci, zasladjenim obicnim ili zutim secerom.Zauzvrat, pocevsi od sestog meseca, mozete slobodno poceti da dodajete u pire, popodnevnu supu ili mlecne proizvode, malo sterilizovanog mleka(dugotrajno UHT mleko). Kod bebe koja dobro napreduje i raznovrsno se hrani, uz normalno unosenje vitamina, moze se u roku od mesec dana potpuno preci na obicno mleko. Cesto ce beba, koja se pomalo mrstila na flasicu s vestackim mlekom, mnogo voleti ukus normalnog mleka, i mozda ce ga mnogo piti, sto za nju predstavlja veliko preimucstvo.

A sto se tice tezine i ja se stalno sekiram. I moj je nemiran kad treba da se meri ali ispada da dodaje nekih 300gr mesecno, mozda i vise, mozda i manje, Znam da je to normalno ali sam navikla da dodaje malo vise pa se sve plasim da ja gresim u ishrani

Evo i nesto u vezi polemike oko soljenja hrane
Unos soli u decji organizam

Bebama je kao i svima nama potreban unos soli u svoj organizam. Ali ne u kolicinama u kojima ih mi odrasli unosimo. Decji bubrezi nisu u stanju da prerade veliku kolicinu natrijuma. Preteran unos soli kod male dece moze u kasnijem razdoblju zivota da izazove hipertenziju odnosno visoki krvni pritisak.
Bebe nemaju urodjenu sklonost ka unosu slane hrane vec je sticu vremenom. Primetili ste da i sami proizvodjaci bebi hrane iskljucuju so iz svojih proizvoda. Posle sestog meseca bebi je dovoljno da unese u organizam oko 500mg natrijuma. U proseku jedan obrok sadrzi oko 50mg.Majcino mleko u jednoj soljici sadrzi 5mg soli.
Adaptirano mleko ima slican procenat soli u jednoj soljici kao i majcino.
Zitarice za bebe u jednoj soljici ne sadrze so.
Krompir za bebe 125mg teglica sadrzi 20mg soli.
Jogurt od punomasnog mleka u dve supene kasike sadrzi 20mg soli.
Jedno parce crnog hleba sadrzi 90mg soli
Kolaci od pirinca ne sadrze so.

Evo sta sam nasla i bas mi se dopalo ali je verovatno za starije bebe, cini mi se posle godinu dana

ZABAVNA VOĆNA SALATA

• veliki list salate očišćen i opran za podlogu
• breskve iz kompota za glavu i telo
• suvo grožđe za oči
• štapići šargarepe za telo, noge i ruke
• rendana šargarepa za kosu

Detetu će biti zabavno da sa vama napravi ovog "čiča glišu" koji je pritom veoma zdrava salata.

Danas sam Nikolu vodila u igraonicu.Do pre mesec dana se bojao druge dece jer su ga kako koje pridje cupali,grebali,uvrtali prstice,a on dobrica,nece da vrati,vec place.E sad je malo veci,pa trazi drustvo.I tako ti moj beban prepuza igraonicu i hop kod nekih devojcica.One su bas bile vece od njega i nije im bio zanimljiv,tako da je bio jako tuzan sto nisu htele sa njim da se igraju.Ali ja ne odustajem.Nadam se da ce biti i manje dece da se malo oslobodi i nauci na drustvo jer za koji mesec krece u jaslice,pa mu onda nece biti tako traumaticno(to se ja kao tesim)

Mi cemo danas filete somovine dinstane na vodi i maslinovom ulju na tihoj vatri i krompir salatu - nas rucak samo njoj krompir bez dresinga i ribu bez dodataka.

I dalje imamo problem sa vecerom a pomalo i sa doruckom...mame, pomagajte!

Back