Saobraćaj, zakoni, propisi ...

• Začetnik teme Začetnik teme Caka-king
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ово о чему ми причамо заправо нису магленке већ нешто што би се назвало ''додатним светлима'' јер ретко који нови аутомобил има права светла за маглу која су толико јака да пробијају маглу и оматају возаче који долазе у сусрет. Мени до сада ниједном нису сметале те магленке када ми ауто долази у сусрет јер су она по правилу усмерена надоле ка путу и просто нема логике на који начин могу да те заслепе нарочито када су испод регуларних фарова ;) Искрено, када сам у октобру ишао на Дебело брдо, МНОГО су ми помогле у оним сепертинама јер је био мркли мрак, а пут хвала Богу нобележен :neutral:[/color]

Ma, znam. Retko kad i meni smetaju, nego sta se mangupira bzvz? Da pokaze da ima maglenke? :think:

Jedan lik vozio ciganjski Ferrari i ugasio farove i samo maglenke ukljucio, a zuto svetlo :dash:

Jedan momak iz Sarajeva, poginuo je, pokoj mu duše :( je izradio muriju na taj fazon.

Ima švedske papire, i došao sa e klasom na švedskim tablicama.

Vozio se tako, zayebavao po čaršiji gde ne smeju auta itd itd, i tako upalio maglenke i u lukavici ga zaustavi policajac i oće da piše kaznu :lol:

A on kaže, ne gospodine, ovo je mercedes za švedsko tržište, kod njih su stalno upaljene maglenke, pale se automatski sa autom :lol: , velike stalne kiše i tako to :lol:

I ovaj ga pustio, ostao da se češka po glavi :lol:

A na novijim mercedesima ima na kompjuteru opcija da ti se pali leva/desna maglenka pri skretanju ... kao pomaže da se bolje vidi u krivinama :) baš me interesuje kako će sad murija da reaguje :lol:

Тако сам ја успео да погодим два отворена сливника и ко зна колико рупа, кад сам возио кроз мркли мрак, улица без било каквог осветљења + је падала киша, а никаква додатна светла нисам имао. И наравно разбуцао сам ауто, без обзира што сам возио 30, предњи леви точак је отишо у минус а задњи точак и данас баца јер се гума искривила. А лик који је ишао иза мене упалио дугачка светла, мислећи да ће тако много боље да види, па је мене потпуно заслепио

Ово о чему ми причамо заправо нису магленке већ нешто што би се назвало ''додатним светлима'' јер ретко који нови аутомобил има права светла за маглу која су толико јака да пробијају маглу и оматају возаче који долазе у сусрет. Мени до сада ниједном нису сметале те магленке када ми ауто долази у сусрет јер су она по правилу усмерена надоле ка путу и просто нема логике на који начин могу да те заслепе нарочито када су испод регуларних фарова ;) Искрено, када сам у октобру ишао на Дебело брдо, МНОГО су ми помогле у оним сепертинама јер је био мркли мрак, а пут хвала Богу нобележен :neutral:

Novi tipovi maglenki rasipaju svetlosni snop difuzno tako da se svetlost ne reflektuje o cestice magle, kao sto se to desava kada vozite sa oborenim ili dugim svetlima. Malgenke svetlost obicno rasipaju bocno tako da omogucavaju bolju vidljivost ivica kolovoza. Cilj maglenki nije da "probiju" maglu, vec da ne zaslepljuju vozaca, a ipak osvetle put i ucine vozilo vidljivim za voizla iz drugog smera. Uzeci u obzir takvu konstrukciju maglenki, jasno je da mnogo manje osvetljavaju put u normalnim uslovima voznje iako imaju isti tip sijalice kao oboreno svetlo.

Dok se vozi sa ukljucenim maglenkama oborena ili duga svetla treba da budu ugasena. Jer u suprotnom zaslepljuju vozaca posto se reflektuju o maglu.

Inace po novom zakonu u slucaju magle ili smanjenje vidljivosti obaveno je ukljuciti sve pokazivace pravca:
Ako se na javnom putu u uslovima izrazito smanjene vidljivosti (gusta magla, dim i sl.) ne uključe svi pokazivači pravca kazna je 2 boda 6.000-20.000 din.
3 boda 10.000-40.000 din. ili zatvor do 45 dana http://www.informisanje.info/stanje-na-putevima/kazneni-bodovi-zobs/

Poslednja izmena:
@Muska
To ti kazem :lol:

Ne u takvim detaljima se tacno vidi da je zakon "pisan" samo da bi bio pisan. U sustini nije pisano nista novo bitno, najveci deo starog je prepisan, dodate su samo neke stvari koje idu u korak sa vremenom, a najvise promena su pretrpele kaznene mere i sistemi.
Stavka koju sam naveo je jednostavno nepotrebna, jer je vec pokrivena predhodnim i osnovnijim pravilima (koje naravno imaju svoje kazne). Ima takvih jos par primera.

Druga stvar, gledam sad ovo uz koliko kazni pada lagano oduzimanje dozvole na po mesec, dva tri... cas posla. Ako panduri pocnu malo revnosnije da primenjuju zakon, ja cenim da cemo narednih godinu i po dana da vozimo sa vidno rasterecenim saobracajem (...i opterecenim GSP-om).

