SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Stvarno više nije važno, mislim nije bilo ni tada, ali nekako sam zapamtila :lol:
Bila si ratatat, pa si bila tako agresivna :lol:
Šalila sam se sada, davno sam ti oprostila :P
ja mislim da se secam neke teme, ali nisam sigurna da li je bila kada si se udala ili kada si rodila Stefana i tamo su se javljali ljudi da ti cestitaju

a meni se ta tema cinila tako nekako lazna i ti ljudi koji nisu stvarno mislili to sto pricaju, nego su se javljali da drugi vide kako su oni zlatni i dobri
smorilo me licemerje, mislim da sam oplela po temi, a ne po tebi :D
a onda je neko dosao da prokomentarise kako ja to radim jer sam protiv tebe :mrgreen:

Kako da ti objasnim ili nacrtam...kada dodjem na redovnu kontrolu kod pedijatra on trazi taj izvestaj...kod nas su zastarele metode, snimaju se kukovi po 2-3puta do godinu dana i ako je na prvom pregledu sa 2meseca sve bilo ok...i onda ti na trcem snimanju sa 6meseci ponovo kazu da je sve ok, al da stavljas siroki povoj do 8meseci...ej detetu sa 8 meseci siroki povoj:eek:al to je politika ortopedije na banjici...znam DZ koji rade UZ kukova i gde pedijatri savetuju da se skine siroki povoj jos sa 2 meseca, naravno ako je sve ok...

Enci,jesi li ti u Srbiji ili izvan?Zaboravila sam gde zivis.Mom detetu nisu snimali kukove u 6 meseci niti sam cula od neke zene, a poznajem ih dosta sa malom decom, da su bebama snimani kukovi osim u 3 meseca tj sa 2,5.Sireok povoj do 8 meseca se nekad nosilo(kad smo mi bile male),a sada ga bebe nose u izuzetnim situacijama - kad su im klimavi kukovi.Mozda je to na nekoj drugoj opstini ali na Zvezdari to nije sigurno:confused:.

Ali i deci koja isključivo sisaju treba ponuditi vodice; čiste, bez šećera po ovim vrućim danima. Ako se znoje, treba im i vode, bez obzira što sisaju. Stefan je nij epio zimi, ali leti jeste. A nije probao ni jednu jedinu formulu nikada
uostalom, kako voda može da im škodi?

Enci,jesi li ti u Srbiji ili izvan?Zaboravila sam gde zivis.Mom detetu nisu snimali kukove u 6 meseci niti sam cula od neke zene, a poznajem ih dosta sa malom decom, da su bebama snimani kukovi osim u 3 meseca tj sa 2,5.Sireok povoj do 8 meseca se nekad nosilo(kad smo mi bile male),a sada ga bebe nose u izuzetnim situacijama - kad su im klimavi kukovi.Mozda je to na nekoj drugoj opstini ali na Zvezdari to nije sigurno:confused:.

Zivim u srbiji, i ono sto sam opisivala je "politika" ortopedije na banjici...oni preporucuju sirok povoj do 8meseci...a DZ koji sam pomenila je DZ Zvezdara gde su skidali sirok povoj na prvom UZ sa 2-2,5meseca...i ne mogu da shvatim tu "staru skolu" kada je danas opste poznato da kukovi ili valjaju ili nevaljaju...znaci ako valjaju onda je sirok povoj-visak, ako ne valjaju opet sirok povoj nista ne znaci vec se nose kaisisi i longete...ok mi je kada detetu sa 2meseca vide da razvoj kukova nije zavrsen i preporuce da jos neko vreme nosi sirok povoj...al kad detetu od 6meseci kazu da je sve ok, zavrsen razvoj kukova al ipak nek nosi sirok povoj jos dva meseca...e to ne razumem:dontunderstand:i na moje pitanje-zbog cega?-zato sto mi preporucujemo kao ustanova sirok povoj do 8meseci:dash:

E, zato sam ja odmah rekla našoj dr - ja sam skinula na sopstvenu odgovornost; znam šta preporučujete, ali ja se ne slažem s tim i gotovo. Nikad me više nije pitala za kukove, a hvala bogu sve je u najboljem redu.
Ista priča kao i oko uložaka u cipelama.

