Порекло Срба — име, етнос

573293

Овде је у кодесима Плинијеви Срби су записани као Суеби.
Почећу од назад јер не могу поређати више странице.

573301

Овде су још једном Себи уписани као Суеби а Вали или Хали на осетском Дували нешо ме везује код њих за Трибале или на северу Трибоји па опет Боји. Они су се бавили на Кавказу коапњем рудоносног злата по чему су познати и Трибали или Тривали па и Саси у средњем веку чија је домовина на кавказу Саси су такоже Алродијсци. Негде ме у кодексу уписани подсећају као Оринеји или Оранеји и Аранеји као Аборити или Абод , Ободрити. Исто тако су ми Вали сумњиви као Вандали јер мислим да се први пут под тим именом појављују на Лаби који имамо и Кавказу реку Лабу а имамо и на Косову и ко зна где.

Poslednja izmena:
573303

573304

Овде имамо Аспаргиани затим Сираке који се спомињу код тацита као и њихов краљ Заорсин.
како нам Жупанич овде вели као први српски краљ записан икад као Заосрсин ту би био Аровист кога је Цезар поразио у Галија.
Галија и Иберија су се показали као битне геостратешке тачке које су довеле варваре у рат са Римом па опет рат измђу Франака и Субског савеза за превласт у Галији касније Сораба и Франака.
како каже Жупанић ови Серби или Сурби стоје на ризини између нас исто као Франци на спрам Француза па нема разчлога да их не посматрамо легитимнно нашим прецима.

Чудно је али мислим да су ови Алродијци слично изгледали ако ставимо да су Псеси или Пшовани мени ближи Чесимна него Зихи , Зинги или Зиги иако њих Жупанић доводи у везу са Чесима и њихову сеобу са Србима у 2. век.

"Посебно је позната и типична фризура слободних Свева, такозвана „свевска пунђа“, којом су се ови разликовали како од робова, тако исто и од припадника осталих племена, али и да би у боју изгледали вишим. Пунђа се правила тако што би мушкарац своју косу чешљао на страну, затим је уплетао и увијао на темену. Ова мода се временом проширила и међу племенима у окружењу, па римски песник Марцијал (Marcus Valerius Martialis, од 38.-40. до 102.-104. н. е.) пише: „Са косом увезаном у пунђу дођоше Зугамбри."

Ови Зугамбри ме потсећају на Зихе Зинге и тд. претпостављам да овде Жупанић мисли да су први Суеби са прецима Чеха већ дошли.
ако би Луги били албански Леги и Гели као Гали који су дошли као супарнички табор.

Друга коалиција која је дошла су били Серби Вали Оринеји овде би били Вали Вандали који су у другом таласу као појачање покорили Луге или Леге межутим има једно слично тумачење Лелега као Јазига. Мени ово прво изгледа вероватније.
Оринеји су били вероватно под именом Вандала нестанком Вандала остају ословењени Ободсрити.

573780

Још нешто у вези етимологије имена Серби Суеви оба народа долазе са Кавказа у слив Лабе. Дакле мало другачија појава од оне које смо замишљали наиме индоевропљани овде додуше само Скити и Сармати међути Жупанић и у она времена почетком нове ере своди сарматију на географски појам где се налазе и Фини и турани и разна друга племена Скути или Скучи су сачували ирански говорни Систем док већ код Сармата језик је искварен додуше у она времена се веовало да су Праевропљани нешто друго од Индоевропљана међутим у новија времена је откривено да су и Праевропљани бели народи сада на Кавказу је била сачувана језичка заједница али не и етнички већ Меоћани као и многи други су били дошљаци.
Межутим Староевропљани су имали боље протодржавне апарате наметнули су им Немцима и Словенима направили су организацију код Скита и Сармата који су испрва били номади и прави копнени пирати.

На прве сеобе их покрећу Масагети најпознатији од њих Алани који им се касније придружују сродност осетског постоји само са скандинавским језицима они јесу упадали и стварали прве ратничке дружине код Скандинаваца.
Но на супрот свему Готи ипак последњи долазе из Азије главни њихов костур су Масагети вероватно уз чете Скандинаваца према опису су изгледали идентично уз мало другачије традиције.
Непшто тако бележи и Мојсеј Хоренски чије су списе одмах одбачене где се Гети госте у земљама словенским. Сам Јорданес па и Прокопије објашњава да су Гети и Готи исти народ с тим да Прокопије додаје и Сармнате јер су у његово време веч измешани и користе идентичне оклопе и кациге.

