RASPRAVLJANJE NA TEMELJU PISMA

• Začetnik teme Začetnik teme vorki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
To je, uostalom, i Sam Hristos rekao. (Matej 28:19)

bas me interesuje zasto svedoci ne komentarisu (Matej 28:19).
Идите дакле и научите све народе крстећи их ва име Оца и Сина и Светог Духа,

koliko sam ponesto o njima saznao otac je jehova, sin je arhandjel mihajlo, a sveti duh bezlicna sila i po nekoj prostoj logici zasto bi se u to ime tj "imena" krstilo?

pa ovim putem bih pitao kako izgleda cin krstenja kod js?

bas me interesuje zasto svedoci ne komentarisu (Matej 28:19).

koliko sam ponesto o njima saznao otac je jehova, sin je arhandjel mihajlo, a sveti duh bezlicna sila i po nekoj prostoj logici zasto bi se u to ime tj "imena" krstilo?

pa ovim putem bih pitao kako izgleda cin krstenja kod js?

Isus je zapovjedio svojim sljedbenicima: ”Idite (...) i načinite učenike od ljudi iz svih naroda, krsteći ih u ime Oca i Sina i svetog duha, učeći ih da drže sve što sam vam zapovjedio“. Prije nego što se osobe krste, mora ih se ’naučiti da drže sve što je Isus zapovjedio svojim učenicima‘. Dakle, prisilno krštenje onih koji nemaju vjeru temeljenu na točnoj spoznaji iz Božje Riječi bezvrijedno je i suprotno zapovijedi koju je Isus dao svojim pravim sljedbenicima. :heart: :bye:

Što znači biti kršten ”u ime Oca“? To znači da kandidat za krštenje shvaća položaj i autoritet našeg nebeskog Oca. Time Jehovu Boga priznaje kao našeg Stvoritelja, ’najvišeg nad svom zemljom‘ i Univerzalnog Suverena. :heart: :bye:

Biti kršten ’u ime Sina‘ znači priznati Isusov položaj i autoritet kao Božjeg jedinorođenog Sina. Osobe koje ispunjavaju preduvjete za krštenje prihvaćaju Isusa kao onoga preko kojega je Bog dao ”otkupninu u zamjenu za mnoge“. Kandidati za krštenje moraju također priznati ”viši položaj“ na koji je Bog uzvisio svog Sina. :heart: :bye:

Što znači biti kršten ’u ime svetog duha‘? To znači da kandidati za krštenje priznaju da je sveti duh Jehovina djelujuća sila koju on koristi na različite načine u skladu sa svojim naumom. Oni koji udovoljavaju preduvjetima za krštenje svjesni su da im sveti duh pomaže da shvate ”duboke stvari Božje“, da izvršavaju djelo propovijedanja o Kraljevstvu i da pokazuju plodove duha, a to su ”ljubav, radost, mir, dugotrpljivost, dobrohotnost, dobrota, vjera, blagost, samosvladavanje“. :heart: :bye:

Krštenje ”na ime“ :rtfm:
----------------------------------
PROUČAVANJE tisuća drevnih svjetovnih papirusnih dokumenata koji su početkom prošlog stoljeća pronađeni u egipatskoj pustinji često unosi zanimljivo svjetlo u Kršćanska grčka pisma. Na koji način? Razmatrajući način na koji su se određene riječi koristile dolazimo do točnijeg razumijevanja istih riječi u njihovom biblijskom okviru. :heart: :bye:

Jedan je primjer Isusovo korištenje izraza ”u ime“ kad je svojim učenicima prije svog uzlaska na nebo zapovjedio: ”Idite dakle i naučite sve narode krsteći ih u ime oca i sina i svetoga Duha.“ Što je Isus time mislio? :heart: :bye:

Izučavatelji su ustanovili da se u svjetovnim zapisima izraz ”u ime“, ili ”na ime“ (Kingdom Interlinear), koristi u vezi uplaćivanja ”na nečiji račun“. Profesor teologije dr. G. Adolf Deissmann smatrao je, s obzirom na svjedočanstvo papirusa, da se ”izrazi krstiti na ime Gospodina, ili vjerovati na ime Sina Božjeg temelje na zamisli da krštenje ili vjera znače pripadanje Bogu ili Sinu Božjem“. (Naglašeno od Deissmanna.) :heart: :bye:

