@Muska
To ti kazem
Ne u takvim detaljima se tacno vidi da je zakon "pisan" samo da bi bio pisan. U sustini nije pisano nista novo bitno, najveci deo starog je prepisan, dodate su samo neke stvari koje idu u korak sa vremenom, a najvise promena su pretrpele kaznene mere i sistemi.
Stavka koju sam naveo je jednostavno nepotrebna, jer je vec pokrivena predhodnim i osnovnijim pravilima (koje naravno imaju svoje kazne). Ima takvih jos par primera.
Druga stvar, gledam sad ovo uz koliko kazni pada lagano oduzimanje dozvole na po mesec, dva tri... cas posla. Ako panduri pocnu malo revnosnije da primenjuju zakon, ja cenim da cemo narednih godinu i po dana da vozimo sa vidno rasterecenim saobracajem (...i opterecenim GSP-om).
Dalje, gledam kako su se ovde negde gadjali odokativno sa ciframa. Recimo ima ovo:
"Odlazak učesnika nezgode sa lica mesta ako je pričinjena velika materijalna šteta ili je bilo povređenih, odnosno poginulih, bez pozivanja i čekanja policije."
Fasuje ode dozvola najmanje 8 meseci, tvroza 15+ dana i 14 bodova... E sad se ja pitam kakve veze bodovi imaju sa ovim?
Da se podsetimo, 18 bodova znaci oduzimanje dozvole, ponovno polaganje, dodatna skola itd. Sto je na mestu, kad se radi o krsenju saobracajnih propisa i KULTURE na prvom mestu. Ali realno ljudi, to sto neko klisne sa lica mesta udesa, nema veze sa njegovim poznavanjem saobracajnih pravila i kulture.
Ko kad bi lopovu oduzeli dozvolu, zato sto je obio zlataru
Sledece:
"Prekoračenje brzine za više od 70 km/h u naselju." i "Prekoračenje brzine za više od 80 km/h van naselja."
Prvo, mislim da je razlika od 10 km/h izmedju naselja i puta smesna i nebitna, kako su je napisali. Drugo, dal' je realno uopste moguce u naselju voziti 70 km/h preko ogranicenja? Gde je u gradu uopste moguce voziti 120+ km/h!? Taj, koji to pokusa ce se pre samoubiti nego sto ce ga stici duga ruka zakona, realno. Trece je pitanje, imaju li realno istu tezinu ova prekoracenja +80 km/h na auto-putu u odnosu na manijaka koji pokusava negde u gradu da postigne 120 km/h?
I za kraj, losa definicija naseljenog mesta pravi ozbiljan problem. S jedne strane za primer tu je, vec vise puta pomenuta, Ibarska magistrala po kojoj bi u vecem delu trebalo da se vozi ko u naselju. Nasuprot nje, odlican kontraprimer su bulevari na Novom Beogradu, po kojima je prsto smesno voziti po ogranicenju za naseljeno mesto, pogotovo kad nema guzve ili nocu, kad stvarno maltene nikog nema.
Treba nama mnogo, mnogo ozbiljniji pristup u reformi zakona.