Историчари германофили су овакве изјаве опправдавали да су Готи тако писали зато што је постојала тада традиција да се народ повеже са што старијим античким народом.
Ја в+бих рекао да су Масагети и алани извршили регрутацију и померање Скандинаваца на исти начин на који су Авари Словене а пре њих Скити , Сармати и Кавказоиди алродијци пповлачећи се од Масагета са Кавказа са Галима , Валима , Зингима ,Сасима , Херусци , Херули , Серби , Суеби , Псеси , Пшовани , и тако даље су стигли у Германију један део се зауставио на Карпатима и формирао прве германске и словенске протодржаве.
Франци су такође сличан племенски савез који је ступио у ближи савез са Римом и Визиготима и следио њихову политику.
Визиготи већ мислим да су прави Масагети и први пример где је читава етничка заједница пресељена на тле царства као федерати.

са друге странне учимо Вандале као примитивне номаде који су могли прећу у северну африку изградити флоту окупирајући Сицилију , Корзику , Рим па и источно царство до Пелопонеза опљачкати помоћу флоте.

Док нам историја даје увид да се ради о номадима континенталцима који се селе од азоровог мора до паноније па на Лабу и тд.

Дакле морала је постојати виша култура и свест да од варварских хорди формира државице које су већ на почетку прихватили грчко-римске тековине коа престиж.

о Горленду као држави Гора на основу неког топонима где су се зауставили да би пишали и то ставити као доказ скандинавског порекла је смешан на справ множине српских топонима са којимне смемо ни доведемо у везу са нама да не би испали смешни.

А зашто је то тако Жупанић овако одговара

573787

Одбацујући изворе као неважне угрожавамо директно нас ето зашто је пропуштено када то схватимо не би требало бити тешко да се потрудимо са друге стране наша школа је подбацила ми се враћамо овде на научнике са почетка прошлог века а наша историјографија није макнула од Јеречека и Порфирогенита.

Оно што видимо да Срби нису били странци на Балкану већ са почетка ере у Посавини где их у континуитету пратимо до 6. века до готских ратова где се покрајна по њима зове Саувија или Сеувија са средиштем у Сиску недалеко од босанске градишке Сирвиниум или Сирбиниум код Птоломеја који не зна за Германију.
Прокопије бележи Сишћане Свабе као један од бројнијих етнонима унутар копнене Далмације не зна се шта се догађа за време Авара сем да се зна да су елитне јединице биле измећу Саве и Драве и около Беча , Норик и тд.
Најзад Ајнхард нам у 8. веку обавештава о Сорабима у близини Сисције који држе већи део Далмације.

Проблем који ја видим када Прокопије гоовори о балканским Савбима да држе већи део унутрашњости не они потчињени Францим већ други ови под Францим су већ Словени.

Под царем Порфиногенитом налазимо на један други огранак у Панонији од остатака Маркомана или пак Северијана који су кореном сродни сли су учествовали у формирању Кијевске Русије и многих словенсјих држава.
Постоји мит који личи на копију Авара као су Кијевски Норди зими одлазили спавати са севњеријанским женама а у пролеће се враћали у Кијевску Русију одво неодољиво личи на мит о Аварима и Вендима и синови Авара од мајки вендских дижу самов устанак. Ови Северјани и северци су према неким историчарима били на челу савеза 7 словенских племена уз Тимиочане , Смољане готово много јужнословенских насеобина у околини Солуна.
То неки историчари зову савез Северјана а ове Северјане као потенцијалне словенске Србе.

602. после рушења Дунавског лимеса Кувер прелази са становништвом Срема око Солуна. Анти који су били граничари на Дунаву од 558-602. напушатју службу Словени се трајно насељавају у Тракију и околину Солуна ови Анти су пре тога постали федерати источног царства и писани трагови нестају из историје.
Мојсеј Хоренски у 4. веку бележи савез 7 племена много пре Јустинијана као и анте на малом Дунаву односно анстку државу су уништили Готи у 3. веку и погубили краља Боза антског чије се лично име помиње код аристократије Алана до 6. века.
Били су по многиочему слични Остроготима али много ближи Словенима са моћнијом културом и организацијом. 7 племена су вероватно остатак те државе јер се говори да је краљ Боз имао 70 првака над 70 жупа и тд.
Трагови ових Анта се налазе у 6. веку у Подунављу Аквис Неготинска крајна до Петровца на Млави на Пелопонезу и Балтику односно фибуле.

Ови Анти траже да се иселе што им цар Ираклије дозвољава а првобитно су били насељени ма малом земљишту близи популарног летовалишта у своју домовинзу коју су назвали Боика.
Чим пређоше Дунав покајаше се?!
Дакле да ли је преко Дунава а јесте била једна од Боиковина.
дакле изгубили су превласт над 7. племена Бугари су пришли до Мораве.
како Жупанић каже да су и Плиније и Птоломеј некритички преписивале раније изворе где су се понављала имена народа у индоевропској и алрофдијској варијанти и у зависности од кога би чули име народа шта очекивати од цара Порфирогенита који је писао политичку литературу којико се критички освртао на оно што је преписивао.

ове Србе је населио у Далмацију и земље које су насељене Србима у време Ираклија скоро трећина Југославије са малог места око Солуна дакле повратио је Србима власт на територијама којима су већ имали са додатком приморја одакле су их можда потиснули Хрвати где их исти извор зове Хунима односно Аварима.
А предходно места су испражњена од Авара и Словена.

сазнање да Прокопије држи Сауве као бринији етнос у далмацији повезује их именом са онима под Францима али каже други!
За време готског краљевсктва покрајна Далмација и Саувија или Орбинова Србија и прва Србија на Балкану.
Ови антски Срби долазе у виду нове аристократије и освежавају државни апарат Срба који је већ постојао. А са политичке стране Ираклије преко савеза са Србима враћа Далмацију из руку римског папе у своју савезничку силу.

Анти су три пута напали царство у време готских ратова у 6. веку у дослуху са Готима у време Јустинијана и поражени су он их насељава као федерате на римску територију.

Узима титулу Антикос захваљујући победи над Антима?!

Зна ли неко од цењених историчара нешто више о овоме јер ово објашњење не задовољава никога. анти нестају из писаних извора 602. год.

Титулу антикос носиће прво Јустинијан и носиће је сви цареви до Ираклија којхи ће бити последњи антикос?!

Зна ли неко нешто више о овоме?!

Мени изгледа да је Јустинијан постао пре краљ Анта по њиховим обичајима признат наследно ће носити ту титулу краљева Анта сви краљеви до Ираклија.

Анти су увек у броју 7. 7 порфирогенитових државица на Балкану , 7 словенских племена , 7. или 70 подраљевстава караља Боза , антског првог краља из 3. века.

Овде је опет проблем сви се слажу да си Анти 6. века Словени и њихова култура словенска али се разилазе око Анта у 3, веку оспоравајући вести Прокопија они иг проглашавају Готима сарматизованим па у 6. веку славизираним,
Не овде није само језик , начин живота и физички изглед у питању већ нема границе измежу насеља Анта и Словена надовезују се једни на друге и прелазе слободно преко територија једних и других. Анти су држали већину обале Дунава.

573801

573793

573794

573797

Философски гледано Србија као мала и као некада бројан савез племена је учествовао у подели Европе и интересних сфера савез је доминирао до доласка Гота који их потискују од некада пангермснаког савеза остају сведени на своје алродијске суседе из постојбине уз подршку једног масагетског племена Алана које је такође изгубило превлсат иако су били подељени на много табора и у самом царстви су имали најбољу репутацију алански војник као добровољац би одмах био примљен у римску војску .
Њихова мана је била што без коња нису смели ратовати бежали су са бојишта.
Суеби пак изразита пешадија па би доласком Хуна и већом обраћеношћу на Алане образовала неку коњицу али ни близу сарматима и Аланима али су били најхрабрији у борби прса у прса. Вандали посве нешто слично њима међутим очигледно вешти морепловци.

Суебо алемаски савез са Вандалима и аланима се жестоко сукобљавао са Фрацима око превласти у Галији овом приликом страдали су Вандали око 20000 и алански краљ па је вандалски краљ и у северној Африци носио име краљ Вандала и Алана.
Суеби користе прилику и поражавају римску легији полажу заклетви цару Хонарију и осивају прво поткраљевство у Галицији које је ковало сопствени новац друго поткраљевство над порушеним Римом без свог новца је била велика Британија.

Суеби који су остали у домовини су се иѕмешали са Алеманима , Алемани су преузели делимично суебско име.

Један други део Суеба долази на територију Саувије где се већ налази један део Суеба од 2. века они упадају у Далмацију у повратку дочекује их један од остроготских владара Теодомир који склапа примирје са њима што значи насељвање. Њогов брат Валдемир је потразио Атилине синове сам и стекао симпатије свих Острогота наводно Теодомиру се родио син Теодорих па није учествовао у бици.
Остроготи су опустошили Илирик до Драча склопили мир са источним царством мислим Зеноном и постали федерати у панонији уз плату а као таоца Валдемир је дао синовца Теодориха који је одгајан у Византији као остроготски регент са врхунским образовањем.

Неки Договор између Суеба и вође Хунимунда и Тедомира који је склопио примирје у време Одаокара Суеби подижу очигледно подложне Скире који нису могли бити германи са обале црног мора који упадају у остроготски логор и убијају Валдемира краљ постаје Теодомир.

Теодорих долази као пунолетан у Панонију где убија бугарског краља у околини Ниша?
То је такоже први помен Бугара у панонији затим одлази Одоакару у западни Рим где га убија за вечером и постаје први готски западноримски цар.
Његово италско царство се протезало до балтика са Далмацијијом и Суебијом или Саувијом првом Србијом до Драча.
Затим постао је краљ Визигота у Шпанији све три субске државе у Европи да ли је заиста он проширио или спојио макар ове две Суебије франачку и балканску па је отуд баварски географ црпео инспирацију о некој највећој Србији до Балтика не зна се.
Зна се да се панонија звала Суавија у његово време до готских ратова.
да ли је свест о тој саувији постојала од 2-6. века и код античких писаца попут Прокопија и Јорданеса па нестала потпуно па обновљена у 7. веку по Ираклијем?
Не верујем по Ираклијем је само поново призната и отета из краљевства Италије и рима у руке источног царства можда због тога сакривена ако буде интеросовања можда ћемо писати о црквеној историји Илирика која објашњава много ствари а то је да су ово простори били под влашћу цариградског патријарха јако кратко под Јустинијаном до почетка готских ратова затим Ираклијем и Манојлом и касније Василијем.
Превласт над Илириком Византији су учинили Бугари оснивањем бугарскецркве враћена је Дакија , Дарданија , Мезија , Македонија а покушај је био преко Срба и Далмација оснивљњем охридске епископије кој асе за време Властимировића и Војисављевића звала рашка епископија.

Дакле када би Хрвати занемарили Властимировиће и Војислављевиће као ми историје не би ни имали , разлог зашто је запостављена код нас је Босна и утицај велике шизме.
Дакле Рим је великом шизмом оштећен за источну прекодринску Србију Рашку која је првим васељенским сабором дата римском папи као и већа власт од источног патријарха. Ситуација се закомпликовала докаском Гота , Острогота на крају Лагомбарда као нових господара Рима а источно царство ту ситуацију није признавало и настојало да отме ове територије од римског папе.

Овако са дистанце гледано Србија је остала на погрешној страни на жалост опет губитничкој , повратак Рима на ове територије се догађа и данас а мо који смо доживели повратак Рима као нешто страно и туђе губимо се и парчају нас да би завладали.

Порфирогенит такође прикрива ово стање па макар унео роспство Срба од оца на сина да би доказао право на територије али Солунски викари после пада Сиријума остају уз мало паузе у иконоборачким ратовима подређени римском папи.
зато крштење из Рима је морао признати јер да није дело би одмах било проглашено фалсификатом односно неповерљивим извором.

Од ситуација у 8. веку постоје сачувана писма папе хрватском кнезу Домагоју и српском Кнезу Мутимиру да се врати Риму и прикључи панонској дијацези како је раније и било?!

Prilozi

• h.png
    h.png
    486,9 KB · Pregleda: 5
Чудно је али мислим да су ови Алродијци слично изгледали ако ставимо да су Псеси или Пшовани мени ближи Чесимна него Зихи , Зинги или Зиги иако њих Жупанић доводи у везу са Чесима и њихову сеобу са Србима у 2. век.

Cesi su nazvani po sahovnici, Ceh, Sah, Chess,Check, escheqe, Velikomoravskoj, srpskoj sahovnici na orlu. Cesi znaci karirani, sahirani.
Njihova prica o Cehu i Lehu je prica o Moravskom sahiranom orlu i o Boemskom Lavu. Bohemija (Leh, Lav je simbol) i Moravska (Ceh, sahirani orao je simbol).

