Saobraćaj, zakoni, propisi ...

• Začetnik teme Začetnik teme Caka-king
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mene danas zauistavio pandur, na izlazu iz NS. Ja zaboravio svetla da upalim... :rumenko: A par puta sam palio i gasio auto pre toga, isao da obavim par stvari, i stalno palio i svetla sve regularno, i bas tada zaboravim!

Kaze kazna 3.000 hehe, ja samo sto nisam pao od smeha, ja bez prebijene pare! Ali naravno pustio me, nije me cimao.

Ali da sam bio u Rumskoj opstini, nema teorije da bi me pustio, tamo su najgori.

Tatin sin koji je pregazio dvoje ljudi i ranije vozio pijan!

Dragan R. (22), sin direktora jedne novosadske banke, koji je u petak sa 2,24 promila alkohola u krvi usmrtio dvoje ljudi, i ranije je pijan pravio saobraćajne prekršaje!

Kako Press saznaje, Dragan je nekoliko dana pre nesreće koju je izazvao uhvaćen kako vozi sa dva promila alkohola u krvi! Međutim, i pored brojnih prekršaja, Dragan nijednom nije kažnjen!

Dragan R. je u petak ujutru vozio „audi A6" brzinom od 160 kilometara i naleteo na „jugo" na uglu Bulevara kralja Petra Prvog i Kisačke ulice u Novom Sadu. U strahovitom sudaru na licu mesta poginuo je suvozač u „jugu" Aleksandar Kalajdžić (44), dok je vozač Nebojša Nikolić (45) preminuo u novosadskom kliničkom centru. Istraga je utvrdila da je Dragan imao 2,24 promila alkohola u krvi! Sagovornik Pressa blizak istrazi kaže da je Dragan R. i ranije vozio pijan.

- Saobraćajna policija zaustavila je Dragana R. nekoliko dana pre nego što je izazvao nesreću na Bulevaru kralja Petra Prvog. Prilikom rutinske kontrole utvrđeno je da je imao 2,25 promila alkohola u krvi! Saobraćajci su rekli da je bio toliko pijan da nije mogao da stoji na nogama - kaže izvor Pressa iz novosadske policije, i dodaje:

- Dragan R. je i ranije vozio pijan i imao je nekoliko manjih udesa. Međutim, nijedno rešenje o kažnjavanju dosad nije izdato. Očigledno da njegov tata, poznati novosadski bankar, ima dobre veze u pravosuđu.

- Dragan je saslušan u petak uveče i određen mu je pritvor - kaže za Press sudija Zoran Alimpić.

Raste broj vraćenih vozila kupljenih na lizing

hrjz1x.jpg

Tokom poslednje četiri godine građani više vrate putničkih vozila kupljenih na lizing nego što ih kupe na taj način. Ohrabruje što takva situacija nije kod vozila drugog tipa, mašina i opreme koji se kupuju na lizing. Tu je trend da se više kupuju nego vraćaju, rezultati su analize internet portala krediti.rs.

Učešće putničkih vozila u ukupnoj kupovini na lizing iznosi 53,1 odsto, dok je procenat putničkih vozila od ukupnog broja raskinutih ugovora 67,3 odsto. Sudeći po rezultatima istraživanja, najveći broj raskida ugovora beleži se u trećoj i četvrtoj godini otplate lizinga, pri čemu procenat raskinutih ugovora u trećoj godini iznosi 27,3 odsto, a u četvrtoj 33,06 odsto.

U najvećem broju slučajeva razlog je nedostatak novca za dalju otplatu, potom sledi prevremeni prekid ugovora zbog kupovine drugog vozila. S obzirom na to da su penali izuzetno veliki, ovaj vid prekida ugovora se jako retko dešava izuzev u slučajevima kupovine vozila visoke klase, kada je korišćenje vozila pitanje statusa i prestiža i gde većina kupaca prekida postojeći ugovor čim se pojavi najnoviji model vozila, pri čemu sklapa ugovor za taj model.

Zbog brzog pada cena polovnih vozila i opreme vraćenih na lizing, dešava se da vozilo staro samo nekoliko meseci dovede lizing kuću do gubitka većeg od 10.000 evra. Kako bi pretrpele što manju štetu, lizing kuće ovaj problem najčešće rešavaju prodajom za gotovinu, neke kuće rešavaju prebacivanjem vozila na usluge rentakar ili, što je najređi slučaj, ponovnim vraćanjem na lizing.

Pravna lica najviše uzimaju, ali i vraćaju vozila i opremu na lizing. Od ukupno 3.766 prekinutih ugovora u prethodne četiri godine, 77,40 odsto se odnosi na preduzeća, a 22,62 odsto na građane, a od ukupno 53.301 sklopljenog ugovora, 78 odsto je sa pravnim, a 22 odsto sa stanovništvom.

Blic.rs

Tatin sin koji je pregazio dvoje ljudi i ranije vozio pijan!

Dragan R. (22), sin direktora jedne novosadske banke, koji je u petak sa 2,24 promila alkohola u krvi usmrtio dvoje ljudi, i ranije je pijan pravio saobraćajne prekršaje!

Kako Press saznaje, Dragan je nekoliko dana pre nesreće koju je izazvao uhvaćen kako vozi sa dva promila alkohola u krvi! Međutim, i pored brojnih prekršaja, Dragan nijednom nije kažnjen!

Dragan R. je u petak ujutru vozio „audi A6" brzinom od 160 kilometara i naleteo na „jugo" na uglu Bulevara kralja Petra Prvog i Kisačke ulice u Novom Sadu. U strahovitom sudaru na licu mesta poginuo je suvozač u „jugu" Aleksandar Kalajdžić (44), dok je vozač Nebojša Nikolić (45) preminuo u novosadskom kliničkom centru. Istraga je utvrdila da je Dragan imao 2,24 promila alkohola u krvi! Sagovornik Pressa blizak istrazi kaže da je Dragan R. i ranije vozio pijan.

- Saobraćajna policija zaustavila je Dragana R. nekoliko dana pre nego što je izazvao nesreću na Bulevaru kralja Petra Prvog. Prilikom rutinske kontrole utvrđeno je da je imao 2,25 promila alkohola u krvi! Saobraćajci su rekli da je bio toliko pijan da nije mogao da stoji na nogama - kaže izvor Pressa iz novosadske policije, i dodaje:

- Dragan R. je i ranije vozio pijan i imao je nekoliko manjih udesa. Međutim, nijedno rešenje o kažnjavanju dosad nije izdato. Očigledno da njegov tata, poznati novosadski bankar, ima dobre veze u pravosuđu.

- Dragan je saslušan u petak uveče i određen mu je pritvor - kaže za Press sudija Zoran Alimpić.

I sta reci... :neutral:

Ono, ubio je dvoje ljudi, sada ce konacno u zatvor, a mozda i nece. ;)

E to je nas zakon.

Veća parking mesta za žene

Vlasti kineske provincije Hebei izgradile su veliki broj parking mesta namenjenih ženama,
a ona se od normalnih parking mesta razlikuju po tome što su znatno veća i signalizacija je vidljivija
Direktor velikog trgovačkog
centra u gradu Šijažuangu objasnio je da se prilikom
izgradnje parkirališta vodilo računa da se "odgovori na
izuzetnu percepciju boja kod žena i njihov različit osećaj
za prostor". "Nova parking mesta za žene su metar duža i
šira od uobičajenih, a i signalizacija je veća i šarolikija
.Nadamo se da ćemo ubuduće imati manje udesa na parkingu",
rekao je Vang Ženg.

