Preliminarni rezultati popisa U CG

A kakve to ima veze sa ovim što si napisao?

U nezavisnoj Crnoj Gori svi su ti muslimani slovenskoga jezika bili Srbi, pa tek poslije zločina koji su uslijedili u vrijeme ujedinjenja (iako su neki od tih 'Srba' zaista i bili austro-ugarski kolaboracionisti), oni se približavaju Albancima i svojim najvećim dijelom tu ide njihovo udaljavanje od Srba, koja kulminira pred Drugi svjetski rat i sa jasnom diferencijacijom antifašističkog pokreta odlaskom u partizane, koji obećavaju autonomiju i cjelovitost Sandžaka, nasuprot mahom srpskim pravoslavnim četnicima.

Međutim, i oni su svojim najvećim dijelom bili Srbi i Arbanasi prije 1918. godine (nešto je bilo Turaka i Roma)...

Cekaj covjece sto se toliko glupiras? Ti mislis da su svi ljudi na ovom forumu sisali vesla i nista ne znaju.. u mojoj familiji nikad se srpsko ime nije spominjalo u zadnjih 150 godina a porijeklo mi je iz Crne Gore.
Bosnjaci postoje u CG u zadnjih 200-300 godina, procitaj Njegosa, procitaj Scepana malog sve pise crno na bijelo. Sto se ove smijesne pricice tice da smo bili prije Srbi, Arbanasi a vidim sad i Romi, samo bih te podsetio koliko posrbljenih Arbanasa ima kod vas... eto prvi vam je Arkan, Karadjordje.... Sta da ti pricam dalje.

Scepan Mali,Dejstvije cetvrto,javljenije trece,stihovi 270-275

..................................................
to taj moze mislit i zboriti
koji nezna kako stvari stoje,
al' ne onaj koji ih poznaje.
Kako bi smo mi to uradili
bez pomoci nekoga drugoga
kad Bosnjaci,nasa rodna braca,
slijepi su te ne vide nista?
...........................................

Cekaj covjece sto se toliko glupiras? Ti mislis da su svi ljudi na ovom forumu sisali vesla i nista ne znaju.. u mojoj familiji nikad se srpsko ime nije spominjalo u zadnjih 150 godina a porijeklo mi je iz Crne Gore.
Bosnjaci postoje u CG u zadnjih bar 200 godina, procitaj Njegosa, procitaj Scepana malog sve pise crno na bijelo. Sto se ove smijesne pricice tice da smo bili prije Srbi, Arbanasi a vidim sad i Romi, samo bih te podsetio koliko posrbljenih Arbanasa ima kod vas... eto prvi vam je Arkan, Karadjordje.... Sta da ti pricam dalje.
ti po nadimcima ceniš pripadnost naciji ,da si zagrebao malo bole po prošlosti znao bi da su ti se đedovi zvali,Đuro,Veljko,Miloš, Vidak ,Momčilo, Vuk

Bosnjaci postoje u CG u zadnjih 200-300 godina, procitaj Njegosa, procitaj Scepana malog sve pise crno na bijelo. Sto se ove smijesne pricice tice da smo bili prije Srbi, Arbanasi a vidim sad i Romi, samo bih te podsetio koliko posrbljenih Arbanasa ima kod vas... eto prvi vam je Arkan, Karadjordje.... Sta da ti pricam dalje.

Scepan Mali,Dejstvije cetvrto,javljenije trece,stihovi 270-275

..................................................
to taj moze mislit i zboriti
koji nezna kako stvari stoje,
al' ne onaj koji ih poznaje.
Kako bi smo mi to uradili
bez pomoci nekoga drugoga
kad Bosnjaci,nasa rodna braca,
Немој ти да се глупираш и правиш мутав, знаш и сам да је тад Бошњак значило што и сад Босанац.

Рече ми човек који везе са Босном нема, а идентификује се као Бошњак и обожава Тучина.

Ne zglavkaru, ja obozavam samo onoga gore i vise nikog, nisam ja onaj sto baleta za svavakvim cobanom.
Kakve veze ima Srbin recimo sa Bara ili Herceg Novog sa onim iz Nisa ili Pirota majcinog ti mlijeka? Kazem odrastite vise, vrijeme je.

Poslednja izmena:
Очекујем да буде више Срба него што их је било на прошлом попису.
Монтенегрини су се после еуфорије, проузроковане осамосаљивањем, спустили на земљу и почели да схватају неке ствари.
Како и не би.
После пар васпитних шамара које су добили о старијег брата полако се спуштају на земљу.

Kakave veze imaju onaj Francuz iz Pariza i onaj iz Marseja?

Pa ima veze jer Srbin iz Pirota ili Nisa, (po krvi ali i govoru vrlo blizak sa Bugarima i Vlasima - Rumunima) bivsi Torlak i Morlak ima svoju specificnost. Dok recimo onaj sto se deklarise Srbinom iz Heceg Novog ili Cetinja, Bara... ima toliko zajednicko sa Bugarom da ga je vidio samo preko televizije.

Pa ti sad vidi koliko toga imaju ''zajednickog'' onaj Pirocanac i Cetinjanin.

Poslednja izmena:
Pa ima veze jer Srbin iz Pirota ili Nisa, (po krvi ali i govoru vrlo blizak sa Bugarima i Vlasima - Rumunima) bivsi Torlak i Morlak ima svoju specificnost. Dok recimo onaj sto se deklarise Srbinom iz Heceg Novog ili Cetinja, Bara... ima toliko zajednicko sa Bugarom da ga je vidio samo preko televizije.

