Kafić Priče iz prošlog veka V - Krčma „Vrbopuc pod dudom” ✨️💞

Jedan sam i naučio tako, ali te muke više ne bih tako prolazio.
Ja kad sam trebao ici da radim i zivim u Svajcarsku, u glavi mi bilo da sam jedva jedan jezik savladao, dje cu reko opet prolaziti kroz te muke da ucim njemacki :D .

Iako se na poslu moglo sa engleskim, nije to to kad si u sredini gdje ne mozes progovoriti.

O nisam ja antitalenat:zper:
Akcenat je bio na DECI
Nisam luda i nastrana da sa decom pričam ovako ko sa vama
Posebno učenicima

Sad me podseti na jednu moju profesorku sa FPN (inace spisateljicu u slobodno vreme), koja je na uvodnom predavanju iz predmeta "Javno mnjenje" pojam javnosti objasnjavala kroz tumacenja pojmova "javna zenska" i "javna kuca"... :roll:

Sad me podseti na jednu moju profesorku sa FPN (inace spisateljicu u slobodno vreme), koja je na uvodnom predavanju iz predmeta "Javno mnjenje" pojam javnosti objasnjavala kroz tumacenja pojmova "javna zenska" i "javna kuca"... :roll:
Drugo je fakultet
To su odrasle osobe, plus što javna kuća nije vulgarna reč
I ja sam na filološkom saznala da je Kolumbo,ne baš on, nego mornari,doneo sifilis u Evropu

Znači ume dobro da zapliće i barata jezikom! :zper: :rumenka:
Kad sam radio na terenu u francuskom govornom podrucju, dje nista ne razumis, kad sam imao udes, izlazi cika iz auta, i kaze nesto Come Sava?, tako nesto. Ja se obradovah, samo sto ga nisam izgrlio i rek'o: "pa dje si Savo brate, da bas na tebe naletim ovde u tudjini". Poce on nesto da zaplice jezikom ko pravi Francuz, vidim ja nije to Savo - taman mogu da ga psujem na srpskom a da me ne razumije :D

Jedna od najgrubljih podela na mušku i žensku inteligenciju je da muškima ide tehnika a ženama jezici
Upoznao sam Svabu koji je tecno govorio jedno 5-6 jakih jezika (njemacki, engleski, turski, spanski, ne znam koje jos). Nikad nisi znao kad koga moze da razumije. Cijeli zivit se bavio prodajom, iz raznih oblasti, ali prodajom po cijelom svijetu, i to mu je bas islo.

Ja kad sam trebao ici da radim i zivim u Svajcarsku, u glavi mi bilo da sam jedva jedan jezik savladao, dje cu reko opet prolaziti kroz te muke da ucim njemacki :D .

Iako se na poslu moglo sa engleskim, nije to to kad si u sredini gdje ne mozes progovoriti.
E baš taj osećaj.😁 I onda mi prvi meseci bili haos, ne možeš ništa lako da završiš, za bilo šta komplikovanije moli nekog da prevodi, a ako si sam drži palčeve i nadaj se da neće biti sr*nja. Ajde manji govor i nekako, provučem se, ali već složenije, pisano i dokumenti... Posle kad se nakupio neki osnovni fond reči, već je učenje išlo samo od sebe.
I jesi išao na kraju u Švajcarsku?

E baš taj osećaj.😁 I onda mi prvi meseci bili haos, ne možeš ništa lako da završiš, za bilo šta komplikovanije moli nekog da prevodi, a ako si sam drži palčeve i nadaj se da neće biti sr*nja. Ajde manji govor i nekako, provučem se, ali već složenije, pisano i dokumenti... Posle kad se nakupio neki osnovni fond reči, već je učenje išlo samo od sebe.
I jesi išao na kraju u Švajcarsku?
Nisam otisao, dugo se premisljao. Em nepoznat jezik, em milion novih stvari na koje moras da se navikavas, tada sam kontao da li to sve vrijedi.

A gdje si ti bio to gdje ne znas jezik?

Back