Porodica! A šta je to?!

Slab pokusaj da se sad to okrene na "ovde je tako, tu je tako". Vec rekoh, nema tu puno razlike. Drustvo je slicno. I ovde i tu decu oglavnom dobijaju majke, a alimentaciju uglavnom placaju ocevi. I ovde i tu su vecinom muskarci ti koji rade, dok se zene brinu o domacinstvu i kuci. To su cinjenice, o kojima ne treba previse razglabati. To sto ti mislis da si izmislila toplu vodu i dala neki kontra-argument onome sto sam ja napisao time sto si napisala da u Srbiji ne odlucuje sud o starateljstvu nego Centar za soc. rad - to je tvoj problem. Moji kilometarski postovi su se odnosile na neka kriticna pitanja, na koje mi vi niste znali dati odgovor, odnosno se niste uopste osvrtali na njih (sto isto dovoljno kaze).

Ma vazi :ok: :)

Ebg, Pivo, toliko si se zapleo kao pile u kučine da ne znaš više u koji koš da strpaš ni žene ni muškarce :lol:
Te muškarac jadan ugrožen na sudu, a u drugom postu tvrdiš da pobeđuje onaj koji ima love za boljeg advokata.
Pa muškarac stiče sve, on je car-kralj-skakač u dalj, ali opet nema love za boljeg advokata, nego ima njegova žena koja se uvalila, nije radila ništa 20 godina, pa mu uzela sve osim košulje :lol:
A žena je ili lenja sponzoruša koja gleda da se uvali ili je u retkim slučajevima poštena domaćica i te dve kategorije čine većinu, zaposlene žene za platom vrednom konstatovanja su valjda neke retke vrste, ili što se obično kaže "izuzetak koji potvrđuje pravilo"...ali svakako nema prava na pola bračne imovine, jer se zna ko je zaslužni član.
Pritom sirotog zaslužnog člana redovno preebe svaka ćurka, jer je globalna zavera na njenoj strani :lol:

A ako, daleko bilo ima platu veću od muža, ili je zaposlena kad je on nezaposlen, pa ga izdržava, onda mu ruši ego, "kastrira" ga, baca u depresiju....:lol:

Ebt, davno rekao Duško Radović "Nekada su ili zidovi bili mekši ili muškarci tvrđi. Danas je teško naći muškarca koji može da zakuca ekser u zid" :D
Mnogo ste bre postali tunjavi, majke mi :D

Ma jeste...samo kad ste vi "odplevene". :mrgreen:
Najlakse se praviti lud, a bas sam pazio na to sta pisem i da vam ne pruzam previse sansi za "vadjenje", ali nadjete vi i smislite uvek nesto. Nestasne zenske, sta da se radi. :lol:
Dakle, nista konkretno nemate da napisete, pokusavate da budete duhovite, hehe. Pametnom dosta, nema potrebe da se dalje "natezem" sa vama koje placate alimentaciju i organizujete evropske inicijative "imam sesnaest familija, pa sta?". ´Ajdete vi tim modernim putem, vidim da vas ide. A mene ostavite nesrecnog u jednoj tradicionalnoj, obicnoj, za vas dosadnoj porodici! ;)

Znate koji su hoteli u modi na zapadu? Takozvani deciji hoteli, gde roditelji uvale decu citav dan onima koji su placeni da se brinu o deci, a oni odu i provode se bez dece. Znaci to se zove porodicni godisnji odmor, gde roditelji odvojeno od dece provode vreme. :eek::dash:
Meni se hvalio bas moj bivsi sef kako je vec tri puta bio na takvom odmoru i kako je to super blabla. Znaci oboje rade, i onako se slabo vidjaju sa svojim detetom koje je po citav dan u vrticu, i onda kad imaju priliku da provedu par nedelja odmora sa tim detetom - oni podele odmor na svoj i detetov i provode vreme odvojeno od deteta. :rumenko:
Sama cinjenica da takvi hoteli postoje, i jos da su totalno "IN", meni dovoljno kaze o tome koju vrednost danas ima porodica u drustvu. Za mene licno porodica je institucija, nesto sveto.
Tacno je da neoliberalni kapitalizam i sva zla koja donosi sa sobom unistava tj. omalovazava vaznost porodice, iako niko nece priznati da mu porodica nije na prvom mestu. Jos nije o.k. i politicki korektno da kazes da ti je karijera ispred porodice. Ali neki i ne moraju da priznaju, to se samo primeti po njihovom ponasanju. :roll:

Ovo što pišeš o odvojenim godišnjim odmorima zvuči jezivo, ja tako nešto nisam čula u životu.
Mislim da je porodica u velikoj krizi po svim pitanjima i odnosi se i na decu, njihove rodtitelje a i na treću generaciju. Slažem se da društvo napreduje pa se menja i odnos u porodici ali se bojim da se gubi ona povezanost koju smo mi imali sa svojom decom jer smo imali normalnije radno vreme a vi radite po ceo dan jer gazdi nikad dosta profita. Mobilni je vrlo dobara stvar ali ipak bi bilo bolje da se ima više vremena za decu a ne samo da ih kontrolišete mobilnim telefonam. U ovom savremenom društvu je svako na svoj način usamljen hoću reći odvojen od svoje porodice jer to tempo života nameće.

To je uzas... i jos kao moderno, pod izgovorom da se odmore od dece, a i kao deci ce biti lespe, ta oni obozavaju da budu sa bakama :dash:

Sto je najcrnje, uglavnom im i bude lepse kod babe i dede, koji im posvecuju paznju (ima izuzetaka, ali vecina baka i deka vole svoje unuke i "znaju kako sa njima"), nego kod "smorenih" roditelja.
Ipak se to o cemu vi pricate dosta razlikuje od ovih hotela, koje sam ja spomenuo. Tamo oni povedu decu sa sobom, ali skoro su citav dan odvojeni. Oni furaju svoje, a o deci se brinu neke tete. Debilno, sve u svemu.

Pa slazem se... ako biramo, verovatno im bude lepse kod bake i dede, ali govorila sam o izgovorima.

A za hotele, pa i tu imaju izgovor, kao sa decom su, sve je prilagodjeno deci, sta ima da se zamaraju sa odraslima i da ih maltretiramo tamo gde im nije mesto :roll:

Pa slazem se... ako biramo, verovatno im bude lepse kod bake i dede, ali govorila sam o izgovorima.

A za hotele, pa i tu imaju izgovor, kao sa decom su, sve je prilagodjeno deci, sta ima da se zamaraju sa odraslima i da ih maltretiramo tamo gde im nije mesto :roll:

Upravo tako. Mislim o.k. mi je kad se ode na more u neki hotel, pa tamo iskoristis usluge tih teta na sat-dva, pustis dete da se igra sa drugom decom. Ali ovi bukvalno citav dan provode odvojeno od svoje dece. :roll:

Porodica se razara sistematski, pre svega na Zapadu, a zatim i ovde.

Zasto? Zato sto postoji dosta subjekata kojima to odgovara.

Prvi su banke. Da li bankama zaista odgovara da Vi imate podrsku porodice i da Vam ona finansijski pomogne kada se nadjete u krizi? Naravno da ne. Cim Vam zafali para, Vi odmah uzmite laki cash (unlucky You) i malo po malo, eto duznickog ropstva.

Druga je industrija. Porodica je Vas oslonac, ona vas ukorenjuje, ona definise Vas sistem vrednosti. Lose, bas lose! Vama treba izvuci tepih ispod nogu i oduzeti Vam kompas. Posle toga bice Vas lako ubediti da je smisao zivota u shopping-u, da je sedenje u "Uscu" i ispijanje kafa ceo dan (a sve na kredit) totalno "in" i "cool".

Treca su politicari. Da li je zabludela ovca, ovisna o sopingu, instant sex-u i Internetu pretnja za bilo koji sistem? Ma daj, takvi su san svakog politicara, ovce za sisanje Bogom dane.

