Psihoterapeuti koji podilaze klijentima

• Začetnik teme Začetnik teme Lule
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Postavila je nekoliko pitanja, između ostalih da li je to uvredljivo. Nebitno koje je neposredno pre odgovora. Osim togа i ja sam napisala da je jedan tip pričao kako su se smejali, dva puta. Sizif je takođe rekao da su se smejali. Tako da je jasno da se takva ponašanja dešavaju i da voditeljka nije bez razloga pitala.

Možda je inspirisana drugim primerom ali se setila i svog, to ne znamo.

Dobro. Onda Sizif izmišlja.
Не видим зашто би измишљао. Сизиф је рекао да су се смејали, али ја га нисам доживео као "смејача". Мени је он био сасвим јасан:
Mislim da je i smeh u nekim situacijama jedan od načina ispoljavanja jakih i teških emocija.

Meni se desilo na sahrani drage školske drugarice, da smo svi počeli da se smejemo nekontrolisano, svi njeni najbliži i najbolji drugovi, iako smo bili beskrajno tužni i slomljeni. To je neka čudna reakcija mozga na stres i tugu, nije to uopšte tako naivno i jednostavno u fazonu "on se smeje - znači ne poštuje i nema empatije".

I meni. Smejali su se nekontrolisano.
Јесу, и покушао сам да одговорим на то:
Постоје различите врсте смеха, а људи поседују два одвојена система за смех, од којих је један еволутивна невољна мрежа која се протеже средином нашег мозга и изазива неконтролисани, емоционални смех.
Но, то би била нова тема.
https://www.bbc.com/serbian/zasto-se-smejemo-kad-ne-treba

Za ovaj konkretan slučaj- umesto da im decidno kažu da prestanu da budu nevaspitani, bezosećajni i sebični stvorovi, i ako već nisu sposobni da se kontrolišu i ponašaju kao normalna ljudska bića - jednostavno ne treba ni da dođu na takav događaj. Ja bih tako rekla.
Није свако смејање подсмевање или исказивање непоштовања. А и не можеш од свакога да очекујеш да буде подједнако ожалошћен.

Није свако смејање подсмевање или исказивање непоштовања. А и не можеш од свакога да очекујеш да буде подједнако ожалошћен.
Ne mora da bude ožalošćen ali svoje misli treba da usmeri ka ožalošćenima jer su oni 'najvažniji' na takvom događaju. I onda mu neće padati na um nešto što bi izazvalo smeh.

Ne mora da bude ožalošćen ali svoje misli treba da usmeri ka ožalošćenima jer su oni 'najvažniji' na takvom događaju. I onda mu neće padati na um nešto što bi izazvalo smeh.
Možda nikada nisi bila u prilici da u sasvim ozbiljnoj situaciji, nekontrolisano počneš da se smeješ, bez nekog većeg razloga. I što se više trudiš da se uozbiljiš, dešava se samo da bude još gore. Zaista ne znam da li to naš um takve situacije pokušava da predstavi lakšim nego što jesu ovakvim ispadima. Mislim da je ogromna razlika između pravljenja nečega smešnim i ovakvim nekontrolisanim ispadima. Moguće da je ova dr na to mislila.

Upravo sam naletela na jedan primer koji potkrepljuje ovo što sam primetila.
(I što je moderator sugerisao da navedem, a što onda nisam mogla da se setim)
Na temi
https://forum.krstarica.com/threads...o-govori-o-tvojoj-dusi.1035989/#post-51340979
se izvrću Jungove reči, baš u svrhu da se podiđe klijentu. U ovom slučaju nije u pitanju baš psihoterapeut, nego lajfkouč gde AI govori.

Teza je da ako ne volite goste to znači, parafraziram, da ste senzitivna duša i ostale pohvale izvrnute i izvučene iz konteksta.
U ovom videu istražujemo jedno jednostavno, ali duboko pitanje: Zašto neki ljudi ne vole primati posjete? Da li je to samo stvar ličnih preferencija, ili se iza toga krije nešto mnogo dublje? Oslanjajući se na učenja Carla Junga, razotkrivamo šta ova potreba za tišinom, distancom i unutrašnjim prostorom zapravo govori o tvojoj duši.Jung je vjerovao da istinska transformacija ne dolazi kroz buku svijeta, već kroz povlačenje u unutrašnji prostor — kroz tišinu, samoću i introspektivno slušanje. Ako ne voliš neočekivane dolaske, iscrpljujuće razgovore ili gužvu u vlastitom domu, to možda znači da si povezan s dubljim slojevima svog nesvjesnog bića. Tvoj dom ti je svet prostor, a tvoje vrijeme i energija nisu za svakoga.Ne radi se o antisocijalnosti, već o senzitivnosti duše. Ljudi koji ne vole primati posjete često su oni koji duboko osjećaju, primjećuju nijanse u ponašanju, energiji i komunikaciji. Njima je potreban prostor da bi obradili stvarnost, oslušnuli unutrašnji glas i održali unutrašnju ravnotežu.U ovom videu otkrivamo psihološke i duhovne razloge ove "tihe potrebe", razbijamo mitove o "čudnosti" ili "zatvorenosti" i pokazujemo kako upravo kroz ovakve osobine dolazimo bliže autentičnom sebi.

Postoje trenuci kada neko ko je u tuzi ne može da kontroliše svoje emocije
Dovoljan je maleni okidac pa da pocne da se smeje ili nešto slicno.Nije uobicajeno smejati se na sahranama
ali i na takav način ljudi daju svojoj tuzi odušak .Ali ako neko ko nije clan porodice ili nije blizak sa preminolom osobom
i razgovara smeje se tokom sahrane..je nevaspitana osoba i osoba bez empatije prema drugima
Bravo, Nina.
Mojoj sestri od strica kad je umro otac koga je baš mnogo volela, u prepunoj kući ona je počela da se smeje, čučnula je koliko se smejala i minut kasnije počela da plače.
Morali smo je voditi kod doktora, jednostavno: nervni slom.

Kako se to izvrće Jung

Mnogi ljudi ne vole da primaju goste iz prostih razloga što su su asocijalni, nedruželjubivi. Ili su mizantropi. Ili iz sebičnih: ne vole da čiste ni za kim, spremaju, troše se itd. Što mnogi koje znam i sami priznaju. Ako ovu prosta stvar ja znam, nema šanse da Jung to nije primetio i da je napisao ovako nešto

"Ljudi koji ne vole primati posjete često su oni koji duboko osjećaju, primjećuju nijanse u ponašanju, energiji i komunikaciji. Njima je potreban prostor da bi obradili stvarnost, oslušnuli unutrašnji glas i održali unutrašnju ravnotežu."

Ono što mi je bilo logično jeste da je mogao da kaže nešto poput toga da je samoća jedan aspekt žovota koji je čoveku svakako potreban da se odmori od ljudi, razmišlja, upoznaje sebe, posveti se hobiju, radu...Ali izvrnuti ovo i reći onako nešto je podilaženje.

*Digresija:
Ipak sam pitala AI, da li je Jung rekao ovako nešto. Prvo je porekao, pa je počeo da se pravi pametan i daje svoja tumačenja (što smo imali prilike da vidimo na q. in perpetus hibernum-ovoj temi) i kad sam insistirala da ne izmišlja nego da odgovori ono što je upitan, ipak je priznao da Jung to nikada nije rekao, niti išta slično.

Prilozi

• chat123.png
    chat123.png
    253,8 KB · Pregleda: 5
  • chat456.png
    chat456.png
    251,5 KB · Pregleda: 3
  • chat78.png
    chat78.png
    194,5 KB · Pregleda: 3

Back