PUDLE

Ova prelepa devojcica sa roze maramom u shoppingu me odusevljava, moj je bio identican, samo malcice tamnije boje :)
Inace, i moj pas je piskio na novinice u kupatilu, nekad i na terasi, ne dize nogu nego isto kao kad je bio stene. Jedino sto nekad malo promasi pa onda peremo i dezinfikujemo cele plocice u kupatilu :confused:
Zato me zanima da li neko ko ima ptauljastu ili toy pudlu koristi onaj pesak za macke i da li je to bolja opcija?
Da li je neko od vas sterilisao svoju zenku? Kod muzijaka je to jednostavno, jer se sve radi spolja, ne otvara se stomak i oporavak traje taman koliko mu treba da dodje sebi iz anestezije. Pretpostavljam da je kod devojcica to komplikovanije?

Bas je bio slatkis:) Rodjendanska tortica je prelepa:super: A vidim i vi ste se modirali:D

Da li je neko od vas sterilisao svoju zenku? Kod muzijaka je to jednostavno, jer se sve radi spolja, ne otvara se stomak i oporavak traje taman koliko mu treba da dodje sebi iz anestezije. Pretpostavljam da je kod devojcica to komplikovanije?

Mi smo sterilisali prethodnu pudlu, mada dosta kasno, sa 6-7 godina. Tad sam bila dete pa se i ne secam najbolje ali u sustini tacno je da malo duze traje oporavak, mora da se vodi racuna da ne skace prvih par dana da ne popucaju savovi i malo se pazi na ishranu (tecno), daju se antibiotici ali mislim da posle 7 dana sve bude ok. U sustini nije nista strasno, to je rutinska operacija, malo ih boli posle pa ih razmazimo i to je to :)

Hvala za komentare :D
Da, modirali smo se, imali smo i cizmice za sneg, dedamraz kapicu, leopard dzemperic... pa kako da odolis? A kad je hladno vreme moda je neophodna :manikir: :heart:
A nije mi jasno jel to obicna pelenica za bebe? Kako je ne promasi? :think:

Na koliko kupate svoju pudlu? Koliko znam ne bi trebalo cesce od 3, 4 nedelje da im se ne unisti zastitni sloj koze. Ali mi nije jasno kako bele pudle toliko da izdrze?

Pudle se kupaju mnogo cesce. One nisu obicni psi. Ne unistava im se povrsinski sloj koze, To ne vazi za njih. Kupaju se na 7-10 dana kvalitetnim shamponom. Prljava dlaka sporije raste. Pudla je pas za stan, pas koji u vecini slucajeva spava u krevetu s vlasnikom, tako da kupanje na 4 nedelje apsolutno ne dolazi u obzir. Tu pricu preferiraju veterinari, ali svaki uzgaivac pudle ce vam reci da se pudle kupaju tempom koji sam ti rekla. Uostalom, ako pogledash istoriju pudle videcesh da je pudla lovacki pas na patke, shto ti govori da su vrlo chesto bile u vodi i da im to ne treba smetati.
Pudle nisu tako osetljivi psi kako se pricha. Naravno, zavisi dosta od nasledja, ali ja , fala bogu nemam takva iskustva.
A pelenica je posebna, bash za pse, kupuje se u Pet centru, a ima ih verovatno i bolje snabdevenim pet shopovima.

Nisam ni od jednog vlasnika pudle cula da psa kupa na nedelju dana. Ja moju kupam na 6 meseci, cesce jedino ako se bas isprlja sto se ne desava skoro nikad. Pranje nogica je jedino obavezno posle svake setnje i nakon toga i redovnog cetkanja nema potrebe kupati je cesce, dlaka je cista a to izmedju ostalog znam i po tome sto kad je kupam voda uopste ne bude prljava.
Iskreno receno ne mogu da smislim ni jednu dobru stvar koju donosi kupanje jednom nedeljno.

Meni, iskreno nije jasno kakva je to "Izozbena" frizura a kakva kucna varijanta i kakva je razlika u shishanju. Meni je pas trenutno u pupi clipu i meni je to kucna varijanta! I za jednu i za drugu je neophodno odraditi sve: ceshljanje, kupanje, pa opet ceshljanje, feniranje, pa shishanje, secenje noktiju, chupanje dlaka iz ushiju... brijanje
Samo jednom mi se desila da mi za izlozbenu frizuru traze 40evra... i uredno sam tog frizera izbacila iz vida za dalje. Mislim da je to chist bezobrazluk. Da je cena razlicita u zavisnosti od velicine psa, to mi je OK, ali od vrste frizure... e to mi nije jasno. I za jednu i za drugu je neophodno dosta rada i dosta paznje. Ne volim da mi je pas olindrand ni u sportskoj a ni u "izlozbenoj" varijanti. A koliko sam videla i jedno i drugo shishanje traje skoro identicno vreme 2-3 sata.
Shta to znaci: ako ti smandrljam psa, kosta 20, a ako ga ne smandrljam 40evra??!!

izlozbene frizure kostaju od 50-100 evra jer se psi za izlozbu sredjuju i do 6 sati tako da cena nikako ne moze da bude ista.svaka dlaka pod svakim uglom cesljanja mora da bude jednake duzine i odredjene forme. tako da je ova cena od 40 skroz ok. molim te posalji mi broj tog frizera jako je povoljan.

Nije problem i da ti poshaljem vishe brojeva...imash moj pp pa se javi :D

Look...iskreno, ja stvarno ne znam kako mozesh kupati psa na 6 meseci...
JA mog psa kupam u tom razmaku koji sam ti napisala, tako da eto znash jednog vlasnika koji kupa psa na nedelju dana:per:
Pas vec posle 5 dana pocinje da se oseca, Leo kao muzjak zapiski prednje noge svaki put, osim toga noge mu postaju sive, a ja imam veoma svetlog psa i svaka prljavshtina mi deluje aljkavo. Mogu mu ja prati noge koliko hocu...on je prljav, pa je prljav, a i oseca se, a takav u krevet ne moze.:roll:

Ne znam da li Kiki i na jednoj slici tebi deluje prljavo.

Pas vec posle 5 dana pocinje da se oseca

Jos se nisam susrela sa pudlom koja se oseca, kamoli 5 dana posle kupanja. Osecaju se kad dodju od spolja jer kupe sve mirise al isto se tako osecaju i kad ih mazi neko ko ima jak parfem pa poprime miris parfema.
Da se oseca ja prva ne bih mogla da podnesem jer imam osetljiv zeludac:lol: Kao sto sam napisala smatram da se sva prljavstina skine cetkanjem i pranjem sapa, a Kiki nema problem s tim da upiski dlaku.
Mislim da je bespotrebno maltretiranje psa kupati ga svaki cas, fenirati, rizikovati da se prehladi... Ali naravno svako radi kako misli da je najbolje:ok:

Hvala za komentare :D
Da, modirali smo se, imali smo i cizmice za sneg, dedamraz kapicu, leopard dzemperic... pa kako da odolis? A kad je hladno vreme moda je neophodna :manikir: :heart:
A nije mi jasno jel to obicna pelenica za bebe? Kako je ne promasi? :think:
Na koliko kupate svoju pudlu? Koliko znam ne bi trebalo cesce od 3, 4 nedelje da im se ne unisti zastitni sloj koze. Ali mi nije jasno kako bele pudle toliko da izdrze?

Zato i kažem da je lakše sa ženkom u neku ruku. Pelena je za kuce, kao što je rekla gagasf, i postavi se u poslužavnik napravljen za to. Ženke samo čučnu, i Širli je naučila da tu čučne. Dakle ne maši :lol: Mada ako se već popiškila na peleni neće tu i da kaki, ako ne sklonim mokar deo, pa se pokaki neposredno pored. Sada sam baš izdetaljisala :zper:

Inače, i ja sam Širli kupala na 7 do 10 dana do skoro, tj kada je toplo. Jer duže smo napolju, ona obavezno legne na leđa kako koga sretne.. Ne mogu da kažem da se oseća, zaista ne, ali bude prljavija - dlaka pokupi svu prašinu sa ulice, trotoara ili gde već stigne da legne :zcepanje: Sada kako je počelo hladnije vreme, manje je kupam. Šapice posle svake šetnje su obavezne, doduše.

