RASPRAVLJANJE NA TEMELJU PISMA

• Začetnik teme Začetnik teme vorki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da vidim...
Jehovini svedoci poštuju zastavu, ali joj ne odaju počast, pošto bi to bilo poštovanje?! :hahaha:

Idemo opet, poštovanje i obožavanje su dve vrlo različite stvari.
Napisao si:

Dakle govorimo o pozdravu zastavi kojim se ukazuje poštovanje, ne o obožavanju zastave ili države.
Kako to Jehovini svedoci poštuju zastavu ako smatraju da je pozdrav zastavi verski čin, te isti odbijaju da učine?

E pa vidiš, poštovanje zastavi nije i njeno pozdravljanje. Poštovanje se odnosi na način, ako se drugi naklone prema njoj, ili je pozdrave, mi ostanemo samo stajati, i ne radimo te detalje. Tanka je linija između poštovanja i obožavanja. Ne zamjeram ti ako nemožeš da trenutno vidiš razliku i da shvatiš. :heart: :bye:

Jehovini Svjedoci - Civilna služba umjesto vojne. :rtfm:
------------------------------------------------------------------------------

Vlasti u nekim zemljama zahtijevaju da oni koji odbijaju služiti vojsku obavljaju tijekom određenog perioda neki oblik civilne službe. Kad trebamo donijeti odluku u vezi s civilnom službom, trebali bismo se moliti u vezi s time i možda porazgovarati s nekim zrelim suvjernikom te onda na temelju onoga što smo saznali donijeti odluku u skladu s vlastitom savješću. Božja nam Riječ nalaže da budemo “podložni i pokorni vlastima i vladarima, da budemo spremni na svako dobro djelo, (...) razumni”. Imajući to na umu, možemo si postaviti sljedeća pitanja: ‘Hoću li izvršavajući ponuđenu civilnu službu prekršiti svoju kršćansku neutralnost ili se uplesti u krivu religiju?’. ‘Hoće li mi obavljanje takvog posla otežati ili čak posve onemogućiti ispunjavanje kršćanskih odgovornosti?’. ‘S druge strane, hoće li mi takva služba čak omogućiti da pojačano sudjelujem u duhovnim aktivnostima i da možda započnem s punovremenom službom?’ Ako kršćanin po svojoj savjesti zaključi da bi bilo bolje da obavlja civilnu službu nego da ide u zatvor, drugi bi kršćani trebali poštovati njegovu odluku. No ako zaključi da ne može prihvatiti civilnu službu, drugi bi i u tom slučaju trebali poštovati njegov stav . :heart: :bye:

Filipljanima 4:5 - Neka razumnost vaša bude poznata svim ljudima. Gospodin je blizu. :heart:

Titu 3:1,2 - Podsjećaj ih da budu podložni i pokorni vlastima i vladarima, da budu spremni na svako dobro djelo, da ni o kome loše ne govore, da ne budu ratoborni, nego da budu razumni, da budu posve blagi prema svim ljudima. :heart:

Mihej 4:3 - On će suditi među mnogim narodima i sklad će stvoriti među moćnim narodima nadaleko. Oni će prekovati mačeve svoje u raonike i koplja svoja u srpove. Narod na narod više neće dizati mača niti će se više učiti ratu. :heart:

E pa vidiš, poštovanje zastavi nije i njeno pozdravljanje. Poštovanje se odnosi na način, ako se drugi naklone prema njoj, ili je pozdrave, mi ostanemo samo stajati, i ne radimo te detalje. Tanka je linija između poštovanja i obožavanja. Ne zamjeram ti ako nemožeš da trenutno vidiš razliku i da shvatiš. :heart: :bye:

Poštujete zastavu tako što joj ne ukazujete poštovanje? :eek:

Ako te neko pozdravi sa "Dobar dan." i blagim naklonom, ti mu nećeš odgovoriti, jer bi to po tumačenju Jehovinih svedoka značilo da ga obožavaš?

U borilačkim veštinama, kada se ulazi u dojo običaj je da se izvede naklon, koji simbolizuje poštovanje koje se ukazuje ka veštini i onome koje razvio tu veštinu.

Da li i taj naklon predstavlja obožavanje? :think:

Poštujete zastavu tako što joj ne ukazujete poštovanje? :eek:

Ako te neko pozdravi sa "Dobar dan." i blagim naklonom, ti mu nećeš odgovoriti, jer bi to po tumačenju Jehovinih svedoka značilo da ga obožavaš?

U borilačkim veštinama, kada se ulazi u dojo običaj je da se izvede naklon, koji simbolizuje poštovanje koje se ukazuje ka veštini i onome koje razvio tu veštinu.

Da li i taj naklon predstavlja obožavanje? :think:

Prvi primjer ti nije dobar, a drugi je. Upravo to, ako ulaziš u dojo, i napraviš naklon u znak poštovanja prema učitelju osnivaču stila, tim činom si napravio idolopoklonstvo prema njemu. Znači, bitan je princip na koji nešto radiš. Ja sam trenirao karate, shito ryu stil, tako da znam. Mi smo se, dok smo bili na koljenima, klanjali senseu, teneru, i slici osnivača vještine. To je iskazivanje poštovanja, na način štovanja, a to je idilopoklonstvo. Hitler je bio kancelar Njemačke prije rata, i ljudi, kako strani tako domači državnici, iskazivali su mu poštovanje, no onaj koji je uzviknuo pozdrav, ili pružio ruku, ili pak pozdravio zastavu sa kukastim križom, on je odao štovanje državi, politici i ideologiji te zemlje. Takav odnos je odnos obožavanja osobe ili institucije, a to je idolopoklonstvo.

Efežanima 5:5 - Jer ovo znate i dobro razumijete da nitko tko je bludnik ili nečist ili pohlepan — što znači da je idolopoklonik — nema nasljedstva u kraljevstvu Kristovu i Božjem. :heart:

Kao što vidiš, idolopoklonstvo može biti nešto NE MATERJALNO, sve što se stavlja na prvo mjesto u životu UMJESTO Boga. :bye:

Hitler je bio kancelar Njemačke prije rata, i ljudi, kako strani tako domači državnici, iskazivali su mu poštovanje, no onaj koji je uzviknuo pozdrav, ili pružio ruku, ili pak pozdravio zastavu sa kukastim križom, on je odao štovanje državi, politici i ideologiji te zemlje. Takav odnos je odnos obožavanja osobe ili institucije, a to je idolopoklonstvo.
Ukazivanje poštovanja ili slaganje sa nekim načelima nije obožavanje.
A i primer koji si dao iz karatea je sasvim ilustrativan, jer sam siguran da nijedan vernik koji je ukazao poštovanje dojo-u ili sensei-u iskazivao obožavanje, već poštovanje.

Ukazivanje poštovanja ili slaganje sa nekim načelima nije obožavanje.
A i primer koji si dao iz karatea je sasvim ilustrativan, jer sam siguran da nijedan vernik koji je ukazao poštovanje dojo-u ili sensei-u iskazivao obožavanje, već poštovanje.
Ima dobrih primjera iz same Biblije Šta je obožavanje, SORY nemam vrjeme Vorki će ti ukazati na primjer tri hebreja, znam da hoće samo neznam kada :)
pozdrav. harec

Ima dobrih primjera iz same Biblije Šta je obožavanje, SORY nemam vrjeme Vorki će ti ukazati na primjer tri hebreja, znam da hoće samo neznam kada :)
pozdrav. harec

Sve je na jasan i jednostavan način opisano u ovom postu : http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=9679761&postcount=2494

Tebi brate moj ljubljeni želim blagoslovljen dan od našeg Boga Jehove. :bye:

1. Petrova 1:22 - Sada kad ste poslušnošću istini očistili duše svoje da biste mogli pokazivati nelicemjernu bratsku ljubav, ljubite jedni druge žarko i od srca! :heart:

Jehovini Svjedoci - Pozdravljanje zastave :rtfm:
-------------------------------------------------------------------

Pozdravljanje zastave. Jehovini svjedoci smatraju da je klanjanje zastavi ili pozdravljanje zastave, koje je često popraćeno sviranjem himne, vjerski čin kojim se spasenje ne pripisuje Bogu, već državi i njezinim vođama. Stoga Jehovini sluge ne pretjeruju kada domoljubnim svečanostima koje uključuju pozdravljanje zastave i sviranje himne pripisuju vjerski karakter. Ustvari, u knjizi The American Character, u kojoj se opisuje kako djeca Jehovinih svjedoka u Sjedinjenim Državama odbijaju u školi odati počast zastavi ili zakleti se na vjernost svojoj zemlji,

Kao što si i sam napisao Jehovini svedoci tumače pozdrav zastavi kao obožavanje zastave.
U tekstu se poistovećuju pojam "poštovanje" i pojam "obožavanje", iako su ta dva pojma veoma različita, jer obožavanje može uključivati poštovanje, ali obratno ne važi.
U tekstu čitamo da se pozdrav zastavi pokušava predstaviti religioznim činom kojim se spasenje pripisuje državi i njenim vođama.

Pozdrav zastavi je jasno definisan i po formi i po značenju, a suština mu je iskazivanje poštovanja prema državi čija je zastava, odnosno braniocima te države koji su dali svoje živote, ukoliko je u pitanju ratna zastava.
Obzirom da je u većini država u kojima se izvodi pozdrav zastavi, ustavom propisana sekularnost države, te sloboda veroispovesti, sledi da je netačno da država uzima religijski atribut kroz pozdrav zastavi.
Naime, nigde ne piše da država obezbeđuje spasenje, kao što se lažno pokušava prikazati u navedenom tekstu.

