PUDLE

Pas se po pravilu cisti od glista na svaka 3 meseca, govorim o odraslom psu. U zavisnosti gde se krece i koliko vremena provodi napolju, sa drugim psima i sl. taj period moze biti manji i veci. U svakom slucaju psa treba cistiti od glista (odnosno unutrasnjih parazita) nekoliko dana pre primanja redovnih vakcina, a ono u medjuvremenu su ta tri meseca.
Vakcine se daju jednom godisnje, i mada vecina vakcina po svojim karakteristikama psa stiti i duze, zakonska je obaveza raditi godisnje. Lovacki psi se, recimo, vakcinisu i cesce, a protiv besnila je kod njih obaveza na 6 meseci.

Koliko ja znam zakonom nije propisana vakcinacija pasa protiv zaraznih bolesti. Tj veterinar predloži (veterinari to generalno svi i savetuju), ali je to stvar lične odluke u krajnjoj liniji. Ja sam npr skoro slušala Leernberga koji izričito savetuje da se psi posle obavezne 2 ili 3 vakcine, na početku, više ne vakcinišu protiv zaraznih bolesti tokom života. To jeste delikatna tema i ima oprečnih mišljenja, ali prosto me je zanimalo šta vi radite..
Ne znam da li na inostranim izložbama proveravaju da li je pas vakcinisan protiv zaraznih bolesti ili samo kontrolišu vakcinu protiv besnila?

Kontrolisu i jedno i drugo, meni bar jesu. Naravno, ne na svim, isto kao sto na nekim izlozbama ovde ne kontrolisu nista, ali na dosta izlozbi jesu kontrolisali.

Koliko ja znam zakonom nije propisana vakcinacija pasa protiv zaraznih bolesti. Tj veterinar predloži (veterinari to generalno svi i savetuju), ali je to stvar lične odluke u krajnjoj liniji. Ja sam npr skoro slušala Leernberga koji izričito savetuje da se psi posle obavezne 2 ili 3 vakcine, na početku, više ne vakcinišu protiv zaraznih bolesti tokom života. To jeste delikatna tema i ima oprečnih mišljenja, ali prosto me je zanimalo šta vi radite..
Ne znam da li na inostranim izložbama proveravaju da li je pas vakcinisan protiv zaraznih bolesti ili samo kontrolišu vakcinu protiv besnila?

Kod nas vakcinacija protiv tzv. štenećih bolesti nije propisana zakonom ali se svakako preporučuje, mada se, na žalost, ne praktikuje dovoljno. Samo ću da napomenem da jedan od naših uglednijih veterinara svim vlasnicima preporučuje da se i ta vakcina ponavlja svake godine otkako je njegov ljubimac NO uginuo od štenećaka sa 9 godina.

Čitala sam neku knjigu o zdravoj ishrani kod ljudi ovih dana. I to me je podstaklo da razmišljam o tome kako i šta jede moja Šici.
Ona ima granule Royal Canin stalno na raspolaganju, ujutru za doručak obično dobije kačamak ili malo suvog hleba sa dosta sira/jogurta i povrća ili jabuke. I onda za ručak malo od onoga što mi jedemo, što ona može da jede. Ali to je više kao grickanje.
Elem, glavna hrana su granule.
A baš su u mojoj knjizi kritikovali današnji nezdrav način života - konzervanse, zagađenja u vazduhu, na tlu, na voću i povrću koje jedemo, od računara i sve struje i talasa različitih frekvencija koji nas okružuju..
A ja mog psa hranim granulama. One svakako nisu prirodne, ma kako kvalitetne bile..
Pa opet iznutrice koje bi mogla da kupim u mesari svakako nisu od životinja koje su hranjene prirodnom hranom isključivo. Plus iznutrice upijaju sve otrove.. Plus ako se kuva za psa, treba dobro izbalansirati hranu..
A opet mi to sve zvuči dosta prirodnije i zdravije od granula. I ni mi ne jedemo do grama izbalansirano.

Poznati su slučajevi pasa na selu koji nekada žive i po 18, 20 godina.

Takođe, ne treba zaboraviti da pudle veoma često imaju osetljiv sistem za varenje. Širli uopšte ne vari živo meso. Kada jede više nego inače domaću hranu, ume da dobije zadah. Ume i da prducka :) I govanca nisu uvek "čvrsta" :), kao kada jede granule. Jedanput je posle živog mesa tri dana boleo stomak.
A opet kada je domaća hrana u pitanju uopšte ne zna kada je dosta.

Moj neki zaključak je bio da treba da dobija ujutru domaću hranu, a ostatak dana kada hoće da jede granule..
Sada sam u dilemi - da li nastaviti tako, ili izbaciti granule skroz.

O ovome smo već pisali, i za neke znam kakav imaju stav. Ali svejedno, volela bih da čujem vaša iskustva (neka i ponovo :)).

Inače, baš sam razmišljala da nam je tema super! Nismo uvek svi aktivni, ali opet smo tu i družimo se. A i lepo je otići malo unazad i pogledati. Kao neki dnevnik je - sa slikama..

Veliki pozdrav od Širli i mene!

Evo neko vreme me nije bilo na nasem forumu pa sam propustila nekoliko stranica. Sada sam ih iščitala pa bih htela da dam komentar na neke stvari.

Što se hrane tiče, htela sam samo da daj još jednu ideju (mislim da niko nije pomenuo). Ja sam svom dalmatincu, kojeg sam u nekim periodima hranila isključivo kuvanom hranom, između ostalog hranila i jezicima. To je ipak (kao i srce) mišić. Naravno u kombinaciji sa pirinčem i povrćem.

Mi cemo imati bebice!!!!
Vodila sam Mici jutros na ultrazvuk i vet kaze da su vec deset cm dugacke. On misli da ce ih biti dvoje troje.
Kod proslog teranja sam videla kad su se ona i Doni sparili (dva puta) i stalno ocekivala da se primeti skotnost, sve sto treba kupila, kako se na kraju ispostavilo, bez potrebe. Pisala sam vam o tome.
Sada je stalno bila u gacama, nismo je ispustali iz vidokruga. Ni pomislila nisam da je skotna pa nisam ni obracala paznju na stomacic. Pre nekoliko dana mi se ucinilo da je stomacic veliki.... i eto.
Kad vracam film unazad, setih se da sam se jednu noc probudila, videla da je skinula gace i obukla joj druge. Mislila sam da se nije nista desilo jer ja nisam nista cula.:dash:
Sad, sta je tu je. Samo se molim da stenci ne budu preveliki jer je on veci od nje i da se nista ne iskomplikuje.:worth:

Iskrene čestitke na bebicama, nadam se da će sve biti u najboljem redu. I naravno jedva čekam novosti...

Jel' moze neko da mi kaze kolike su mu bile bebice od patuljastih pudli (duzina i tezina) kad su se rodile? Vet je na ultrazvuku izmerio ove moje: 10 cm. Meni to izgleda puno za dve nedelje pred termin.:think:
To sto se meni cini da su bebice prevelike, ne zasniva se na nekom znanju ili iskustvu vec iskljucivo na strahu da ce bebice biti prevelike, zbog tate koji je veci od mame.

Meco, žao mi je što nisam ranije videla, ali evo odgovoriću sad.
Ja sam moje oba puta merila i težinu i dužinu i stanje je bilo ovakvo: po težini su u oba legla bili od 118g do 158g; a po dužini od 14cm do 16cm. Roditelji su: majka 33cm i 5kg a otac 32cm i 4,5kg. S tim što ona u trudnoći bude i teža.

Sve se to može detaljnije pogledati na mom sajtu na stranici "Legla", prvo ili drugo leglo, strana o "porođaju". www.harlekin-pudle.in.rs

Zdravo svima koliko vas ima. Po prvi put sam na ovom forumu a razlog je sledeci, prije dva dana iznenada i nenajavljeno u moj dom kao poklon dosla je jedna mala slatka patuljast pudla. Stara je 2,5 mjeseca, bijele boje i muzjak je. Osvojio mi je srce vec u prvom minut........

Dobro došla M-Vanja, drago mi je da imamo nove članove. :cvet::)
Vidim da si već dobila neke odgovore i ne brini nećeš biti dosadna sa pitanjima. Samo slobodno i opušteno.:ok:

Što se tiče preventive, ja svoje pse (odrasle) vakcinišem jednom godišnje protiv besnila (naravno), jednom godišnje protiv bebećih zaraznih bolesti, jednom na 3 meseca (4 x godišnje) čistim od crevnih parazita i takođe jednom u 3 meseca stavljam FrontLine protiv krpelja i buva.
To je moj ritam kojeg se držim i sve mi je OK.
Naravno kod štenaca ide drugačiji program.

Da, zaboravila sam još nešto.

Neko je pisao o problemu sa žlezdama.
Nažalost mi smo nedavno imali problem. Ja nisam primetila ništa sve dok jednog dana nisam videla da je tu nešto kao otečeno i (nažalost nisam odmah ukapirala šta je) odvela sam je kod veterinara sutra dan kada je žlezda pukla (spolja).

Veterinarka mi je rekla da verovatno žlezde stoje u nepravilnom položaju ili su kanali izuvijani tako da ima problema sa prirodnim pražnjenjem. Isto tako su mi naglasili (što sam i od ranije znala) da se žlezde NE SMEJU cediti već se one ISPIRAJU. I to naravno radi veterinar.

Ono što su mi rekli je da pudle često imaju problem sa žlezdama i da bi trebalo redovno dovoditi pse na nekih 6 nedelja da se pregledaju i eventualno isperu žlezde.

Mi smo morali na nekoliko dana terapije antibioticima i redovno održavanje rane dok nije zarasla, ali na sreću brzo je prošlo.

Sad me zanima da li većina vas ima ili nema problema sa ovim i kakva su vam uopšte iskustva...?

Da, zaboravila sam još nešto.

Neko je pisao o problemu sa žlezdama.
Nažalost mi smo nedavno imali problem. Ja nisam primetila ništa sve dok jednog dana nisam videla da je tu nešto kao otečeno i (nažalost nisam odmah ukapirala šta je) odvela sam je kod veterinara sutra dan kada je žlezda pukla (spolja).

Veterinarka mi je rekla da verovatno žlezde stoje u nepravilnom položaju ili su kanali izuvijani tako da ima problema sa prirodnim pražnjenjem. Isto tako su mi naglasili (što sam i od ranije znala) da se žlezde NE SMEJU cediti već se one ISPIRAJU. I to naravno radi veterinar.

Ono što su mi rekli je da pudle često imaju problem sa žlezdama i da bi trebalo redovno dovoditi pse na nekih 6 nedelja da se pregledaju i eventualno isperu žlezde.

Mi smo morali na nekoliko dana terapije antibioticima i redovno održavanje rane dok nije zarasla, ali na sreću brzo je prošlo.

Sad me zanima da li većina vas ima ili nema problema sa ovim i kakva su vam uopšte iskustva...?

Jedna-dve doze antibiotika sa produženim dejstvom i nekoliko dana prskanja Enbecina 2x dnevno i lepo zaraste. I uopšte, to je karakteristično za sve manje pse, za pse koji ne smeju da jedu kosti i redovno su hranjeni, ti problemi sa žlezdama. Moj mešanac pekinezera je spadao u sve navedene kategorije i otprilike jednom godišnje do jednom u dve godine je imao upalu ali je on bio tako gadne naravi oko bilo kakvog tretmana (inače je bio najbolji i najmirniji na svetu) da smo puštali da sama žlezda apscidira-da se provali i onda tretirali ranu, nisam imala drugi izbor, mm nije hteo ništa da ima s njim kao pacijentom dok baš ne mora.

Jasnaok, hvala puno na odgovorima na postove!
Jezici su sjajna ideja!

