PUDLE

samo da se pohvalim :)...najzad sam resila problem osetljivog stomaka.....kupila sam kod veterinara hranu sepcijalno za osetljiv stomak i najzad moja kuca nema problema i ne povraca.....nadam se da ce se i ugojiti malo......

Bas mi je drago da mu odgovara nova hrana.Ovaj moj deckic nema problema sa hranom,sav je na mene u tom pogledu :per:,jedino sam uocila da izbjegava granule kada vidi da kuvam nesto sto bi i njega moglo zapasti.;)

45e i nije mnogo za izlozbehu frizuru ali ja sam shvatio da ona naplacuje 45e za obicnu (kucnu varijantu). Stvarno, monopol je monopol;)

Ja kao sto sam vec rekla ne sisam pudlu kod nje tako da ne znam da li pravi razliku izmedju "kucne varijante" i izlozbene frizure. Ono sto znam je da su njeni psi savrseno sredjeni. Po meni svakom psu treba posvetiti maksimum paznje i iz njega izvuci ono najbolje cak i ako je u pitanju "kucna varijanta", to podrazumijeva kupanje, feniranje i tek onda sisanje (zaista nisam pristalica sisanja prljavih ucebanih pasa sa rezultatom spolja gladac) osim kod ostrodlakih pasa. 45 e jeste mnogo ali ako zelite izlozbenu frizuru i zaista dobro sredjenog psa to zahtijeva i vremena i truda. Isto tako znam kakve su zalosne pse meni dovodili na sisanje kojima je dlaka bila do koze umrsena a ocekuji da ja saniram posledice visemjesecne nebrige i jos napravim frizuru.

Poslednja izmena:
Meni, iskreno nije jasno kakva je to "Izozbena" frizura a kakva kucna varijanta i kakva je razlika u shishanju. Meni je pas trenutno u pupi clipu i meni je to kucna varijanta! I za jednu i za drugu je neophodno odraditi sve: ceshljanje, kupanje, pa opet ceshljanje, feniranje, pa shishanje, secenje noktiju, chupanje dlaka iz ushiju... brijanje
Samo jednom mi se desila da mi za izlozbenu frizuru traze 40evra... i uredno sam tog frizera izbacila iz vida za dalje. Mislim da je to chist bezobrazluk. Da je cena razlicita u zavisnosti od velicine psa, to mi je OK, ali od vrste frizure... e to mi nije jasno. I za jednu i za drugu je neophodno dosta rada i dosta paznje. Ne volim da mi je pas olindrand ni u sportskoj a ni u "izlozbenoj" varijanti. A koliko sam videla i jedno i drugo shishanje traje skoro identicno vreme 2-3 sata.
Shta to znaci: ako ti smandrljam psa, kosta 20, a ako ga ne smandrljam 40evra??!!

Meni, iskreno nije jasno kakva je to "Izozbena" frizura a kakva kucna varijanta i kakva je razlika u shishanju. Meni je pas trenutno u pupi clipu i meni je to kucna varijanta! I za jednu i za drugu je neophodno odraditi sve: ceshljanje, kupanje, pa opet ceshljanje, feniranje, pa shishanje, secenje noktiju, chupanje dlaka iz ushiju... brijanje
Samo jednom mi se desila da mi za izlozbenu frizuru traze 40evra... i uredno sam tog frizera izbacila iz vida za dalje. Mislim da je to chist bezobrazluk. Da je cena razlicita u zavisnosti od velicine psa, to mi je OK, ali od vrste frizure... e to mi nije jasno. I za jednu i za drugu je neophodno dosta rada i dosta paznje. Ne volim da mi je pas olindrand ni u sportskoj a ni u "izlozbenoj" varijanti. A koliko sam videla i jedno i drugo shishanje traje skoro identicno vreme 2-3 sata.
Shta to znaci: ako ti smandrljam psa, kosta 20, a ako ga ne smandrljam 40evra??!!

Po meni to i jeste poenta, veoma cesto mi se desavalo da vlasnici potcjenjuju trud ulozen u sredjivanje psa a najlakse ga je smandrljat bezveze i kad posle sisanja prodjes cetkom kroz njega ispadaju repovi na sve strane. Cinjenica je ipak da pojedine frizure zahtijevaju vise vremena i umjesnosti jer se mimo sapica i njuske rade iskjucivo makazama (skandinavijan clip, second pupy trim), dok moderna moze skoro cijela da se uradi masinom uz neznatnu doradu makazama.
Mislim da je jako vazan kvalitet rada, ne zelim nikoga da potcjenjujem ali kvalitet ima i cijenu. Ako se uz to jos doda cinjenica, kako je neko vec rekao, da i monopol ucini svoje dobije se cijena od 45 e

Jel si je cistila od glista?

