Hrvatska i Crna Gora uskoro rešavaju međusobne probleme. CG uskoro ulazi u EU

To malo Crnogoraca sto je ostalo izmedju Srbije i Albanije izabrali su pod vodjstvom najveceg srbomrsca u Evropi Djukanovica Albaniju.

Nemaju pojma o priodnim zakonima. Srbi su im bili zastita da nestanu. Za 500 godina u Crnoj Gori ce biti Crnogoraca toliko da stanu u jedan srednji grad. Ostalo stanovnisto ce biti razmnozeni i doseljeni Albanci i nesto
manjina.
Izlaskom iz zajednice sa Srbijom cvrsto su udareni temelji prirodne propasti Crnogoraca.

S druge strane Srbija napreduje, niko ne odlazi, stanovništvo se uvećava, cvetamo

Crna Gora ima prilično rigorozan režim za državljanstvo ali će njihov pasoš postati vrlo zanimljiv i Srbima i Bosancima i Albancima i Makedoncima čim uskoro uđu u EU tako da neće oni propasti tek tako.

Prema nezvaničnim informacijama tog medija, dio dogovora trebalo bi da bude i to da se o brodu “Jadran” ne priča ni u Crnoj Gori, ni u Hrvatskoj dok se to pitanje ne riješi dogovorom između dvije države ili međunarodnom arbitražom.
Школски брод "Јадран" не може да припадне Хрватској јер никада није био хрватски.

S druge strane Srbija napreduje, niko ne odlazi, stanovništvo se uvećava, cvetamo

Crna Gora ima prilično rigorozan režim za državljanstvo ali će njihov pasoš postati vrlo zanimljiv i Srbima i Bosancima i Albancima i Makedoncima čim uskoro uđu u EU tako da neće oni propasti tek tako.
Ne sekiraj se za Srbiju. To malo Crnogoraca sto je ostalo ce se prirodnim zakonima svesti na manjinu u sopstvenoj drzavi. Srbi nikad manjina u Srbiji.

Aj vaša sreća što vam građani ne bježe iz Srbije. Samo, nije mi jasno zašto onda uvozite Kineze, Indijce, Ruse, Bangladešane i Nepalce.
неће омлатина да ради, сви хоће да буду на онлајн после.
него шта ће те ви кукаквни ускоро ће Београд имати више становника од целе хрватске?

Ne sekiraj se za Srbiju. To malo Crnogoraca sto je ostalo ce se prirodnim zakonima svesti na manjinu u sopstvenoj drzavi. Srbi nikad manjina u Srbiji.

Vidim da nisi gledao statističke podatke za prethodnih 35 godina

Proveri ti malo bolje koliko nas je manje i kakvi su trendovi.

U poslednjih 35 godina Crna Gora nije izgubila ništa na broju stanovnika, tu je na 620-630.000 gde je i bila

Srbija je u istom periodu izgubila DVE CELE CRNE GORE, odnosno 1,2 miliona stanovnika

Vidim da nisi gledao statističke podatke za prethodnih 35 godina

Proveri ti malo bolje koliko nas je manje i kakvi su trendovi.

U poslednjih 35 godina Crna Gora nije izgubila ništa na broju stanovnika, tu je na 620-630.000 gde je i bila

Srbija je u istom periodu izgubila DVE CELE CRNE GORE, odnosno 1,2 miliona stanovnika
Ko prica o stanovnicima?
Pricamo o narodima. Vidi se da mesas ta dva pojma.

неће омлатина да ради, сви хоће да буду на онлајн после.
него шта ће те ви кукаквни ускоро ће Београд имати више становника од целе хрватске?
Neće. Hrvatska dobija stanovništvo. Uskoro će opet prijeći na više od 4 milijuna. Neće svi biti Hrvati, ali će biti stanovnika.

Neće. Hrvatska dobija stanovništvo. Uskoro će opet prijeći na više od 4 milijuna. Neće svi biti Hrvati, ali će biti stanovnika.
ма биће вас два у вр главе и то у загребу сплиту дубровнику и задру.
неће бре, иду у ирску кој ће кур у хрватску. .

Ne mešam ja ništa, proveri i taj podatak, kolikom znam prilično je stabilan procenat pravoslavnog stanovništva u CG (Crnogorci i Srbi) negde oko 70%

Imaš još neki argument u rukavu ili si ih sve istrošio
Imam. Ne poznajes dovoljno prirodne zakone. Priroda je nemilosrdna prema malima i slabima.
Crnogorski narod ce nestati, svesce se na smesnu brojku, natalitetom ce ih pojesti Albanci na toj maleckoj teritoriji zvanoj Crna Gora.