Mrdaywalker
Svejedno neko odakle je, vazno je kako se oseca.

Kao sto imas Bosnjake u ex yu Makedoniji.

A i Srbi i Bosnjaci, kao i Rumuni, su poreklom Staroevropljani (domira haplogrupa I).

Medjutim Crnogorci su originalno Iliri tj. rani farmeri (haplogrupe E i J).

Ali ako kazes Crnogorcima da su istog porekla kao i Albanci, iako je to sada dokazana cinjenica americkim istrazivanjem od prosle godine, oni se ljute, sto samo pokazuje koliko su nacionalna pitanja slozena i ne mogu se lako rascivijati.

Какве ти везе имаш са Бошњацима у Босни? Јеси се доселио из Босне , па се сматраш Бошњаком?

Ovo je najgluplje objašnjenje koje sam u životu čuo, a čuo sam ih dosta od ovdašnjih Crnogoraca.

Dominantna ideologija jeste da su domaći muslimani, koji nisu pripadali albanskoj etničkoj grupi, srpske narodnosti. Popis stanovništva koji je sproveden 1905. godine pokazuje da je postojao vrlo mali, ali ne neznatan broj, Srba muslimana u Knjaževini Crnoj Gori. Širenjem na sandžačke prostore 1912. godine, uključuje se značajna populacija koja ne smatra sebe Srbima, već se identifikuje sa Turcima, u slučaju nevezivanja sa Arbanasima, i tu dolazi do početka procesa etnogeneze sandžačkih muslimana srpskog jezika, iliti tvojih predaka.

Uzgred, jesu li tvoji preci iz Crne Gore baš, ili samo iz crnogorskog dijela Sandžaka?

Dosta ima posrbljenih Arbanasa, možda i najveći etnički supstrat Bošnjaka i Muslimana u Crnoj Gori. Npr. i Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin su po porijeklu od Ljajića i Ugljana - arbanaških posrbljenih porodica.

Mrdaywalker;17502894Scepan Mali:
Bosnjaci[/COLOR],nasa rodna braca,

Bošnjaci se odnose na Bosnu, na Bosance, a ne na neke tamo Bošnjake u Crnoj Gori. Valjda je to jasno?

Pročitajte samo djelo!

P. S. Njegoš je Bošnjake smatrao Srbima!

Poslednja izmena:
Oni su samo državljani Francuske. Ujedinili su se pod zajedničkijem imenom, niko nikome nije svoje natura, ka što su neki ođe činjeli.

Niko svoje ne natura? :hahaha:

Massacre_saint_barthelemy.jpg

Koliko nepoznavanje istorije...

Možeš li mi reći gdje je u Francuskoj priznat provensalski jezik u upotrebi? Gdje?

Poslednja izmena:
Dominantna ideologija jeste da su domaći muslimani, koji nisu pripadali albanskoj etničkoj grupi, srpske narodnosti. Popis stanovništva koji je sproveden 1905. godine pokazuje da je postojao vrlo mali, ali ne neznatan broj, Srba muslimana u Knjaževini Crnoj Gori. Širenjem na sandžačke prostore 1912. godine, uključuje se značajna populacija koja ne smatra sebe Srbima, već se identifikuje sa Turcima, u slučaju nevezivanja sa Arbanasima, i tu dolazi do početka procesa etnogeneze sandžačkih muslimana srpskog jezika, iliti tvojih predaka.

Bosnjaci su itekako postojali na tlu danasnje Crne Gore. Na tlu stare Hercegovine islamski zivalj deklarisao se Hercegovcima ali i Bosnjacima, zajedno su svoj jezik zvali Bosanskim.

Salih Gašovic iz Nikšica, umro 1899. piše o podsticanju za spjev o Muhamedu:

"Moliše me kolašinski prviši, Mevlud nama daj bosanski napiši".

Uzgred, jesu li tvoji preci iz Crne Gore baš, ili samo iz crnogorskog dijela Sandžaka?

Moji su iz crnogorskog dijela Sandzaka.

Dosta ima posrbljenih Arbanasa, možda i najveći etnički supstrat Bošnjaka i Muslimana u Crnoj Gori. Npr. i Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin su po porijeklu od Ljajića i Ugljana - arbanaških posrbljenih porodica.

Rasim Ljajic i Sulejman Ugljanin su od Malisora Klimenata, istih onih Klimenata od kojih vuku porijeklo Raznatovici i Karadjordje.

Ljajic i Ugljanin posrbljeni Arbanasi :roll:.. valjda pobosnjaceni jer mi nje poznato da se deklarisu Srbima.

P. S. Njegoš je Bošnjake smatrao Srbima!

:hahaha: E svasta.

Ogledalo srpsko,XVIII,Sinovi obilica(1750.god.),Beograd 1967,str.124,15-20

..........................
oce saci u Cevo krvavo
i poharat lomnu Crnu Goru;
ovde vama prijevare nema,
bijesni su Bosnjaci junaci.
................................

Scepan Mali,Dejstvije cetvrto,javljenije trece,stihovi 224-230

kud se gode s granice senemo
sresti ce nas dvadeset tisucah,
malo dalje sresce i pedeset
pa ne mrca i zavaljenika,
no Bosnjaka ali Arbanasa,
od iskona vojnickog naroda,
te se radja i mre pod oruzjem.
..........................................

Znaci po tvome ako je Njegos Bosnjake smatrao Srbima onda je on mislio na rat izmedju Crnogoraca i Srba. Kako to da Njegosa kog smatrate jednim od najvecih Srba u svojim djelima zavadja Srbe :mrgreen:

Poslednja izmena:

Back