:confused: kakvo je to pitanje???.....tri puta godisnje je cistim i nikad ih nije imala....i vodila sam je kod veterinara i nije joj nista do malo pojacane kiseline i malog zeludca, i naravno alavosti na meso :).....cesta pojava kod pudli.....ranisan je uzimala po preporuci ali to nije trajno resenje....resenje je naci joj takvu ishranu koja joj odgovara i ne nadrazuje zeludac......

Evo moje iskustvo sa danasnje vakcinacije-3. po redu.Vakcinu mu je jutros dao tehnicar,malo je zacvilio,nakon toga je super.Proslu vakcinu mu je dao veterinar,nakon nje jedno sest sati je bio kao bolestan,bolilo ga je mjesto vakcinacije,nije jeo,pio,vec sam se bila zabrinula.Onda sam negdje nasla na forumu da se to desavalo i drugim pudlama,da su nekoliko sati nakon boc boc bile kao bolesne.Ja danas zakljucujem da to ima veze sa nacinom davanja .Danas je tehnicar bio pazljiv,zahvatio je rukom mjesto gdje ce ga bocnuti,prosli put je veterinar direktno zabio iglu,dosta jako.Mislim da je to razlog.

A sto se tice sisanja i njege problem je sto ovdje nema puno ljudi koji to rade,nemate mogucnost izbora a to nikada nije dobro.Ispada da u citavoj CG dvoje ljudi sisa pudle i to u Podgorici.Na cijenu od 45 eura kada se doda i trosak voznje do Pg dobije se poprilicna suma.:per:

Evo moje iskustvo sa danasnje vakcinacije-3. po redu.Vakcinu mu je jutros dao tehnicar,malo je zacvilio,nakon toga je super.Proslu vakcinu mu je dao veterinar,nakon nje jedno sest sati je bio kao bolestan,bolilo ga je mjesto vakcinacije,nije jeo,pio,vec sam se bila zabrinula.Onda sam negdje nasla na forumu da se to desavalo i drugim pudlama,da su nekoliko sati nakon boc boc bile kao bolesne.Ja danas zakljucujem da to ima veze sa nacinom davanja .Danas je tehnicar bio pazljiv,zahvatio je rukom mjesto gdje ce ga bocnuti,prosli put je veterinar direktno zabio iglu,dosta jako.Mislim da je to razlog.

Normalno je da stene posle vakcine daje simptome bolesti. Nije to od uboda, vec se vakcinom u telo stenete ubac mali broj odredjenih virusa i stene se tada bori sa njima. Ne reaguje telo uvek isto na vakcinu. Isto se desava kada i dete primi vakcinu (cesto je tog dana malaksalo). :bye:

Normalno je da stene posle vakcine daje simptome bolesti. Nije to od uboda, vec se vakcinom u telo stenete ubac mali broj odredjenih virusa i stene se tada bori sa njima. Ne reaguje telo uvek isto na vakcinu. Isto se desava kada i dete primi vakcinu (cesto je tog dana malaksalo). :bye:

Slazem se s ovim ali danas ga bar ne boli mjesto uboda,prosli put je cvilio 2 dana kada bih ga takla.:roll:

:confused: kakvo je to pitanje???.....tri puta godisnje je cistim i nikad ih nije imala....i vodila sam je kod veterinara i nije joj nista do malo pojacane kiseline i malog zeludca, i naravno alavosti na meso :).....cesta pojava kod pudli.....ranisan je uzimala po preporuci ali to nije trajno resenje....resenje je naci joj takvu ishranu koja joj odgovara i ne nadrazuje zeludac......

Nemam pasulj da gledam da li je cistis od glista ili ne, pitala sam zato sto problemi sa stomakom cesto znaju da budu od glista a mnogi ljudi svoje zivotinje ne ciste od istih. Nadam se da sam sad bila jasnija:)

Nemam pasulj da gledam da li je cistis od glista ili ne, pitala sam zato sto problemi sa stomakom cesto znaju da budu od glista a mnogi ljudi svoje zivotinje ne ciste od istih. Nadam se da sam sad bila jasnija:)

:confused: kako ne ciste???....pa to spada u sastavni deo vakcinacije kod nas.....daju odmah i tabletu i kupis i za naredna dva puta.....preporuka je za psa koji zivi u gradu, tri puta godisnje.....

:confused: kako ne ciste???....pa to spada u sastavni deo vakcinacije kod nas.....daju odmah i tabletu i kupis i za naredna dva puta.....preporuka je za psa koji zivi u gradu, tri puta godisnje.....

Meni je preporuceno da mu do sestog mjeseca tabletu dajem jednom mjescno,dozu za njega,normalno a nakon toga tri puta godisnje.

Pozdrav svim ljubiteljima pudli!
Citam postove sa ovog foruma vec neko vreme pa sam odlucila da se prikljucim. Meni je nazalost ovog leta uginula aprikot srednja pudla, najvazniji clan porodice. :sad2:
Razmisljam da ponovo uzmem pudlu. Ne znam da li gresim, ali mi deluje da je prolece pravo vreme jer mi se cini da je tad nekako sve lakse. Prethodnog psa uzeli smo u sred bombardovanja '99. kada smo svi bili kod kuce po ceo dan i vrlo brzo smo ga vaspitali, navikli da piski na novinice.... cini mi se da posle 10tak dana vec nije bilo nikakvih problema. Pudlu smo uzeli jer se ne linja, nema miris i uzeli smo musko stene jer smo culi da je sa njima lakse-nema poblema oko teranja i sl. Ovog puta razmisljam da mozda uzmem zenku, pa me zanima da li je tacno da oko njih ima vise problema ili potencijalnih problema nego sa muzijacima?
Da li je tacno da toy pudle imaju osetljivije zdravlje i sta to tacno znaci?
Imacu sigurno jos pitanja, ali za sada ovoliko.
Videla sam neke slike koje ste kacili i uzivala, sve kuce koje sam videla su predivne!:)

Ja imam ženkicu i to je moj prvi pas. Upravo ima svoje prvo teranje i sem po tome što se stalno liže i što ima obožavaoce napolju, ne bih ni primetila da ima teranje. Nije uopšte imala krvi (odnosno ja nisam videla, možda ona uredno sve oliže..). Ima sada malo sekret, ali to nam zaista nije nikakav problem (nameštaj i tepisi su u najvećem broju beli tako da bi se i najmanji trag video). E sada moguće da nisu sve pudle takve. Plus što je Šici ovo prvo teranje, pa možda nije tako intezivno, to ne znam. Ja sam joj kupila gaćice, ali zaista nije bilo potrebe da ih koristi.
Ono što svakako predstoji kod ženkica je sterilizacija, koja može biti obavljena pre ili kasnije. Ja sam mislila da Šici jednom parim i onda da je sterilišem. Postoji i varijanta da se steriliše odmah.
Velika prednost je, kako se to meni makar čini, što je ne napadaju mužjaci napolju kao rivala. Napadaju i ženke u principu, ali sam ja do sada videla da vlasnici mužjaka uglavnom sa vremena na vreme mogu da imaju problem kada naiđu na netrpeljive mužjake. Ovo sve teorijski pišem, pošto se Šici- Širli ni sa kime ne svađa, samo se izvrne na leđa.
Ona je patuljasta pudla, ali je dosta osetljiva. U ulazu imamo i belog toy mužjaka i on bez problema ide i po kiši, bio je letos na moru i kupao se bez da mu je bilo hladno, kupao se i u Savi, čini mi se u martu i ništa mu nije bilo. Širli npr ume da nazebe ako se pokvasi a ne osuši odmah. Mada to je samo jedan primer.

Baš mi je žao vaše pudle. Malko je ranije uginuo, sa 10 godina? Ili sam ja to nešto pogrešno shvatila?

Inače Širli je danas bila mnogo smešna u sred spavanja je počela da mlati repom. Mora biti da je sanjala da se veseli. Potpuno smešno - sva je mirna samo repom mlati li mlati :D:D

Krofnica je sve lepo napisala, ja bih samo dodala svoje iskustvo sa teranjem, sa ovom i prethodnom pudlom. Obe su dosta krvarile, ostavljale trag ali u sustini to nije problem jer traje par dana svakih 6 meseci (krvarenje) i mi stavimo tad prostirke na namestaju na kome boravi koje kasnije operemo... Eto sad postoje i gacice pa ne mora ni to, mada se meni one ne svidjaju kao resenje. Muzjak je veci problem jer moze da vam pobegne... Izvedete ga napolje, racunate nema pasa u okruzenja pa hajd da ga pustimo da se istrci, on nanjusi zenkicu ko zna gde i ode... Znam par takvih primera:neutral: Sto se tice vremena kad biste je uzeli, nisam razumela zasto mislite da je prolece najbolje?

