"
O prolaznosti
Prolaznost. Šta je to ?
Činjenica da smo sami prolazni ? Jesmo li?
Kad sam realni ironik, da, prolazni smo.Crvi odrade svoj dio u lancu prirode.Kosti, ostanu kosti.Dakle, jos jedan trag...nečega.Trag, koji doduše, može da se izgubi.
Isto je i s pepelom.Trag koji se...izgubi.
Kad nastupa ta...prolaznost ? Prestankom udisaja ? Zadnjim izdahom?
Činjenično, tad nismo u stanju da se nasmijemo, a ni da kažemo da li je nešto...prošlo, da li smo mi...prošli.
S druge strane, ta priča o nečemu što zovu...duša.
Duša, šta je to ? Nevidljivo, neopipljivo, apstraktno, a opet, neosporeno.
Duša je...kažu...neprolazna.
Ne bih ovdje o duši. Negdje drugdje, neki drugi put.
Ovdje me zanima Prolaznost.
A opet, može li se objasniti Prolaznost bez tog djelića ? Neprimjetnog djelića koji čini prostor...izmđu.
Ne znam.To ...između...preobražava činjenicu u apstrakciju.
Dok sam ne prođem, ne ispustim taj zadnji izdah, mogu li napisati nešto pametno o...Prolaznosti ?
Ili se pojam Prolaznost upotrebljava dok još trajemo i imamo način da iskažemo nešto o njoj ?
Ne znam.Danas nisam realni ironik.Nije jedan od onih dana kad sam ljut na nešto.Nije.Možda nije pravi tren za razmišljanje o Prolaznosti.
Sigurno nije.
Postojala Konačna Prolaznost ili ne, vjerovatno zavisi od našeg pogleda na istu.
S obzirom da zastupam Neprolaznost Prolaznosti, možda je bolje pitanje šta to i kad i koliko, Prolazi dok jesmo?
Godine, to je sigurno i neumitno.Nekome prije, nekome kasnije.
No tu smo opet na putu ka Konašnosti.
Pogrešan start za tematiku i pitanje, šta prolazi dok još trajemo.
Prolazi li ono što smo bili ? Prolazi.Sasvim ? Ne.I ono što je prošlo, čini nas u sadašnjem trenutku potpunim.Dakle, poricanjem onoga jučer, da li smo danas ?Možda. Čovjek je šizofrena ličnost po samoj strukturi svoga bića, tako da je i to moguće.
Dakle, samim pobijanjem onoga jučer, nismo prestali Postojati Danas.
Šta još navodno Prolazi ?
Bijes ? Da, on da, što je dobro.Ljutnja, i ona prolazi, što je opet, dobro.Mijenja li ta prolaznost njihovo prošlo postojanje ?
Na žalost, ne.Ostaje da tinja u npr. čaši na koju smo bili ljuti, bjesni.I svaki gutljaj popijen iz nje vraća nam se kao bumerang.
Znači, ni to ne Prolazi dok mi trajemo.
Sjećanja, prolaze li sjećanja ? Čim se tako zovu, ne, ne prolaze.
Tuga ?Je li ona prolazna ? Ona jeste.Ta dama se makne, pojavljuje se povremeno i nestaje, u nekom kontinuiranom kruženju točka života.O njoj ostaje još da se piše kad se govori o Konačnoj Prolaznosti.
Bol.Zar tuga i bol nisu isto ? Nisu.Bol se javlja u više oblika.U fizičkom i psihičkom.Iz više razloga i više uzroka.Za razliku od tuge koja može biti samo sekundarna, uzročna i posljedična, bol umije da traje.
Da li to trajanje ima svoju Prolaznost ? Mozda.Opet nas vraća ka Konačnosti.
O bolu znam da može na nju da se...navikne.Ili bolje, nauči da se nosi sa njom. Da prolazi, ne svaka.Ne uvijek.Do možda s Konačnošću.
Mržnja, prolazi li ? Tamo gdje se nastani, teško prolazi.Ne treba je primati za stanara.Ne plaća kiriju, a uzima sve.
Ljubav.Je li Ljubav prolazna dok trajemo?
Tu su se dvojili realni ironik i onaj drugi čudak.Oba su zakljušili sto puta isto.Ljubav traje.Jednom Ljubav, uvijek Ljubav.
Sa njom se dešava da samo mijenja agregatna stanja.Zbog nje ni Konačna Prolaznost nije sasvim jasna.
Zbog nje se vjeruje u nevjerovatno.Zbog nje prolaznost postaje smiješna.Zbog nje živi teorija o Neprolazu Prolaznog.
Zbog nje.
Treba li držati ljubav u džepu kao kljuš za Neprolaz?
Ne.Ne postoji ni džep ni kljuš.Ljubav je slobodna.I tu je.U svemu.U svima.I ne zanima je da li je neko hoće ili neće.
Ona se smije našemu; - Sve će proći.
Nije to smijeh zloće, to je umirujući osmjeh blage ruka koja umiri sve nemire, ublaži sve boli, otjera tugu.
Ko kaže da Ljubav nema u sebi i tajnu Konačne Prolaznosti ?
Nisam taj koji se usuđuje reći;- Nema.
Moglo bi se još o Prolaznosti.Drugi put, kafa mi se ohladila."
( odlomak iz nenapisane knjige jednog nerođenog pisca )
( 25. фебруар 2014. ·nn )