da, vazno je da zivimo u drzavi u kojoj je visoko razvijena svest o zajednickom pretku sa majmunom... vrlo pohvalno i vrlo inspirativno...
Ja potpuno razumem pripadnika avramske religije, koji je od malih nogu kljukan idejom da je njegov bog stvorio vaskoliki svemir i svu prirodu da služe njegovoj slici na Zemlji, da se nalazi uvređenim idejom da je nastao ne od metafizičke ideje koja ga nadilazi, već procesom evolucije.
Isto tako reaguju sedmogodišnjaci kada shvate da deda Mraz ne postoji.

Reč je o detinjoj narcisoidnosti, nerazumevanju bilo čijih potreba osim sopstvenih.
"biblijski pojas" nije idealan ni malo... ali mi se svidja izucavanje kreacionizma..
Jedan od razloga zobg koga je "biblijski pojas" takav kakav je, između ostalog, je i stvaranje i izučavanje kreacionizma.

strasno!godinama se oporavljamo od tog "teskog udarca" koji nam je zadala ta zena...
![]()
Evo, na primer, ti braniš njenu politiku, koja je u ovom trenutu stara nepunih pet godina.
Dakle, težak udarac od koga se oporavljamo godinama, lepo si napisao, iako si imao sarkazam na umu.

strasno!!!! ma, to nema nigde! Ili pak ima? Mozda u nekim zemljama EU? Mozda u USA? ma, u stvari pusti njih, to su sve teske zabiti i zatucana drustva...![]()
Prvo, SAD jesu veoma zatucana zemlja, u smislu zatucanosti većine njenih stanovnika i zatucanosti njenih političkih vođa.
Drugo, to što neke zemlje EU nisu zatucane, ne znači da su svi njihovi zakoni, a naročito njihovo školstvo bolji nego naši (u odnosu na period pre Bolonjske deklaracije i uvođenja veronauke i građanskog prava u škole).
ma, poucavanje vere u staroslovenski panteon bi nas izbacilo u sam evropski vrh! vrh cirkuzanata!
Da li sam ja zagovarao uvođenje isključivo stara srpske vere u veronauku? Nisam.
Samo sam protiv toga da se veronauka predaje iz ugla pravoslavlja, u smislu da izučava samo pravoslavlje i pravoslavne poglede na druge religije, po pravilu avramske.
to je stvar metodike nastave, a ne "ooo-ruk" zakljucaka..
Pa su engleski jezik i računari na "ooo-ruk" izbačeni.

strasno!
S obzirom da se obe zasnivaju na veri, u cemu je problem da se izucavaju uporedo?![]()
Pa, prvo je problem što se samo kreacionizam zasniva na veri, a pri tome, taj isti kreacionizam nije naučna teorija. Dalje, kreacionizam daje relativna objašnjenja u zavisnosti od religije, odnosno denominacije koja ga koristi.
Teorija evoulucija se zasniva na znanju, i ista je za svaku denominaciju, odnosno religiju, odnosno za svakoga.
gorim od zelje da procitam koje su to odredbe Ustava prekrsene, koji zakoni i koji clanovi tih zakona su povredjeni...
O slobodi veroispovesti.

ma sigurno! hajde navedi primer americkog predsednika koji je smeo da izjavi da ne veruje da je Bog stvorio svet.
Tomas Džeferson, treći predsednik SAD, u periodu 1801. - 1809. godine.

Vidi "Džefersonovu bibliju".
Iako je tvorac i potpisnik "Deklaracije o nezavisnosti", iz njegovih pisama i drugih dela se jasno vidi da je njegova verzija hrišćanstva bila umnogome drugačija nego neke određene denominacije i da je obuhvatala samo delove Novog zaveta.
Verujem da je Bog tvorac Univerzuma i zivota.
Znaš li ti uopšte šta je kreacionizam kada se za isti zalažeš?
Raspitaj se malo, ukoliko te nisam pogrešno procenio, brzo ćeš shvatiti dve stvari:
1. nema nikakve veze sa tvojom verom niti denominacijom
2. kreacionizam je sredstvo zaglupljivanja lakovernih
Nego, druga stvar me zanima: ti postujes staroslovenske bogove? i verujes u evoluciju? daj malo to objasni? sta su radili ti tvoji bogovi? jesu li i oni evoulirali od neke protozoe?
Detaljno objašnjenje izlazi iz okvira ove teme, te ću dati samo principijelno.
Većina paganskih religija, uključujući tu i slovensku religiju, pa prema tome i staru srpsku veru, je nastala na osnovu posmatranja prirode i procesa u njoj.
Teorija evolucije je nastala na osnovu posmatranja prirode i procesa u njoj.
Tako da nema kolizije između nauke i stare srpske vere.

Poslednja izmena: