PUDLE

Jel' moze neko da mi kaze kolike su mu bile bebice od patuljastih pudli (duzina i tezina) kad su se rodile? Vet je na ultrazvuku izmerio ove moje: 10 cm. Meni to izgleda puno za dve nedelje pred termin.:think:
To sto se meni cini da su bebice prevelike, ne zasniva se na nekom znanju ili iskustvu vec iskljucivo na strahu da ce bebice biti prevelike, zbog tate koji je veci od mame.

Jel' moze neko da mi kaze kolike su mu bile bebice od patuljastih pudli (duzina i tezina) kad su se rodile? Vet je na ultrazvuku izmerio ove moje: 10 cm. Meni to izgleda puno za dve nedelje pred termin.:think:
To sto se meni cini da su bebice prevelike, ne zasniva se na nekom znanju ili iskustvu vec iskljucivo na strahu da ce bebice biti prevelike, zbog tate koji je veci od mame.

Jasna je najsvezija s bebama koliko znam. Mozda i Sava moze odgovoriti na to pitanje, ali ga nema vec neko vreme.

easyB, hvala na lepim zeljama:)

Da li neko moze da mi pomogne?
Hocu da sisam moju pudlu ali neznam gde. Da li postoji neki frizer u centralnoj Srbiji (od Smedereva do Nisa)? U subotu je CACIB izloba u Jagodini a ja bih ga izveo ali mi nije bas zgodno da idem za Beograd. Imao je jedan u Kragujevcu ali ne radi vise. Unapred se zahvaljujem na odgovoru. Ako necete javno da dajete telefone, molio bih vas da mi posaljete PP.

Kada se okoti toy pudla stenci su teski od 80-120 grama a patuljaste od 120-170. Nisam ih nikad merio po duzini. Mislim da 10 cm nije preveliko za patuljastu pudlu ako vam je ostalo jos 2 nedelje.A i to je relativno, jer patuljasta pudla moze imati 29cm i 3-4kg ili 34cm i 10kg. Neznam kolka je vasa pudlica.

Jasna je najsvezija s bebama koliko znam. Mozda i Sava moze odgovoriti na to pitanje, ali ga nema vec neko vreme.

easyB, hvala na lepim zeljama:)

Cesto sam ja na ovim stranama. Stalno prelistam nove poruke ali se ne oglasavam stalno da ne bih bio dosadan i napadan. Ako ima neko konkretno pitanje rado cu odgovoriti.
Pozdrav svim pudlasima.

Mi smo naseg Lazu vodili u KG na sisanje pre 3 meseca, covek se zove Djedo, vrati desetinu strana u rikverc na forumu, videces, postovao sam slike sa sisanja, pozzz

Mi smo naseg Lazu vodili u KG na sisanje pre 3 meseca, covek se zove Djedo, vrati desetinu strana u rikverc na forumu, videces, postovao sam slike sa sisanja, pozzz

Rajkox, bez uvrede, g-din Djedo shisha i majstor je za terijere, a moze kao sto videsmo oshishati i pudlu na tkz. "higijensku" frizuru, ali njima treba frizura za izlozbu i to CACIB kategorije, gde takve vrste frizura ne bi imale prodju. E sad, ako ocenjuju psa van kategorije, onda moze i on da odradi posao, ako ga izvode na klasicno ocenjivanje, onda im je neophodna izlozbena frizura. Izlozbenih frizura ima nekoliko, za sve duzine dlake, pa se nadam da ce neka od njih lepo stajati i njihovoj smizli :)

Kada se okoti toy pudla stenci su teski od 80-120 grama a patuljaste od 120-170. Nisam ih nikad merio po duzini. Mislim da 10 cm nije preveliko za patuljastu pudlu ako vam je ostalo jos 2 nedelje.A i to je relativno, jer patuljasta pudla moze imati 29cm i 3-4kg ili 34cm i 10kg. Neznam kolka je vasa pudlica.

Hvala sava035.
Mici je visoka 28cm, kazu na granici izmedju patuljaste i toy a teska 4kg. Buduci tata je tezak cak 6kg a visiok 33cm. On na gornjoj granici a ona na donjoj pa me strah da ce stenci biti preveliki za prirodan porodjaj. Vi imate puno iskustva sa vasim pudlama pa me interesuje Vase misljenje.

Hvala sava035.
Mici je visoka 28cm, kazu na granici izmedju patuljaste i toy a teska 4kg. Buduci tata je tezak cak 6kg a visiok 33cm. On na gornjoj granici a ona na donjoj pa me strah da ce stenci biti preveliki za prirodan porodjaj. Vi imate puno iskustva sa vasim pudlama pa me interesuje Vase misljenje.