Dalje, gledam kako su se ovde negde gadjali odokativno sa ciframa. Recimo ima ovo:
"Odlazak učesnika nezgode sa lica mesta ako je pričinjena velika materijalna šteta ili je bilo povređenih, odnosno poginulih, bez pozivanja i čekanja policije."
Fasuje ode dozvola najmanje 8 meseci, tvroza 15+ dana i 14 bodova... E sad se ja pitam kakve veze bodovi imaju sa ovim?
Da se podsetimo, 18 bodova znaci oduzimanje dozvole, ponovno polaganje, dodatna skola itd. Sto je na mestu, kad se radi o krsenju saobracajnih propisa i KULTURE na prvom mestu. Ali realno ljudi, to sto neko klisne sa lica mesta udesa, nema veze sa njegovim poznavanjem saobracajnih pravila i kulture.
Ko kad bi lopovu oduzeli dozvolu, zato sto je obio zlataru :neutral:

Sledece:
"Prekoračenje brzine za više od 70 km/h u naselju." i "Prekoračenje brzine za više od 80 km/h van naselja."
Prvo, mislim da je razlika od 10 km/h izmedju naselja i puta smesna i nebitna, kako su je napisali. Drugo, dal' je realno uopste moguce u naselju voziti 70 km/h preko ogranicenja? Gde je u gradu uopste moguce voziti 120+ km/h!? Taj, koji to pokusa ce se pre samoubiti nego sto ce ga stici duga ruka zakona, realno. Trece je pitanje, imaju li realno istu tezinu ova prekoracenja +80 km/h na auto-putu u odnosu na manijaka koji pokusava negde u gradu da postigne 120 km/h?
I za kraj, losa definicija naseljenog mesta pravi ozbiljan problem. S jedne strane za primer tu je, vec vise puta pomenuta, Ibarska magistrala po kojoj bi u vecem delu trebalo da se vozi ko u naselju. Nasuprot nje, odlican kontraprimer su bulevari na Novom Beogradu, po kojima je prsto smesno voziti po ogranicenju za naseljeno mesto, pogotovo kad nema guzve ili nocu, kad stvarno maltene nikog nema.

Treba nama mnogo, mnogo ozbiljniji pristup u reformi zakona.

Haha, pa gledaj ako je lopov isao peske u pljacku zlatare, onda OK, ali ako je isao kolima onda treba da mu se oduzme i vozacka! :rotf:

Meni je i u starom zakonu bilo bzvz recimo bas to za bezanje sa lica mesta.

Ja sam to uradio 2x... :rumenko: I kajem se, ali bih opet. (Onda znaci i ne kajem se bas...)

Recimo ocesao sam nekoga na prakingu (tako se bas desilo) a meni nije bilo nista, onda mozete da mislite koliko je mala steta njemu. I za to sam kasnjem sa 10.000 kinti, a za "bezanje" jos 3.000.

Mislim, udario sam ga zaista sllucajno, a pobegao sam namerno, valjda za to treba da me kazne vise.

Po tome, ako bih to opet uraio opet bih otisao bez razmisljanja. Jer rizik je da platim 3.000 vise, ili da ustedim 10.000...

MIslim, znam da nije u redu to razmisljanje, ali kazem samo kako je zakon pogresan...

Kak si vrag... c c c :lol:

Znaci ako je lopov isao GSP-om, kao svaki posten gradjanin ove zemlje koji da ima posten auto sigurno ne bi obijao zlatare, trebalo bi mu oduzeti markicu i povlasticu :lol:
Ako je isao peske, oduzeti mu sve cipele na najmanje mesec dana :lol:

Mislim nisi dobar decko, al' bar vidis da ni zakon nije dobar :P
Ne, bez zezanja to sto si naveo je odlican primer. Uz to, male su sanse da te u toj situaciji uhvate (ne znam kako su tebe, neko te video, bila kamera ili sta li...), pa je onda logicnije klisnuti.
Ocukanih automobila po parkingu ima koliko hoces. I da je zakon drugaciji i da recimo u okviru osiguranja ima posebnih stavki koje bi takva cukanja pokrila, mozda ljudi ne bi bezali i pravili se blesavi.

Hm, vrhunski novi zakon... Evo jedne zanimljive stavke sa ovog linka:

"Započinjanje preticanja kolone vozila ako je vozilo iza već počelo preticanje."
Za ovo se dobija 2 boda i pise kazna izmedju 6000-20000 dinara.

No, cudno li je nekome nesto u ovoj stavci? :neutral:

Jesi li ti siguran da baš ovako pišeu zakonu, pošto mi ova rečenica deluje prilično besmisleno.

Švajcarska : kazna za prebrzu vožnju 200.000 evra

Jedan švajcarski sud je bogatog ljubitelja brze vožnje automobilom osudio na globu uporedivu sa cenom vile - 300 hiljada švajcarskih franaka (200 hiljada evra).

Sud u Sen Galenu, na istoku Švajcarske je rekordnu kaznu objasnio time što vrednost imovine kažnjenog premašuje 20 miliona švajcarskih franaka (14 miliona evra).

Bogati vozač o kome podaci nisu objavljeni, višestruki je prekršilac ograničenja brzine. Ovog puta, kada je ponovo kažnjen, vozio je 57 kilometara na sat brže od ograničenja na 80 km/h.

Kako piše ciriški list „Blik”, ranija rekordna kazna izrečena u Švajcarskoj za prebrzu vožnju je bila upola manja - 110 hiljada švajcarskih franaka (75 hiljada evra).

Autor : Beta-AP

Brzina od 120 u gradu je kao nemoguca.Pa jedino ako vozis Yugo ili Zastavu 750.z:)
Naravno to zavisi od grada i vozila.:per:Ja sam ranije po NS znao da oplevim i po 170 km/h sa autom a sa motorom....z:poz: Na mostu slobode sam astru vozio 210,skuter Burgman 170 a sa B-Kingom sam samo isao 250.Pa sa Ficom sam isao ,doduse niz most, oko 140.
Tako da nije tesko preci tih 70 Iznad samo zavisi od (ustvari)vozaca.

Back