Zbog čega onda Jehovini svedoci insistiraju na odbijanju pozdrava zastavi?
Stvar je vrlo jednostavna kada se posmatra iz ugla psihologije grupa.
Želi se napraviti što kompaktnije grupa, kroz negativnu definiciju i stvoriti situacija "mi protiv njih", što omogućuje lakšu kontrolu grupe.
Ova tehnika se primenjuje kako u različitim hrišćanskim denominacijama, tako i u nekim islamskim, jevrejskim. Treba naglasiti da i denominacije drugih religija, kao i nove religije i pokreti nisu imuni na ovakve tehnike kojima je krajnji cilj kontrola članova pokreta.

Izlazak [20:16]
Ne svedoči lažno na bližnjeg svog.

:bye: :heart:

Poslednja izmena:
Kao što si i sam napisao Jehovini svedoci tumače pozdrav zastavi kao obožavanje zastave.
U tekstu se poistovećuju pojam "poštovanje" i pojam "obožavanje", iako su ta dva pojma veoma različita, jer obožavanje može uključivati poštovanje, ali obratno ne važi.
U tekstu čitamo da se pozdrav zastavi pokušava predstaviti religioznim činom kojim se spasenje pripisuje državi i njenim vođama.

Pozdrav zastavi je jasno definisan i po formi i po značenju, a suština mu je iskazivanje poštovanja prema državi čija je zastava, odnosno braniocima te države koji su dali svoje živote, ukoliko je u pitanju ratna zastava.
Obzirom da je u većini država u kojima se izvodi pozdrav zastavi, ustavom propisana sekularnost države, te sloboda veroispovesti, sledi da je netačno da država uzima religijski atribut kroz pozdrav zastavi.
Naime, nigde ne piše da država obezbeđuje spasenje, kao što se lažno pokušava prikazati u navedenom tekstu.

Zbog čega onda Jehovini svedoci insistiraju na odbijanju pozdrava zastavi?
Stvar je vrlo jednostavna kada se posmatra iz ugla psihologije grupa.
Želi se napraviti što kompaktnije grupa, kroz negativnu definiciju i stvoriti situacija "mi protiv njih", što omogućuje lakšu kontrolu grupe.
Ova tehnika se primenjuje kako u različitim hrišćanskim denominacijama, tako i u nekim islamskim, jevrejskim. Treba naglasiti da i denominacije drugih religija, kao i nove religije i pokreti nisu imuni na ovakve tehnike kojima je krajnji cilj kontrola članova pokreta.

Zato što je upravo pozdrav zastavi čin obožavanja prema vladaru, državi ili ideologiji te države. Zastava služi u modernom sistemu kao zamjena za oblik idola iz staroga svijeta, te se sa pozdravom na indirektan način stavlja čovjek ispred Boga.

Naprimjer, ja tebe poštujem ali ti se neću klanjati, jer bi to tada bio čin obožavanja osobe.

Isto je sa zastavom, koja je SIMBOL DRŽAVE, poštovanje prema državi podrazumjeva i poštovanje prema njenom simbolu, bilo da je to grb ili zastava.

Razlika je ako ti iskažeš poštovanje prema kukastom križu, kao što su iskazivali mnogi političari u ono doba, no ako se služiš riječima u uzviku: Pozdrav kukastom križu !, ili ako mu se klanjaš, upravo tada si učinio čin obožavanja. No taj čin štovanja, ili obožavanja, nije usmjeren prema znaku, nego prema toj državi i njenoj ideologiji.

Stvarno mi je žao ako ne razumiješ, ili ako to nemožeš da prihvatiš za logiku.

Djela apostolska 5:29 - Nato su Petar i drugi apostoli rekli: “Moramo se pokoravati Bogu, a ne ljudima! :heart: :bye:

Poslednja izmena:
Zato što je upravo pozdrav zastavi čin obožavanja prema vladaru, državi ili ideologiji te države. Zastava služi u modernom sistemu kao zamjena za oblik idola iz staroga svijeta, te se sa pozdravom na indirektan način stavlja čovjek ispred Boga.
Netačno.
Pozdrav zastavi je jasno definisan i po značenju i po formi.
Poštovanje zastave ne znači ni na koji način obožavanje države, a naročito ne državnih vođa, jer državna ili ratna zastava ne obeležava državne vođe, već je simbol samo i isključivo države.
Kao način iskazivanja poštovanja pozdrav zastavi ima istu funkciju kao naklon kod Japanaca ili wai u Tajlandu, ili kub u Laosu, ili salutiranje u vojsci.
Time se dakle ne iskazuje obožavanje, nego poštovanje.

Isto je sa zastavom, koja je SIMBOL DRŽAVE, poštovanje prema državi podrazumjeva i poštovanje prema njenom simbolu, bilo da je to grb ili zastava.
Upravo tako. Što znači da se izostavljanjem ukazivanja poštovanja zastavi iskazuje nepoštovanje prema državi.

Razlika je ako ti iskažeš poštovanje prema kukastom križu, kao što su iskazivali mnogi političari u ono doba, no ako se služiš riječima u uzviku: Pozdrav kukastom križu !, ili ako mu se klanjaš, upravo tada si učinio čin obožavanja. No taj čin štovanja, ili obožavanja, nije usmjeren prema znaku, nego prema toj državi i njenoj ideologiji.
Jeftina propaganda. :thumbdown:

Šta je pravi cilj odbijanja iskazivanja poštovanja zastavi kod Jehovinih svedoka?
Da se član njihovog pokreta odvoji od svega što ga povezuje sa životom pre stupanja u taj pokret, između ostalog i nacionalnog identiteta, što ima za krajnju posledicu lakšu kontrolu i manipulaciju tim pojedincem.

Netačno.
Pozdrav zastavi je jasno definisan i po značenju i po formi.
Poštovanje zastave ne znači ni na koji način obožavanje države, a naročito ne državnih vođa, jer državna ili ratna zastava ne obeležava državne vođe, već je simbol samo i isključivo države.
Kao način iskazivanja poštovanja pozdrav zastavi ima istu funkciju kao naklon kod Japanaca ili wai u Tajlandu, ili kub u Laosu, ili salutiranje u vojsci.
Time se dakle ne iskazuje obožavanje, nego poštovanje.

Upravo tako. Što znači da se izostavljanjem ukazivanja poštovanja zastavi iskazuje nepoštovanje prema državi.

Jeftina propaganda. :thumbdown:

Šta je pravi cilj odbijanja iskazivanja poštovanja zastavi kod Jehovinih svedoka?
Da se član njihovog pokreta odvoji od svega što ga povezuje sa životom pre stupanja u taj pokret, između ostalog i nacionalnog identiteta, što ima za krajnju posledicu lakšu kontrolu i manipulaciju tim pojedincem.

Nemam namjeru da ti odgovaram više na pitanja, pošto namjerno iznosiš svoje zaključke, i s time širiš neistine i nepoznavanje religijske zajednice Jehovini Svjedoci. Jedno je ako s sa nečime ne slažeš, a drugo je kada donosiš vlastite pretpostavke, ocrnjujući našu vjersku zajednicu. Mi poštujemo državu u kojoj živimo, no sve do onoga trenutka dok se od nas ne traži kršenje Božjih zakona i načela. Mi smo poslušni državi, i odajemo poštovanje njenim zakonima i zahtjevima, no kada neki detalji prelaze iz jedne domene u drugu, onda reagiramo. Mnoge svjetovne knjige, a tako je i sa našim stavom, daju do znanja da je pozdravljanje ili klanjanje nekom obilježju, od zastave, grba ili određenog drugog predmeta do ceremonijalnog klanjanja predsjednicima, kraljevima i sl. prikazuju IDOLOPOKLONSTVO, i prelaze iz faze poštovanja u fazu štovanja. Mi ne želimo Boga povrijediti niti na koji način, i želimo biti odjeljeni od situacija koje navode na kršenje Jehovinih načela.

Ovo je moj stav i stav moje religije, a ti ako poštuješ slobodu uvjerenja, onda poštuj i naš izbor. Tvoje provokacije upučene nama, u smislu američke propagande, su neozbiljne i neutemeljene, a tako samo vrijeđaš osobe i našu samu religiju. Za tebe je nešto nelogično, zato što ne poznaješ dovoljno Pismo, i ja ti ne želim konstantno objašnjavati jedno te isto. Ako ja kažem sa uzvikom: POZDRAV ZASTAVI ! , Ako napravim gestu NAKLONA ZASTAVI, ja sam sa tim činom učinio nešto više od poštovanja toj državi i njenim simbolima. Ti ako to ne možeš shvatiti ili prihvatiti, stvarno mi je žao, ali onda je problem u tebi.

Danijel 3:1-30 - Kralj Nebukadnezar načinio je zlatni lik, visok šezdeset lakata i širok šest lakata. Podigao ga je u ravnici Duri, u pokrajini babilonskoj. Zatim je kralj Nebukadnezar poslao po satrape, nadstojnike i upravitelje, savjetnike, rizničare, suce, načelnike i sve koji su bili nad pokrajinama da se okupe i dođu na svečanost povodom postavljanja lika koji je podigao on, kralj Nebukadnezar. Tada su se satrapi, nadstojnici i upravitelji, savjetnici, rizničari, suci, načelnici i svi koji su bili nad pokrajinama okupili na svečanosti povodom postavljanja lika koji je podigao kralj Nebukadnezar. I stali su pred lik što ga je podigao Nebukadnezar. Glasnik je tada oglasio, povikavši: “Narodi, plemena i jezici, vama se zapovijeda: Čim čujete zvuk roga, frule, citre, harfe, psaltira, gajdi i svakovrsnih drugih glazbala, padnite ničice i poklonite se zlatnome liku koji je podigao kralj Nebukadnezar! A tko ne bude pao ničice i poklonio se, istog će časa biti bačen u užarenu peć ognjenu.” Stoga, čim su svi narodi čuli zvuk roga, frule, citre, harfe, psaltira i svakovrsnih drugih glazbala, svi su ti narodi, plemena i jezici pali ničice i poklonili se zlatnome liku koji je podigao kralj Nebukadnezar. Nato su odmah došli neki Kaldejci i optužili Židove. Obratili su se kralju Nebukadnezaru i rekli mu: “Kralju, da si živ dovijeka! Ti si, kralju, dao zapovijed da svaki čovjek koji čuje zvuk roga, frule, citre, harfe, psaltira, gajdi i svakovrsnih drugih glazbala padne ničice i pokloni se zlatnome liku, a tko ne bi pao ničice i poklonio se, da bude bačen u užarenu peć ognjenu. A ovdje su neki Židovi koje si postavio nad pokrajinom babilonskom, Šadrak, Mešak i Abednego. Ti ljudi ne mare za tebe, kralju, oni ne služe bogovima tvojim niti se klanjaju zlatnome liku koji si podigao.” Tada je Nebukadnezar, gnjevan i bijesan, zapovjedio da dovedu Šadraka, Mešaka i Abednega. Potom su ih doveli pred kralja. A Nebukadnezar im se obratio: “Je li istina, Šadrače, Mešače i Abednego, da ne služite bogovima mojim i da se ne klanjate zlatnome liku koji sam podigao? A sada, ako ste spremni — čim začujete zvuk roga, frule, citre, harfe, psaltira, gajdi i svakovrsnih drugih glazbala — pasti ničice i pokloniti se liku koji sam načinio, bit će vam dobro. Ali ako mu se ne poklonite, bit ćete istoga časa bačeni u užarenu peć ognjenu. I koji vas to bog može izbaviti iz ruku mojih?” A Šadrak, Mešak i Abednego odgovorili su kralju i rekli mu: “Kralju Nebukadnezare, ne treba da ti odgovorimo na to. Ako treba tako biti, Bog naš kojem služimo može nas izbaviti. Iz užarene peći ognjene i iz ruke tvoje, kralju, on će nas i izbaviti. No ako to i ne učini, znaj, kralju, da bogovima tvojim nećemo služiti niti ćemo se pokloniti zlatnome liku koji si podigao.” Tada se Nebukadnezar razbjesnio na Šadraka, Mešaka i Abednega, a lice mu se izobličilo. I zapovjedio je da se peć užari sedam puta jače nego što je uobičajeno. Zatim je nekolicini jakih muževa iz svoje vojske zapovjedio da svežu Šadraka, Mešaka i Abednega i bace ih u užarenu peć ognjenu. Tada su ih svezali i u ogrtačima, haljinama, kapama i drugoj odjeći bacili u užarenu peć ognjenu. A kako je zapovijed kraljeva bila stroga, a peć užarena preko mjere, plamen ognjeni ubio je ljude koji su bacali Šadraka, Mešaka i Abednega. A ona tri čovjeka, Šadrak, Mešak i Abednego, pala su svezana usred užarene peći ognjene. Tada se kralj Nebukadnezar prestrašio i brzo je ustao. Obrativši se svojim visokim službenicima, upitao ih je: “Zar nismo u vatru bacili tri svezana čovjeka?” Oni su odgovorili kralju: “Jesmo, kralju.” On je nato rekao: “Eno, ja vidim četiri čovjeka kako odvezani hodaju posred vatre i nije im ništa, a četvrti izgledom sliči sinu bogova.” Onda je Nebukadnezar prišao vratima užarene peći ognjene te je povikao: “Šadrače, Mešače i Abednego, sluge Boga Svevišnjega, izađite i dođite ovamo!” Nato su Šadrak, Mešak i Abednego izašli iz vatre. A okupljeni satrapi, nadstojnici, upravitelji i visoki službenici kraljevi gledali su te ljude i vidjeli da vatra nije naudila tijelu njihovu i da im ni kosa na glavi nije bila opaljena, čak im se ni ogrtači nisu ništa promijenili niti se na njih uhvatio miris vatre. Nato je Nebukadnezar rekao: “Neka je blagoslovljen Bog Šadrakov, Mešakov i Abednegov, koji je poslao anđela svojega i izbavio sluge svoje koji su se uzdali u njega i koji se nisu pokorili zapovijedi kraljevoj, već su bili spremni umrijeti jer nijednom drugom bogu osim Bogu svojemu nisu željeli služiti niti mu se pokloniti! Zato izdajem naredbu za sve narode, plemena i jezike da se svakoga tko bi rekao nešto pogrdno protiv Boga Šadrakova, Mešakova i Abednegova raskomada, a kuća njegova da se pretvori u javni zahod, jer nema drugog boga koji bi mogao izbaviti kao ovaj.”
Tada je kralj dao Šadraku, Mešaku i Abednegu visoke položaje u pokrajini babilonskoj.

