RASPRAVLJANJE NA TEMELJU PISMA

• Začetnik teme Začetnik teme vorki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ti sad pocinjes kao onaj smanji ribu il cu pobit decu, kako 230 miliona (20 miliona) pa nisu to stotinke covece to su godine, ajd ubedi me nekako.

To je 8% procenata gore-dole, a problem je u nekim nalazima čija starost još uvek nije jednoznačno određena, van svake sumnje.

OK, uzmimo 230 miliona godina, nije problem. U odnosu na starost ljudske vrste ne vidim neku veliku razliku u tome da li su se dinosaurusi pojavili pre 230 ili pre 250 miliona godina.

hajmo malo ozbiljnije to pls
pozdrav. harec

Ozbiljan sam. Prednje noge su šape neke velike mačke, a zadnje noge su noge petla ili orla. Koliko vidim telo je pokriveno sa krljušti.
To ti je dovoljan pokazatelj da se radi o nekoj himeri.

traži grčku rječ za DINOSAURUS.....

Dinosaurus jeste grčka reč, odnosno to je kovanica nastala polovinom XIX veka, od deionos - moćni, veliki, i saurus - gušter.
Dinosaurus - moćni, veliki gušter

Moram priznati da ni ja ne znam nemački. :rumenko:

Uh a kako to da arheolozi pronalaze mnooooooštvo skeleta dinosausa a Čovekolikih majmuna ne.(osim onih za koje se pokušava dokazati)
pozdrav harec

Vrlo jednostavno.
Zato što je bilo mnoooooštvo dinosaurusa, koji su živeli u znatno dužem vremenskom periodu, nego čovekoliki majmuni, kojih je daleko manje. ;)
Uzgred, nisu arheolozi, nego paleontolozi. ;)

A onda su i ovo mitološka himera ....(isto vrjeme,narod...)znaš o kom je rječ?
Ne, to su bikovi i lavovi.
Mislim da se radi o Vavilonu, recimo VI vek pre nove ere, sudeći po boji glazirane opeke i floralnim motivima u borduri.
Strašno me podseća me na kapiju boginje Ištar u Vavilonu, ali su tamo pločice lepše, odnosno boja je intenzivnija, ako me sećanje ne vara, ali ne mogu biti siguran, ipak istorija nije moja struka.
Jesam li bio makar blizu? :rumenko:

Poslednja izmena:
BIBLIJSKI IZVJEŠTAJ STVARANJA - ČINJENICA ILI MIT ? :rtfm:
===============================================

KAO i ostale stvari koje se krivo prikazuju ili krivo razumiju, i prvo poglavlje Biblije zaslužuje u najmanju ruku pošteno ispitivanje. Potrebno je istražiti i utvrditi je li ono u skladu s poznatim činjenicama, a da ga se pri tome ne oblikuje ili prilagođava nekom teoretskom sistemu. Također ne treba zaboraviti da izvještaj stvaranja nije napisan da bi se pokazalo „kako” se stvaralo. Prije se može reći da sadrži važnije događaje koji se opisuju u njihovu postupnu toku: koje su stvari stvarane, njihov redoslijed stvaranja, te vremenski raspon ili „dan” u kojem su se pojavile. Ispitujući izvještaj stvaranja, korisno je imati na umu da se o događajima izvještava sa stanovišta promatrača na Zemlji. Opisuju se onako kako bi ih mogli vidjeti ljudi da su bili prisutni. To se može primijetiti iz prikaza događaja četvrtog „dana” stvaranja. Tamo se Sunce i Mjesec opisuju kao velika svijetleća nebeska tijela u usporedbi sa zvijezdama. No, većina je zvijezda veća od našeg Sunca, a i Mjesec je beznačajan veličinom u usporedbi s njima. No, nije tako zemaljskom promatraču. Dakle, onako kako se vidi sa Zemlje, Sunce izgleda kao ’veće svjetlo koje prevladava danju’, a Mjesec kao ’manje svjetlo koje prevladava noću’. U prvom dijelu izvještaja stvaranja ukazuje se na to da je Zemlja mogla postojati milijardama godina prije prvog „dana” stvaranja, iako se ne kaže točno koliko. Međutim, opisuje se njeno stanje prije nego je započeo prvi „dan”: „Zemlja je tada bila pusta i bez obličja, a tama je vladala nad površinom vodenih dubina; Božja djelujuća sila gibala se amotamo nad površinom vodâ”. :heart: :bye:

Koliko traje „dan” stvaranja? :rtfm:
-------------------------------------------------
Mnogi smatraju da riječ „dan”, koja je upotrijebljena u prvom poglavlju Knjige Postanka, označava 24 sata. Međutim, u Knjizi Postanka 1:5 (NS) Bog osobno kaže da je dijelio dan na kraća vremenska razdoblja, nazvavši samo period dnevne svjetlosti „danom”. U Postanku 2:4 (NS) svi stvaralački periodi nazivaju se jednim „danom”: „Ovo je povijest nebesa i zemlje u vremenu njihova stvaranja, u danu (svih šest stvaralačkih razdoblja) u kojem je Jehova Bog stvorio zemlju i nebo.” Hebrejska riječ jom, prevedena sa „dan”, može značiti različito vremensko trajanje. Među mogućim značenjima, u izdanju Williama Wilsona Old Testament Word Studies, uključena su slijedeća: „Dan; često se upotrebljava za vrijeme u općenitom ili duže vremensko razdoblje; za cijeli period koji se razmatra... Dan se primjenjuje i za pojedino godišnje doba ili kad se dogodi neuobičajeni događaj.”1 Ovaj posljednji smisao čini se odgovara stvaralačkim „danima” jer su to doista bili periodi neobičnih događaja. To također dopušta razdoblja i dulja od 24 sata.
U prvom poglavlju Knjige Postanka koriste se izrazi „večer” i „jutro” u odnosu na stvaralačke periode. Ne ukazuje li to da su trajali 24 sata? Ne bezuvjetno. U nekim mjestima ljudi često pripisuju izrazu „dan” životni vijek čovjeka. Govore, „u danima moga oca” ili „u Šekspirovim danima”. Mogu „dan” životnog vijeka razdijeliti riječima „jutro (ili zora) njegova života” ili „večer (ili sumrak) njegova života”. Tako ’večer i jutro’ u prvom poglavlju Knjige Postanka nije ograničeno na doslovnih 24 sata. Riječ „dan”, kako se upotrebljava u Bibliji, može uključivati ljeto i zimu, izmjenu godišnjih doba. „Dan žetve” obuhvaća mnogo dana. (Usporedi Priče Salamunove 25:13 i 1. Mojsijeva 30:14.) I tisuću godina jedan su dan. „Sudnji dan” obuhvaća mnogo godina. Izgleda razumnim prihvatiti da bi i „dani” u Knjizi Postanka mogli isto tako obuhvaćati dugačka vremenska razdoblja — tisućljeća. :heart: :bye:

Psalmi 90:4 - Jer tisuću je godina u očima tvojim kao dan jučerašnji kad prođe i kao straža noćna. :heart:

Vidim da JS nisu komentarisali moj post u vezi ucenja sv. Ignjatija Bogonosca O SVETOJ TROJICI, nego se uhvatili dinosaurusa i drugih, sto je na neki nacin i dobro jer nemaju odgovor na taj citat! Vorki, Harec, Immortal pokazite se, odbranite ekipu iz Bruklina. Ocekujem brz odgovor, svako otezanje, znaci da ne znate sta da kazete.

bas me interesuje zasto svedoci ne komentarisu (Matej 28:19).

koliko sam ponesto o njima saznao otac je jehova, sin je arhandjel mihajlo, a sveti duh bezlicna sila i po nekoj prostoj logici zasto bi se u to ime tj "imena" krstilo?

pa ovim putem bih pitao kako izgleda cin krstenja kod js?

Neko je pitao kako JS krstavaju svoje clanove, formula je: U IME OCA I SINA I DUHOM VODJENE ORGANIZACIJE, sto znaci da direktno ne postuju reci GOSPODA ISUSA HRISTA a navodno postuju Bibliju!

Isus je zapovjedio svojim sljedbenicima: ”Idite (...) i načinite učenike od ljudi iz svih naroda, krsteći ih u ime Oca i Sina i svetog duha, učeći ih da drže sve što sam vam zapovjedio“. Prije nego što se osobe krste, mora ih se ’naučiti da drže sve što je Isus zapovjedio svojim učenicima‘. Dakle, prisilno krštenje onih koji nemaju vjeru temeljenu na točnoj spoznaji iz Božje Riječi bezvrijedno je i suprotno zapovijedi koju je Isus dao svojim pravim sljedbenicima. :heart: :bye:

Što znači biti kršten ”u ime Oca“? To znači da kandidat za krštenje shvaća položaj i autoritet našeg nebeskog Oca. Time Jehovu Boga priznaje kao našeg Stvoritelja, ’najvišeg nad svom zemljom‘ i Univerzalnog Suverena. :heart: :bye:

Biti kršten ’u ime Sina‘ znači priznati Isusov položaj i autoritet kao Božjeg jedinorođenog Sina. Osobe koje ispunjavaju preduvjete za krštenje prihvaćaju Isusa kao onoga preko kojega je Bog dao ”otkupninu u zamjenu za mnoge“. Kandidati za krštenje moraju također priznati ”viši položaj“ na koji je Bog uzvisio svog Sina. :heart: :bye:

Što znači biti kršten ’u ime svetog duha‘? To znači da kandidati za krštenje priznaju da je sveti duh Jehovina djelujuća sila koju on koristi na različite načine u skladu sa svojim naumom. Oni koji udovoljavaju preduvjetima za krštenje svjesni su da im sveti duh pomaže da shvate ”duboke stvari Božje“, da izvršavaju djelo propovijedanja o Kraljevstvu i da pokazuju plodove duha, a to su ”ljubav, radost, mir, dugotrpljivost, dobrohotnost, dobrota, vjera, blagost, samosvladavanje“. :heart: :bye:

pitah, dobih odgovor i ne razumeh.

ako je isus rodjen od boga samim tim je i on bog, ali vasa teza da je isus stvoren, pa ste malo nejasni, dakle rodjen ili stvoren, jedno i drugo ne moze biti.

