Ne, nego zapsnici o potpisanim sporazumima između četničkih komandanata i vlasti NDH. Gde se, konkretno, po tačkama pokazuje šta su četnici potpisali, šta su izjavili i na šta su se obavezali tim sporazumima. Kraj priče, mislim da je stvar jasna. I mislim da je jasno da ti ne možeš više da negiraš da su četnici imali sporazume sa NDH- ostaje samo da vidiš kako ćeš to opravdaš i upakuješ, ali da negiraš nema smisla.
Ко каже да су престали да се боре.
Bilo je međusobnih čarki, ali velikih bitaka nije. Ne možeš mi naći nijednu veliku bitku protiv ustaša ili uopšte okupatora kakvu su imali, recimo, partizani. Manjih čarki, lokalnih sukoba je verovatno bilo, ali neki veliki rat među njima se nije vodio.
Ustaško vođstvo je bilo oduševljeno Drenovićem i njegovom lojalnošću i čvrstom držanju obaveza potpisanih u sporazumu sa vlastima NDH.
Не постоји извештај да је било која четничка јединица била на Козари.Што се тиче Дреновића држали су чврсто Мањачу.
Jedan broj njegovih četnika bio je angažovan na Kozari na osnovu dogovora koji je on imao sa okupatorom i sa NDH da šalje svoje vojnike kad ih ovi pozovu. Doduše, nemački izvori pominju mali broj tih četnika i da je njihovo učešće bilo samo u prva dva-tri dana bitke.
То је епилог па ти види кога би волео да те брани.
Suludo je da ti u tome što su partizani izgubili neku bitku i posle toga usledio pokolj nad Srbima- da za to kriviš i napadaš partizane. To je isto kao kad bi rekao da je za turski zulum nad Srbima nakon propasti Prvog srpskog ustanka kriv Karađorđe i sami ustanici.
Za svaki pokolj nad narodom kriv je okupator i njegovi pomagači (dakle, Nemci i ustaše u ovom slučaju) a ne oni koji su narod branili, pa bitku izgubili. Suludo je, a i nije fer prema tim borcima što su ginuli tamo a koji nisu bili nikakvi komunisti već obični srpski borci- da kriviš za to partizane jer ,,nisu dobro branili Srbe".
Međutim, ipak jesu, nažalost. Ja, kao antikomunista, najviše bih voleo da nije bilo tako, ali nažalost jeste. Evo naveo sam ti i citate samih ustaških glavešina (ustaški minista Mladen Lorković, recimo) koji govore o tome kada su i na koji način pomagali četničkim jedinicama. U novcu, oružju i govore o aktivnostima četničkih jedinica protiv zajedničkog neprijatelja- partizana.
To su činjenice, a ti si to ignorisao. Nije objektivno tako, Lekizan, ali to je tvoj izbor.
Наравно о томе је знао и Броз све.
Kako znaš da je znao? Ako je to bila politika cele partije, ako je dogovor bio obostran i ustaše prihvatile to, zašto onda u logoru Kerestinac ustaše zatvaraju, pored Srba i Jevreja, i svoje navodne ,,saveznike" komuniste? Zašto to ignorišeš, previđaš ili šta već?
Drugo, to nikada nije realizovano, nikada nije bilo ozbiljnih namera da se to realizuje, što samo svedoči da je u pitanju bila lična Hebrangova ideja i jš par njih sa njim, a ne politika cele partije.
Inače, zanimljivo je da kada je Hebrang kasnije uklanjan iz partije i države jedna od glavnih optužbi na njegov račun, bila je i optužba za ,,velikohrvatski fanatizam", za koketiranje sa ustaštvom i ova epizoda je upravo navođenja kao jedan od glavnih dokaza za to.