Pretpostavljam da kupanje zavisi i od navika pudle. Moja komšinica ima mužjaka srednje pudle, crn je, i ona njega kupa na 3,4 meseca. I zaista nije prljav, ne oseća se ni malo. Ali on ne leže gde stigne. :whistling:

Zato i kažem da je lakše sa ženkom u neku ruku. Pelena je za kuce, kao što je rekla gagasf, i postavi se u poslužavnik napravljen za to. Ženke samo čučnu, i Širli je naučila da tu čučne. Dakle ne maši :lol: Mada ako se već popiškila na peleni neće tu i da kaki, ako ne sklonim mokar deo, pa se pokaki neposredno pored. Sada sam baš izdetaljisala :zper:

Inače, i ja sam Širli kupala na 7 do 10 dana do skoro, tj kada je toplo. Jer duže smo napolju, ona obavezno legne na leđa kako koga sretne.. Ne mogu da kažem da se oseća, zaista ne, ali bude prljavija - dlaka pokupi svu prašinu sa ulice, trotoara ili gde već stigne da legne :zcepanje: Sada kako je počelo hladnije vreme, manje je kupam. Šapice posle svake šetnje su obavezne, doduše.

Pretpostavljam da kupanje zavisi i od navika pudle. Moja komšinica ima mužjaka srednje pudle, crn je, i ona njega kupa na 3,4 meseca. I zaista nije prljav, ne oseća se ni malo. Ali on ne leže gde stigne. :whistling:

OK je to da ako se pudla valja po zemlji i isprlja se, da se okupa, ali kuapati pudlu na nedelju dana, jer se oseca, je isto kao da se tusiras 10 puta dnevno jer se leti nekad i oznojis.
Pudlama ne smeta cesto kupanje ali nema potrebe za kupanjema bar nekoliko meseci (ako se negde bas ne isprlja). To je ipak preterivanje.

Pa da, naravno da ces je oprati ako se isprlja (bas je dama:mrgreen:), moje komsije imaju boksera koji se tako redovno valja po blatu a najvece zadovoljstvo mu je da se uvalja u najdublju barustinu:hahaha: A kad se istrese posle...par puta sam bila u blizini:sad2:

Kiki se ne valja, cak ni ne seda i ne leze napolju, nikad je to nisam ucila, valjda je sama ukapirala:think:

Pasu sam kad je imao malo vise od 2 mjeseca vodila desetak dana na selo.Obozavao je dvoriste i trcao kao lud a najvise je volio ukopavanje u zemlju-kopao je i sapama i njuskom a onda se kompletan prevrtao u svim pozama.Zabrinula sam se u pocetku kako cu ga morati kupati a bio je mali i osjetljiv.Nisam ga kupala-obrisala bih mu malo njusku i sape a dlaku iscetkala i bio je super cist.Kod mene je skoro 2 mjeseca,okupala sam ga samo jednom,istina jos ne izlazi vani ali vec vidim da ce nakon setnji biti dovoljno da mu obrisem sapice i predjem cetkom po dlaci.Kupacu ga po potrebi.Jedini problem je sto on vodu obozava a u kupatilu je kada poluduboka u koju ce za koji dan moci bez problema uskociti.Od pocetka kada pustim vodu on pokusava uskociti i stati ispod cesme,lova kapljice i uziva.:bye:

Sto se tice pelena mogu reci da su bolja podloga od novina-koristila sam i jedno i drugo.Pelene upiju tecnost odmah a na novini to sporije ide pa se zna ponekad izliti gdje ne treba.U pocetku sam mislila da cu ga nauciti da stvari obavlja samo vani ali shvatila sam da se mora imati i kucna opcija za vanredne slucajeve.Pijesak nisam probala.