Širli sa žlezdama do sada nije imala nikakvih problema ( da kucnem u drvo :) ). Sa još jednom pudlom smo u redovnom kontaktu i ni on nije imao takve probleme. Uopšte nisam čula da od vlasnika pudli koje sam sretala da pominju problem sa time.
Šica vrlo lako nazebe, tj lako joj se upale krajnici i ima malo osetljiviji stomak. Nama je veterinar rekao da pudle generalno imaju osetljiv sistem za varenje.
Desilo se da je pre nekih godinu dana Šica umela da vuče dupe po podu par dana. Bili smo kod veterinara iz nekog drugog razloga, pa joj je pogledao žlezde za svaki slučaj. Sve je bilo sasvim ok, dobila je tabletu protiv glista pošto je ionako došla na red. Međutim naš vet tada nije pominjao redovno dovođenje niti pregledanje analnih žlezda.

Baš mi je žao što ste se izmaltretirali

Hvala svima na odgovorima, još sam u dilemi šta da radim. Bojim se da ne napravim hroničan problem ako tako postupim da počnem redovno, nakako mi to zvuči preterano (jednom u 6 nedelja), da mi je rekla jednom u 6 meseci ili godišnje pa bi mi to bilo nekako logičnije, ali opet, ja nisam veterinar... :confused: :think:

hej cao! prodajem stene aprikot patuljaste pudle, staro 1,5 mesec vakcinisnao i sa papirima! ako zelite ili imate nekoga ko bi voleo da ima javi mi te se u inbox. Hvala!

Oglasi ga/je na forumima predvidjenim za to, ovde na Svetu zivotinja i na Malim oglasima uz malo vise informacija o stenetu i kontakt.

Poslednja izmena:
Hvala svima na odgovorima, još sam u dilemi šta da radim. Bojim se da ne napravim hroničan problem ako tako postupim da počnem redovno, nakako mi to zvuči preterano (jednom u 6 nedelja), da mi je rekla jednom u 6 meseci ili godišnje pa bi mi to bilo nekako logičnije, ali opet, ja nisam veterinar... :confused: :think:

Ja bih svakako potražila mišljenje nekoliko veterinara.. da li samo telefonski ili još bolje sa pregledom tih žlezda.. Mada ste to verovatno već uradili.
Moje iskustvo do sada sa veterinarima je da zaista ima šarlatana koji se prave da znaju i nešto što ne znaju, pa lupaju dijagnoze i terapije i to sa punom sigurnošću..
Ima i vrlo dobrih veterinara sa puno iskustva i znanja, ali imam utisak da se neki put desi da neke stvari preporučuju po mehanici, ili da se ograde od eventualnih problema.. Hoću da kažem da mi se čini da ih neki put baš i ne treba poslušati :).. Moram da se ogradim da je to moj lični stav, svako postupa prema svome osećaju i ne bih da neko pomisli da se pravim pametna u oblastima koje nisu moja struka .. Analogija sa lekarima npr. - znate kako većina ginekologa preporučuje kontraceptivne pilule šakom i kapom, a u najmanju ruku kod nekih se nisu baš pokazale..

Baš sam izfilozofirala.. Ne zamerite

Poslednja izmena:
hej cao! prodajem stene aprikot patuljaste pudle, staro 1,5 mesec vakcinisnao i sa papirima! ako zelite ili imate nekoga ko bi voleo da ima javi mi te se u inbox. Hvala!

kad si stigao da ga vakcinisaes kad stene ima tek mesec i po? Stenci se vakcinisau sa 8 nedelja i bar jos 14 dana treba da ostanu u legli da se vakcina "primi" (da prodje period inkubacije 10-14 dana).
Stvarno ima svakakvih "ljubitelja pasa"

lepa izlozba. Prelepo vreme ali nesto manje pasa nego prosle godine. Neznam sto ali ove godine, za razliku od proslih, nije bilo Rusa.
Od pudli samo 4-5 kom i to iz Slovenije i Hrvatske ali stvarno kvalitetne.
Evo slike jedne koja je ostavuila najbolji najbolji utisak (a mislim da je i pobedila u rasi)
Slika4306.jpg
Slika4303.jpg
Slika4299.jpg

Back