Rođendani, godišnjice, in memoriam...

Evo jedne smiješne izjave koji sam našao na netu. Citiram:

"Odlazak velike srbkinje Svetlane Vel Marjankovic. Do poslednjeg daha borila se za Novu Evropu, bez judeoboljsevizma i za staaari Dorcol!"

Naravno, neko se malo zeza!
Nije se ona borila za nekakvu novu Evropu nego je bila starostavnog kova, borila se kao Don Kihot bas za neku staru, ali ne tako
da se drustvo vrati u 19.vek, nego da i polipismen covek sazna i razume Don Kihotovske bitke, recimo Kneza Mihajla.

Sto godina samoce, sto godina ljubavi:heart:

Markes studira prava. Ostace tajna zasto toliko pisaca zavrsava pravni fakultet.
Verovatno zato sto im je svejedno sta ce studirati posto se ono sto ce raditi ne moze
nigde studirati. Malo muzike,, malo magije, malo sna, malo praha s leptirovih krila i ono
izvesno nesto u srcu, potrebni su za pisanje. Tu nema prevare, ali ni pomoci.
Niko ne postaje pisac zato sto to zeli, nego zato sto to mora. Pa i Markes.

Poslednja izmena:
Prepoznao sam ga iznenada kako koraca Bulevarom San Mishel u Parizu jednog kisnog dana u prolece 1957 godine.
Izgledao je tako ziv medju tezgama sa knjigama da mi je i dan danas tesko da zamislim kako su ga tada od smrti
delile samo cetiri godine. Za delic sekunde, kako mi se uvek dogadja, bio sam razapet izmedju dve suprotne teznje.. Nisam znao
da li da zapodenem razgovor ili samo da predjem ulicu kako bih mu izrazio postovanje. U oba slucaja nezgoda je bila ta sto sam u to
vreme govorio rudimentaran engleski kojim se i sada sluzim, a nisam bio previse siguran u njegov toreadorski spanski.. Posto nisam
ucinio nijednu od dve stvari koje sam mkogao, kao Tarzan u dzungli, prineo sam shake ustima i povikao s jednog trotoara na drugi:
"Maestro!" . Hemingvej je shavtio da medju gomilom stúdenata nema drugog maestra i s podignuitom rukom mi uzvratio pozdrav.. "Cao amico!"
Bio je tzo jedini put da sam ga video uzivo Ovako je o svom jedinom susretu sa Hemingvejem pisao Markes. U mnogim svojim tekstovima tvrdio je da
je Hemingvej jedan od pisaca koji je veoma uticao na njegov opus, ne samo svojim knjigama, vec i zadivljijucim poznavanjem zanatskog
umeca pisanja.

Na današnji dan, pre 115 godina, rođen je Vladimir Nabokov.

Nabokov o književnosti:
http://www.brainpickings.org/index.php/2014/02/21/vladimir-nabokov-on-storytelling/

U nekrologu kojreg je R.Z,.Shapard napisao povodom njegove smrti ( ne rodjenja;)) za Time stajalo je:

Kritika "Lolite" iz 1958:
http://www.theatlantic.com/magazine/archive/1958/09/lolita-by-vladimir-nabokov/304639/

Nabokov je presao suvise granica da bi se uklopio u geopolitiku Nobelove nagrade. Ipak, on je nama dao
nagradu vecu nego sto bi je i sam ikada mogao dobiti: svoju izazovnu, zamrsenu prozu. Iako se ovkva metaforika
Nabokovu ne bi dopala sigurno je jedno: do Nobelove nagrade njemu nije bilo mnogo ni stalo.
Izmedju toga da bude cuveni igrac iz Senata mrtvih, on je odabrao da bude homo ludens, igrac, istrazivac i onaj
kome su otvoreni svi literarni lavirinti. Njemu se otvorfilo zato sto nije kucao. Nabokov nije vapio za slavom, za tom infizijom
nije nikada imao potrebe.On naime nikada nije prestao da lovi leptire:heart:

Preuzeto sa Laguninog sajta:
"Svetski dan knjige obeležava se 23. aprila od 1995. godine zbog simbolike tog datuma za svetsku književnost – 1616. tada su preminuli Servantes, De la Vega i Šekspir. Takođe, to je datum i rođenja Vijliama Šekspira, Vladimira Nabokova, Manuela Mehie Valjeha...
Unesco je proglasio Svetski dan knjige u želji da ohrabri sve, a posebno mlade, da otkriju zadovoljstvo čitanja i izraze poštovanje svima koji su doprineli društvenom i kulturnom razvoju čovečanstva."

Preuzeto sa Laguninog sajta:
"Svetski dan knjige obeležava se 23. aprila od 1995. godine zbog simbolike tog datuma za svetsku književnost – 1616. tada su preminuli Servantes, De la Vega i Šekspir. Takođe, to je datum i rođenja Vijliama Šekspira, Vladimira Nabokova, Manuela Mehie Valjeha...
Unesco je proglasio Svetski dan knjige u želji da ohrabri sve, a posebno mlade, da otkriju zadovoljstvo čitanja i izraze poštovanje svima koji su doprineli društvenom i kulturnom razvoju čovečanstva."

23. april je ujedno i dan rođenja Šekspira, te tako, u njegovom slučaju dvostruka godišnjica. :)

Back