Psihoterapija

laza57

Obećava
Poruka
54
Koliko psihoterapija pomaže? Konkretno ima neke stvari koje nisam rekao roditeljima iz srednje škole i sad osećam kajanje. Znam da ovo zvuči retardirano, ali uvek sam bio iskren prema njima. Hteo sam da prečutim da ne bi imali dodatnu brigu. A i nije sami to konkretno me muce moje greške iz prošlosti imam osečaj da sam ja samo jedan luzer. I zbog toga mi zanima koliko bi psihoterapeut uspeo da mi pomogne?

I moja je obaveza da te upozorim da pravoslavna crkva smatra grehom odlazak psihoterapeutu.
Imaš jednako životno ispovjedanje koje je besplatno u crkvi ali isto da nadješ dobrog pravoslavnog popa koji će te očinski posavjetovati.

I moja je obaveza da te upozorim da pravoslavna crkva smatra grehom odlazak psihoterapeutu.
Imaš jednako životno ispovjedanje koje je besplatno u crkvi ali isto da nadješ dobrog pravoslavnog popa koji će te očinski posavjetovati.

Bodulice, molim te, hajde da razdvojimo crkvu od psihologije. Ja sam takođe vernik i poštujem Crkvu. Ali..

Zamislimo da ovu temu čita neko ko ima psihozu, nelečenu, npr. I taj neko ode u crkvu i ide u crkvu, a zdravstveno stanje je sve teže.

Sasvim je u redu da se ide i kod psihologa, kod psihoterapeuta, psihijatra, i u redu je da se ide u crkvu.

Nadam se da me razumeš.

Koliko psihoterapija pomaže? Konkretno ima neke stvari koje nisam rekao roditeljima iz srednje škole i sad osećam kajanje. Znam da ovo zvuči retardirano, ali uvek sam bio iskren prema njima. Hteo sam da prečutim da ne bi imali dodatnu brigu. A i nije sami to konkretno me muce moje greške iz prošlosti imam osečaj da sam ja samo jedan luzer. I zbog toga mi zanima koliko bi psihoterapeut uspeo da mi pomogne?
Koje su to greske?

Bodulice, molim te, hajde da razdvojimo crkvu od psihologije. Ja sam takođe vernik i poštujem Crkvu. Ali..

Zamislimo da ovu temu čita neko ko ima psihozu, nelečenu, npr. I taj neko ode u crkvu i ide u crkvu, a zdravstveno stanje je sve teže.

Sasvim je u redu da se ide i kod psihologa, kod psihoterapeuta, psihijatra, i u redu je da se ide u crkvu.

Nadam se da me razumeš.

Naravno da te shvatam ai ne znam koliko je on blizak Bogu.
On jednako može da postigne efekat ispovjedanjem ukoliko želi nešto da izbaci iz sebe.

Ima jedna razlika. Psiholozi potenciraju “ja” i često daju savjete “ gledaj sebe” a uz to ti i naplate masno.

I zbog toga mi zanima koliko bi psihoterapeut uspeo da mi pomogne?
To zavisi od tebe i tvoje želje da sarađuješ sa njim. Ako bi išao u nadi da će ti ići uz dlaku i reći ti ono što želiš čuti, bolje nemoj. Njegov / njen posao je da ti kaže stručno mišljenje, pa makar ti doživeo to stresno. Naravno, neće s neba pa u rebra. Proces je to.

Psihoterapeut će uzeti u obzir tvoje godine, okolnosti odrastanja i njegov je posao da prepozna tvoj problem tj izvor problema.

Uradiće test npr depresije jer ti nosiš osjećaj krivice a osjećaj krivice je karakterističan za depresiju. Mora da vidi koliko osnova ima za toliku grižnju savjesti tj kolika je ta greška što te tišti.

Na osnovu toga ti može dati savjete kako da se postaviš prema problemu a svaki problem je rješiv.

Ti nisi luzer! Mi smo ovdje stariji od tebe duplo pa i dalje pravimo ogromne greške u životu.

Psihoterapeut će uzeti u obzir tvoje godine, okolnosti odrastanja i njegov je posao da prepozna tvoj problem tj izvor problema.

Uradiće test npr depresije jer ti nosiš osjećaj krivice a osjećaj krivice je karakterističan za depresiju. Mora da vidi koliko osnova ima za toliku grižnju savjesti tj kolika je ta greška što te tišti.

Na osnovu toga ti može dati savjete kako da se postaviš prema problemu a svaki problem je rješiv.