Zanimljivo je da su sličan izraz koristili i Židovi Isusovog vremena, kao što je objašnjeno u Theological Dictionary of the New Testament: ”Obrezanje prozelita izvršavalo se (...) ’u ime prozelita‘, da se primi u židovsku vjeru. Takvo obrezanje usljeđuje (...) ’u ime saveza‘, da se primi u savez.“ Prilikom toga se uspostavlja odnos i ne-Židov postaje prozelit pod vlašću saveza. :heart: :bye:

Tako za kršćanina krštenje koje usljeđuje nakon predanja uspostavlja prisan odnos s Jehovom Bogom, njegovim Sinom Isusom Kristom i svetim duhom. Obraćenik priznaje njihov pojedinačni utjecaj na svoj novi način života. Razmotri kako se to odnosi na svakog od troje navedenih. :heart: :bye:

Priznajući Božji autoritet, približavamo mu se i dolazimo u odnos s njim . Postajemo Božje vlasništvo kao njegovi robovi, kupljeni cijenom otkupne žrtve Isusa Krista. Apostol Pavao je također rekao kršćanima prvog stoljeća da pripadaju Isusu Kristu, a ne nekom čovjeku koji im je možda donio istinu. Krštenje u ime Sina znači priznavanje te činjenice, prihvaćanje Isusa kao ’puta i istine i života‘. :heart: :bye:

Sveti duh također je prijeko potreban za naš ispravan odnos s Jehovom i Isusom Kristom. Krštenje u ime svetog duha pokazuje da priznajemo ulogu duha u Božjim postupcima s nama. Želimo slijediti njegovo vodstvo, ne omalovažavajući ga ili postupajući nasuprot njemu, sprečavajući njegovo djelovanje preko nas. Bezlična priroda duha ne stvara teškoće s obzirom na upotrebu ili značenje, kao što nije ni upotreba izraza ”u ime saveza” stvarala teškoće u židovstvu. :heart: :bye:

Zato u vrijeme predanja i krštenja trebamo u molitvi razmišljati o tome što naš novi odnos povlači za sobom. Kao što pokazuje primjer i otkupna priprema Isusa Krista, taj odnos zahtijeva podložnost Božjoj volji, koja se treba izvršiti pomoću svetog duha, koji sve Božje sluge vodi u ljubavi i jedinstvu diljem svijeta. :heart: :bye:

Isus je zapovjedio svojim sljedbenicima: ”Idite (...) i načinite učenike od ljudi iz svih naroda, krsteći ih u ime Oca i Sina i svetog duha, učeći ih da drže sve što sam vam zapovjedio“. Prije nego što se osobe krste, mora ih se ’naučiti da drže sve što je Isus zapovjedio svojim učenicima‘. Dakle, prisilno krštenje onih koji nemaju vjeru temeljenu na točnoj spoznaji iz Božje Riječi bezvrijedno je i suprotno zapovijedi koju je Isus dao svojim pravim sljedbenicima. :heart: :bye:

Što znači biti kršten ”u ime Oca“? To znači da kandidat za krštenje shvaća položaj i autoritet našeg nebeskog Oca. Time Jehovu Boga priznaje kao našeg Stvoritelja, ’najvišeg nad svom zemljom‘ i Univerzalnog Suverena. :heart: :bye:

Biti kršten ’u ime Sina‘ znači priznati Isusov položaj i autoritet kao Božjeg jedinorođenog Sina. Osobe koje ispunjavaju preduvjete za krštenje prihvaćaju Isusa kao onoga preko kojega je Bog dao ”otkupninu u zamjenu za mnoge“. Kandidati za krštenje moraju također priznati ”viši položaj“ na koji je Bog uzvisio svog Sina. :heart: :bye:

Što znači biti kršten ’u ime svetog duha‘? To znači da kandidati za krštenje priznaju da je sveti duh Jehovina djelujuća sila koju on koristi na različite načine u skladu sa svojim naumom. Oni koji udovoljavaju preduvjetima za krštenje svjesni su da im sveti duh pomaže da shvate ”duboke stvari Božje“, da izvršavaju djelo propovijedanja o Kraljevstvu i da pokazuju plodove duha, a to su ”ljubav, radost, mir, dugotrpljivost, dobrohotnost, dobrota, vjera, blagost, samosvladavanje“. :heart: :bye:

da li verujes da ide tako ili si 100% siguran da je bas tako?