To su vec uradili Srbima na Kosovu, razmnozili se i naselilise kao misevii i oteli teritoriju Srbiji uz pomoc pokvarenog zapada. Sledeca je malecka Crna Gora,
Pametnom dosta.

Imam. Ne poznajes dovoljno prirodne zakone. Priroda je nemilosrdna prema malima i slabima.
Crnogorski narod ce nestati, svesce se na smesnu brojku, natalitetom ce ih pojesti Albanci na toj maleckoj teritoriji zvanoj Crna Gora.

To su vec uradili Srbima na Kosovu, razmnozili se i naselilise kao misevii i oteli teritoriju Srbiji uz pomoc pokvarenog zapada. Sledeca je malecka Crna Gora,
Pametnom dosta.

Pišeš gluposti

1) Šta ti misliš, koliko to Albanaca ima u CG, ima ih samo 5%, oko 30.000 i uglavnom su vrlo pitomi i lojalni građani

2) Albanci beleže ozbiljnu depopulaciju i u Albaniji i na Kosovu i u Makedoniji

Dakle, saberi 2 i 2, pogledaj brojeve i ne lupetaj bez potrebe

Pišeš gluposti

1) Šta ti misliš, koliko to Albanaca ima u CG, ima ih samo 5%, oko 30.000 i uglavnom su vrlo pitomi i lojalni građani

2) Albanci beleže ozbiljnu depopulaciju i u Albaniji i na Kosovu i u Makedoniji

Dakle, saberi 2 i 2, pogledaj brojeve i ne lupetaj bez potrebe
Steta sto necemo biti zivi kroz 500 godina pa da vidimo ko je u pravu i ko lupeta.
Kosovo su Albanci natalitetom zauzeli trebalo im je za to 90 godina. Takodje su bili u pocetku pitomi i lojalni gradjani to tako pocinje. Sledeca je malecki narod i teritorija Crne Gore.

o_2022899_1024.jpg

Plenković i Spajić u Bledu / -MREžA X/ANDREJ PLENOVIć

Zbog osmijeha iz Zagreba, Spajić ćuti i o partnerima i o "Lori" 05/09/2025 Портал Дан

Tokom susreta u okviru Bledskog strateškog foruma, premijeri Milojko Spaić i Andrej Plenković ocijenili su da su odnosi Crne Gore i Hrvatske izvanredni i od strateškog značaja za cijeli region, što zvuči kao savršena diplomatska formula, ali stvarnost pokazuje nešto sasvim suprotno.

Upravo je Hrvatska u decembru prošle godine blokirala zatvaranje poglavlja 31 – spoljna, bezbjednosna i odbrambena politika – i time direktno usporila evropski put Crne Gore. Razlog je bila rezolucija o genocidu u Jasenovcu, Dahau i Mauthauzenu koju je usvojio crnogorski parlament, zbog koje su predsjednik Skupštine Andrija Mandić, potpredsjednik Vlade i lider Demokrata Aleksa Bečić i poslanik i lider DNP-a Milan Knežević proglašeni za persone non grata u Hrvatskoj.

Kako onda govoriti o "izvanrednim odnosima"? Kako ubjeđivati javnost da je riječ o strateškom partnerstvu kada najviši predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Crne Gore ne mogu ni da uđu u susjednu državu? Ovo nije politika snage, već politika paradoksa. Iza svečanih izjava o dobrosusjedstvu krije se surova istina: Spajićeva diplomatija u odnosima sa Hrvatskom funkcioniše isključivo tako što ispunjava zahtjeve Zagreba, dok ono što je od vitalnog interesa za Crnu Goru ostaje u drugom planu, na čekanju, ili se uopšte ne pominje.

Da li je politički normalno, moralno i ispravno da premijer Spajić ističe dobre odnose, pa čak i izvanredne, sa susjednom državom, ako je njegovom zamjeniku u Vladi Aleksi Bečiću i koalicionim partnerima Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću upravo Plenkovićeva vlada zabranila ulazak u Hrvatsku?

Prema nezvaničnim informacijama koje su objavile "Vijesti", Podgorica je spremna da isplati odštetu hrvatskim državljanima koji su bili zatočeni u logoru u Morinju. Pominje se iznos između 14 i 17 miliona eura. Taj dogovor trebalo bi uskoro da se formalizuje. Kako je Spajić obećao Plenkoviću, spomen-ploča u Morinju ostaje, ime bazena u Kotoru biće promijenjeno, a o brodu "Jadran" zasad se neće ni govoriti. Vjerovatno zato što je teško dokazati da ne pripada Crnoj Gori. Ono što je možda i najvažnije pitanje – granica na Prevlaci i sama Prevlaka, sva je prilika, biće rješavano politički, takozvanim džentlmenskim dogovorom.

