Porodica! A šta je to?!

Pa dobro, sve lepo zvuči u teoriji, ne samo ovo, pa u praksi funkcioniše ovako i onako. Ebg, nisu nam svima iste karte podeljene i ne umemo svi istim kvalitetom da odigramo. Nekog zapadne jedan krug, nekog patchwork, nekog porodica bez dece ili bez supružnika. U svakoj situaciji treba odigrati najbolje moguće. Ja nekako i dalje mislim da problem porodice ne potiče ni od radnog vremena (pa bar su naši stari radili po ceo dan na njivi, pa to navodno nije smetalo), ni od novoosvojenih sloboda i prava izbora - od toga se samo menja forma, a suština...koliko smo je svesni, tako nam je.
O tome se i radi što je pojam porodica izgubio osnovni smisao. A to je bračni par sa mladuncima koje treba podići na noge i osposobiti za dalji život.
Danas je normalno da recimo mama i tata rade u inostranstvu i šalju pare deci koju čuva baka. To jeste porodica, ali kakva? I to je postalo prilično uobičajeno, dobrim delom jer nas potrošačko društvo goni da namaknemo što više tih prokletih para da bismo mogli da kupimo deci avione, kamione i ostale stvari...:(

O tome se i radi što je pojam porodica izgubio osnovni smisao. A to je bračni par sa mladuncima koje treba podići na noge i osposobiti za dalji život.
Danas je normalno da recimo mama i tata rade u inostranstvu i šalju pare deci koju čuva baka. To jeste porodica, ali kakva? I to je postalo prilično uobičajeno, dobrim delom jer nas potrošačko društvo goni da namaknemo što više tih prokletih para da bismo mogli da kupimo deci avione, kamione i ostale stvari...:(

To ni po meni nije porodica, osim po imenu, nema tu te veze ni tog odnosa.
Ali ako su roditelji razvedeni, ali i dalje oboje posvećuju pažnju detetu, imaju sa njim roditeljski odnos i vezu, pa čak i ako ga ne viđaju svaki dan,....ipak je to drugačije.
Postoji fizička odvojenost i emotivna odvojenost.
Za onakvu porodicu kakvu, pretpostavljam, svi mi želimo, bitno je da nema emotivne odvojenosti, tu je suština pravih porodičnih odnosa.

I znaš šta, kriviti, da tako kažem, reklame i propagandu zato što si odlučio da ostaviš dete i odeš preko.....ma važi. Baljezgarije u koje ni to dete ne veruje.

To ni po meni nije porodica, osim po imenu, nema tu te veze ni tog odnosa.
Ali ako su roditelji razvedeni, ali i dalje oboje posvećuju pažnju detetu, imaju sa njim roditeljski odnos i vezu, pa čak i ako ga ne viđaju svaki dan,....ipak je to drugačije.
Postoji fizička odvojenost i emotivna odvojenost.
Za onakvu porodicu kakvu, pretpostavljam, svi mi želimo, bitno je da nema emotivne odvojenosti, tu je suština pravih porodičnih odnosa.

I znaš šta, kriviti, da tako kažem, reklame i propagandu zato što si odlučio da ostaviš dete i odeš preko.....ma važi. Baljezgarije u koje ni to dete ne veruje.

Pa propaganda je cudo. Eto koliko bolida se primilo na propagandu i glasalo za Tadica na izborima . :) Idiota ima s koliko hoces a propaganda je tu da te idiote obradi lagano :)

Ja ne nadjoh nigde ovde da je neko napisao nesto tako. :eek:

Nikako ne bih osudjivao roditelje, koji za dobro svoje dece, odu u inostranstvo. Ali svakako mi nisu jasni oni roditelji, koji kada se snadju nakon nekog vremena, ne dovedu svoju decu da budu sa njima, nego ih radje ostave kod babe/tetke i misle da te njihove pare koje salju znace bilo sta sto moze zameniti porodicu, njihovu ljubav itd.

Kao sto rekoh, super je to kada razvedeni ljudi ostanu u nekim o.k. odnosima, kada pokusavaju da i dalje oboje budu deci dobri otac i majka. Mnoga razvedena deca cak razviju jako dobar odnos sa drugim roditeljom, sa kojim ne zive zajedno. I to je isto super i samo za pozeleti. Ali tu nema vise porodice (nastaju nove prodice sa novim clanovima) Ja sam samo to hteo da kazem.

