SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
evo pitaj ortopede
ulosci su obavezni da bi dete lepo gazilo i da mu se nebi spustili tabani i iskrivila kolena
da ne pricamo koje je opterecenje na zglobove,kolena i kicmu:roll:
Ja baš od ortopeda čula obrnuto, tj. ono što sam napisala.
I takođe sam se to zapitala kad sam isto videla da ti italijanski proizvođači u svoje cipelice ne stavljaju anatomske uloške.
Poenta je razlika u anatomskim i ortopedskim ulošcima.

I nama su prve, i druge bile sa anatomskim ulošcima, ali kasnije više nisam bila time opterećena. Za ravne tabane, je najvažnije da hodaju bosi; po pesku, travi... (ne betonu ili parketu) ;)

Žarkov teča radi u sloveniji kao doktor za te stvari... ono čovek je baš doktor - i oni maloj (od njegove sestre ćerki, njoj taj dr dođe deda) nikada nisu stavljali široko povijanje niti su ikada kupili anatomske cipelice - on tvrdi da je to sve za decu sa problemom i da je skupo i besmisleno mučiti decu kod kojih je sve ok... Mala je pu, pu, pu - ko šećer... al ja nisam smela da ga poslušam... Ima ona ipak svog pedijatra... možda sam i pogrešila i mučila je bezveze s tim stvarima i pregledima al ja sam tako bila mirnija

Kao sto sam obecala, evo telefon Ortopedije na Banjici
011/3672921 i 011/3670102, zakazivanje je ponedeljkom od 8-10h...mislim da ih je skoro nemoguce dobiti telefonom, meni je zakazivao moj svekar tako st bi otisao licno ponedeljkom izmedju 8-10h, mislim da su nam zakazivali iste nedelje...[/QUOTE

Hvala jos jednom!!!!!!:heart:

Pretpostavljam da ste svi na odmorima.....:(
Ali, da ja ostavim pitanje ako se ko javi: povrce za Ogija, da li da predjem na tamno (spanac, brokula, rastan (pravo da vam kazem nisam ni sigurna cega sve sada ima na pijaci)) i da li odmah za tim da dajem boraniju, grasak? Mogu li i kupus sada?

Voce: mogu li sljiva i grozdje, to jos nismo probali od dozvoljenih vrsta.

ja sam Filipu jos kad nije imao zube (dobio je sa osam meseci) prala desni sa tetra pelenom... stavim malo paste na tetra pelenu, pa sa prstom trljam desni

i to je mrzeo..., sve se zavrsalo tako sto je on lepo usisao tu pastu za zube, a onda nastavio da bali po pelenici

posle kada je dobio zube uzeli smo i cetkicu, najbolje cetkice za bebe su
OralB i Butler Gum
trenutno imamo OralB
ona fora sa igranjem i pranjem zuba... to nije palilo kod mog sina, u najbolju ruku ce mi dati da mu diram one prednje zubice, a cetvorke koje sve ima nema sanse da pipnem bez plakanja
jedno vreme sam jedva cekala da pocne da place jer tada lepo zine pa mogu da mu perem zube, a ovako mu perem na slepo

inace koristimo pastu za zube Weleda, onu za decu, koristilo smo tu isto jos mnogo pre nego sto je imao godinu dana.... isto je proguta... uopste nije slatka, nego onako osvezavajuca :D

Poslednja izmena:
Pretpostavljam da ste svi na odmorima.....:(
Ali, da ja ostavim pitanje ako se ko javi: povrce za Ogija, da li da predjem na tamno (spanac, brokula, rastan (pravo da vam kazem nisam ni sigurna cega sve sada ima na pijaci)) i da li odmah za tim da dajem boraniju, grasak? Mogu li i kupus sada?

Voce: mogu li sljiva i grozdje, to jos nismo probali od dozvoljenih vrsta.

Roso, ja sam davala spanac od sestog meseca, ali posto tada nije bilo na pijaci davala sam mu Hippovu ali on bas nije bio odusevljen, isto tako je bilo i sa brokolijem, prvo sam krenula od teglice ali sada kupim na pijaci. Grasak sam mu dala ali iskreno redje jer mi je problem kuvanje, ustvari nikako ne mogu lepo da ga ispasiram sve ostane ona ljuspica. Boraniju sam pocela od 8 posto je tada bilo na pijaci ali u globalu svo to povrce mozes da dajes od sestog samo sa graskom ne preteruj. Kupus znam da moze ali mu iskreno jos uvek nisam dala. U uzrastu kao tvoj Ogi dala sam mu i celer, i paskanat i crni luk sve kuvano. Sljivu sam mu dala jos od 5. iz teglice a sada mu dajem svezu ali jednom nedeljno ( pomesam sa jabukom). Grozdje sam mu davala isto od 6. ali samo Hipp kasicu sveze nisam nikako.