U glavnom gradu Vojvodine sa preko 400000 stanovnika,probne tablice se izdaju samo u SUP-u na istom salteru gde je i registracija vozila i ostalo.SRAMOTA.Covek treba da ceka po 3-4 sata da ih dobije.U ostalim gradovima se mogu izvaditi u AutoMoto Savezu bez cekanja.Cena u SUP-u na jedan dan je1800 din. a svaki sledeci dan je 350 din. E sad,ima placeva koji izdaju probe ali samo za svoja kola a to je takva zavrzlama(izdavati probne tablice) da je bolje ne imati ih.Postoje i agencije koje ih izdaju ali ih naplacuju 2500-3500 na jedan dan.

Od 1. januara carina na uvoz automobila iz EU 7,5 odsto

s8.jpg

Prema Zakonu o potvrđivanju Prelaznog sporazuma sa EU, carine na uvoz automobila iz zemalja-članica počev od 1. januara iznosiće 7,5 odsto, umesto dosadašnjih 10 odsto.

Prema tom zakonu, automobili su svrstani u grupu veoma osetljivih proizvoda, što znači da bi već od 1. januara 2010. godine carina trebalo da padne na 7,5 odsto, početkom 2011. na pet odsto, da bi 1. januara 2012. carina na uvoz automobila iznosila 2,5 odsto, a od prvog dana 2013. godine trebalo bi da bude potpuno ukinuta.

Procene člana Udruženja uvoznika vozila Milana Belina su da bi smanjenje carina ove godine za oko 2,5 odsto trebalo bi da umanji cenu automobila iz uvoza vrednog oko 10.000 evra za oko stotinu evra.

Primera radi, početkom godine, kada je carina umanjena sa 20 na deset odsto, cene automobila u proseku su pale od 500 do 600 evra, rekao je on u jednoj od ranijih izjava Tanjug.

Inače, u 2009. godini u Srbiji je prodato oko 40.000 vozila što predstavlja umanjenje za oko 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Autor : Tanjug.rs

Sta ti nije jasno. Jesam lepo napisao da postoji problem koji se zove los javni prevoz.
Ja svakog dana dosta prelazim gradskim prevozom i to u svim pravciam i nemam nikakvih žalbi, redovni su, veliki je broj polazaka i brzo se stiže kada nema gužve.

U normalnoj drzavi na kafu u centru grada se ide peske, javnim prevozom, biciklom, cime hoces, ali retko autom, pogotovo ne preko dana.
To sam i ja rekao, al me napušili ovde. :roll:

Pa evo kako sam ja. Kupila auto iz Francuske, otisla lepo u SUP, tamo podnela neke zahteve koje su mi rekli, predala francuske table i sutra vec registrovala i dobila druge tablice. Sve cas posla odradila. I da, nisam platila nista, platili su ovi sa Placa sve te troskove osim naravno registracije.

Intervju: Stojadin Jovanović
Manje nesreća zbog novog zakona
P. Z. Veličković | 04. 01. 2010. - 05:00h | Foto: S. Maričić | Komentara: 1

- Novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju doneo je veliku promenu na našim putevima. Vozači su disciplinovaniji i više poštuju propise, dok je broj saobraćajnih nesreća znatno smanjen i zbog toga sam zadovoljan. Ipak, svesni smo da su ovi efekti trenutni, a da pravi rezultati mogu da se očekuju tek kada zakon počne u potpunosti da se primenjuje - kaže za "Blic" general Stojadin Jovanović, doskorašnji načelnik Uprave saobraćajne policije, a od 1. januara direktor Agencije za bezbednost u saobraćaju.

Prema podacima saobraćajne policije, u prvih 20 dana primene novog zakona dogodilo se 2.120 saobraćajnih nesreća u kojima je 19 osoba poginulo, dok je 557 povređeno. General Jovanović navodi da je već napravljeno značajno poboljšanje, pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da su saobraćajni policajci uglavnom upozoravali i opominjali vozače jer su u istom periodu u 2008. godini u 3.554 nezgode stradale 32 osobe, a 945 je povređeno.