Ti nisi luzer! Mi smo ovdje stariji od tebe duplo pa i dalje pravimo ogromne greške u životu.
Mene je najviše sramota moje prošlosti. Jednostavno me stidi da porodicu pogledam u oči. Patim što nisam imao lepe školske dane. Još sam fakultet batlio osečam se zbog toga jako jadno. U osnovnoj sam bio maletrijan, a u srednoj sam imao toksičnog nazovi druga koji pokazao kakav je koji me pred kraj školske godine jako omaložavao. Moji ne znaju za to ja se sa tom osobom više i ne čujem normalnog. O je vec jednom bio takav prema meni negde onda sam se ja naljutio i onda je on spustio loptu i onda se promenio i nezgodno što je bio karantin pa se nešto nismo puno viđalo u tom periodu 2020-2021 i ja sam mislio da ce odnos da tece okej. I zbog toga imam osecaj krivice, zbog toga što nisam rekao roditeljima kakav je naš odnos bio i što sam mu dao drugu šansu. Sad je meni jako retardirano što ovo pišem uopšte. Ja sam sam tom osobom nazovi družio zbog grupe prijatelja u kojom smo bili takođe on se toksično ponašao i prema drugima, ali prema meno zadnja 3 meseca pred kraj srednje baš. Ja to nisam shvatao srcu nego mi krivo što nisam rekao rodoteljima.

To zavisi od tebe i tvoje želje da sarađuješ sa njim. Ako bi išao u nadi da će ti ići uz dlaku i reći ti ono što želiš čuti, bolje nemoj. Njegov / njen posao je da ti kaže stručno mišljenje, pa makar ti doživeo to stresno. Naravno, neće s neba pa u rebra. Proces je to.
Znam da ne može sve odmah i spreman sam da radim na ovom mom problemu. Sad se malo dvomim ako je protiv vere ovo. Da li neko ima preporuku nekog sveštnog lica koga mogu kontaktiram online?

Znam da ne može sve odmah i spreman sam da radim na ovom mom problemu. Sad se malo dvomim ako je protiv vere ovo. Da li neko ima preporuku nekog sveštnog lica koga mogu kontaktiram online?

Otac Miloš Vesin. Mislim da sad živi u Novom Sadu. Pokušaj da ga promadješ. Divna duša puna razumjevanja i vjere!

Mene je najviše sramota moje prošlosti. Jednostavno me stidi da porodicu pogledam u oči. Patim što nisam imao lepe školske dane. Još sam fakultet batlio osečam se zbog toga jako jadno. U osnovnoj sam bio maletrijan, a u srednoj sam imao toksičnog nazovi druga koji pokazao kakav je koji me pred kraj školske godine jako omaložavao. Moji ne znaju za to ja se sa tom osobom više i ne čujem normalnog. O je vec jednom bio takav prema meni negde onda sam se ja naljutio i onda je on spustio loptu i onda se promenio i nezgodno što je bio karantin pa se nešto nismo puno viđalo u tom periodu 2020-2021 i ja sam mislio da ce odnos da tece okej. I zbog toga imam osecaj krivice, zbog toga što nisam rekao roditeljima kakav je naš odnos bio i što sam mu dao drugu šansu. Sad je meni jako retardirano što ovo pišem uopšte. Ja sam sam tom osobom nazovi družio zbog grupe prijatelja u kojom smo bili takođe on se toksično ponašao i prema drugima, ali prema meno zadnja 3 meseca pred kraj srednje baš. Ja to nisam shvatao srcu nego mi krivo što nisam rekao rodoteljima.

Nisi sam. Mnoge nježne duše prolaze teška vremena u osnovnoj i srednjoj školi.
Tek na fakultetu upoznaješ zrele ljude koji te neće manipulisati i ponižavati.
Očigledno si nježna duša ali će sve sad da ide mnogo lakše.

Ukoliko te toliko grize onda se povjeri roditeljima i skini to breme da bi mogao da nastaviš.

Predložila bi ti da nastaviš sa fakultetom. Budi uporan i nadji nešto što bi baš volio da radiš pa makar zvučalo i teško.

Nije smrtni greh otići psihologu ali recimo probaj i u crkvi i sa psihologom pa odaberi koje ti daje više mira i snage.

Mislim da bi tvoje roditelje mnogo obradovalo da te vide nazad na fakultetu i jačeg a to ćeš postići ako radiš na sebi i tražiš odgovore.

Nisi sam. Mnoge nježne duše prolaze teška vremena u osnovnoj i srednjoj školi.
Tek na fakultetu upoznaješ zrele ljude koji te neće manipulisati i ponižavati.
Očigledno si nježna duša ali će sve sad da ide mnogo lakše.

Ukoliko te toliko grize onda se povjeri roditeljima i skini to breme da bi mogao da nastaviš.

Predložila bi ti da nastaviš sa fakultetom. Budi uporan i nadji nešto što bi baš volio da radiš pa makar zvučalo i teško.