:heart: :klap: :hvala: :klap: :heart:

Jehovini Svjedoci - Rješavanje poslovnih sporova :rtfm:
------------------------------------------------------------------------------
U 1. Korinćanima 6:1-8 apostol Pavao govorio je o sudskim tužbama među sukršćanima. Bio je duboko razočaran zbog toga što su se neki kršćani u Korintu “usuđivali ići na sud pred nepravedne” (redak 1). Naveo je snažne razloge zašto kršćani ne bi trebali tužiti jedni druge na sudu, nego rješavati svoje sporove unutar skupštine. Razmotrimo neke razloge koji stoje iza tog nadahnutog savjeta, a potom ćemo spomenuti neke situacije u kojima se on ne mora nužno primjenjivati. :heart: :bye:

Ako dođe do poslovnog spora između nas i nekog suvjernika, trebali bismo prije svega nastojati riješiti problem onako kako nam to Jehova savjetuje, a ne na neki svoj način (Mudre izreke 14:12). Kako je i Isus rekao, nesuglasicu je najbolje riješiti odmah, prije nego ona preraste u ozbiljniji problem (Matej 5:23-26). Nažalost, neki su kršćani u silnoj želji da dokažu tko je u krivu otišli predaleko, pa su čak takve sporove dali na sud. Pavao je rekao: “Krajnje je porazno za vas što se parničite među sobom.” Zašto? Prvenstveno zbog toga što se takve parnice mogu loše odraziti na dobar glas skupštine i na Boga kojega obožavamo. Zato trebamo ozbiljno razmisliti o Pavlovom pitanju: “Zašto radije ne pretrpite nepravdu?” (redak 7). :heart: :bye:

Osim toga, Pavao je spomenuo da je Bog poduzeo potrebne korake kako bi se mnogi sporovi mogli na dobar način riješiti unutar skupštine. Kršćanski starješine dobro poznaju biblijska učenja, što ih čini mudrima, i zato je Pavao rekao da “mogu suditi među svojom braćom” kad se radi o “onome što se tiče ovoga života” (reci 3-5). Isus je rekao da se razmirice uzrokovane ozbiljnim grijesima, kao što je kleveta ili prijevara, trebaju riješiti u tri koraka: (1) osobe uključene u spor trebaju pokušati nasamo riješiti problem; (2) ukoliko prvi korak ne urodi plodom, treba uključiti jednog ili dva svjedoka; (3) ukoliko niti taj korak ne donese željene rezultate, spor treba iznijeti pred starješine koji zastupaju skupštinu (Matej 18:15-17). :heart: :bye:

Naravno, starješine najčešće nisu odvjetnici niti poslovni stručnjaci, no oni i nisu tu da daju stručne savjete. Njihova uloga nije određivati uvjete poslovnog sporazuma po kojima će se riješiti spor među braćom. Umjesto toga, oni nastoje pomoći svim stranama u sporu da primijene biblijska načela i da pronađu prijateljsko rješenje. U složenim slučajevima mogu se savjetovati s pokrajinskim nadglednikom ili podružnicom Jehovinih svjedoka. Međutim, postoje situacije u kojima se ne mora nužno primijeniti Pavlov savjet. Navedimo neke. :heart: :bye:

U nekim slučajevima sudska je tužba samo formalnost odnosno zakonski preduvjet neophodan da se dođe do nesebičnog i miroljubivog cilja. Naprimjer, sudska tužba može biti jedini način da se dobije razvod, djecu na čuvanje i odgoj, alimentacija, naknada od osiguranja, uvrštenje među vjerovnike nakon objave stečaja ili da se provede ostavinski postupak. Ima slučajeva u kojima brat može biti prisiljen podnijeti protutužbu kako bi se zaštitio od tužbe. :heart: :bye:

Ako se takve sudske tužbe ne pokreću u svađi, njima se možda neće kršiti načelo na kojem se temelji Pavlov nadahnuti savjet. Ipak, kršćanima bi važnije od svega trebalo biti posvećenje Jehovinog imena te mir i jedinstvo skupštine. Kristove sljedbenike prvenstveno se prepoznaje po ljubavi, a ljubav “ne gleda svoju korist” (1. Korinćanima 13:4, 5; Ivan 13:34, 35). :heart: :bye:

Nemam namjeru da ti odgovaram više na pitanja, pošto namjerno iznosiš svoje zaključke, i s time širiš neistine i nepoznavanje religijske zajednice Jehovini Svjedoci. Jedno je ako s sa nečime ne slažeš, a drugo je kada donosiš vlastite pretpostavke, ocrnjujući našu vjersku zajednicu. Mi poštujemo državu u kojoj živimo, no sve do onoga trenutka dok se od nas ne traži kršenje Božjih zakona i načela.
Nisu to moji zaključci nego psihologija grupa.
Pozdrav zastavi nije kršenje Božjih zakona, slobodno pokušaj naći mesto gde se u Svetom pismu govri protiv iskazivanja poštovanja državnim simbolima.

Mi smo poslušni državi, i odajemo poštovanje njenim zakonima i zahtjevima, no kada neki detalji prelaze iz jedne domene u drugu, onda reagiramo.
Iz priloženog vidimo da to nije sasvim tačno.