Kao sto sam i mislio, nema odgovora, jer ovo vam nikad nisu govorili, vec vam samo kazu da su mucenici iz prva 3. veka ucili kao i vi, ali vam ne izloze njihova ucenja! Sve sto JS uce obara sv. Irinej episkop Lionski, postradao u 3. veku u svom delu PROTIV JERESI! NEMA LEPSE VERE OD HRISCANSKE!

Posto se svi JS pozivaju na mucenike iz prva 3. veka hriscanstva interesuje me kako ce da odreaguju na ovo sto je sv. Ignjatije Bogonosac (pogubljen 106. g. u Rimu) rekao o sv. Trojici u poslanici Filipljanima: Tako je Gospod, poslao Apostole da uče među svim narodima, zapovedivši im da "krštavaju u ime Oca, i Sina i Svetoga Duha", ne u jednu ličnost koja ima tri imena, niti u tri ličnosti koje su se ovaplotile, nego u Trojicu koji imaju istu slavu. (glava II).
Sad ocekujem odgovor da je ovo laz, ili da to jednostavno nije tacno, ko ne veruje neka proveri u knjizi Dela Apostolskih ucenika.

Jos uvek cekam odgovor....

Prije se može reći da sadrži važnije događaje koji se opisuju u njihovu postupnu toku: koje su stvari stvarane, njihov redoslijed stvaranja, te vremenski raspon ili „dan” u kojem su se pojavile. Ispitujući izvještaj stvaranja, korisno je imati na umu da se o događajima izvještava sa stanovišta promatrača na Zemlji. Opisuju se onako kako bi ih mogli vidjeti ljudi da su bili prisutni.

Da podvrgnemo ovu tezu jednom testu.

Postanje [1:1-3]

U početku stvori Bog nebo i zemlju.

A zemlja beše bez obličja i pusta, i beše tama nad bezdanom; i duh Božji dizaše se nad vodom.

I reče Bog: Neka bude svetlost. I bi svetlost.

I vide Bog svetlost da je dobra; i rastavi Bog svetlost od tame.

I svetlost nazva Bog dan, a tamu nazva noć. I bi veče i bi jutro, dan prvi.

Potom reče Bog: Neka bude svod posred vode, da rastavlja vodu od vode.

Vidimo da je prvo stvorena Zemlja, pa tek onda zvezde, odnosno svetlost, od kojih kasnije postaju Sunce, Mesec i zvezde.
Pošto znamo da je Sunce starije od Zemlje, kao i da su mnoge zvezde starije od Zemlje, zaključujemo da ovo nije tačno.

Dalje, saznajemo da Bog nije stvorio vodu.

Treće, dani bi morali da budu dugi po milijardu-dve godina. ;)

:bye: :heart:

Kao sto vidite nema nijednog JS na forumu, jer ne znaju kako da pobiju reci sv. Ignjatija Bogonosca, te bi nakon sto su videli njegove reci trebali da napuste jeres u kojoj se nalaze jer im sam svetitelj dokazuje da su u zabludi i da se vrate u okrilje Crkve, a ne da veruju nekom tamo prodavcu ,,cudotvorne psenice''.

Da podvrgnemo ovu tezu jednom testu.

Vidimo da je prvo stvorena Zemlja, pa tek onda zvezde, odnosno svetlost, od kojih kasnije postaju Sunce, Mesec i zvezde.
Pošto znamo da je Sunce starije od Zemlje, kao i da su mnoge zvezde starije od Zemlje, zaključujemo da ovo nije tačno.

Dalje, saznajemo da Bog nije stvorio vodu.

Treće, dani bi morali da budu dugi po milijardu-dve godina. ;)

:bye: :heart:

kako znamo da je sunce starije od zemlje?

:eek:
Ne znaš ni engleski ni nemački?
Hm, pa ti si onda još uvek u osnovnoj školi. :think:
Dobro, to dosta toga objašnjava, trebalo je to odmah da kažeš.
Trebaće mi malo vremena da nađem tekstove koji su prilagođeni tvom uzrastu ili da napišem tekst koji bi mogao da razumeš.

ajd ciko molim te, prosvetli me.
bas me interesuje kako su utvrdili da je sunce starije od zemlje, mislim jel to dokaz ili hipoteza?

Ovo sto sam napisao ne pise kuli strazari, jer kad bi svi clanovi JS znali sta su zaista ucili sv. Oci u prva 3. veka od svih clanova JS ostala bi samo ona sacica u Bruklinu, koji zive od od ovih 20 miliona u svetu, zato se ne javljaju, k'o da ih je udario grom iz vedra neba, a nema ni hareca sto je bas cudno :think:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back