Upravo tako. Mislim o.k. mi je kad se ode na more u neki hotel, pa tamo iskoristis usluge tih teta na sat-dva, pustis dete da se igra sa drugom decom. Ali ovi bukvalno citav dan provode odvojeno od svoje dece. :roll:

Pa da. Evo slican primer.
Meni je sjajna stvar stav moje rodice. Jer roditelji obocno preteruju i idu iz krajnosti u krajnost.
Kod nje se zna da se deca na slave , svadbe i sl ne vode. Radije nece otici nego povesti njih. A sa druge strane imas roditelje koji uvek vode decu sa sobom, i onda vidis dete od dve godine na svadbi u ponoc.... to je takvo maltretiranje dece.

Malo se udaljih od teme ali si me asocirao sa ovim. Bas krajnosti, retko ko nadje neku zlatnu sredinu

Porodica se razara sistematski, pre svega na Zapadu, a zatim i ovde.

Zasto? Zato sto postoji dosta subjekata kojima to odgovara.

Prvi su banke. Da li bankama zaista odgovara da Vi imate podrsku porodice i da Vam ona finansijski pomogne kada se nadjete u krizi? Naravno da ne. Cim Vam zafali para, Vi odmah uzmite laki cash (unlucky You) i malo po malo, eto duznickog ropstva.

Druga je industrija. Porodica je Vas oslonac, ona vas ukorenjuje, ona definise Vas sistem vrednosti. Lose, bas lose! Vama treba izvuci tepih ispod nogu i oduzeti Vam kompas. Posle toga bice Vas lako ubediti da je smisao zivota u shopping-u, da je sedenje u "Uscu" i ispijanje kafa ceo dan (a sve na kredit) totalno "in" i "cool".

Treca su politicari. Da li je zabludela ovca, ovisna o sopingu, instant sex-u i Internetu pretnja za bilo koji sistem? Ma daj, takvi su san svakog politicara, ovce za sisanje Bogom dane.

Odlican komentar! :super:

@ceca: pa da, ima nas svakakvih. Znam samo da moja deca u ponoc tj. vec mnogo pre ponoci mogu biti samo na jednom mestu - u krevetu.

Ne znam ni kako da počnem ovu temu ali pokušaću nekako :think:....evo o čemu se radi, pre deset godina prešli smo iz socijalizma u kapitalizam 19. veka:roll::mrgreen: gde nam je rečeno kako je kapitalizam ‚‚majka‚‚ i kako su svima date šanse da se pokažu bla bla:roll:...e sad, kakve veze to ima sa porodicom ...ima...evo ovako ...ako se sećate govorili su i kako ne moramo da radimo u gradu u kom živimo i kako je to normalno:roll: što po meni nije normalno, već je samo cimanje bez potrebe i namerno odvajanje od porodice i da se porodica slabi kao osnova društva....ceo dan ti prođe u odsustvu od kuće i jedino što ti preostane je da kad se kući vratiš legneš da spavaš o nekim razgovorima sa ukućanima nema ni reči.:(

E sad imam pitanje da li mislite da nam se porodica razbila u zadnjih 10 godina? :aha:

Na zalost - intenzivno se raspada (koliko samo razvoda i abortusa)
Nisam siguran da je ustrojstvo drzave krivo za to. Mislim da je bilo i gorih sistema i anarhija od ove danasnje. Cini mi se da je sav "napredni" svijet postao infantilan - nezreo (proces koji traje decenijama). Moj nekadasnji profesor Vladeta Jerotic potkrepljivao je to - nadimcima pa i imenima :) mikica, miki, ika, nikica, ivci, perica, boki ... i sta vec znam.

Bog koji vlada jeste Narcis a vjera je samoljublje koja se praktikuje neprestanom trkom za "boljim". Ono sto je stvarno bolje - ostaje po strani.

Da skratim - nema ljubavi i pojma zrtve. Bez obzira na sistem koji vlada, manje ljudi danas zeli da se zrtvuje za porodicu - uopste za drugog covjeka, smatra to izlisnim. Samoljublje covjeka tjera u drugu zrtvu - koju namece potrosacko drustvo - koja je opet mozda i veca ali je presudna za siguran i beskonacan zivot u religiji boga Narcisa.