Kakva je reakcija građana na novi zakon?
Veoma pozitivna. Građani su, pre svega, prepoznali potrebu da se usvoji zakon, odnosno da će se kažnjavanjem nedisciplinovanih i bahatih vozača povećati bezbednost na putevima. Takođe, naišli smo i na odobravanje u samom sprovođenju odredaba.
Kada može da se očekuje potpuna primena novih propisa?
Najkasnije do kraja godine, kada se usvoje svi podzakonski akti i aktivno uključe nadležni državni organi. Nove odredbe uvodiće se postepeno, a taj proces je već započet. Primera radi, od 1. januara počelo je primenjivanje kaznenih poena jer je počeo da se primenjuje novi Zakon o prekršajima.

Zašto još nisu usvojeni pravilnici?
Većina pravilnika je završena i poslati su na usaglašavanje. Sa njihovom izradom se ne kasni jer je rok za njihovo donošenje šest meseci od početka primene novog zakona. Jednostavno, želeli smo da osetimo prve reakcije građana, a sa druge strane, vrlo je važno da pravilnici budu urađeni kvalitetno i u njihovu izradu budu uključeni i stručna javnost, kao i udruženja.

Kako će se trošiti novac od naplaćenih kazni?
Najveći deo sredstava biće uložen u opremanje saobraćajne policije kako bi rad bio što efikasniji i funkcionalniji. Poslednjih godina nismo mogli da sankcionišemo neke prekršaje jer je dobar deo opreme i uređaja za otkrivanje ili zastareo ili ih nismo imali. Prioritet nam je uvođenje video-nadzora, prvo u Beogradu i drugim većim gradovima, kao i na ugroženim saobraćajnicama, jer će se na taj način poboljšati protočnost saobraćaja, brzina izlaska saobraćajne policije na mesto nezgode, a moći ćemo i da sankcionišemo najčešće prekršaje na kritičnim deonicama i na taj način povećamo bezbednost. Takođe, nabavićemo uređaje za otkrivanje i dokumentovanje prekršaja, poput radara. Na osnovu toga moći ćemo da sankcionišemo vozače, a da ih ne zaustavi patrola saobraćajne policije.

Novim zakonom predviđene su i oštrije kazne za vožnju pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Da li policija ima dovoljno takvih uređaja?
Nemamo i njihova nabavka nam je takođe jedan od prioriteta. Do tada aparate selimo po gradovima u Srbiji i kontrolišemo vozače.

Kako će se rešiti problem korupcije policajaca na terenu?
Jedan deo novca od kazni biće uložen u nabavku audio i video opreme koja će biti u postavljena u policijskim vozilima, kao što je nedavno učinjeno u vozilima Interventne jedinice. Još pre dve godine uradili smo projekat u saradnji sa američkom policijom u vezi s tim kako će izgledati kontrola rada saobraćajne policije i u vozilu i u bližoj okolini, tako da će se celokupna intervencija snimati i dokumentovati. Očekujemo da će ovaj sistem maltene iskoreniti svaki pokušaj zloupotrebe.

To su dugoročni planovi. Kako će se ovaj problem rešavati u međuvremenu?
Paralelno sa početkom primene novog zakona, mi smo krenuli u efikasniji rad u otkrivanju zloupotreba saobraćajnih policajaca. To sa jedne strane znači aktivniji rad starešina i sa druge strane aktivno uključivanje kriminalističke policije, upravo zbog mogućnosti koje veće kazne pružaju za primanje mita. Osim toga, pojačan je rad i Unutrašnje kontrole. Ne kažem da nije bilo korupcije među policajcima, kao i u svakom drugom poslu, ali nam je cilj da tome stanemo da put, što smo i do sada činili.

