Psihoterapeuti koji podilaze klijentima

• Začetnik teme Začetnik teme Lule
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Postavila je nekoliko pitanja, između ostalih da li je to uvredljivo. Nebitno koje je neposredno pre odgovora. Osim togа i ja sam napisala da je jedan tip pričao kako su se smejali, dva puta. Sizif je takođe rekao da su se smejali. Tako da je jasno da se takva ponašanja dešavaju i da voditeljka nije bez razloga pitala.

Možda je inspirisana drugim primerom ali se setila i svog, to ne znamo.

Dobro. Onda Sizif izmišlja.
Не видим зашто би измишљао. Сизиф је рекао да су се смејали, али ја га нисам доживео као "смејача". Мени је он био сасвим јасан:
Mislim da je i smeh u nekim situacijama jedan od načina ispoljavanja jakih i teških emocija.

Meni se desilo na sahrani drage školske drugarice, da smo svi počeli da se smejemo nekontrolisano, svi njeni najbliži i najbolji drugovi, iako smo bili beskrajno tužni i slomljeni. To je neka čudna reakcija mozga na stres i tugu, nije to uopšte tako naivno i jednostavno u fazonu "on se smeje - znači ne poštuje i nema empatije".

I meni. Smejali su se nekontrolisano.
Јесу, и покушао сам да одговорим на то:
Постоје различите врсте смеха, а људи поседују два одвојена система за смех, од којих је један еволутивна невољна мрежа која се протеже средином нашег мозга и изазива неконтролисани, емоционални смех.
Но, то би била нова тема.
https://www.bbc.com/serbian/zasto-se-smejemo-kad-ne-treba

Za ovaj konkretan slučaj- umesto da im decidno kažu da prestanu da budu nevaspitani, bezosećajni i sebični stvorovi, i ako već nisu sposobni da se kontrolišu i ponašaju kao normalna ljudska bića - jednostavno ne treba ni da dođu na takav događaj. Ja bih tako rekla.
Није свако смејање подсмевање или исказивање непоштовања. А и не можеш од свакога да очекујеш да буде подједнако ожалошћен.

Није свако смејање подсмевање или исказивање непоштовања. А и не можеш од свакога да очекујеш да буде подједнако ожалошћен.
Ne mora da bude ožalošćen ali svoje misli treba da usmeri ka ožalošćenima jer su oni 'najvažniji' na takvom događaju. I onda mu neće padati na um nešto što bi izazvalo smeh.

Ne mora da bude ožalošćen ali svoje misli treba da usmeri ka ožalošćenima jer su oni 'najvažniji' na takvom događaju. I onda mu neće padati na um nešto što bi izazvalo smeh.
Možda nikada nisi bila u prilici da u sasvim ozbiljnoj situaciji, nekontrolisano počneš da se smeješ, bez nekog većeg razloga. I što se više trudiš da se uozbiljiš, dešava se samo da bude još gore. Zaista ne znam da li to naš um takve situacije pokušava da predstavi lakšim nego što jesu ovakvim ispadima. Mislim da je ogromna razlika između pravljenja nečega smešnim i ovakvim nekontrolisanim ispadima. Moguće da je ova dr na to mislila.

Back