Mnoge svjetovne knjige, a tako je i sa našim stavom, daju do znanja da je pozdravljanje ili klanjanje nekom obilježju, od zastave, grba ili određenog drugog predmeta do ceremonijalnog klanjanja predsjednicima, kraljevima i sl. prikazuju IDOLOPOKLONSTVO, i prelaze iz faze poštovanja u fazu štovanja. Mi ne želimo Boga povrijediti niti na koji način, i želimo biti odjeljeni od situacija koje navode na kršenje Jehovinih načela.
Ja pišem o pozdravu zastavi, ne o obožabvanju čoveka.
To što ti to ne želiš da razumeš je problem tvog NLP-a.

Ovo je moj stav i stav moje religije, a ti ako poštuješ slobodu uvjerenja, onda poštuj i naš izbor. Tvoje provokacije upučene nama, u smislu američke propagande, su neozbiljne i neutemeljene, a tako samo vrijeđaš osobe i našu samu religiju.
Ne vređam tvoju veru, već samo ukazujem na to da je objašnjenje koje si izneo, u vezi toga što Jehovini svedoci odbijaju da izvrše pozdrav zastavi, ne samo netačno, već predstavlja i propagandu usmerenu ka boljoj kontroli članova pokreta.

Ako ja kažem sa uzvikom: POZDRAV ZASTAVI ! , Ako napravim gestu NAKLONA ZASTAVI, ja sam sa tim činom učinio nešto više od poštovanja toj državi i njenim simbolima.
Nisi. :rtfm:

Nisu to moji zaključci nego psihologija grupa.
Pozdrav zastavi nije kršenje Božjih zakona, slobodno pokušaj naći mesto gde se u Svetom pismu govri protiv iskazivanja poštovanja državnim simbolima.

Iz priloženog vidimo da to nije sasvim tačno.

Ja pišem o pozdravu zastavi, ne o obožabvanju čoveka.
To što ti to ne želiš da razumeš je problem tvog NLP-a.

Ne vređam tvoju veru, već samo ukazujem na to da je objašnjenje koje si izneo, u vezi toga što Jehovini svedoci odbijaju da izvrše pozdrav zastavi, ne samo netačno, već predstavlja i propagandu usmerenu ka boljoj kontroli članova pokreta.

Nisi. :rtfm:

Psihologiju grupa su pisali MRZITELJI grupa, i ponosne, prepotentne osobe.

Upravo sam ti naveo biblijsko poglavlje u kojemu se objašnjava načelo obožavanja simbola, gdje se prelazi u idolopoklonstvo.

Možemo ovako do prekosutra, no ja sam ti iznesao logički uvjerljiv stav, obrazložen sa Božjom riječi. Ponavljam, istinu mogu vidjeti i razumjeti samo oni ljudi koji razmišljaju i govore na DUHOVAN NAČIN.

1. Korinćanima 2:12-14 - A mi nismo primili duh svijeta, nego duh koji je od Boga, da spoznamo ono što nam je Bog podario. O tome i govorimo, ne riječima kojima uči ljudska mudrost, nego onima kojima uči duh, dok se služimo duhovnim riječima da objasnimo ono što je duhovno. A tjelesni čovjek ne prihvaća ono što je od Božjega duha, jer je to za njega ludost, i ne može to spoznati, jer se to treba prosuđivati na duhovan način. :heart:

Psihologiju grupa su pisali MRZITELJI grupa, i ponosne, prepotentne osobe.

Stvarno?
Ja sam mislio da su je pisali psiholozi. :think:
Uzgred, to što je to priznata teorija koja daje rezultate, pretpostavljam da ti ništa ne znači?

Upravo sam ti naveo biblijsko poglavlje u kojemu se objašnjava načelo obožavanja simbola, gdje se prelazi u idolopoklonstvo.
Jesi, samo što to nema veze sa pozdravo zastavi niti poštovanjem državnih simbola, već sa idolopoklonstvom.

Možemo ovako do prekosutra, no ja sam ti iznesao logički uvjerljiv stav, obrazložen sa Božjom riječi. Ponavljam, istinu mogu vidjeti i razumjeti samo oni ljudi koji razmišljaju i govore na DUHOVAN NAČIN.
Neće biti.
Jednakost između pozdrava zastavi i idolopoklonstva dokazuješ primerom iz Svetog pisma, koji ilustruje šta je idolopoklonstvo.

Sve u svemu, Jehovini svedoci pokušavaju da poštovanje prema državi prikažu kao idolopoklonstvo radi lakše manipulacije svojim članovima.
Jasno mi je da se sa ovim nećeš složiti, ali je to zaključak koji se jasno nameće.

Stvarno?
Ja sam mislio da su je pisali psiholozi. :think:
Uzgred, to što je to priznata teorija koja daje rezultate, pretpostavljam da ti ništa ne znači?

Jesi, samo što to nema veze sa pozdravo zastavi niti poštovanjem državnih simbola, već sa idolopoklonstvom.

