Ти износиш податак о томе у одбрани Тита и отаџбине
Dok čekamo da odgovoriš, samo bih te ovde podsetio na nešto. Preskočio sam zato što je to bila stvarno jedna potpuna besmislica, ali deluje mi i da si ti potpuno zaboravio sve što sam ovde pisao o tome.
Ja sam sve vreme govorio o tom nakaradnom sistemu i o odgovornosti za propust po pitanju dokumentovanja i istraživanja zločina, tako da je apsolutno neverovatnp da neko ovde napiše da je nešto napisano
u odbranu Tita.
A i stvari su proste kao pasulj. Nije stvar da li se iko brani ili napada, već da li imamo papir na kojem nešto piše ili ne piše.
Mnogo puta sam već pisao, uključujući u diskusiji sa tobom, o tome kako je ne sećam se tačnog datuma, mislim marta 1945. godine, Tito bez nekog ozbiljnijeg istraživanja izbacio cifru od 1,7 miliona navodno stradalih Jugoslovena. Sve žrtve su i brojke su bile preuveličana; to nije apsolutno nikakav specifikum Jasenovca, odnosi se na celu Jugoslaviju sa svim njenim stratištima. I, naravno, nije ni nikakav specifikum Jugoslavije, jer su u principu svi pumpali te cifre i slagali. Najekstremniji u tom prenapuhavanju numeričkih vrednosti žrtava posle pobede antifašističke koalicije bili su, ako se ne varam, Poljaci. Tako da, sve je to sasvim normalna i prirodna pojava za koju istorija vrlo dobro zna.
Državi nije odgovaralo nikada da se utvrdi istina, zato što je bilo očigledno da su brojke značajno veće nego što su zaista bile. Svi napori da se nešto preciznije utvrdi su to iskazivali. Istraživanje komisije čiji je Živanović član je pokazalo da nema osnova da se čak ni približno utvrdi broj jasenovačkih žrtava, što je bilo od posebnog značaja zato što je to bilo pojedinačno gledano najveće stratište; od 1,7 miliona, najveći deo bi mogao pokriti tu i onda si miran za popunjavanje ostaloga dalje. Npr. ako bi 700 hiljada bila brojka koja se odabere, to bi značilo da je samo još 1 milion potrebno pronaći drugde, po čitavoj Jugoslaviji i kog god uzroka.
No, svako istraživanje i svaki ukazatelj da su brojke značajno niže od onih koje cirkulišu u javnosti, država je proglašavana tajnom. Izveštaje istraživanja nije odbijala i odlazila je, izveštaj Saveznog sekretarijats koji je procenio da stvaran broj jugoslovenskih žrtava potrebno umanjiti za više od 30% je bio zapečaćen i skriven, kao i svaka dokumentovana diskusija o tome, što je sve postalo široj javnosti, pa čak i stručnoj javnosti, potnato tek nakon što se raspala Jugoslavija.
To je sve bilo u kontekstu i pregovora oko ratne odštete koje je Nemačka trebalo da isplati Jugoslaviji za ono što je počinila u Drugom svetskom ratu. Za preciznije utvrđivanje svota, potrebno je bilo podneti i precizan popis žrtava i izvršiti temeljno istraživanje kojim bi se mogla izuzetno dobro potkrepiti svaka nemačka marka.
Kako nije bilo moguće dokazati preuveličane numeričke vrednosti, odustalo se od svih napora i štaviše postojala i prećutna politika da se pređe preko toga i ostavi u prošlosti, da ne se ne bi mit urušio sam u sebe. Ili, preciznije rečeno, zato što bi to značilo da je Partija lagala i još gore da je i Tito lažov, a tako nešto nije dopustivo jer je po tom sistemu to narušavanje kredibiliteta na kojem se njihov (prividno nepogrešivi) autoritet zasniva. I zato i jesu sve te brojke, uključiv i famoznih 1,7 procenjenih stradalih Jugoslovena, opstale sve se dok nije tog sistema nestalo. Zato što su te brojke postale, u identitetskom smislu, donekle ček i astavni deo Jugoslovenstva i titoističke ideologije.
Tako da je potpuno skaradno da meni prebacuješ čak da branim nešto, iako je potpuno nedvosmisleno da živimo u čorbi koju su oni zakuvali i za šta je doslovno tadašnji režim itekako odgovoran. Samo što se danas jako retko priča o tome šta su motivi za to tj. zašto se to dogodilo i koliko je kompleksna bila tad situacija, pa se čak i totalno nakaradno danas javljaju ljudi koji čak misle da su stvarne brojke zapravo značajno veće od onih koje su komunisti procenjivali, iako je to naravno potpuno apsurdno, zato što svi javni podaci izbacuju prilično visoke brojke, a svi tajni da su one ne potkrepljene.