Ne znam ni kako da počnem ovu temu ali pokušaću nekako :think:....evo o čemu se radi, pre deset godina prešli smo iz socijalizma u kapitalizam 19. veka:roll::mrgreen: gde nam je rečeno kako je kapitalizam ‚‚majka‚‚ i kako su svima date šanse da se pokažu bla bla:roll:...e sad, kakve veze to ima sa porodicom ...ima...evo ovako ...ako se sećate govorili su i kako ne moramo da radimo u gradu u kom živimo i kako je to normalno:roll: što po meni nije normalno, već je samo cimanje bez potrebe i namerno odvajanje od porodice i da se porodica slabi kao osnova društva....ceo dan ti prođe u odsustvu od kuće i jedino što ti preostane je da kad se kući vratiš legneš da spavaš o nekim razgovorima sa ukućanima nema ni reči.:(

E sad imam pitanje da li mislite da nam se porodica razbila u zadnjih 10 godina? :aha:

Ne znam. Porodica se razara samo ne vidim kako je to tačno loše... Svi dižu toliku frku oko toga.... Pre je porodica bila baba, deda, stričevi, strine.... Sad su to otac, majka, deca. Uskoro će biti samo majka, deca. Po meni vrlo logičan sled događaja i sasvim prirodan.

Ne znam. Porodica se razara samo ne vidim kako je to tačno loše... Svi dižu toliku frku oko toga.... Pre je porodica bila baba, deda, stričevi, strine.... Sad su to otac, majka, deca. Uskoro će biti samo majka, deca. Po meni vrlo logičan sled događaja i sasvim prirodan.

Hmmm...

Da li je takve stavove zastupao Honoré de Balzac koji se nalazi na tvom avataru?

Evo uhvaticu se odmah za ovaj post...

Nisu mi jasno tvoji pogledi na RADNE OBAVEZE i prihode koji su osnova jedne zdrave porodice.
Zasto to kazem...to kazem prvenstveno iz razloga mogucnosti osiguravanja ZDRAVOG skolovanja svog djeteta...koje nije ni malo jeftino. Mislim...tokom mog studija...NEKADA sam po nekoliko puta sedmicno isao raditi...sto kao konobar sto po potrebi...
Mislim da sam se daleko vise mucio nego druge kolege sa kojim sam isao na faks...i misljenja sam da bi mi bilo mnogo lakse da sam imao neku kintu sa strane...kao podrsku koja bi mi omogucila koncentraciju na faks 24h...iz tog razloga sam rekao da je finansijska podrka jedan od najbitnijih faktora zdrave porodice. Svaki vikend, moci odvesti dijete na izlet, na sladoled, u pozoriste itd...to su stvari koje iziskuju troskove ali ostavljaju nezaboravne tragove u sjecanju i psihi djeteta.

Da bi covjek ostvario ovo o cemu pricam, potrebno je ODRICANJE...me mozes imati i jare i pare...
Za mene je sasvim ok i putovati 50km u jednom smjeru na posao...zasto bi mi bio problem. Dok god budem mogao omoguciti zdrav zivot i podrsku mojoj porodici.

Evo, da ti kazem kako izgleda jedan radni dan na zapadu...
Ustajenje u 5:50h, jutarnji protokol od 30min. put na posao 1h, radni dan 10h, put kuci 1h...ono sto ti ostaje je 12h vremena...a od toga bi bilo preporucljivo da se odspava 6-7h...ako zelis da ostanes normalan. Ostane ti nekih 4-5 sati DANA (: ...
Kod nas, na nasim prostorima se pocne raditi izmedju 8-9h ujutro, radi se do 15-16h i onda je i to puno...ne kontam...

Premda, radim sa kolegom koji putuje 1.45min. u jednom pravcu (nekih 140km) da bi dosao na posao...to je za mene za pohvalu...!
Stvar je u tome sto takvi ljudi znaju iskoristiti svoj dan, MAKSIMALNO...nema SPANSKIH SERIJA, kafa itd...jos se stigne otici na trcanje, fitnes itd...
Mislim da to nema odrazaja na porodicu...stvar je sto samo takav nacin zivota moze nesto napraviti od covjeka (: ...

Mnogi pripadnici naseg naroda BIRAJU posao...ali od biranja nema fajde...
...da bi se nesto steklo potrebno je odricanje...a to je ono sto jednom djelu naseg naroda jos uvjek nije jasno (: ... i dok god bude tako, nece biti pomaka...

Back