Razgovor sa ateistima

138048897_5743973472390627_2125332501018398611_o.jpg

Sale brate, ja sam vrlo srećan kada me neko ispravi i kada mi ukaže na grešku. Nisam rođen naučen, niti mogu znati sve, ali mogu da učim i imam volju.

Po ovom tekstu ispade da ljudi kojima ne smeta kada ih neko ispravi, kao i ljudi koji nekome ukažu na grešku - nisu baš u vinklu.

To zvuči malo preterao. Ne znam šta ti misliš o tome.
Ali ja stvarno ne vidim poentu na internetu da gramatiku ili pravopis ispravlja neki korisnik drugog korisnika. Pritom da nije tema "pravopis i gramatika", čak ni pdf.
Koja je poenta onog što ispravlja?
Reci iskreno koji su motivi?
Ja ne gledam, gledam da li sam razumeo šta je napisao, a da li je napisao neznam ili ne znam sasvim mi svejedno jer sam razumeo šta je hteo.
Konkretno ovde ima jedan koji prati i opominje i stavlja ovaj :D na kraju svog ispravljačkog posta. Dođe mi da ga pošaljem na ljis da tamo lektoriše.
Oko gramatike što si naučio u školi to ti je, ovde (uopšte na društvenim mrežama) možeš samo da pokvariš

Ali ja stvarno ne vidim poentu na internetu da gramatiku ili pravopis ispravlja neki korisnik drugog korisnika. Pritom da nije tema "pravopis i gramatika", čak ni pdf.
Koja je poenta onog što ispravlja?
Reci iskreno koji su motivi?
Ja ne gledam, gledam da li sam razumeo šta je napisao, a da li je napisao neznam ili ne znam sasvim mi svejedno jer sam razumeo šta je hteo.
Konkretno ovde ima jedan koji prati i opominje i stavlja ovaj :D na kraju svog ispravljačkog posta. Dođe mi da ga pošaljem na ljis da tamo lektoriše.
Oko gramatike što si naučio u školi to ti je, ovde (uopšte na društvenim mrežama) možeš samo da pokvariš
Ja sam jednom otvorio temu na ovom forumu i prva 2-3 odgovora su bila ispravljanje gramaticke greske u naslovu, ja gledam ne verujem :D

Зашто би једно искључивало друго, ако животна енергија исходи од творца, то би било као кад ел.енергија погони и радио и рачунар.
Iskljčuje, isključuje a evo i objašnjenja. Ako pođeš od biblijskog kazivanja da je Tvorac stvorio Adama (i sve ono ostalo), onda nije mogao da stvori prvi život u onom smislu u kome ovde govorim. Pročitj početak Biblije pa se i sam uveri. A ako je stvorio prvi život, opet da naglasim u onom smislu u kome ovde govorimo, onda je Šestodnev netačan pa samim tim i priča o Adamu je netačna.
Nego evo jedno piranje za tebe. Pošto ti ovde od mene tražiš da ti navedem dokaze za moje tvrdnje, što je apsolutno ispravno, znači ti si čovek koji naginje dokazima. Pitam te: koji je dokaz da je Tvorac stvorio život (bez obzira da li onaj prvi ili Adamov)?

Poslednja izmena:
Па моје виђење је да та духовност која се развија на те начине углавном вођена премисом да се буде бољи у односу на друге, да се превазиђу опоненти, да се понуди нешто ново, са друге стране унутрашња духовност на коју свесна мисли је усмјерена ка нашем унутрашњом бићу и има за циљ да нас учини бољим у односу на нас саме.
Pozdravljam, dakle postoji religiozna i nereligiozna duhovnost, a i obe zajedno u jednom čoveku.

Postoje sistemi praksi koji pomažu duhovni razvoj, a nemaju veze
sa religijom. No, to ćeš istražiti jednog dana kada te bude zanimalo.

Ne, duhovnost se ne razvija preko umetnosti i sporta. Verujem da među
naučnicima ima više potencijala za duhovni razvoj nego među umetnicima.
Zato što među naučnicima ima mnogo onih koji su iskreno krenuli u
potragu za istinom. Samo da primete da su se zagubili i eto ih na pravom
putu.
Da li misliš da ja kao ateista nemam duhovnu nadgradnju nad materijalnom osnovom.
Ako misliš da imam, odakle je potekla?

Iskljčuje, isključuje a evo i objašnjenja. Ako pođeš od biblijskog kazivanja da je Tvorac stvorio Adama (i sve ono ostalo), onda nije mogao da stvori prvi život u onom smislu u kome ovde govorim. Pročitj početak Biblije pa se i sam uveri. A ako je stvorio prvi život, opet da naglasim u onom smislu u kome ovde govorimo, onda je Šestodnev netačan pa samim tim i priča o Adamu je netačna.
Nego evo jedno piranje za tebe. Pošto ti ovde od mene tražiš da ti navedem dokaze za moje tvrdnje, što je apsolutno ispravno, znači ti si čovek koji naginje dokazima. Pitam te: koji je dokaz da je Tvorac stvorio život (bez obzira da li onaj prvi ili Adamov)?
Логика, смисао, интуиција, све оно што хвали у теорији коју ти заговараш. Ти и они на које се позиваш се служите обрнутом логиком, нпр. наводиш религијски центар у мозгу који је наводно одговоран за представу Бога. Имате ли неко смислено објашњење, зашто би еволуција развила тај дио мозга, зашто би еволуција код човјека који региструје само материјални и појавни свијет развила "центар" који би се бавио оностраним, са оним што човјек није имао прилику да сретне па према томе ни да добије такву идеју.

Логика, смисао, интуиција, све оно што хвали у теорији коју ти заговараш. Ти и они на које се позиваш се служите обрнутом логиком, нпр. наводиш религијски центар у мозгу који је наводно одговоран за представу Бога. Имате ли неко смислено објашњење, зашто би еволуција развила тај дио мозга, зашто би еволуција код човјека који региструје само материјални и појавни свијет развила "центар" који би се бавио оностраним, са оним што човјек није имао прилику да сретне па према томе ни да добије такву идеју.
Čovek je u ranim fazama svog razvoja imao potrebu da odgovori na pitanja koja su daleko prevazilazila njegov tadašnji nivo znanja. Sasvim je, stoga, očekivano da se poslužio maštom da bi barem simbolički došao do nekog kognitivnog napretka.

Da li ti misliš da je čovek bukvalno verovao da Zevs svojim kočijama proizvodi munje?

Ja mislim da jeste.

Čovek je u ranim fazama svog razvoja imao potrebu da odgovori na pitanja koja su daleko prevazilazila njegov tadašnji nivo znanja. Sasvim je, stoga, očekivano da se poslužio maštom da bi barem simbolički došao do nekog kognitivnog napretka.

Da li ti misliš da je čovek bukvalno verovao da Zevs svojim kočijama proizvodi munje?

Ja mislim da jeste.
Ne ti ne misliš tako. Tebe su tako naučili, a zapravo nikada nisi ozbiljno razmišljao
na tu temu.

Kada pogledaš dublji smisao priča koje se sadrže u najrazličitijim svetskim mitologijama,
videćeš da što su stariji to je dubina veća. Pa onda neće biti da su oni bili u ranoj fazi
razvoja, već da je naš razvoj negde zabagovao i da ide nizbrdo. Čim većina nas ne može
ni da rastumači o čemu su oni to pričali, već sve to shvata bukvalno.
Meni deluje da se ti samo praviš da ne vidiš, jer ti se ne uklapa sa ostatkom ubeđenja.

Back