Ja ne nadjoh nigde ovde da je neko napisao nesto tako. :eek:

Nikako ne bih osudjivao roditelje, koji za dobro svoje dece, odu u inostranstvo. Ali svakako mi nisu jasni oni roditelji, koji kada se snadju nakon nekog vremena, ne dovedu svoju decu da budu sa njima, nego ih radje ostave kod babe/tetke i misle da te njihove pare koje salju znace bilo sta sto moze zameniti porodicu, njihovu ljubav itd.

Kao sto rekoh, super je to kada razvedeni ljudi ostanu u nekim o.k. odnosima, kada pokusavaju da i dalje oboje budu deci dobri otac i majka. Mnoga razvedena deca cak razviju jako dobar odnos sa drugim roditeljom, sa kojim ne zive zajedno. I to je isto super i samo za pozeleti. Ali tu nema vise porodice (nastaju nove prodice sa novim clanovima) Ja sam samo to hteo da kazem.

Evo, brate, prvi post na ovoj strani, ebem te ćorava :mrgreen: :lol:
Danas je normalno da recimo mama i tata rade u inostranstvu i šalju pare deci koju čuva baka. To jeste porodica, ali kakva? I to je postalo prilično uobičajeno, dobrim delom jer nas potrošačko društvo goni da namaknemo što više tih prokletih para da bismo mogli da kupimo deci avione, kamione i ostale stvari...
Vaditi se na fenomen potrošačkog društva za praktično napuštanje deteta u drugoj državi je stvarno biser. Kome je to normalno i uobičajeno? Valjda samo onima kojima je porodica forma na papiru i ništa više. Što kažeš, ajde za prvo vreme, ako mora, ali do penzije....ma daj. Ali nije tu ništa krivo potrošačko društvo i pare za avione i kamione, nego nakaradno shvatanje porodice takvih ljudi.

Za ove razvedene priče smo se valjda složili da se ne slažemo, barem u terminologiji. Meni su očuvani i kvalitetni porodični odnosi suština porodice, bez obzira gde ko i sa kim živi (neko i živi sa oba roditelja, pa nema nikakav odnos sa njima, ni to nije porodica osim u formi). Ali se razumemo, bar mislim ;)

"Kao sto rekoh, super je to kada razvedeni ljudi ostanu u nekim o.k. odnosima, kada pokusavaju da i dalje oboje budu deci dobri otac i majka. Mnoga razvedena deca cak razviju jako dobar odnos sa drugim roditeljom, sa kojim ne zive zajedno. I to je isto super i samo za pozeleti. Ali tu nema vise porodice (nastaju nove prodice sa novim clanovima)"

ovo je strasno sto si napisao....
i ti ne zivis sa svojim roditeljima, znaci, tu vise nema porodice...
deca koja odu na skolovanje...takodje, nema vise porodice...
tj. svako ko se venca, unisti svoju primarnu porodicu...
smrtni slucaj, ne daj boze, SVE je gotovo i porodica vise ne postoji....
ali necemo stati na tome, nego cemo ubedjivati decu razvedenih roditelja da porodicu - nemaju...
a ako jos i dobiju polubracu i polusestre, oni su mi, po tebi, nista...

i da se sutra razvedes, hoces svojoj rodjenoj deci pricati da vi vise nemate porodicu?
verovatno ne bi...
zato nemoj ni druge ljude da kinjis i siris ovako maligne price...TO unistava odnose medju ljudima, a ne "potrosacko drustvo"...

Procitaj lepo sta sam napisao, nemoj da srljas odmah. Drugo je raspad braka i odvajanje od male dece, a drugo je kad dete od 18 godina uzme sebi stan, ode da studira, krene svojim (prirodnim) putem, osnuje svoju porodicu itd. :roll:

Mogao bih u slucaju da se razvedem i da se moja (tad) bivsa supruga venca za drugog coveka, i da u toj zajednici zive nasa deca, da im pricam i fantaziram svaki put kad ih vidim (to bi bilo svakih par nedelja) kako smo mi porodica blablabla... Posto to nema veze sa mozgom, i posto imaju novu porodicu, te bi ih trovao tom pricom, koja nema veze sa zivotom, nego bih se trudio da im kao otac pruzim ljubav, da ih saslusam, da ih posavetujem. To po meni vise vredi nego da ih trujem nebulozama kako smo mi porodica, ili nedaj Boze kako ta zajednica u kojoj sad zive nije njihova "prava" porodica. :roll:

Cista realnost na delu, a ne neke price koje bi im iz besa pricao i zbunjivao ih. ;)

porodicu cine vasi odnosi na koje samo vi sami mozete da uticete...a ne brojcano stanje i ko je na okupu pod istim krovom...
i ne zavijaj u sareni papir sad to sto si rekao...

