Porodica! A šta je to?!

Poruka
22.606
Ne znam ni kako da počnem ovu temu ali pokušaću nekako :think:....evo o čemu se radi, pre deset godina prešli smo iz socijalizma u kapitalizam 19. veka:roll::mrgreen: gde nam je rečeno kako je kapitalizam ‚‚majka‚‚ i kako su svima date šanse da se pokažu bla bla:roll:...e sad, kakve veze to ima sa porodicom ...ima...evo ovako ...ako se sećate govorili su i kako ne moramo da radimo u gradu u kom živimo i kako je to normalno:roll: što po meni nije normalno, već je samo cimanje bez potrebe i namerno odvajanje od porodice i da se porodica slabi kao osnova društva....ceo dan ti prođe u odsustvu od kuće i jedino što ti preostane je da kad se kući vratiš legneš da spavaš o nekim razgovorima sa ukućanima nema ni reči.:(

E sad imam pitanje da li mislite da nam se porodica razbila u zadnjih 10 godina? :aha:

Da! Porodica se sistematski razbija u zadnje vreme... Pogledajte oko sebe i videcete da se drzava uopste za porodicu ne bori a da se ne radi nista po pitanju ocuvanja porodice a da se dopustaju svi napadi na nju.
Na koji nacin drzava danas stiti porodicu, kao biolosko jezgro drzave i nacije? :think:

Da! Porodica se sistematski razbija u zadnje vreme... Pogledajte oko sebe i videcete da se drzava uopste za porodicu ne bori a da se ne radi nista po pitanju ocuvanja porodice a da se dopustaju svi napadi na nju.
Na koji nacin drzava danas stiti porodicu, kao biolosko jezgro drzave i nacije? :think:

Zato sam i postavila ovu temu ne znam da li sam samo ja to primetila pa hoću da vidim da li i drugi to primećuju...:aha:

raditi se moralo i prije, da li se razbija pitanje je vas samih.
sta te briga jel se komsiji raspala pa ajmo sda kukati, ajme raspada se sve..
drzi svoju cvrsto i zivi najbolje sto znas.
jest da je radno vrijeme, pogotovo u smjenama uzas, ali postoje i mobiteli da se u savkom trenutku cujes sa muzem i djecom da ih pitas kako su, kazes neku lijepu rijec.

kukate a evo nedelja je, ajte/ajmo sjediti svi zajedno sa ukucanima u dnevnom borakvu i pricati o sedmici a ne plakati nad prolivenim mlijekom.

logicne su ovakve promjene jer se i drustvo mjenja i napreduje, pa necemo 1000 goidna zivjeti po istom sablonui zacauriti se.

Znate koji su hoteli u modi na zapadu? Takozvani deciji hoteli, gde roditelji uvale decu citav dan onima koji su placeni da se brinu o deci, a oni odu i provode se bez dece. Znaci to se zove porodicni godisnji odmor, gde roditelji odvojeno od dece provode vreme. :eek::dash:
Meni se hvalio bas moj bivsi sef kako je vec tri puta bio na takvom odmoru i kako je to super blabla. Znaci oboje rade, i onako se slabo vidjaju sa svojim detetom koje je po citav dan u vrticu, i onda kad imaju priliku da provedu par nedelja odmora sa tim detetom - oni podele odmor na svoj i detetov i provode vreme odvojeno od deteta. :rumenko:
Sama cinjenica da takvi hoteli postoje, i jos da su totalno "IN", meni dovoljno kaze o tome koju vrednost danas ima porodica u drustvu. Za mene licno porodica je institucija, nesto sveto.
Tacno je da neoliberalni kapitalizam i sva zla koja donosi sa sobom unistava tj. omalovazava vaznost porodice, iako niko nece priznati da mu porodica nije na prvom mestu. Jos nije o.k. i politicki korektno da kazes da ti je karijera ispred porodice. Ali neki i ne moraju da priznaju, to se samo primeti po njihovom ponasanju. :roll:

Znate koji su hoteli u modi na zapadu? Takozvani deciji hoteli, gde roditelji uvale decu citav dan onima koji su placeni da se brinu o deci, a oni odu i provode se bez dece. Znaci to se zove porodicni godisnji odmor, gde roditelji odvojeno od dece provode vreme. :eek::dash:
Meni se hvalio bas moj bivsi sef kako je vec tri puta bio na takvom odmoru i kako je to super blabla. Znaci oboje rade, i onako se slabo vidjaju sa svojim detetom koje je po citav dan u vrticu, i onda kad imaju priliku da provedu par nedelja odmora sa tim detetom - oni podele odmor na svoj i detetov i provode vreme odvojeno od deteta. :rumenko:
Sama cinjenica da takvi hoteli postoje, i jos da su totalno "IN", meni dovoljno kaze o tome koju vrednost danas ima porodica u drustvu. Za mene licno porodica je institucija, nesto sveto. Tacno je da neoliberalni kapitalizam i sva zla koja donosi sa sobom unistava tj. omalovazava vaznost porodice, iako niko nece priznati da mu porodica nije na prvom mestu. Jos nije o.k. i politicki korektno da kazes da ti je karijera ispred porodice. Ali neki i ne moraju da priznaju, to se samo primeti po njihovom ponasanju. :roll:

tako ce biti i tvojoj djeci jer ces prenijeti to i na njih i na taj nacin cete je i ocuvati u buducim generacijama.

tako ce biti i tvojoj djeci jer ces prenijeti to i na njih i na taj nacin cete je i ocuvati u buducim generacijama.

Nadam se, ali ni za to nema garancije. Kao i kod mnogih drugih stvari, mi kao roditelji mozemo samo da damo sve od sebe i da usmerimo dete onako kako mislimo da je ispravno. Da li ce nasa deca stvarno ici tim putem, to posle zavisi i od drugih faktora tj. njihovog drustva, prijatelja itd.

Razbila se nego sta...Cinioci su mnogi i pisali smo o tome vec onoliko puta.Svaki peti par u Srbiji se razvede.Niko vise ne veruje u "ziveli su srecno do kraja zivota".
I sama sam razvedena,ali ne podrzavam olako rasturanje braka,osobito u kojem su rodjena i deca.

Mene ovo ne cudi.Sve vise i vise kopiramo zapad i to je posledica upravo toga.

Pre samo 10god,nije bilo ni 100 Tv programa,ni kompjutera (internet u Srbiji) i ljudi su se zabavljali tako sto su morali da pricaju jedni sa drugima, a sada?Sad lepo pustis crtace deci kad si umoran i ... ode sve dovraga :(

To nam je nametnulo potrošačko društvo. Radno vreme od 9h do 17h i dok dođeš kući imaš taman toliko da zajedno večerate i spavanjac.
O da, razbila se, ali sistematski. Narušavanje tradicionalnih sistema vrednosti pre svega...

vala to je užas...
srećna sam što neke stvari vezane za posao mogu da radim kući
i to obilato koristim (pa makar morala da ostajem za računarom i do 4 noću da bi dan provela sa porodicom)
sa druge strane i mm (ako se izuzmu česta dežurstva i ostajanje dok se operacija ne završi) takođe stiže oko 3 pa imamo porodični ručak svake druge nedelje (kad deca idu pre podne u školu) i naravno vikendom
a meni to okupljanje za stolom mnogo znači
tada se i lepo ispričamo i ismejemo

za mene je porodica ono sigurno mesto, ono što me čini sigurnom, ono za šta sam mnogo toga spremna da žrtvujem.
i drugačije ne bih umela da funkcionišem

Back