Da li vam je veterinar rekao kolko steneta kuja nosi? Ako nosi malo (1-2) onda postoji mogucnost da stenci budu veliki ali ne mora da znaci da ce doci do komplikacija. Ako se to bas dogodi carski rez se danas rutinski izvodi. Nije toko stresno kao sto zvuci. Ako kuja nosi vise stenaca (3-5), onda je velika verovatnoca da ce stenci biti sitni.

Zdravo svima koliko vas ima. Po prvi put sam na ovom forumu a razlog je sledeci, prije dva dana iznenada i nenajavljeno u moj dom kao poklon dosla je jedna mala slatka patuljast pudla. Stara je 2,5 mjeseca, bijele boje i muzjak je. Osvojio mi je srce vec u prvom minut. Izvinjavam se unaprijed, sto cu postaviti neka pitanja koja su sigurno vec bila. Pokusala sam da pronadjem na internetu dosta stvari koje su me interesovala u vezi pudli, e sad sta se deseva...nastaje totalni haos u mojoj glavi, prava konfuzija. Citam o hrani koju treba davati, neko kaze ovu, neko onu, neko ne meso, neko da meso, ne granule, da granule zatim kupanje, ne prije tri mjeseca i samo na svaka dva do tri mjeseca sasvim dovoljno , drugi neko ne, ne ja moga kupam svake nedelje, onda nokti kidati, ne kidati, i da vas ne gnjavim mnogo, uglavnom ja shvatim da ja nista ustvari ne znam i tu vec nastaje strah, da ja mojim neznanjem ne naudim stvorenju koje mi je za ova dva dana ponijelo srce. Sada ja vas molim ako neko ima strpljenja za mene, posto vidim svi vecinom imate iskustva da mi kazete neke osnovne stvari za pocetak. 1.Koju hranu da mu dajem ako su granule koja marka je najbolja za njih, da li mogu da mijesam kupovnu i domacu hranu i da li smije samo granule od kupovne hrane ili moze jos nesto. 2. Kada ga mogu okupati jer mi se cini da nije nesto bas cist dosao u nas dom i kako da mu uklonim crne krmeljce ispod oka koje ima 3.Posto zivimo u kuci \citala sam da se samo psima u stanu kidaju nokti / da li mu treba kidati nokte i kako ako treba. 4. Koliko AD kapi da mu dajem na dan i da li da mu dajem neke druge vitamine 5.I ako imate jos nesto da me savjetujete bila bih jako jako zahvalna jer zelim da mu pruzim svu mogucu njegu koju treba. Hvala puno unaprijed i ne zamjerite ako budem malo dosadjivala u pocetku sa pitanjima :rumenko: Pozdrav

Dobro dosla m-vanja,ja nemam pudlu imam maltezerku ali sam bila u istom haosu kao i ti,pa cu ti preneti svoje iskustvo,dok se ne javi neko od pudlasa. :)
Hranu je najbolje da koristis onu na koju je naviknut kod odgajivaca(ako je kuvana hrana polako dodajes i granule) a ako je granula losijeg kvaliteta polako u tu istu dodajes granule neke od super premijum hrane,tow,bento cronen,hills,royal,eukanuba... Tako mladom psu ne moras nista dodavati u ishranu ,sve to vec ima u kvalitetnim granulama,i ne eksperimentisi puno,jer je pse jako lako navici na domacu hranu,tako da to slobodno ostavi za stariji uzrast.Ako nerado jede granule mozes mu podstaci apetit kuvanom hranom ali neka to bude u maloj kolicini(obaren komadic piletine ili junetine komadic sargarepice i pirinca),a onda mu das i granule. Ne znam odakle si ali ja bih ti preporucila da secenje noktiju odradis u salonu za kupanje pasa ili kod veterinara,a sto se tice kupanja nema ni jednog razloga da ne bude okupan ,samo ispostuj proceduru,kupi kvalitetan sampon za pse pozeljno je i regenerator,(ja koristim grenfilds za stence a reg.all systems)nek bude toplo u stanu zastiti usi od vode, dva ugrejana peskira u koji ces ga umotati nakon kupanja (15-tak min) a onda dobro feniranje i naravno najbitnije da ti stene ne izlazi i ne bude na hladnom nakon ovog,po meni je to najbolje uraditi navece(ili laksa varijanta zakazati tretman u salonu). :)AD kapi se daju 1xdnevno po kap ali ako ih sadrzi hrana ne moras ni to. Najvaznije od svega je da se opustis i uzivas u bebecim danima,a ako negde zapne pitaj ovde,clanice foruma su i vise nego voljne da pomognu,bar sam ja imala takvo iskustvo .:bye:

Da li vam je veterinar rekao kolko steneta kuja nosi? Ako nosi malo (1-2) onda postoji mogucnost da stenci budu veliki ali ne mora da znaci da ce doci do komplikacija. Ako se to bas dogodi carski rez se danas rutinski izvodi. Nije toko stresno kao sto zvuci. Ako kuja nosi vise stenaca (3-5), onda je velika verovatnoca da ce stenci biti sitni.

Hvala lepo za strpljenje.
Vet je rekao da vidi dva steneta a moguce je da se iza njih krije jos jedno, dakle 2-3.

Da vas ne davim vise, nadam se da ce sve biti ok. Samo da bude danju! :worth:

M-vanja, dobrodošla!
Kako se zove mališan?
Kameni cvet ti je već sve napisala. Ja bih samo dodala da krmelje možeš skidati sa Acidi Borici 3%. Kupuje se u apoteci. Tufer se natopi sa time i svako jutro skidaj krmelje. Ustvari, ako ima potrebe svako jutro, ako ne onda kada ima.
Kasnije kada se budete ustalili, možeš i sa tuferima nakvašenim vodom da ih skidaš.

M-vanja, dobrodošla!
Kako se zove mališan?
Kameni cvet ti je već sve napisala. Ja bih samo dodala da krmelje možeš skidati sa Acidi Borici 3%. Kupuje se u apoteci. Tufer se natopi sa time i svako jutro skidaj krmelje. Ustvari, ako ima potrebe svako jutro, ako ne onda kada ima.
Kasnije kada se budete ustalili, možeš i sa tuferima nakvašenim vodom da ih skidaš.

Acid borici se koristi, AKO ima potrebe, ako postoje vec neki manji problemcici. Svakodnevno "umivanje" se radi fizioloskim rastvorom, svako drugo sredstvo se uvodi samo prema potrebi. Kao sto Krofnica rece, AB se ne koristi svakodnevno, a FR moze, jer apsolutno ne moze stetiti oku.

Hvala vam puno na odgovorima pomogli ste puno, vec smo se okupali sad disemo i mirisemo, davala sam mu danas malo pirinca sa sjeckanom piletinom i to je smazao kao pravi, ali sa granulama se nesto necka. Decko se zove Lacky, a zivimo u Podgorici, tako da nisam sigurna, provjericu da li imamo salon za ovu momcinu. E sada pitanje kada sam bila u pet shop da mu kupim hranu, vlasnik koga znam iz vidjenja inace poznavalac pasa, me zamolio da dovedem stene da ga pogleda, kad smo dosli rekao je da smo slatki i dobri, ali da ce da mu osisa tj. izbrije malo njusku jer kao to se pudlama radi vec u tom periodu (on inace radi sisanje pasa) e sad da li sam pogrijesila sto sam dozvolila, da li to treba tako. Da li mogu da mu AD tu jednu kap koju treba da popije ubacim u kasiku kiselog mlijeka da bih bila sigurna da je popio i sledeća vakcinacija mu je 9. aprila, koliko ranije da se javimo veterinaru, jer valjda treba da popije nesto za ciscenje parazita? Hvala vam, hvala puno jos jednom :cvet: nadam se da vas necu gnjaviti jos dugo pitanjima da cemo se brzo nauciti svemu sto treba :)

Acid borici se koristi, AKO ima potrebe, ako postoje vec neki manji problemcici. Svakodnevno "umivanje" se radi fizioloskim rastvorom, svako drugo sredstvo se uvodi samo prema potrebi. Kao sto Krofnica rece, AB se ne koristi svakodnevno, a FR moze, jer apsolutno ne moze stetiti oku.

Odlična ideja za fiziološki rastvor! :) Ja ne nosim sočiva, a niko mi nije skrenuo pažnju na fiziološki rastvor, pa ga se uopšte nisam setila..

Jel vodite svoje kuce na godišnju vakcinaciju protiv zaraznih bolesti? ( Ne mislim na vakcinaciju protiv besnila, ona je zakonski obavezna)
Prve 2 ili 3 vakcine se podrazumevaju u prvoj godini. Ali da li i na dalje svake godine vodite vaše psiće na vakcinaciju ili ne?