"U želji da slomi četnike i Srpsku dobrovoljačku gardu u istočnoj Bosni koji su mu tada predstavljali veću političku prijetnju Francetić početkom travnja 1942. sklapa privremeni sporazum i taktičku suradnju s partizanima o zajedničkom djelovanju protiv četnika. Za tu suradnju koja je trajala oko dvije nedjelje ustaške vlasti su dva puta isporučile kamion municije partizanskim postrojbama."
Жељко Караула: "Између усташке митологије и стварности: Јуре Францетић - Херо, војник или злочинац: допринос усташком револуционарном тероризму и команданту усташког црног Јуреа Франциса Јуреа Францетића (1912-1942), прилога, Институт за историју Сарајева, 42, 2013, 103-133,
Према: Klaus, SCHMIDER, Partizanenkrieg in Yugoslwien 1941.-1944., Verlag E.S. Mittler Hamburg-Berlin-Boon, 2002., 124.
Jel postoji taj sporazum? Može li da navedeš tahj sporazum i kako je izgledao? Kao što postoje sporazumi između četnika i NDH gde se sve konkretno navodi šta su potpisali i na šta su se obavezali i jedni i drugi.
Ovo je izvod iz neke knjige kako shvatam gde se ne navode izvori i dokumenti na osnovu kojih autor tvrdi da je postojao takav privremeni sporazum. Kojui su autorovi izvori na koje se poziva? Koji dokumenti? Ima li toga?
Inače, samo da napomenem Juraja Juru Francetića, zloglasnog komandanta ustaške Crne legije, uhvatili su i zarobili partizani, a on je tom prilikom ubijen od strane besnih srpskih seljaka kojima je ovaj krvnik ubijao rođake, prijatelje, sunarodnike.
А постоји и неколико немачких извештаја Паула Бадера који су постављани доста пута овде који говоре о сарадњи усташа и партизана у Источној Босни против четника мајора Дангића, али као што рекох то није тема.
Ne, ne postoje takvi izveštaji Badera, nego određeni četnički istoričari tumače taj izveštaj tako da on kao govori o ,,ustaško-partizanskoj saradnji", međutim, kada se ti izveštaji temeljno analiziraju jasno se vidi da nema mesta takvom zaključku.
Na nekim drugim forumima je to urađeno i pokazano da Bader nigde nije izveštavao da partizani i ustaše aktivno sarađuju protiv Dangića. Na primer, na sajtu mycity-military je Samarđić ili neki njegov istomišljenik pokušao da manipuliše tim navodnim Baderovim izveštajima, a onda su mu ozbiljni i istorijski poktkovani forumaši detaljno izanalizirali taj izveštaj i pokazali da ne samo da on ne govori o zajedničkoj saradnji ustaša i partizana već da upravo govori da svo vreme traje krvav sukob i rat između ove dve grupacije. Naravno, Samarđić i njegovi istomišljenici pobegli su glavom bez obzira sa te teme.
Ne bih sada da tražim tu diskusiju, ali ako budeš insistirao mogu da nađem link za tu temu na tom forumu.
И преговори и примирје, постављано је на теми о сарадњи партизана са усташама као и изјаве оних који су учествовали на тим састанцима попут Ђиласа.
To su bili pregovori o razmeni zarobljenika, pre svega. U skladu sa tim, čak i da je bilo privremenog primirja (što je diskutabilno, istoričari se spore oko toga, ja sam našao na jedan izvor koji kaže da je lično Hitler povodom toga izjavio da ,,Nemci ne sarađuju sa pobunjenicima iz šume" misleći tu na partizane), opet nema tu mesta tezi o nekoj ,,saradnji", jer su privremena primirja i pregovori (naročito oko razmene zarobljenika) mogući između zaraćenih strana.
Као што је допринела и борба Норвежана слободи Норвешке отприлике.
Stvarno bih te zamolio da ne lupetaš. Verujem da si korektan sagovornik, ali ovo je stvarno nekorektno i izraz nepoštovanja prema Srbima koji su ginuli u tim partizanima u borbi protiv okupatora i protiv ustaških krvoloka.