Inače Širli je danas bila mnogo smešna u sred spavanja je počela da mlati repom. Mora biti da je sanjala da se veseli. Potpuno smešno - sva je mirna samo repom mlati li mlati

Slatko:heart:

Mene jako zanimaju iskustva onih koji imaju muzjake pudli-desava li se zaista cesto da pobjegnu kada osjete zenku u tjeranju,kako se ponasate tada,vrate li se sami ili se izgube...Nisam imala takvog iskustva pa volim biti spremna.:p

Cula sam i ja za neke slucajeve kada su muzijaci bezali, ali nisam imala takvo iskustvo sa mojim Agijem. Desavalo se da drugi psi budu agresivni (pogotovo pekinezeri), ali odmah se sklonimo i to je to. Inace on je bio dosta miran i nije voleo preterano zivahne pse koji skacu na njega pa smo i njih izbegavali. Moja mama je imala teoriju da on misli da je covek :) Kada bih ga pustila da sam ide uvek je bio u blizini, slusao sve komande i nikad nije bezao.
Prolece mi deluje idealno jer kad pomislim da ce stene prvi put da izadje napolje po hladnom vremenu (a iz toplog stana) nekako mi se cini da bi moglo da se prehladi, ne znam. Poslednjih godinu dana Agi je bio bas osetljiv i cim malo zahladni odmah se razboli i mora da prima inekcije.
Da, imao je 10 godina, stavicu slike sa njegovog poslednjeg rodjendana da ga vidite. Uginuo je dok sam bila na moru i moji mi nisu rekli. Na neki nacin mi je tako i lakse jer mi se cini kao da sad prosto nije kod kuce, nisam prezivela sve sto su moji roditelji imali sa njim to poslednje vece. Bio je bolesljiv poslednjih godinu dana, dlaka na ledjima mu se mnogo proredila, a mesec dana pred sam kraj je imao probleme sa stomakom, povrecanja, prolive ,gasove. Mislila sam da ce nam veterinar reci da je krio od nas da ima neku tesku bolest, medjutim on kaze da ne zna zasto je uginuo. Mama mi kaze da je cvilio i ona ga je uzela u narucje i samo osetila kako mu je stalo srce. Vrlo je moguce da usled starosti i te opste osetljivosti nije mogao da podnese kada je baka za koju je bio najvise vezan otisla na operaciju i vratila se u teskom stanju. Nju smo hvala bogu spasili i sad je dobro, a Agica je nazalost otisao.
Znam da ne mogu da ga vratim, niti zamenim, pa sam cak razmisljala i o drugoj rasi, npr. maltezeru, a ako uzmem pudlu svakako ce biti druge boje, mozda i zenskog pola.
Drago mi je da postoji ovakav forum gde mozemo jedni drugima da pomognemo i razmenimo iskustva.
Inace, skoro sam na nekom sajtu citala da srednje pudle zive od 10 do 12 godina, a patuljaste i toy od 12 do 15. Ako je to tacno onda moja prica i nije toliko neobicna. :confused:

@Makica3, baš mi je žao. Postavi sliku obavezno, baš bih volela da ga vidim!
Čini mi se da pudle kao rasa umeju da generalno budu dosta osetljivi psihički. Meni Šica npr ume da povraća kada se jako uplaši.

Zaboravila sam da napišem juče -još jedna prednost ženkica je što mogu da se nauče da piške/kake na jednom mestu, npr peleni na terasi/kupatilu. A mužjaci dignu nogu i onda zapišaju veću površinu :lol: Meni to mnogo znači, jer ujutru samo otvorim terasu i to je to..

Poslednja izmena:
Ja imam muzjaka. Meni Leo trci za svakim psom, pa je zato dosta cesto na povocu. Medjutim, mislim da je to stvar vaspitanja, Ja to nisam odradila kako treba, previse je razmazen. Obraduje se i muzjaku i zenki, bilo ona u teranju ili ne.
Tacno je da su zenke privrzenije, ali i moj Leo prekuka svako odvajanje od mene. Ali i to je stvar vaspitanja, kao i odnos ostalih ukucana prema psu.
Sto se pis***** tice, Krofnice, Leo na terasi piski "kao devojcica", jednostavno nema potrebu da obelezava teritoriju, jer nije ugrozen ni od koga, tako da se i to svodi na mali prostor, najcesce na mesto kod slivnika.
Stvarno je samo pitanje ko sta vise voli. Ja sam zelela zenku, ali dobila sam Lecu. Ali vec pripremam teritoriju, ne bi li Leca dobio i drugaricu...ali o tom potom:per:

Back