Neće biti.
Jednakost između pozdrava zastavi i idolopoklonstva dokazuješ primerom iz Svetog pisma, koji ilustruje šta je idolopoklonstvo.

Sve u svemu, Jehovini svedoci pokušavaju da poštovanje prema državi prikažu kao idolopoklonstvo radi lakše manipulacije svojim članovima.
Jasno mi je da se sa ovim nećeš složiti, ali je to zaključak koji se jasno nameće.

To je zaključak koji se ´jasno´ nameće onima koji ga žele prihvatiti, jer su unapred svoj mentalni sklop oblikovali kroz negativan stav prema religijskim skupinama, koje nazivate sektama.

Kada prorok Danijel spominje u 3. poglavlju, on govori o idolopoklonstvu, koji je opisan slavljenjem državnog babilonskog praznika, kada se umjesto grba i zastave prikazivao zlatni lik, no gdje se svirala specifična melodija koja je obilježje samo te nacije. Kasnije su se likovi mjenjali sa grbovima i stjegovima. Znači, ako ćeš se potruditi, uvidjet ćeš poveznicu između prošlosti i sadašnjosti u načinu obilježavanja raznih praznika svih država.

To, tko sa kime manipulira, pogledaj si dokumentace Davida Ickea, i mnogih drugih ljudi. Ako ćeš biti iskren sa samim sobom, onda ćeš uvidjeti da čovječanstvo živi u velikoj manipulaciji.

:heart: :bye:

Poslednja izmena:
Gdje masa razmišlja na jedan te isti način,budi siguran da ništa ne razmišljaju.
Victor Hugo

Efežanima 4:3 ...- istinski se trudeći održati jedinstvo duha, u miru koji vas povezuje. :heart:

1. Petrova 3:8,9 - Konačno, svi budite jednakih misli, suosjećajni, puni bratske ljubavi, samilosni, ponizni, ne vraćajte zlo za zlo ni uvredu za uvredu, nego, naprotiv, blagoslivljajte, jer ste na to pozvani, da biste naslijedili blagoslov. :heart:

Zavisi na koji način gledaš. Biblija jasno govori, da je CILJ kršćanstva da svaki pojedinac bude istih misli, ali ne na robotski način ,nego na poslušnost Božjoj volji i Kristovim načelima. Na taj način će biti istog duha, i podložit će se Jehovinoj teokraciji. :bye:

А ко ће спроводити "теокрацију"
Јер оно КРАТЕИН што је коријен ријечи је старогрчки ВЛАДАТИ.
Пошто је Јахве,Исус,Господ,или како већ кажемо ВЕЋ ГОСПОДАР,
онда чему та "теокрација"?
КО ће да влада?
Адвентисти?Баптисти?Католици?
Или они са ПУНО ПАРА?

Јер,видите,дарги моји ЈС,ја немам проблем са Божјом вољом...
Али ИМАМ са прихватањем владавине било које групе људи.
Поштујем државу у којој живим и њене законе.
Трудим се да живим у складу са 10 заповијести.
Али да ми човјек,ма ко тај био,ТУМАЧИ оно што је већ одавно
ВРЛО ЈАСНО написано,е то не може...
Пардон,може,али ја то не прихватам.

Posto se svi JS pozivaju na mucenike iz prva 3. veka hriscanstva interesuje me kako ce da odreaguju na ovo sto je sv. Ignjatije Bogonosac (pogubljen 106. g. u Rimu) rekao o sv. Trojici u poslanici Filipljanima: Tako je Gospod, poslao Apostole da uče među svim narodima, zapovedivši im da "krštavaju u ime Oca, i Sina i Svetoga Duha", ne u jednu ličnost koja ima tri imena, niti u tri ličnosti koje su se ovaplotile, nego u Trojicu koji imaju istu slavu. (glava II).
Sad ocekujem odgovor da je ovo laz, ili da to jednostavno nije tacno, ko ne veruje neka proveri u knjizi Dela Apostolskih ucenika. Ocekujem brz odgovor, posto za neki sat krecem na Ostrog.

Posto se svi JS pozivaju na mucenike iz prva 3. veka hriscanstva interesuje me kako ce da odreaguju na ovo sto je sv. Ignjatije Bogonosac (pogubljen 106. g. u Rimu) rekao o sv. Trojici u poslanici Filipljanima: Tako je Gospod, poslao Apostole da uče među svim narodima, zapovedivši im da "krštavaju u ime Oca, i Sina i Svetoga Duha", ne u jednu ličnost koja ima tri imena, niti u tri ličnosti koje su se ovaplotile, nego u Trojicu koji imaju istu slavu. (glava II).
Sad ocekujem odgovor da je ovo laz, ili da to jednostavno nije tacno, ko ne veruje neka proveri u knjizi Dela Apostolskih ucenika. Ocekujem brz odgovor, posto za neki sat krecem na Ostrog.

To je, uostalom, i Sam Hristos rekao. (Matej 28:19)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back