No, ono što je najproblematičnije – a za mnoge i najbolnije – u ovim pregovorima nije ono što se rješava, već ono što se prećutkuje. U logoru u Morinju bili su zatočeni civili sa dubrovačkog ratišta. Sigurno su bili izloženi patnji, ali su svi preživjeli, i svakako je dobro što je Crna Gora spremna da im isplati milionske odštete. Ali, šta je sa "Lorom"? U tom logoru u Splitu 1992. godine mučeno je i svirepo ubijeno i 14 crnogorskih rezervista iz Nikšića, Šavnika i Bara. Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su tek godinama kasnije. Za njih nema odštete. Za njih nema diplomatskog pritiska. Štaviše, njih niko nije ni pomenuo u ovim pregovorima.

Da li je ovo evropski put? Ako je mjerilo evropejstva samo ispunjavanje tuđih zahtjeva, bez snage i hrabrosti da se otvori tema koja je bolna za našu zemlju, onda je to put bez dostojanstva. Jer izvanredni odnosi ne grade se praznim riječima, niti plaćanjem odštete samo jednoj strani. Izvanredni odnosi grade se na uzajamnom poštovanju i istini. Nažalost, istina je da crnogorska diplomatija u svim ključnim pitanjima sluša druge, a da sopstvene žrtve, ali i sopstvene interese, gura pod tepih.

Brza rješenja u korist Hrvatske

Razgovori Plenkovića i Spajića na Bledu ogolili su do kraja jedan potpuni apsurd. Plaćamo 17 miliona za Morinj, gdje su svi zatočenici preživjeli, a istovremeno ćutimo o "Lori", gdje su crnogorski državljani na krajnje surov način izgubili živote. To nije diplomatska vještina da se postigne kompromis, to je diplomatska kapitulacija. Jer ono što je interes Hrvatske ulazi u agendu, a ono što je interes Crne Gore nije tema razgovora.

Zagreb je već dobio ustupanje Doma kulture u Lastvi, ima obećanja oko spomen-ploče u Morinju, naziva bazena u Kotoru i "Jadrana". S druge strane, pitanje granice na moru ostaje otvoreno, slučaj "Lora" nije ni pomenut, a crnogorske žrtve kao da ne postoje u diplomatskim dosijeima. Spajićeva vlada ovo naziva "brzim rješenjima". Ali, zbunjuje što sva ta "brza rješenja" imaju jednu konstantu – uvijek idu u korist Zagreba.

Hoće li biti polaganje crnogorskog jezika za Srbe koji hoće CG pasoš, kao što rade Mađari?

To ostaje za vidjeti. Nije još riješeno.
"Ostaje za vidjeti" јер Хрватска условљава Црну Гору да уђе у ЕУ и тражи јој брод на који не полаже никакво право. Брод никада није био хрватски, већ се само понавља нека измишљотина, коју треба сви да прихвате.

Има ли спомен - плоча на улазу у ратну луку "Лора"?

Овај текст ће ти најбоље дати одговоре на више питања...

o_2017209_1024.jpg

Jedini preživjeli crnogorski logoraš u „Lori”, Veselin Bojović: Razočaran sam jer ruka pravde neće stići ubice i mučitelje 04/08/2025 Портал Дан

Čeka se da i ja umrem pa da više nikog ne bude ko bi mogao posvjedočiti šta se dešavalo u "Lori". Pijem mnogo tableta za smirenje, a danas nijesam mogao ni ustati iz kreveta.

Obolio sam. Imam žestoke posljedice od teškog mučenja i zlostavljalja, koje sam preživio tokom 125 dana u splitskom logoru "Lora", započinje potresnu priču za "Dan", jedini preživjeli logoraš iz Crne Gore u logoru "Lora" u Splitu, Veselin Bojović sa Žabljaka. Kaže da je ostavljen sam i potpuno zaboravljen od svih, čak ga niko i ne posjećuje...

– Prolazi dan za danom, potpuno sam razočaran da će ruka pravde stići ubice i mučitelje iz "Lore". Izgleda da se čeka da i ja umrem i da više ne bude nikoga živoga ko bi mogao da posvjedoči što se dešavalo u splitskom logoru smrti i užasa. Kada ja nestanem, nestaće i svaki dokaz što sam vidio i preživio i što su dželati radili od mene i ostalih zarobljenih Crnogoraca, vojnika nikšićko-šavničke grupe. Sve će onda biti gotovo i zaboravljeno, jer sve što se po ovom pitanju radilo zadnjih godina i decenija ide u prilog ovoj mojoj tvrdnji, kategoričan je Veselin Bojović.