Koliko je saobraćajnih policajaca kažnjeno zbog korupcije?
Ti podaci još nisu obrađeni jer se analiza radi na godišnjem nivou. U 2008. godini podneto je 59 krivičnih prijava protiv saobraćajnih policajaca, dok je znatno veći broj prekršajnih prijava i pokrenutih disciplinskih postupaka. Prema mojim saznanjima, broj naših pripadnika koji su otkriveni u 2009. je na nivou prethodne godine.

Kako će se naplaćivati kazne stranim državljanima i osobama s Kosova i Metohije?
Predviđeno je da se strancima koji naprave prekršaj za koji je predviđena novčana kazna zadrže dokumenta u cilju efikasnije naplate kazni. Ideja je da se u narednom periodu njima omogući da kaznu plate SMS-om ili na bankomatima postavljenim u policijskim stanicama, ukoliko prekršaj naprave van radnog vremena u poštama ili bankama, jer bi na taj način proces znatno ubrzali. Ovaj projekat bi kasnije mogao da se odnosi na sve građane.

Direktor nema kancelariju
Posle 10 godina provedenih na čelu Uprave Saobraćajne policije general Stojadin Jovanović postavljen je, odlukom Vlade Srbije, na mesto v.d. direktora Agencije za bezbednost u saobraćaju.
- Počinjemo s radom maltene od nule. Još nemamo opremu, kao ni prostorije i na tome se ubrzano radi. Imamo veliku obavezu jer je Agencija veoma važno telo koje će povezati sva nadležna ministarstva - kaže Jovanović.

Kazne zbog parkiranja
Prema podacima Saobraćajne policije, od početka primene novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju sankcionisano je oko 6.100 prekršaja. Među najčešćim prekršajima su sledeći:
- sedam prekršaja nasilničke vožnje, za šta je predviđena kazna zatvora
- 34 prekršaja za vožnju sa više od dva promila alkohola u krvi
- 86 prekršaja nepoštovanja pešaka na obeleženom pešačkom prelazu
- 137 prekršaja nepropisnog preticanja
- 271 prekršaj prekoračenje brzine u naselju za 21 do 50 kilometara na sat
- 444 prekršaja za nevezivanje pojaseva
- 1.228 prekršaja za nepropisno parkiranje
- 17 prekršaja odbijanja alko-testiranja
- 23 prekršaja upravljanja vozilom u vreme trajanja zaštitne mere.

Izvor: Blic

Паук ради ли ради мајке им га стерам :evil:

Иначе, није ми јасно зашто не уведу она срањца у патролна возила за провлачење картица... колико пута цимали тако као да ми задрже документа па ја да идем 50-60км негде да платим или да чекам јутро да се отворе банке :roll: и то наравно онда наводи на мито, да дам њима нешто кеша и да пичим даље... :neutral:

Beeeep ti i svetla i ZOBS i neuku policiju. Po danu dobijes kaznu ako ne upalis svetla, a nocu ako upalis svetla.

LM, veceras me zaustave saobracajci i pisali mi kaznu na 5.000 sto sam imao upaljene maglenke po magli. Saobracajac kaze da nema magle i da sam ometao vozaca ispred sebe kojeg nije stigao da zaustavi jer je istrcavao iz kola, pa je i meni mahao sargarepom tek kad sam prosao.
E sad, maglenke sluze za to da osvetljavaju par metara ispred auta, veoma nisko,ali siroko. I kako to moze smetati vozacu ispred mene. Po Zakonu za maglenke nigde nije predvidjena restrikcija, vec samo za duga svetla, a u uslovima magle i slabe vidljivosti (kao veceras) preporucuje se kombinacija kratkih svetala i svetala za maglu.
Sve u svemu, pitanje je da li imam kakve sanse kod sudije za prekrsaje ili da placam odmah. Napominjem i to da drugi saobracajac nije hteo da se potpise kao svedok, tako da je zapisnik potpisao samo jedan saobracajac.

Beeeep ti i svetla i ZOBS i neuku policiju. Po danu dobijes kaznu ako ne upalis svetla, a nocu ako upalis svetla.