А колико су то побили четници а колико партизани, баш расправљамо на посебној теми о томе па се укључи.
Pa mogu da se prilključim svakako ali nadam se da bar ovde možemo i ja i ti da se složimo da su partizani poubijali skoro kompletan vrh NDH (one koje su uspeli da pohvataju) i sve glavne ustaške glavešine, uključujući tu i ponavljam osnivača logora Jasenovac Vjekoslava Maksa Luburića. Navodni ,,saveznici" (što neki neozbiljni ljudi tvrde da su komunisti i ustaše bili) se ne ubijaju tako temeljno i krvavo.
Да тако нам преносе они што их аболирају за то.
Nije bilo moguće sprovesti tu akciju jer je logor bio dobro branjen. Prelazak preko Save treba otpisati u potpunosti. Mostovi su bili u gradovima koji su bili dobro branjeni. Na Savi su bili naoružani brodovi, a prolazak velikog broja ljudi bilo bi jako teško organizovati. Iz pravca Slavonije bi bilo lakše prići, ali je opet problem jer je bila dobro čuvana pruga Beograd-Zagreb, kojom bi pojačanje logoru došlo veoma brzo, a sve i da uspe napad, povlačenje partizana sa logorašima u tim uslovima bilo bi ravno samoubistvu.
Dakle, zaista je strateški bio neizvodljiv napad na Jasenovac.
Ali, sa druge strane, partizani su oslobodili ustaški logor za decu, Jastrebarsko i tom prilikom oslobodili 700 srpske dece sa Kozare, pobili čuvare logori i časne sestre. Ta akcija je bila izvodljiva i kao što vidiš partizani su to uradili. Evo o tome više ovde:
http://sr.wikipedia.org/sr/Логор_Јастребарско
Dakle, partizanima je itekako bio jedan od ciljeva i napadi na ustaške logore i kada je to bilo izvodljivo, oni su to i radili kao što je sa logorom Jastrebarsko.
Nego, ne reče ti meni- koj logor su oslobodili četnici? Nema potrebe, odgovor se zna- nijedan. Pa sa kojim pravom četničke pristalice danas partizanima nešto zameraju za Jasenovac, a sami četnici nisu napali niti oslobodili nijedan ustaški logor, dok partizani jesu?
I tu su omraženi komunisti ispali veći Srbi i rodoljubi od, kako si ih ti u svom zanosu nazvao, ,,osvedočenih srpskih patriota i nacionalista" četnika.
То је било врдање и избегавање конкретног одговора.
Ne izmišljaj molim te. Odgovor je bio sasvim jasan i korektan, sad što se on tebi ne sviđa- to je sasvim druga stvar.
Преговора да, а у пракси ништа од тога није спровођено свакако због усташке антисрпске политике.
Lekizan, nemoj molim te. Nisu to samo pregovori, nego sastanci, pregovori i potpisani sporazumi. Gde se četnici obavezuju na borbu protiv partizana, gde priznaju NDH i njenu vlast i zahtevaju pomoć od te iste države u novcu i oružju. A ja sam ti naveo izveštaje i citate samih ustaških glavešina gde oni govore da su četnici pridržavaju potpisanih sporazuma, bore se protiv partizana i gde neki od njih konkretno govore koliko su para dali tim četničkim jedinicama i govore o potrebi da se te jedinice još bolje naoružaju i da im se pruži svaka moguća pomoć.
Dakle, sve imaš- sastanke, pregovore,potpisane sporazume, kao i sprovođenu praksu svega toga. Suludo je da negiraš nešto što je istorijska činjenica.
.Видели смо да имају, и ко зна колико су уништили за 70 година владања овде.
Ne, baš smo videli da nemaju. Hebrangov sporazum nikada nije realiztovan i ne postoje dokazi da je to bila zvanična partijska politika. Dakle, nema tih sporazuma.