Nije smrtni greh otići psihologu ali recimo probaj i u crkvi i sa psihologom pa odaberi koje ti daje više mira i snage.

Mislim da bi tvoje roditelje mnogo obradovalo da te vide nazad na fakultetu i jačeg a to ćeš postići ako radiš na sebi i tražiš odgovore.
Teško je malo da se poverim sad prošlo je 2 godine od srednje. Ne znam imam tu unutrašnju borbu u sebi i mislim da nisam dostojan za neke stvari. Nekako ko da me sama prošlost blokira. Nekako sam svo vreme bezao od toga ali u skorije vreme se kajem što nisam rekao roditeljima. Ali nisam hteo jednostavno znate kako vervatno bi reguavali u školi ili pozvali roditelje a ti odma ispadaneš šonja pred drugima i vevoratno ismejavali jer ono to je srednja škola i to. Sada znam da su to glupe predrasude. Mislim ujedno mislim da sam sada mnogo zreliji nego pre. Ko da sam potpuno razlicita osoba od one pre 2 godine i ne mogu sebe da prepoznam. Što se tiče fakultet videcu šta ču da radim svakako pokušavam da naučim programiranje trenutno sam u tom procesu. Nikad nisam ni tretirao ljude na osnovu fakuletata i to jer smatram da nije neopohodan za neke stvari da se uspe u životu. Moja porodica me podržava i da ga završim i da ne. Jedino što bi veravatno što svaki čovek koji je odustao fakukteta bio osuđivan od strane drugih ljudi koji su jedva završili osnovnu i nekim čudom i srednju školu. Naravno ne ponižavam nikog po obrazovanju samo kažem da neki ljudi stvarno trebaju da gledaju svoje živote malo.

@laza57 Kakvi su sada tvoji odnosi sa roditeljima? Nakon ovog tvog posta u kome kažeš

Teško je malo da se poverim sad prošlo je 2 godine od srednje.

mislim da, za početak, treba da razgovaraš sa roditeljima. Pošto si bio uvek iskren prema njima, razgovaraj o tome šta ti se dešavalo.

Nadam se, želim da te podrže. I onda zajedno razmislite, da li ti treba psihoterapija ili psihijatar, psiholog, crkveni duhovnici.

Šta misliš, da li bi se mnogo bolje osećao kada bi o tome pričao sa roditeljima, i lepo im objasnio zašto se nisi žalio dok si išao u školu.

Javljaj nam kako si.. Želim ti puno sreće. 🙂 🍀

Moze dosta da pomogne, u svakom slucaju je dobra pocetna tacka od koje mozes da krenes i naucis neke tehnike koje ti mogu pomoci.
Ako su traume nastale u kasnijem uzrastu onda bi se stvari mogle relativno brzo razresiti, ako su pak uzroci tih trauma rezultat nekih drugih trauma iz najranijeg doba onda moze biti mnogo teze. Tj uvek je pitanje gde je nulta tacka.
Jedina urodjena ljudska fobija je strah od padanja, svi ostali su "nauceni".

Kukala majka onom kome popovi pomazu.
kad su ti popovi i hodze poceli da izviru iz svojih šupa nakon raspada KPJ, sve je krenulo na gore.

Kukala majka onom kome popovi pomazu.
kad su ti popovi i hodze poceli da izviru iz svojih šupa nakon raspada KPJ, sve je krenulo na gore.

E sad 😅 imamo dobre i loše psihoterapeute a i popove.
Otac Arsenije je primjer čovjeka kojeg je vjera spasila dok je većina iz njegovog okruženja otišla mlada u smrt.
Zavisi koji način nadje put do tebe i probudi te. Zašto ne ponuditi dvije opcije ako slučajno jedna ne upali i naidješ na lošeg psihoterapeuta?
Ja ovdje ne pričam o popovima koji ni sami nisu ukapirali Boga ili su izabrali poziv da nebi radili fizičke poslove. Pričam o popovima koji su srcem uz Boga i vide da vjera nudi nadu da nam bude bolje, da je tu da nas podigne iz muke.
Nije 10 zapovjedi tu da te Bog sačeka i kazni nego savjet da tvom duhu i tjelu bude bolje.
(Nepraktikovanje posta nije greh jer ne slaviš Boga nego da svoju jetru očistiš od toksina i prežderavanja.)

U religiji ima ispovjedanje i oprost grehova što znači ok, zabrljao si , kaješ se i prašta ti se a sad nastavi pametnije. Uči te da praštaš i drugima baš kao što se prašta tebi. U paklu si samo dok tapkaš na jednom mjestu svoje muke a ne praviš iskorak iz tog stanja.
Pakao ne postoji . To je stanje vječne vatre u mozgu tj duši jer nismo izašli , oprostili nekom, sebi, nastavili. Ostali smo zaglavljeni do kraja života, dozvolili da nam jedna trauma diktira sljedeće greške a Ako je do kraja mog života onda to jeste naš pakao do kraja tj vječni.