LM, veceras me zaustave saobracajci i pisali mi kaznu na 5.000 sto sam imao upaljene maglenke po magli. Saobracajac kaze da nema magle i da sam ometao vozaca ispred sebe kojeg nije stigao da zaustavi jer je istrcavao iz kola, pa je i meni mahao sargarepom tek kad sam prosao.
E sad, maglenke sluze za to da osvetljavaju par metara ispred auta, veoma nisko,ali siroko. I kako to moze smetati vozacu ispred mene. Po Zakonu za maglenke nigde nije predvidjena restrikcija, vec samo za duga svetla, a u uslovima magle i slabe vidljivosti (kao veceras) preporucuje se kombinacija kratkih svetala i svetala za maglu.
Sve u svemu, pitanje je da li imam kakve sanse kod sudije za prekrsaje ili da placam odmah. Napominjem i to da drugi saobracajac nije hteo da se potpise kao svedok, tako da je zapisnik potpisao samo jedan saobracajac.

А где је то било? Можеш да идеш на варијанту суочења па да се полицајац не појави... у већим градовима се то и дешава, нарочито у БГ-у, док рецимо КГ, ЧА, УЕ и сл. се појављују и то врло ажурно и редовно :neutral: Можда да покушаш на варијанту застаревања да идеш... :think:

Dovla:
А где је то било? Можеш да идеш на варијанту суочења па да се полицајац не појави... у већим градовима се то и дешава, нарочито у БГ-у, док рецимо КГ, ЧА, УЕ и сл. се појављују и то врло ажурно и редовно :neutral: Можда да покушаш на варијанту застаревања да идеш... :think:

Bilo je na ulazu u Mali Zvornik, nije u BGu, put pun udarnih rupa i zato sam upalio maglenke (a bilo je i malo magle ili mu ga smanjene vidljivosti, nije da nije), jerbo sa kratkim svetlima kasno vidim rupe.

Zato me interesuje da li se isplati da idem na suocavanje, jer saobracajac nije zaustavio vozilo koje je bilo ispred mene, drugi saobracajac nije potpisao da je svedok, nisam ni ja potpisao, a imam svedoka koji ce da svedoci umoju korist.

Prednje maglenke tu i tamo, al zadnje smetaju da nema dalje.

Na Mercedesu je to super reseno jer je maglenka u faru - jednom mi rikne kratko svetlo, neki osigurac pregoreo a ja rezervni nemam, i odvrnem pozicije i dodjem kuci samo na maglenkama, prosao pored dve patrole a nisu me ni pogledali.

@Kuliraza i Dovla
U novom zakonu je promenjena i procedura vezana za sudski postupak. Sada ako hoces da izadjes kod sudije to moras da placas. Prtiom mislim da vazi ono, zalba ne odlaze izvrsenje. A, ako izadjes kod sudije, pandur mora da je obavezno prisutan... znaci suocavanje iz mesta. Tako da mislim da su ti sanse jako male za toliko cimanje.
Proveri sve tacno, sta i kako pise, ali sam prilicno siguran da je ovako kako sam naveo. Pisali su mediji vec i o tom delu zakona.
A za maglenke, stoji sigurno da su zabranjene kad nema magle.

Gresim ipak, sad sam pogledao. U pitanju je Clan 77. Stoji za zadnje maglenke da se mogu iskljucivo koristiti po magli / smanjenoj vidljivosti. Za prednje nigde nema eksplicitne zabrane po cistom vremenu, ali stoji stavka koja kaze da se nocu koriste duga, odnosno u odredjenim slucajevima oborena svetla (medju kojima je i smanjena vidljivost). Ovo je nejasno definisano onda i stvar je tumacenja sudije, odnosno postojece sudske prakse.