Vec sam objasnio kako gledam na to. Ti gledas drugacije. Postujem.
Nema sta da zavijam i uvijam, jasno sam obrazlozio svoj stan. Razumi, ne razumi. Postuj, ne postuj. Tvoje (tj. moja stvar).

Procitaj lepo sta sam napisao, nemoj da srljas odmah. Drugo je raspad braka i odvajanje od male dece, a drugo je kad dete od 18 godina uzme sebi stan, ode da studira, krene svojim (prirodnim) putem, osnuje svoju porodicu itd. :roll:

Mogao bih u slucaju da se razvedem i da se moja (tad) bivsa supruga venca za drugog coveka, i da u toj zajednici zive nasa deca, da im pricam i fantaziram svaki put kad ih vidim (to bi bilo svakih par nedelja) kako smo mi porodica blablabla... Posto to nema veze sa mozgom, i posto imaju novu porodicu, te bi ih trovao tom pricom, koja nema veze sa zivotom, nego bih se trudio da im kao otac pruzim ljubav, da ih saslusam, da ih posavetujem. To po meni vise vredi nego da ih trujem nebulozama kako smo mi porodica, ili nedaj Boze kako ta zajednica u kojoj sad zive nije njihova "prava" porodica. :roll:

Cista realnost na delu, a ne neke price koje bi im iz besa pricao i zbunjivao ih. ;)

Kako bi ih vidjao svakih par nedelja? :dontunderstand: I ne bi trebao da im pricas da ste svi jedna porodica, nego se jednostavno porodica podelila i sada su deca deo obe porodice. Ne ti i bivsa zena, nego deca. Sta tu ima cudno?
Po tvojoj teoriji ispada da deca nisu zajednicka. I po cemu je obavezno da otac i majka obavezno nadju drugog bracnog partnera i iyrode jos dece? Posto vidim da se taj primer stalno navodi....pogotovo da se majka obavezno ponovo uda? Nacisto sam zbunjena teorijom.

Ali to je tvoje misljenje, ........kako god :confused:.

Ja mogu samo da napisem primer mog odrastanja.

Ziveli smo u zajednici sa babom. Moj otac je bio alkoholicar. Prvo nije bilo zabrinjavajuce ali je postajalo sa godinama sve gore. Neizdrzljivo.
Otac je celu platu trosio na pice i vecinu vremena nije bio priseban. Nista osim flase nije video niti ga je zanimalo.
Prvo je otisla moja majka, nas nije imala gde da odvede.
Za njom sam otisla ja, kad su se stekli uslovi za to, a posle i moja sestra.
A moj otac je ziveo u iluziji da je imao porodicu sve dok je neko od nas bio tu. A da se raspala kad smo svi otisli.
Pogresno. On je taj koji je bio samo bio na spisku stanara a porodica ga nije zanimala. Tako da ta porodica nikad i nije postojala, osim na papiru.

Porodicu ne cini zajednicki zivot, nego porodicni odnosi. I mozemo da ih imamo vise.

Posmatrajuci ljude, primetila sam da oni koji porodicu vide samo kao spisak stanara, obicno je shvataju zdravo za gotovo i ne trude se da porodicni odnosi budu dobri, jer se sve podrazumeva.

Pa se posle cude sta ih je snaslo.

Mislim da je osecaj pripadnosti jednoj porodici, u najvecem broju slucajeva, uslovljen krvnim srodstvom. :think:

Npr. tesko da mogu da gajim isti familijarni osecaj prema rodjenom stricu i prema IV zeni moga ujaka, za koju svi znamo da je u tranzitu. :mrgreen:

Pa cak ni ovo nije pravilo.

Rekao bih da je samo ljubav prema rodjenom detetu bezuslovna. Ljubavi prema ostalim clanovima porodice su i te kako uslovljene. Racunajuci tu i rodjenu bracu, sestre.....

Kao sto je uslovljena i ljubav izmedju supruznika.