Prepoznaju se po ljubavi :rtfm:
--------------------------------------------

Isus nas je poučio da ljubimo čak i svoje neprijatelje. I neki se od njih mijenjaju kako bi svojim načinom života ugodili Jehovi. To se moglo vidjeti kad je jedan starješina iz skupštine Taurage u Litvi, prolazio pitanja s jednom kandidatkinjom za krštenje iz grada Panevežisa. Dok su razgovarali, kandidatkinja, starija žena, spomenula je da joj je bilo teško biti blaga zbog prirode posla koji je godinama radila. Bila je zatvorska čuvarica u jednom ženskom zatvoru u Panevežisu. To je pobudilo interes starješine. Pitao ju je da li je radila tamo tijekom 1960-ih. Kad je odgovorila: ”Jesam“, upitao je: ”Sjećate li se bilo koje žene koja je kao Jehovin svjedok u to vrijeme bila zatvorena zbog istine?“ Sjetila se dvije ili tri žene, među njima i Petrute, sestre koja joj je prije nekog vremena pomogla da upozna istinu. Sjećala se i jedne sestre koja je bila zatvorena zajedno sa svojom kćerkicom koja je tada bila još beba. Kad je starješina to čuo, uzbuđeno joj je rekao da je to bila njegova majka, koja je bila uhapšena zbog svjedočenja te da su joj sva djeca, osim dojenčeta, odlukom suda oduzeta i smještena kod rodbine. U to vrijeme taj je starješina imao tri godine. A sada je upravo razmatrao pitanja za krštenje s bivšom zatvorskom čuvaricom svoje majke. Kako li je bio radostan što je ona prigrlila istinu! :heart: :bye:

Matej 5:44,45 - A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje svoje i molite se za one koji vas progone, da biste bili sinovi Oca svojega koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi zlima i dobrima i da kiša pada pravednima i nepravednima. :heart:

Aha pećiski ljudi :) Ima ih i dan danas...
Nego znači li to da je taj " pećiski čovjek" puuuuuno mlađi od Dinosaruse? I koliko je to puuuuno mlađi.?
unaprjed hvala na odgovore. harec

da
pecinski covjek je mnogo miliona godina mladji od dinosaursa
nisu vrshnjaci

da :aha: izmisljotina kao i evolucija :D

sjajna si :)
nego kako ono bjeshe?

adam se sexao sa evom
pa su dobili djecu
pa su se ona sexala medjusobno
pa su adam i eva orgijali sa unucima
pa strichevi sa ujnama

i na kraju tog bolesnog incestuoznog haosa - dolazimo do savremenih ljudi :eek:

jao da, sorry
zaboravio sam da je bio potop
i da od potopa vise nije dobro kad vodis ljubav sa svojom rodjenom majkom :eek: ?

ali jednog dana kad ljudi opet budu savrsena bica
opet ce moci da se prepuste carima sexa unutar sopstvene porodice
koji ste vi carevi...
:)

da
nisu vrshnjaci

nego kako ono bjeshe?

adam se sexao sa evom
pa su dobili djecu
pa strichevi sa ujnama

jao da, sorry
i da od potopa vise nije dobro kad vodis ljubav sa svojom rodjenom majkom :eek: ?

koji ste vi carevi...

Ima ovde jedan problem. Savremena nauka je otkrila da SVI ljudi imaju zajedničko genetsko poreklo od JEDNOG pretka.:eek:
Biće da su se ipak razmnožili incestom.:gace:

Ne možeš vjerovati da još dan danas ljudi se drže te biblije kao nekog autoriteta u istini i kao pijan plota se pozivaju na to djelo.
Koje nije ništa nego djelo par ljubitelja stolica i vladanja nad ljudima kao što su biskup Jirinej i Konstantin i slična kasta.
I oni su ti bogovi koji su odredili što je BOŽIJE a što nije.
Kolika je slijepoća slijedbenika hrišćana i kršćana da ni dan danas to ne vide.
A toliko je očigledno,i svakom iole pismenom pojednicu kad čita to djelo puno prevrtanja ,dodavanje,mjenjanja tokom stoljeća da je to daleko od BOŽIJEG djela.
Ne znam što treba da se desi da ljudi koji su još pod hipnozom biblijskom da shvate da su prevareni.
Lažno uskrsnuće,prešućivanje svadbe ISUSA i Magdalene Marije itd.
I što je najžalosnije sve u toj bibliji ima crno na bjelo da uskrsnuća nije bilo i da je ISUS bio oženjen s Marijom Magdalenom uza sav trud da se to sakrije i falsificira.
Ali treba htjeti primiti da to vidiš u bibliji ,treba početi voljeti život,voljeti ženu jer je to vrhunac života.
Spoj muškarca i žene iz ljubavi.
A onaj koji to nije u stanju taj će biti zaljubljen u razno razne imaginarne predodžbe.
To je bijeg od života ljudi,otrijeznite se.

Ima ovde jedan problem. Savremena nauka je otkrila da SVI ljudi imaju zajedničko genetsko poreklo od JEDNOG pretka.:eek:
Biće da su se ipak razmnožili incestom.:gace:

Ima problem, ali ne ovaj koji navodiš, već u neshvatanju šta nauka govori.
Promisli prvo sam, ako je samo jedan predak, kako su onda nastali ljudi?
Bio je hermafroditi, pa je sam sebe oplodio i rađao? Ili se razmožavao deobom organizma?

A da, dobro, neki smatraju da su se prvi dinosaurusi pojavili pre 230 miliona godina, u redu, možemo i to da prihvatimo.

Ne možeš vjerovati da još dan danas ljudi se drže te biblije kao nekog autoriteta u istini i kao pijan plota se pozivaju na to djelo.
Koje nije ništa nego djelo par ljubitelja stolica i vladanja nad ljudima kao što su biskup Jirinej i Konstantin i slična kasta.
I oni su ti bogovi koji su odredili što je BOŽIJE a što nije.
Kolika je slijepoća slijedbenika hrišćana i kršćana da ni dan danas to ne vide.
A toliko je očigledno,i svakom iole pismenom pojednicu kad čita to djelo puno prevrtanja ,dodavanje,mjenjanja tokom stoljeća da je to daleko od BOŽIJEG djela.
Ne znam što treba da se desi da ljudi koji su još pod hipnozom biblijskom da shvate da su prevareni.
Lažno uskrsnuće,prešućivanje svadbe ISUSA i Magdalene Marije itd.
I što je najžalosnije sve u toj bibliji ima crno na bjelo da uskrsnuća nije bilo i da je ISUS bio oženjen s Marijom Magdalenom uza sav trud da se to sakrije i falsificira.
Ali treba htjeti primiti da to vidiš u bibliji ,treba početi voljeti život,voljeti ženu jer je to vrhunac života.
Spoj muškarca i žene iz ljubavi.
A onaj koji to nije u stanju taj će biti zaljubljen u razno razne imaginarne predodžbe.
To je bijeg od života ljudi,otrijeznite se.

ti mora da si neki gnostik, kad znas?

da
nisu vrshnjaci

nego kako ono bjeshe?

adam se sexao sa evom
pa su dobili djecu
pa strichevi sa ujnama

jao da, sorry

koji ste vi carevi...

uvek me zbunjivalo kako se ljudi frljaju sa milionim, milijardama godina, kako je to moguce odrediti?
zemlja stara koliko ono bese godina?

Ima problem, ali ne ovaj koji navodiš, već u neshvatanju šta nauka govori.
Promisli prvo sam, ako je samo jedan predak, kako su onda nastali ljudi?
Bio je hermafroditi, pa je sam sebe oplodio i rađao? Ili se razmožavao deobom organizma?

A da, dobro, neki smatraju da su se prvi dinosaurusi pojavili pre 230 miliona godina, u redu, možemo i to da prihvatimo.

ti sad pocinjes kao onaj smanji ribu il cu pobit decu, kako 230 miliona (20 miliona) pa nisu to stotinke covece to su godine, ajd ubedi me nekako.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back