Poslednja izmena:
Krofnice,ja sam Pasu vodila u novembru prosle godine na vakcinaciju,,to je ta godisnja protiv zaraznih bolesti-Eurican DHPPI-L.U aprilu idemo za bjesnilo.Ja sam mislila da je ta vakcinacija protiv zaraz. bolesti obavezna jednom godisnje,bar ni je moj veterinar tako rekao.

Odlična ideja za fiziološki rastvor! :) Ja ne nosim sočiva, a niko mi nije skrenuo pažnju na fiziološki rastvor, pa ga se uopšte nisam setila..

Jel vodite svoje kuce na godišnju vakcinaciju protiv zaraznih bolesti? ( Ne mislim na vakcinaciju protiv besnila, ona je zakonski obavezna)
Prve 2 ili 3 vakcine se podrazumevaju u prvoj godini. Ali da li i na dalje svake godine vodite vaše psiće na vakcinaciju ili ne?

Besnilo zbog zakona, zarazne bolesti zbog ljubimcica :) Naravno svake godine vodim moje na vakcinu protiv zaraznih bolesti. Ovu protiv besnila bih najradije preskocila...ali.......................

I ja moje vodim svake godine na te vakcine po savetu veterinara i redovno vrsim ciscenje od glista.

E sada pitanje kada sam bila u pet shop da mu kupim hranu, vlasnik koga znam iz vidjenja inace poznavalac pasa, me zamolio da dovedem stene da ga pogleda, kad smo dosli rekao je da smo slatki i dobri, ali da ce da mu osisa tj. izbrije malo njusku jer kao to se pudlama radi vec u tom periodu (on inace radi sisanje pasa) e sad da li sam pogrijesila sto sam dozvolila, da li to treba tako.

Po mom misljenju nisi pogresila jer je lakse odrzavati higijenu ako su izbrijani njuskica, sapice, koren repa i deo god guze.:)
Naravno, ima i suprotnih misljenja a ti ces sama videti sta ti vise odgovara ili sta ti se vise svidja.

Pudle vec s mesec dana krecu u grooming: cesljanje, izbrijavanje, shishanje u bebecu frizuricu. Psa je mnogo lakse tako odrzavati, a ujedno se vec u najranijem dobu uci na nesto sto ga ceka celog zivota.Naravno, pricam o prakticnoj strani odrzavanja poodlece frizure, ne o okusima :) To odprilike izgleda ovako:

DSC01154-1.jpg

Uzgaivaci malo ozbiljnijeg karaktera svojim kupcima predaju stene vec obrijano, oshishano, naravno, vakcinsano...

Inace, u Podgorici radi odlican groomer. Zena inace ima pudle i koliko znam, spremna je da znanje i iskustvo podeli i sa svima koji su zainteresovani. Ako ti kojim slucajem zatreba br. napisi mi pp.

"Da li mogu da mu AD tu jednu kap koju treba da popije ubacim u kasiku kiselog mlijeka da bih bila sigurna da je popio i sledeća vakcinacija mu je 9. aprila, koliko ranije da se javimo veterinaru, jer valjda treba da popije nesto za ciscenje parazita? Hvala vam, hvala puno jos jednom nadam se da vas necu gnjaviti jos dugo pitanjima da cemo se brzo nauciti svemu sto treba "

Mozes dati sa k.mlekom. Ako ides samo na vakcinu mislim da se ne moras najavljivati unapred duze od jednog dana,a kucu ocisti od parazita 7 dana pre vakcine,izmeri ga pa mu onda u odnosu na tezinu daj 1/8 ili 1/4 tabletice.:bye:

Znači izgleda da svi vodite. Širli je do sada primila dve vakcine protiv besnila, zbog izvađenog titra, da bi mogla da putuje i sl. I ja bih to najradije izbegla, ali šta da se radi..
Što se druge vakcine tiče nisam sigurna kakav mi je stav po tom pitanju.
Prve tri vakcine se naravno podrazumevaju. Dok je pas štene vrlo mu je slab imunitet i to svi savetuju.
Što se daljeg vakcinisanja tiče, koliko sam čitala, mišljenja su često podeljena. Veterinari najčešće savetuju, ali to je onda priča kao i kod vakcinisanja ljudi protiv gripa npr..

Čišćenje od glista isto obavljamo na svakih npr 6 meseci.

I samo komentar za AD kapi - može da se nakapa na keksić. Ja sam Širli tako davala jedno vreme kada je bilo potrebno. Činilo mi se da je tako najsigurnije da će je popiti.

Poslednja izmena:

Back