Majo, jel ima neki razlog zasto ne svjeze grozdje? Jes da je tesko dati ga osim kada se daje kao sok, a ja sam tako i mislila, da ga metnem u sokovnik i dam mu sokic da pije. Zaboravila sam na smokve i sipak. Moze li to voce u 6 mjesecu?

Majo, jel ima neki razlog zasto ne svjeze grozdje? Jes da je tesko dati ga osim kada se daje kao sok, a ja sam tako i mislila, da ga metnem u sokovnik i dam mu sokic da pije. Zaboravila sam na smokve i sipak. Moze li to voce u 6 mjesecu?

Kao sok od grozdja moze jer kao sto i sama kazes pitanje kako moze da se da u svezem obliku, dok ga oljustis, dok se sklone kostice ne ostane nista. Za sipak ne znam bolje je da das kao caj a za smokve nisam sigurna

Sto se tice pasta za zube, nisam videla ni jednu da je za decu manju od dve godine(tako pise na deklaraciji) i ni na jednoj ne pise da sme da se guta, tako da smo tek skoro poceli da koristimo pastu kada je naucio da pljuje(ne pastu, poceo je da pljuje onako samoinicijativno, hranu, vodu pa smo to iskoristili i da pljune pastu)
vidi tu cikovu
e sad da me ubijes ne mogu da se setim sta sam procitala na deklaraciji - dal je za decu posle godinu dana ili dve:think:

Ja baš od ortopeda čula obrnuto, tj. ono što sam napisala.
I takođe sam se to zapitala kad sam isto videla da ti italijanski proizvođači u svoje cipelice ne stavljaju anatomske uloške.
Poenta je razlika u anatomskim i ortopedskim ulošcima.

I nama su prve, i druge bile sa anatomskim ulošcima, ali kasnije više nisam bila time opterećena. Za ravne tabane, je najvažnije da hodaju bosi; po pesku, travi... (ne betonu ili parketu) ;)
jeste, ima velike razlike u anatomskim i ortopedskim uloscima
anatomski su da preduprede a ortopedski se nose kad imas problem
za prohodavanje su najbolje anatomske cipelice sa visoki vratom da bi sacuvale krhke bebine zglobove
e sad za travu i pesak hm bebe nebi trebale u pesak do godinu dana,a kako kucici i macke pisaju i seru sve u sesnaest po istom ja ga nebih tamo stavila ni za milion godina
Isto je i za travu.Sta sve vreba iz trave - strasno:roll:(krpelji,razbijene pivske flase,korov, zivotinjska kaka na svakom koraku.....)
druga stvar je kad imas svoju kucu i lepui travicu,pa mozes i pesak da naspes i da se dete bezbedno igra
da ga pustim u ovu nasu dzunglu sa bosim nozicama - nikad.

Nemoj davati detetu sipak jer steze stolicu
Kupus kad malo poraste,negde kraj 7 pocetak 8
Za grasak sa ljuspicama tatamata je stapni mikser - samelje sve zivo i pretvori u glatku kasicu ( to je onaj sto muti i majonez)
A sto se tice one stolice za kola stvarno ne znam nista o tome jer kola nemam,pa me nije mnogo interesovalo
Jedino sto znam je da ako kupujes polovan gledaj da ima malo godina jer je rok trajanja takvog sedista 7 god

espi, kolko ono ima tvoj sincic? ne bih da te prepadam al bolje da se pripremis na vreme-omiljeno mesto za igru od 1 do 2 godine-PESAK, kajdraze stvari za skupljanje cim prohodaju-skupljanje opusaka i svih najprljavijih stvari iz trave...ako imas srece kao ja, pa dete nosi lazu onda nema naviku da stavlja prste u usta pa je stvar malo laksa, al ako jos stavlja prste u usta, onda se naoruzaj zivcima i bolje zaboravi sta vreba iz peska i trave...