Као што рекох грађански рат као у Србији још није букнуо па је разлог бесмислен, четницима су највећи непријатељи усташе.Усташе врше геноцид над Србима, политичка орјентација им је мање битна.
Jao majko moja... Dobro, a zašto onda svi ti četnički komandanti, prilikom potpisivanja tih sporazuma, izjavljuju da im NDH nije glavni nedprijatelj, već da su to partizani i zašto se obavezuju da će se boriti samo protiv partizana, a ne protiv NDH i njenih vlasti?
Zašto priznaju, čoveče, NDH i traže od nje pomoć u oružju, novcu, itd??
Jel imaš logilčko objašnjenje za sve to?
Неумесно је када се 75 година лаже о четницима као кољачима сопственог народа,
Ali, brate Lekizan, četnici jesu ubijali sopstveni narod. I to ne samo po tim srpskim krajinama, već i u samoj Srbiji. Vranić i Drugovac kao najpoznatiji primeri. To je prvi put u istoriji srpskog naroda da neka vojska koja sebe naziva srpskom vrši takve pokolje nad srpskim stanovništvom u samoj Srbiji.
Ne kažem, i partizani su vršili stravične zločine nad civilima, ja uopšte ovde ne branim tu ideološku tezu da su partizani cvećke, a ostali zlo. Ne, i partizani su činili zločine ne samo nad Srbima, nego i nad drugim narodima. Ali, ako govorimo o četnicima, oni su vršili zločine prvenstveno nad svojim narodom tj. nad Srbima. I to je fakat.
A, partizani su ubijali sve redom- i Srbe i Hrvate i muslimane i ostale. Čak, lično mislim (ovo nije fakt već moje mišljenje o kom možemo diskutovati) da su partizani pobili više ustaša nego četnika. Partizani su se jednostavno naubijali ustaških glavešina, vojnika, a pogotovo katoličkih fratara koje su ubijali bez milosti, bez suda i presude samo metak u čelo,
Lično, ne branim tu njihovu politiku, kao čovek hrišćanin držim se onog ,,ne ubij", ali iznosim činjenice- ogroman, veoma veliki broj ubijenih od strane partizana bili su pripadnici hrvatskog naroda- ustaše, katolički fratri, njihove pristalice, itd. Dok su žrtve četnika uglavnom bili civili-većinom Srbi, ali bilo je i Hrvata, muslimana, itd.
као сарадницима окупатора и злочинцима,
Četnici jesu bili saradnici okupatora i zločinaca. Jesu sarađivali i sa Nemcima i sa Italijanima. Sa ustašama takođe, priznao ti ili ne to, ali bilo je tako.
Tako da to nije ,,komunistička propaganda", već činjenica. Naravno da su komunisti obilato se koristili i eksploatisali tu činjenicu da bi kod naroda stvorili mržnju prema četnicima. Ni meni se to ne sviđa nimalo, ali tako je bilo. Ne možemo da žrtvujemo istorijsku istinu zarad svojih ideoloških uverenja. Bar ja tako razmišljam.
када се усташе и четници изједначавају
Ovde se jedino slažem sa tobom u potpunosti. Četnici i ustaše, bez obzira na sve, ideološki i politički nisu bili isto, Draža ipak nije ,,srpski Pavelić" i ja apsolutno odbacujem to izjednačavanje što svakako jeste bila komunistička politika nakom rata.
Ja ovde pre svega želim da odbranim na prvom mestu istorijsku istinu, a potom i veliku srpsku borbu u Drugom svetskom ratu. Borbu koju je srpski narod izneo u sklopu partizanskog pokreta, veliku žrtvu i veliko stradanje koje je ipak dovelo do pobede. Srbi su izneli tu borbu na svojim plećima i ne dozvoljam nikome da tu borbu osporava, omalovažava i vređa (posebno što je takva interprtetacija u sukobu sa osnovnim istorijskim činjenicama).
To nema veze ni sa ideologijom, ni sa političkom partijom niti sa bilo čim.