Poslednja izmena:
Moj drug dao 4500dinara za upaljene maglenke :) Ma, i treba. Bila je noc bez magle. Nema kurcenja :)
Ово о чему ми причамо заправо нису магленке већ нешто што би се назвало ''додатним светлима'' јер ретко који нови аутомобил има права светла за маглу која су толико јака да пробијају маглу и оматају возаче који долазе у сусрет. Мени до сада ниједном нису сметале те магленке када ми ауто долази у сусрет јер су она по правилу усмерена надоле ка путу и просто нема логике на који начин могу да те заслепе нарочито када су испод регуларних фарова ;) Искрено, када сам у октобру ишао на Дебело брдо, МНОГО су ми помогле у оним сепертинама јер је био мркли мрак, а пут хвала Богу нобележен :neutral:
Bilo je na ulazu u Mali Zvornik, nije u BGu, put pun udarnih rupa i zato sam upalio maglenke (a bilo je i malo magle ili mu ga smanjene vidljivosti, nije da nije), jerbo sa kratkim svetlima kasno vidim rupe.

Zato me interesuje da li se isplati da idem na suocavanje, jer saobracajac nije zaustavio vozilo koje je bilo ispred mene, drugi saobracajac nije potpisao da je svedok, nisam ni ja potpisao, a imam svedoka koji ce da svedoci umoju korist.
Рођак ми ради тамо, можда те је и он зауставио z:mrgreen: Пошаљи ми на ПП члан по коме те терете, име полицајца и датум (све са записника, а можеш и цео записник ;) ) па ћу да видим с њим шта би било најбоље ;)
Prednje maglenke tu i tamo, al zadnje smetaju da nema dalje.

Na Mercedesu je to super reseno jer je maglenka u faru - jednom mi rikne kratko svetlo, neki osigurac pregoreo a ja rezervni nemam, i odvrnem pozicije i dodjem kuci samo na maglenkama, prosao pored dve patrole a nisu me ni pogledali.
Слично решење и на Стилу... искрено мени то мало ружно, али свакако врши функцију горепоменутих ''додатних светала'' ;)
Bile su upaljene samo prednje, mada to nigde nije ni pomenuo u zapisniku, vec je naveo da sam ometao vozaca ispred.
Mene interesuje po kom clanu ZOBSa je kaznjivo voziti sa upaljenim svetlima za maglu.

@Kuliraza i Dovla
U novom zakonu je promenjena i procedura vezana za sudski postupak. Sada ako hoces da izadjes kod sudije to moras da placas. Prtiom mislim da vazi ono, zalba ne odlaze izvrsenje. A, ako izadjes kod sudije, pandur mora da je obavezno prisutan... znaci suocavanje iz mesta. Tako da mislim da su ti sanse jako male za toliko cimanje.
Proveri sve tacno, sta i kako pise, ali sam prilicno siguran da je ovako kako sam naveo. Pisali su mediji vec i o tom delu zakona.
A za maglenke, stoji sigurno da su zabranjene kad nema magle.

Gresim ipak, sad sam pogledao. U pitanju je Clan 77. Stoji za zadnje maglenke da se mogu iskljucivo koristiti po magli / smanjenoj vidljivosti. Za prednje nigde nema eksplicitne zabrane po cistom vremenu, ali stoji stavka koja kaze da se nocu koriste duga, odnosno u odredjenim slucajevima oborena svetla (medju kojima je i smanjena vidljivost). Ovo je nejasno definisano onda i stvar je tumacenja sudije, odnosno postojece sudske prakse.
Што се судске праксе тиче, СВЕ је остало исто само је сада то мало другачије презентовано јавности како би се народ заплашио и како би се покушало растерећивање судова на тај начин... и до сада си морао да платиш минималне судске трошкове од 1000рсд ако се испостави да си крив ;) Што се магленки тиче, они једино могу да се позивају на члан превилника о техничкој исправности возила, да светла морају бити на висини већој од 40цм, иначе он никако не може да зна или докаже да су то што светли са доње стране мог аута заправо магленке ;)

Back