Tesko da bih mogao da gajim familijarne osecaje prema npr. bivsoj zeni koja me je ostavila zbog drugog, pokupila mi lovu, stan, kola.... a uz sve to mi odvela i decu sa sobom.
vrisak-1.gif

I jos treba i dalje da je nazivam “svojom porodicom”?!
smajlisekrsti-1.gif

Mislim da je osecaj pripadnosti jednoj porodici, u najvecem broju slucajeva, uslovljen krvnim srodstvom. :think:

Npr. tesko da mogu da gajim isti familijarni osecaj prema rodjenom stricu i prema IV zeni moga ujaka, za koju svi znamo da je u tranzitu. :mrgreen:

Pa cak ni ovo nije pravilo.

Rekao bih da je samo ljubav prema rodjenom detetu bezuslovna. Ljubavi prema ostalim clanovima porodice su i te kako uslovljene. Racunajuci tu i rodjenu bracu, sestre.....

Kao sto je uslovljena i ljubav izmedju supruznika.

Tesko da bih mogao da gajim familijarne osecaje prema npr. bivsoj zeni koja me je ostavila zbog drugog, pokupila mi lovu, stan, kola.... a uz sve to mi odvela i decu sa sobom.
vrisak-1.gif

I jos treba i dalje da je nazivam “svojom porodicom”?!
smajlisekrsti-1.gif

A ko je rekao tako nesto????

I izmedju ostalog, sta ako te zena nije ostavila zbog nekog drugog, nije pokupila mi lovu, stan, kola itd, itd.????
Ali kakve to veze ima sa temom?
Prica se o deci. To sto su dve odrasle osobe rasturila svoju porodicu nema veze sa tim kako dete to vidi.

Sta ne razumes? Kada se bracni partneri razvedu, onda (uglavnom) deca budu kod majke, a otac ih vidja svakih par nedelja. Imam komsiju, koji se razveo. Iako bivsa zena sa sinom stanuje relativno blizu njega, on malog sme da vidja dva puta mesecno. Tako je odlucio sud. On ima drugu zenu i sa njom dete. Iluzija je pricati o porodici i porodicnim odnosima izmedju njega, njegove nove porodice i njegovog sina iz prvog braka, kojeg vidja svake dve nedelje (nekad i redje). To su price za malu decu. Dodatno njegova zena, sa kojom sad zivi, tvrdi da joj (citiram) "ne smeta kada dodje njegov sin iz prvog braka", ali to su suplje reci. Samo to "ne smeta mi" meni dovoljno kaze. I to je u vecini slucajeva tako. Ima i onih gde je to sve harmonicno itd., ali to za moje pojmove ipak nije porodica.
Tu treba mnogo vise od nekih o.k. odnosa, tolerancije, poklona za rodjendan, i nekoliko sati zajedno provedenih svake dve-tri nedelje (vazi pogotovo za manju decu). :roll:

Pa imas i slucajeva gde se ti razvedeni partneri vencavaju po vise od dva puta. Sta sad, to dete je clan 6 porodica, od kojih njih 5 posecuje ili vidja svake prestupne godine. Daj, nemoj da se lazemo.

Licno, moj otac je bio moj otac. Moja majka mi nije branila nikakav kontakt sa njim, iako je ona imala grozan odnos sa njim nakon njihovog razvoda braka. I vidjao sam ga, i provodio nekad i vise nedelja kod njega (preko raspusta). Ali za mene njegova druza zena i njihov zajednicki sin nikada nisu predstavljali porodicu. Samo macehu i polubrata. I to ne zato sto se nismo voleli, nego zato sto je za mene postojala samo ona jedina, prava porodica: majka, brat i sestra. Sa njima sam se borio kroz zivot, prolazio kroz sve dobro i lose, sa njima sam ziveo. A oca i njegovu porodicu sam posecivao, provodio odredjeno vreme sa njima. Nista vise. To nikada nije mogla biti moja druga porodica ili bilo kakva porodica cije sam ja clan.