Donekle se slažem sa tobom espi; ali samo donekle.
Dobro, i imamo i naše malo dvorištance, ali nisam gadljiva na Štrand, plaže, parkove i igrališta... hmmm; malo izbiram.
Ali definitivno uvek glasam za prirodu.
kako Maja reče pre nekog vremena - odgajamo Cingačiće :mrgreen:

dobro, el mozze da mi neko kazze kako to sad ide?

ja sam malo zbunjena.

hoce beba sve vishe ili manje vremena provoditi na sisi?
da li ce ikad naci neki svoj raspored?
shta znachi to "ne spava nocu"? moja beba sad sklopi tri puta po tri, chetiri sata nocu i ja to izdrzzavam - hoce li to biti sve gore?

i tako.
glupa su mi pitanja.
al` ne mogu bash da pitam pedijatra.
mislice da sam pala sa krushke. :D

ja sam malo zbunjena.

shta znachi to "ne spava nocu"? moja beba sad sklopi tri puta po tri, chetiri sata nocu i ja to izdrzzavam - hoce li to biti sve gore?

i tako.
glupa su mi pitanja.

pa tvoja bebica je super,ako toliko spava...nekima od nas bebica se budila na svakih sat dva do 3.meseca...opusti se,bebica će sve dovesti u red...još je mala,pa ne očekuj da će sad odmah imati neki raspored...neeeeeeeeeeeeeeee draga moja,na to još treba malo da sačekaš...a i to treba da imaš na umu da je svaka beba ličnost za sebe,tako da ti najbolje znaš kako je sa tvojom,osluškuj,i sigurno nećeš pogrešiti,materinski instikt je čudo...

nije meni uopshte problem da ja chekam... :D
mislim, sve se da izdrzzati.
obichno kazzu da je ovaj prvi mesec najhaotichniji.
meni je bio uzzasan samo u delu shto nisam izlazila iz kuce i shto mi je tona ljudi pretabanalo kucu.
mislim, imam ja josh da guram do kraja prvog meseca.

samo me interesuje, el stvari postaju organizovanije ili josh gore?
poshto ja non-stop ochekujem tu katastrofu koju su mi najavljivali...
a od katastrofe josh ni traga ni glasa.
(pu pu da ne ureknem)

:D

nije meni uopshte problem da ja chekam... :D
mislim, sve se da izdrzzati.
obichno kazzu da je ovaj prvi mesec najhaotichniji.
meni je bio uzzasan samo u delu shto nisam izlazila iz kuce i shto mi je tona ljudi pretabanalo kucu.
mislim, imam ja josh da guram do kraja prvog meseca.

samo me interesuje, el stvari postaju organizovanije ili josh gore?
poshto ja non-stop ochekujem tu katastrofu koju su mi najavljivali...
a od katastrofe josh ni traga ni glasa.
(pu pu da ne ureknem)

:D

nema kod svakog katastrofe...neke bebice su stvarno toliko zlatne da ni ne primetiš neke faze koje prolazite zajedno,a opet kod drugih bebica zemljotres na svaku novotariju...opusti se,to je moj jedini savet,kad ti beba spava pokušaj to vreme da iskoristiš na sebe,šetnju oko bloka,tople kupke,napravi sebi frizuru,ma nešto što tebi prija...a beba će ti javljati ako nešto nije okej....

ja sam malo zbunjena.

i tako.
glupa su mi pitanja.

Pa vidiš da je tvoja beba našla svoj raspored :lol: budi se kada želi da ručka, i normalno je da se
budi na tri-četiri sata, ipak je mala.

Ne znam kakvu katastrofu očekuješ, jedino grčevi mogu da prave problem ali ni to ne traje večno,
opusti se i uživaj sa svojom bebom.

nekima i do godinu i po :lol:

Dobro nije baš na sat-dva; ali bar tri puta u toku noći... Sve dok nije prestao da sisa

ufffff,ja ne znam kako bih izdržala...kad je moj imao 3 meseca i još uvek se budio na svakih 2 sata noću,već sam imala takve podočnjake, da sam mislila od ovoga više ne mogu...i onda polako počeo je da se budi na svakih 4 sata,i odjenom sa napunjenih 4 meseca on prespavao noć...ja se budila kao i ranije,kao nešto ne štima,fali...a on slatko spava...trebalo mi je mesec dana da se naviknem,da više ne ustaje noću...

Ma, kod nas je to već bilo ustaljeno, spavamo oboje otprilike, a on siki... Nisam provodila više od par minuta budna, navika je čudo :lol:

ja sam sebi instalirala super udobnu fotelju i tri jastuka - jedan za pod moju ruku, jedan za pod moju glavu i jedan za pod kichmu.
stavim ga na sisu i zalivadim. zaspim tako da mi curi iz usta. :lol: :lol:
jednom mi je svekrva bila tu, ushla u sobu u toku noci i zatekla nas u toj pozi gde dete sisa, a ja spavam sa otvorenim ustima... rekla mi "nemoj tako"... "a shto da ne?"
pomislim, spavala sam u pauzama izmedju kontrakcija dok sam se poradjala, a necu u udobnoj i toploj fotelji u tri sata nocu. :D

i ja se budim na tri sata... i chekam da se probudi.
i kazzem sebi tad, nisam bash najnormalnija, al` ebem li ga.

Back