Bojović je ranije u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), kao svjedok, dao izjavu tužiteljki Tanji Čolan Deretić o strahotama i teškim mučenjima od strane stražara u splitskom Vojnom logoru "Lora", gdje je kao zarobljenik proveo preko četiri mjeseca. Kaže da je doživio i vidio scene mučenja i iživljavanja nad zarobljenim Crnogorcima kakve normalni ljudski um ne može ni da zamisli.

– Kada sam dao izjavu u Specijalnom državnom tužilaštvu, više me niko nije kontaktirao, niti sam dobio bilo kakvu povratnu informaciju. Razočaran sam i više ne očekujem da će se išta desiti što bi ovaj slučaj pomjerilo sa mrtve tačke. Sve je manje nade da će stražari iz logora "Lora" biti privedeni pravdi i kažnjeni za ubistva i nezapamćenja mučenja prema zarobljenim Crnogorcima i ostalim utamničenim ljudima, ocjenjuje Bojović, naglasivši da je još on jedini živi svjedok iz Crne Gore, koji može dosta toga da ispriča i posvjedoči, dok je, kako kaže, još pri čistoj svijesti.

Sve je počelo 1992. godine u Zabeli kod Čapljine, kada je tada 19-godišnji Veselin Bojović iz Žabljaka, uhapšen kao pripadnik Jugoslovenske narodne armije (JNA). Tada je još 11 vojnika uhapšeno. Sproveden je u splitski Vojni logor "Lora", gdje će u bloku B provesti 125 dana i biti stravično mučen i maltretiran.

– Sjenka smrti bila je svuda oko nas. U mnogim trenucima život nam je bio pakao, a smrt mnogo bolji izbor, samo da se muke prekrate. Najviše su nas mučili njihovi vojnici koji su dolazili sa ratišta, pijani, razulareni, bili su nas po cijelu noć. Zore smo dočekivali ni živi, ni mrtvi u lokvama krvi. Mene je najviše mučio i maltretirao upravnik logora Tomislav Tomo Dujić. Kada ti kažu: "Ajde, da se javiš kući na telefon", znali smo da nas čeka indukcioni telefon. Žicu ti svežu oko prsta ili polnog organa, poliju te vodom i onda zavrte. To su garantujem najveći bolovi koji postoje, odmah se pada u nesvijest. To je samo jedan primjer mučenja, a bilo ih je milion, prisjeća se strahota Veselin.

– Jednom prilikom otišao sam sa još jednim zatvorenikom u blok C, gdje su bili zarobljeni vojnici iz nikšićko-šavničke grupe, da oribam hodnik i VC. Čuo sam stravične jauke i prepoznao naglasak naših ljudi. To je trajalo dvije noći. Treću noć nije se više ništa čulo. Stražar mi je rekao: "Otišli su tvoji zemljaci, sada su u hladnjači". Žena Toma Dujića, Tanja mene nije mučila, ali jeste druge zatvorenike, navodi Bojović.

Strahote nezamislive za ljudski um

Svjedočenja zaštićenih svjedoka u "Lori" pokazuju samo razmjere strahota kojima su zarobljenici bili izloženi.

Svjedok 164/95-8: – Morali smo lajati, pjevajući ustaške pjesme, kao: "Oj, Kupreško ravno polje, što pozoba Crnogorce, od tisuću i pedeset, ostade ih samo deset i to deset uvaćeno i na kolac nabijeno."

Svjedok 445/95-33: – Uspio sam da spazim tri Crnogorca, od kojih je jednom pred mojim očima jedan vojnik nožem odsjekao uvo, a drugome iskopao oko. Svjedok 510/96-13: – Poznato mi je da je jedan rezervista iz Nikšića u "Lori" masakriran (odjsečene su mu uši) i da je umro.

Prisjeća se da je pred njegovim očima ubijeno pet-šest ljudi.

– Od sanduka za municiju, ja i Miroslav Čučak iz Čapljine, pravili smo improvizovane mrtvačke sanduke. Ljidi su mučeni do smrti, sve dok na mukama nijesu dušu ispustili. Postroje nas gole uza zid, a onda kupaju hidrantima, od čije jačine padali smo kao pokošeni. Pričao mi je sada već pokojni Luka Adžić, da su jednom zatvoreniku otkinuli uvo, drugom izvadili oko, a trećem otkinuli polni organ. Vidio sam svojim očima kako su na krugu mučili Vuka Kneževića i još jednog momka, teško je sve to opisati i izgovoriti, prepričava Veselin.