Sta ne razumes? Kada se bracni partneri razvedu, onda (uglavnom) deca budu kod majke, a otac ih vidja svakih par nedelja. Imam komsiju, koji se razveo. Iako bivsa zena sa sinom stanuje relativno blizu njega, on malog sme da vidja dva puta mesecno. Tako je odlucio sud. On ima drugu zenu i sa njom dete. Iluzija je pricati o porodici i porodicnim odnosima izmedju njega, njegove nove porodice i njegovog sina iz prvog braka, kojeg vidja svake dve nedelje (nekad i redje). To su price za malu decu. Dodatno njegova zena, sa kojom sad zivi, tvrdi da joj (citiram) "ne smeta kada dodje njegov sin iz prvog braka", ali to su suplje reci. Samo to "ne smeta mi" meni dovoljno kaze. I to je u vecini slucajeva tako. Ima i onih gde je to sve harmonicno itd., ali to za moje pojmove ipak nije porodica.
Tu treba mnogo vise od nekih o.k. odnosa, tolerancije, poklona za rodjendan, i nekoliko sati zajedno provedenih svake dve-tri nedelje (vazi pogotovo za manju decu). :roll:

Pa imas i slucajeva gde se ti razvedeni partneri vencavaju po vise od dva puta. Sta sad, to dete je clan 6 porodica, od kojih njih 5 posecuje ili vidja svake prestupne godine. Daj, nemoj da se lazemo.

Licno, moj otac je bio moj otac. Moja majka mi nije branila nikakav kontakt sa njim, iako je ona imala grozan odnos sa njim nakon njihovog razvoda braka. I vidjao sam ga, i provodio nekad i vise nedelja kod njega (preko raspusta). Ali za mene njegova druza zena i njihov zajednicki sin nikada nisu predstavljali porodicu. Samo macehu i polubrata. I to ne zato sto se nismo voleli, nego zato sto je za mene postojala samo ona jedina, prava porodica: majka, brat i sestra. Sa njima sam se borio kroz zivot, prolazio kroz sve dobro i lose, sa njima sam ziveo. A oca i njegovu porodicu sam posecivao, provodio odredjeno vreme sa njima. Nista vise. To nikada nije mogla biti moja druga porodica ili bilo kakva porodica cije sam ja clan.

Mislim, ...pardon...bez ljutnje...ali kakva gomila gluposti

Meni se sve cini da imate pogresne predstave o tome sta se desava kad se razvedete.

Sve vam se oduzima...i deca i imovina, i zena ode sa svalerom i ostajete muceni, goli, bosi i jadni :roll:

Mnogo gledate americke filmove.
Ko hoce da vidja dete cesce, bori se za to na sudu. Osim ako nisi neki manijak, vidjaces ga petak, subotu i nedelju...svake nedelje. Postoje i civilizovani razvodi...ako obe strane hoce da budu civilizovane
Ako se kao bunis na sudu, a molis Boga da ne mora da vidjas dete, to je druga prica.

Mislim, ...pardon...bez ljutnje...ali kakva gomila gluposti

Meni se sve cini da imate pogresne predstave o tome sta se desava kad se razvedete.

Sve vam se oduzima...i deca i imovina, i zena ode sa svalerom i ostajete muceni, goli, bosi i jadni :roll:

Mnogo gledate americke filmove.
Ko hoce da vidja dete cesce, bori se za to na sudu. Osim ako nisi neki manijak, vidjaces ga petak, subotu i nedelju...svake nedelje. Postoje i civilizovani razvodi...ako obe strane hoce da budu civilizovane
Ako se kao bunis na sudu, a molis Boga da ne mora da vidjas dete, to je druga prica.

Ja sam ti naveo primer iz pravog zivota. Vucara se covek po sudu, zeli da se izbori za to da vidja malog cesce - ali ne uspeva. Trenutno samo svake dve nedelje i to mali ne sme kod njega ni da noci (po zakonu bi on morao imati jos jednu sobu u svom stanu) A mali odrasta, godine prolaze. No, nije to poenta. I da se izbori za pravo da ga vidja svake nedelje, opet ti kazem: to nije porodica! Ni prva ni druga, ni sesnaesta.
Nigde ja nisam pisao ove tvoje nebuloze "otisla sa svalerom, uzela mu sve, blabla...". Sve sto sam napisao je iz pravog zivota. Ono sto sam sam doziveo i osecao.

Ja sam ti naveo primer iz pravog zivota. Vucara se covek po sudu, zeli da se izbori za to da vidja malog cesce - ali ne uspeva. Trenutno samo svake dve nedelje i to mali ne sme kod njega ni da noci (po zakonu bi on morao imati jos jednu sobu u svom stanu) A mali odrasta, godine prolaze. No, nije to poenta. I da se izbori za pravo da ga vidja svake nedelje, opet ti kazem: to nije porodica! Ni prva ni druga, ni sesnaesta.
Nigde ja nisam pisao ove tvoje nebuloze "otisla sa svalerom, uzela mu sve, blabla...". Sve sto sam napisao je iz pravog zivota. Ono sto sam sam doziveo i osecao.