Vladeta Jeretić kao psiholog i veliki vjernik je iz tog razloga bio najbolji terapeut.

Evo u Lazinom slučaju, ne bavim se jel istina ili zezanje.

Laza kao mlad nailazi na prvi veći problem i osjeća krivicu što je bio dio nečeg i radio roditeljima iza ledja.
U njegovoj mladoj psihi je ovo ogroman problem i ne rješava ga. Ispravno bi bilo povjeriti se roditeljima, oprostiti sebi i drugu jer su mladi, još djeca. Nedaj Bože da su napravili neki veći belaj. Djeca znaju biti zlobna ali to je zato što su nezreli. I oni se kasnije pokaju.

Problem je što ne rješavanjem ovog problema i tapkanjem u istom on sad ne ide na fakultet i jedna mala prepreka sad raste u veći problem tj raste kao balon i može mu diktirati ostatak života.

E to je taj pakao koji može postati vječni.

Evo u Lazinom slučaju, ne bavim se jel istina ili zezanje.

Laza kao mlad nailazi na prvi veći problem i osjeća krivicu što je bio dio nečeg i radio roditeljima iza ledja.
U njegovoj mladoj psihi je ovo ogroman problem i ne rješava ga. Ispravno bi bilo povjeriti se roditeljima, oprostiti sebi i drugu jer su mladi, još djeca.
Ovde pravis klasicnu gresku kojoj je sklona vecina ljudi, usredotocujes se previse na simptome, a treba naci uzroke sto nije bas lako- jer ponekad ima vise uzrocnika, a greska je kad ljudi ne analiziraju do kraja- nadju nesto sto misle da je problem pa se time bave, no problem je nesto drugo tj nesto sto je prethodilo, od vrhunskih inzenjera sam naucio o "root cause analysys" i to se uglavnom radi u timovima, najcesce do 8 ljudi s razlicitim znanjima, a na kraju glavni uzrocnik je cesto nesto sto ne bi prvo palo na pamet. Recimo na kompleksnim masinama uzrok mnogih problema moze biti neki šaraf/vijak.
U religiji ima ispovjedanje i oprost grehova što znači ok, zabrljao si , kaješ se i prašta ti se a sad nastavi pametnije. Uči te da praštaš i drugima baš kao što se prašta tebi.
OK, ima i dobrih stvari u religiji. Religija i njeni zakoni su uvedeni da bi ljudi se drzali nekih normi sto je imalo svojih dobrih strana, i statistika pokazuje da prosecan covek ima odredjenih prednosti ako je religiozan- no po mom misljenju to je zastareo koncept.
Ima stvarno pametnih ljudi oji su religiozni, ali u vecini slucajeva kad neko pocne pricati o "carstvu nebeskome" meni se upale svi alarmi za uzbunu.

P.S. Ja sam do kraja prvog razreda ziveo na otoku Krku, koliko se secam Bodul je bio naziv za domicilnog stanovnika.

Ako razumes engleski ova zena je blago sto se tice saveta za mentalno zdravlje
https://www.youtube.com/@TherapyinaNutshell

Naravno ona ti daje savete , ali ti moras da radis posao , ja sam vidjao preko veze izuzetno preporucenog psihijatra i mogu ti reci da mi sem prepisivanja lekova nije mnogo pomogla , ne krivim nju mozda sam ja poseban slucaj ali sam kod ove zene na Youtubu cuo 10 puta korisnije savete

Postoje mnoge studije, najduzi istrazivacki rad koji je trajao u SAD-u je pratio vise ljudi je dosao do nepobitnih cinjenica- postoji samo jedan dobar pokazatelj po cemu se moze pretpostaviti dugovecnost- a to je faktor usamljenosti, usamljeni ljudi zive u proseku dosta krace, no ponekad ljudi mogu biti usamljeni i u braku i oni takodje imaju isti problem. Jedan od razloga zasto u proseku zene zive duze od muskaraca je sto imaju bogatiji drustveni zivot i bolji su u socijaliziranju- vecina muskaraca u odredjenom vremenu prestaje da stvara prijatelje i uglavnom u jednom momentu svi njihovi poznanici su ustvari zenini prijatelji, i ako zena umre prva onda muskarac ostane poprilicno izolovan, ako muskarac umre prvi zena ipak ima neko drustvo, a usput i 10 macaka i pasa sto takodje donekle ublazava usamljenost.
Ako proverite vecina ljudi na forumu koji nisu bas sretni ili su depresivni, ogromna vecina njih je usamljenost.

Back