Ista takva, nema potrebe da deca od početka nose anatomske uloške; nego tek posle treće godine ako imaju problema sa tabanima; onda im ortoped napravi uloške po njihovoj nogici.
A to kao naše 'sprečavanje' ničemu ne služi

Zivim u srbiji, i ono sto sam opisivala je "politika" ortopedije na banjici...oni preporucuju sirok povoj do 8meseci...a DZ koji sam pomenila je DZ Zvezdara gde su skidali sirok povoj na prvom UZ sa 2-2,5meseca...i ne mogu da shvatim tu "staru skolu" kada je danas opste poznato da kukovi ili valjaju ili nevaljaju...znaci ako valjaju onda je sirok povoj-visak, ako ne valjaju opet sirok povoj nista ne znaci vec se nose kaisisi i longete...ok mi je kada detetu sa 2meseca vide da razvoj kukova nije zavrsen i preporuce da jos neko vreme nosi sirok povoj...al kad detetu od 6meseci kazu da je sve ok, zavrsen razvoj kukova al ipak nek nosi sirok povoj jos dva meseca...e to ne razumem:dontunderstand:i na moje pitanje-zbog cega?-zato sto mi preporucujemo kao ustanova sirok povoj do 8meseci:dash:
U pravu si.Kukovi ili valjaju ili ne valjaju.Prepovijati malu bebu po 40C sa svim onim cudima ravno je ubistvu.Nije ni cudo sto se deca ospu i dobijaju razne gljivice i bakterije - kad se upale i potpare pod tim silnim pelenama.Strasno.

Ista takva, nema potrebe da deca od početka nose anatomske uloške; nego tek posle treće godine ako imaju problema sa tabanima; onda im ortoped napravi uloške po njihovoj nogici.
A to kao naše 'sprečavanje' ničemu ne služi
Ima na dorcolu ordinacija koja pravi uloske po meri i deci i odraslima.Ja sam tamo trebala pre sto godina da idem pa ne odoh.Sva sreca pa su mi zglobovi izdrzali 20kg viska:whistling:

U pravu si.Kukovi ili valjaju ili ne valjaju.Prepovijati malu bebu po 40C sa svim onim cudima ravno je ubistvu.Nije ni cudo sto se deca ospu i dobijaju razne gljivice i bakterije - kad se upale i potpare pod tim silnim pelenama.Strasno.

Ma njih nije briga sto se ti i beba maltretirate x puta odmotavajuci i zamotavajuci sve silne pelene...samo kad se seti...pampers+tetra+svetska...:dash: i tako 6meseci...al moj sin je napunio 6mesci u martu tako da samo skinuli sirok povoj pre vrucina...al da su pcele vrucine dok je bio mladji(mislim da je rodjen nekog drugog meseca) mislim da bi mu skinula sirok povoj na svoju odgovornost:whistling:

Ma ja kupujem Ciciban vec godinu dana, al bas me zanima taj stav o uloscima jer sam primetila da ni ciko ni primigi ni monogi drugi strani proizvodjaci vise ne stavljaju uloske...
evo pitaj ortopede
ulosci su obavezni da bi dete lepo gazilo i da mu se nebi spustili tabani i iskrivila kolena
da ne pricamo koje je opterecenje na zglobove,kolena i kicmu:roll:

Ovako, i ja smatram da ne treba dodavati secera u vodu, nisam je dodavala mom detetu.
Ali, bebe jedino i znaju sta je slatko jer je majcino mleko slatkasto.
Ostali ukusi su im nepoznati.

Naravno, ali i majcino mleko blago menja ukus u zavisnosti od onoga sta je mama pojela. A i nema potrebe seceriti vodu, retko koja beba je odbija po vrucini

A sto se pranja zuba i paste tice, do jedno godinu i po dana sinu smo svake veceri pred spavanje parcetom gaze "brisali" zube, onda smo uveli pastu. On obozava da pere zube, nema sanse da ode u krevet dok to ne uradi, ali do nedavno je uglavnom gutao pastu. Sad smo promenili pastu, neku logoninu mineralnu, ne svidja mu se ukus, i pljuje bez problema:)

Ima da se kupe male cetkice za bebe.Ja mom sinu jos uvek ne perem jer ima samo 2 zubica koja jos uvek rastu,ali su uskoro poceti sa nakvasenom gazicom.Videla sam mnogo lepe Cikove paste sa ukusom voca.Cula sam od mnogih mama da su super i da ih bebe vole jer slade.Ali paste za zube upotrebljavati tek kad beba napuni godinu dana

Sto se tice pasta za zube, nisam videla ni jednu da je za decu manju od dve godine(tako pise na deklaraciji) i ni na jednoj ne pise da sme da se guta, tako da smo tek skoro poceli da koristimo pastu kada je naucio da pljuje(ne pastu, poceo je da pljuje onako samoinicijativno, hranu, vodu pa smo to iskoristili i da pljune pastu)

Back