Dao si primer i "pravog" zivota svog komsije. Pitanje je sta je tu istina. Da li si se razvodio skoro? Ja jesam i znam sta pricam.

Obicno ti koji kukaju da im zena ne da da vidjaju dete, ili su nasilnici, gde je to opravdano, ili u sebi zahvaljuju Bogu sto je tako, a kukaju radi reda.

Dao si primer i "pravog" zivota svog komsije. Pitanje je sta je tu istina. Da li si se razvodio skoro? Ja jesam i znam sta pricam.

Obicno ti koji kukaju da im zena ne da da vidjaju dete, ili su nasilnici, gde je to opravdano, ili u sebi zahvaljuju Bogu sto je tako, a kukaju radi reda.

Dao sam i taj primer i primer mog zivota - osetio sam na svojoj kozi "divotu i lepotu" odrastati kod majke, koja se razvela od oca.

Ja sam video njegove dokumente sa suda, ja sam video poruke njegove bivse zene. A njega poznajem dovoljno, nijednu situaciju nisam doziveo u kojoj se on ponasao nasilnicki. Alkoholicar isto nije, ne pije. Kockar isto nije. Radi, i to ne da radi, nego fizikalise gadno. U situacijama sam bio kada se bivsa zena smiluje i kada mu odobri da uzme dete (inace ume ona i da izmisli da je mali bolestan, pa mu ga ne da iako bi imao pravo na to). Setali smo zajedno, ja sa svojom cerkom, on sa malim. Bukvalno ga obozava, i nema tu nista "reda radi". :roll:

To je opet neka tvoja predrasuda, kao i ono sa onim americkim filmovima. Bezveze skroz. Ja ti navodim primere iz pravog zivota, ne nagadjam, ne pisem na osnovu predrasuda (koje svi mi imamo). ;)

Dao sam i taj primer i primer mog zivota - osetio sam na svojoj kozi "divotu i lepotu" odrastati kod majke, koja se razvela od oca.

Ja sam video njegove dokumente sa suda, ja sam video poruke njegove bivse zene. A njega poznajem dovoljno, nijednu situaciju nisam doziveo u kojoj se on ponasao nasilnicki. Alkoholicar isto nije, ne pije. Kockar isto nije. Radi, i to ne da radi, nego fizikalise gadno. U situacijama sam bio kada se bivsa zena smiluje i kada mu odobri da uzme dete (inace ume ona i da izmisli da je mali bolestan, pa mu ga ne da iako bi imao pravo na to). Setali smo zajedno, ja sa svojom cerkom, on sa malim. Bukvalno ga obozava, i nema tu nista "reda radi". :roll:

To je opet neka tvoja predrasuda, kao i ono sa onim americkim filmovima. Bezveze skroz. Ja ti navodim primere iz pravog zivota, ne nagadjam, ne pisem na osnovu predrasuda (koje svi mi imamo). ;)

Jel :lol:

A primer iz licno mog zivota nije pravi?

mislim da su emotivni odnosi u porodici mnogo bitniji od fizckih kao sto je neko napisao....
znaci kad ljudi rade...a rade svi....i nasi roditelji su radili..itd....imaju 2 sata dnevno da posvete tom detetu...e treba ga posvetiti maximalno, ane sedeti ispred racnara ili tva....takodje podrzavam da par nekada treba da bude i odvojen od deteta jer nisu samo roditelji...i supruznici su....pa nekog vikenda mogu deca i kod babe i dede ili vec u hotel....sto ne znaci da se detat treba ratosiljati svakog slobodnog trenutka....i tako dalje....

u medjuvremenu dok roditelji rade...dete treba usmeriti na neke aktivnosti....sport, jezici...neke skolice....tamo se kretaivno trosi vreme..a ne da se vucaraju po ulici....i tako bi sve to idealno izgledalo....

a kad se roditelji ne slazu....treba da se razvedu....jer je manje zdravo da dete raste u nezdravom okruzenju....

a pod terminom porodica se podrazumeva...mama, tata, seka i baka.....i to je tradicionalno ukorenjeno kod nas....sto ne znaci da ta porodica funkcionise normalno i zdravo....nego je druztveno nametnuta....

Back