Hvala na informaciji za te pelenice, definitivno su bolje od novina. Medjutim, mi smo bili ratno stene, pa nismo ni znali za tako nesto :confused:
A za kupanje: ja sam citala, a i veterinari su govorili da ne valja toliko cesto da se pas kupa. Mi smo mog kupali na mesec dana, ili ako se bas isprlja, mada je on napolju preskakao bare i nikad se nije valjao u blatu :mrgreen: Naravno, spavao je sa mnom, pa smo mu uvek posle setnje prali sapice. Posle sishanja obavezno sledi kupanje i onda otimanje kod koga ce u krevet tako sredjen i mirisljav :D

Znaci zenkice ni malo ne popiske nozice tj dlaku? Kod decaka se to nekad desava, ali ko sto rekoh uvek smo mu prali sapice.

Jos nesto sto me je uvek zanimalo: Videla sam kod mnogih pudlica,ali i drugih rasa, pogotovo svetlije boje, da imaju nesto crveno oko okica. Kao da je dlaka druge boje braon/crveno, jel to neki konjuktivitis, da li se tako rode, jel to nasledno???? Kako to moze da se izbegne? Deluje mi da to imaju samo bele i sive?

Znaci zenkice ni malo ne popiske nozice tj dlaku?

Ni malo:) Osim ako ne piske ko muzjaci sto ponekad rade ali i tad se retko desava.

Jos nesto sto me je uvek zanimalo: Videla sam kod mnogih pudlica,ali i drugih rasa, pogotovo svetlije boje, da imaju nesto crveno oko okica. Kao da je dlaka druge boje braon/crveno, jel to neki konjuktivitis, da li se tako rode, jel to nasledno???? Kako to moze da se izbegne? Deluje mi da to imaju samo bele i sive?

To je problem koji je cest kod pudli i koliko znam ne mozes da ga sprecis vec samo kasnije ako se javi da drzis pod kontrolom redovnim "umivanjem". Jedino kod crnih nisam vidjala:think:

Ja šetam Širli samo jednom dnevno ako smo u Bg. Ali ta šetnja je baš duga - min 1h, 1.5h, leti smo bile i po 2, 2.5h u šetnji. Sada kada je vlažno skratimo šenju jer se pokvasi. Takođe, Šica ide 2x nedeljno (najčešće) na agility koji traje 2,3,4h. Ali, nekada kada je baš pljusak napolju čitav dan, ni ne izlazi.
Kakva je situacija kod vas?

Ne popiški nožice ni malo. Ali joj baš piša ostane malkice vlažna, pa joj posle piškanja obrišemo salvetom.
Što se crvenila dlake oko očiju tiče nekim pudlama suze oči više nego inače i onda ta dlaka oko očiju od toga promeni boju. Nisam sigurna da je ovo dovoljno dobro objašnjenje, nisam mnogo istraživala na temu. neko će to bolje već znati da objasni

Mi smo ranije, dok se nismo preselili, praktikovali isto to piskenje na terasi, na novinama i onda sam je setala jednom devno, duza setnjica a sad od kako nemamo terasu a gospojica odbija da prljave poslove obavlja u kupatilu :poludeo:, setam je 3 puta dnevno, nekad i 4.
Inace jos pre nego sto smo se preselili nekih mesec dana je iz nepoznatih razloga bojkotovala terasu i bila u stanju da trpi i po 13-14 sati:sad2: Onda mi je bilo zao pa sam pocela da je izvodim 2 puta dnevno, sad eto i vise. Eh kako mi nedostaje to vreme kad nisam morala da je vodim po pljusku napolje:aha:

Takođe, Šica ide 2x nedeljno (najčešće) na agility koji traje 2,3,4h.

To je neki trening? Izgleda da sam bas neupucena :dontunderstand:

I jos jedno pitanje:
Jedini razlog zbog kog ne bih uzela crnu pudlu je taj sto se plasim da je kod njih mnogo tesko uociti krpelja ili buvu, ako se kojim slucajem pojave. Cula sam da su neke tako i nastradale jer vlasnici nisu na vreme uocili krpelja... Jel to stvarno toliko nezgodno?

Poslednja izmena:

Back