Već 33 godine zločin u "Lori" nije rasvijetljen iako još postoje živi svjedoci. Mučitelji i ubice i dalje slobodno šetaju.

Nakon 18 godina, 5. marta 2004. godine u Nikšiću su dopremljeni posmrtni ostaci rezervista JNA iz nikšićko- -šavničke grupe, koje su u Hercegovinu oružane snage Hrvatske i HVO zarobile i utamničile, a potom svirepo mučili do smrti u bloku C logora "Lora" kod Splita.

U "Lori" u Splitu ubijeno je i stravično mučen 21 pripadnik JNA, 14 iz nikšićko-šavničke i šest iz barske grupe: Luka Adžić, Dušan Barović, Ranko Vujović, Radomir Vulić, Luka Gazivoda, Dragoman Doknić, Borivoje Zirojević, Neđeljko Janković, Dragan Jakovljević, Miloš Perunović, Radivoje Petković, Pavle Popović, Ratko Simović, Miljan Šušić, Safet Barudžija, Dragutin Vujačić, Ilija Moračanin, Slobodan Pejaković, Zoran Radović i Petar Sekulović. Nikšićanin Luka Adžić umro je od posljedica mučenja u "Lori" nepunu godinu po razmjeni zarobljenika. Jedini preživjeli iz logara "Lora" je Veselin Bojović sa Žabljaka, koji je kao mladi vojnik bio zarobljen.

Sramna izjava hrvatskog ministra

Predsjednik Udruženja boraca ratova od 1990. godine, Radan Nikolić, u ime porodica stradalih i organizacije koju predstavlja, izrazio je ogorčenje nedavnom izjavom Gordana Grlića – Radmana, hrvatskog ministra spoljnih i evropskih poslova, koji je negirao postojanje splitskog logora "Lora".

– On je izgovorio jednu potpunu besmisicu jer o "Lori" su bila suđenja i u samoj Hrvatskoj, o tome se bavile komisije u regionu, međunarodni Crveni krst, mnoge međunarodne organizacije. Grlić Radman zna da to neće imati nikakav efekat sem onaj što je bila namjera, a to je da ponizi Crnu Goru i uvrijedi ove porodice. Na spomeniku u Nikšiću ispisana su imena 61 pripadnika nikšićko-šavničke grupe. Od tog broja njih 14, surovo je skončalo u logoru "Lora" u Splitu. Od jakog hrvatskoh lobija stvorenog u Crnoj Gori, od raznih medija i NVO, jedno vrijeme djeca palih boraca nijesu smjela da kažu ko su im bili očevi, upozorava Nikolić.

– Odmah po izglasavanju referenduma 2006. godine napravljen je sporazum o gonjenju počinilaca krivičnih djela ratnog zločina, između tužilaštva Crne Gore i Hrvatske, kojim se gone samo crnogorski državljani, ali ne i obratno. Crnogorska država je vršila obstrukciju u pronalaženju njihovih posmrtnih ostataka, pa smo mi morali ići sa porodicama i vršiti obdukcije i reobdukcije posmrtnih ostataka, navodi Nikolić.+++

Slavica Zirojević pamti dobro kada je 19.marta 1992.godine njen suprug Borivoje – Belo, sa vojnim pozivom u džepu, na poziv države Crne Gore otišao na Kapino Polje, a potom u Mostar, gdje je 11.aprila zarobljen zajedno sa Ratkom Simovićem i Dušanom Barovićem.

– Odmah su prevezeni u splitsku Loru, gdje su doživjeli nezapamćeno mučenje i torturu, kakvu mislim da niko do tada nije doživio. Tijela su im bila potpuno unakažena, tako da ni poslije toliko godina još ne možemo da shvatimo da čovjek čovjeku to može uraditi. Pošto su njihovi mučitelji, poslije 5-6 dana mrcvarenja konačno zadovoljili svoje krvoločne nagone dovezeni su u Duvno, gdje je nakon dan-dva pretučeni Barović preminuo. Poslije par dana moga supruga Bela i Ratka Simovića poveo je kombijem Ivan Krišto, kao navodno na razmjenu, ali ih je odmah ubio, kaže Slavica, dodavši da do detalja zna kako su mučeni, jer im sve ispričao preživjeli Drago Bosnić.

– Koliko me bole njihove rane, više me boli da nakon 33 godine pravda još nije sustigla njihove mičitelje i ubice, revoltirana je Slavica.

Back