Ne znam da li ste trazili u sanskritu odgovor:
Ovde bi Srbi bili nekakve ubice ili ubijani :lol:
Komsije bi se lako slozile :rotf:
SanskritGrammarTransliterationEnglish
सर्भति
verb 1​
sarbhati { sRbh }kill
सर्भति
verb 1​
sarbhati { sRbh }slay
सर्भति
verb 1​
sarbhati { sRbh }injure
सृम्भति
verb 1​
sRmbhati { sRbh }slay
सृम्भति
verb 1​
sRmbhati { sRbh }injure
सृम्भति
verb 1​
sRmbhati { sRbh }kill

ja sam pisao o tome.. npr. vidi
https://forum.krstarica.com/threads/poreklo-srba-ime-etnos.791436/post-38031242

i došao do zaključka da reč označava ratnike na raznim indoiranskim jezicima (sanskrit, Hindi, kurdski, persijski..) ako su izvorni Serbi bili Sarmati onda je njihov jezik iranski....

na sanskritu postoje i sledeće imenice
शूर zura (ratnik za dobro) + भट bhata (ratnik) = zurabhata
सुभट subhata (veliki ratnik)
सरथ saratha (ratnik kšatrija)

Cesi su nazvani po sahovnici, Ceh, Sah, Chess,Check, escheqe, Velikomoravskoj, srpskoj sahovnici na orlu. Cesi znaci karirani, sahirani.
Njihova prica o Cehu i Lehu je prica o Moravskom sahiranom orlu i o Boemskom Lavu. Bohemija (Leh, Lav je simbol) i Moravska (Ceh, sahirani orao je simbol).

Овде се ради о 2. веку нове ере о сеоби Срба , Суеба , Пшована Зинга , Вала , Пшеса и Сармата и Скита дакле много раније пре неких симбола које би могли тумачити ја ћу ти поставити дело кратко је па прочитај ја сам извукао оно мени интересантно.

Овде је јасно да се ради о јафетовцима преиндоевропљанима што баца сасвим другачију слику на етногенезу и еволувију данашњих народа.
https://filesend.jp/zZxtpX

i došao do zaključka da reč označava ratnike na raznim indoiranskim jezicima (sanskrit, Hindi, kurdski, persijski..) ako su izvorni Serbi bili Sarmati onda je njihov jezik iranski....

Па овде код Жупанић исправља Шафарика јер ако је реч алродијска а Жупанић тврди да јесте онда је праиндоевропска и значи копљаници а уједно има везе и са свилом па је понудио и решења због трговачког пута свилом који је пролазио кроз Кавказију и много народа је било укључено у то.

Управо је поставио проблем германских Суеба јер германски не може дати резултат јер се ради о алродијским староевропским језицима на индоевропским нема решења.

Имамо онај помен Србинде који јесте еквивалент нашем Србенди који се помиње у ригведама где га Индра протерује пустећи поплаве и реке на њега потискујући га у планине. наиме библијски ови народи о којим причамо су Јафетовци први Европљани сродни Пеласгима и Илирима до Кавказа их је довео потоп библијски.

Ја верујем ако су стигли до Индије ,мислим да су у питање Сардани или Сарбани данашњи паштуни да су у Индију дошли као конституисан народ. Обзиром да су односи били мирољубиви да је ари значи племенит некако ми та тумачења не уливају поверење.

Они су се срели са повратницим аиз Индије северни Кавказ Сармати , Скити и последњи Алани или Масагети који их потискују прво на Кавказу од 2. века пне до 2. века н.е затим у средњу Европу где стижу у германију и словенске земље.
са њима у савезу и Сармати и Скити и сасвим могуће јер се на једном мести помињу и сарматизовани Срби и међу њима и Срби повратници.

у 10. веку на Кавказу постоје још поред алана још две српске државе са засебним архонтима готово идентично као у доба Плинија.

Иначе антички Срвиниум поред Сисције у Посавини у извору из 8. века написан као Сирбиниум као и осведечено присуство Срба у Бугарској оносно Поморављу до Дунава и Саве дакле Срби се налазе од почетка изван свог политичког простора где их је историја затворила зато теорија Тибора Живковића о 2-3 % Словена пада у воду јер видимо да су већ у 8. веку распрострањени до Посавине , Драве а на том месту од античких времена дакле под Ираклијем долази до стварања нових тема и до трансформисања античке Саувије или Суевије у Србију.

Код попа Дукљанина Сурбиниум тема је постојала пре готског царства а призната је и за време владавине Теодориха.
Тако да су Порфирогенитови Авари у Далмацији које Хрвати потискују мешају се са њима а неке побију дефинитивно Срби.
Њихово матично место у Посавини је било јак центар аварског каганата доласком ових нових Срба долази до поновне прерасподеле снага у Далмацији да Хрвати нестају у далмацији или су политички миноран фактор све до друге половине 8. века.

Ови који виде српско име у свему што иоле подсећа на њега треба да погледају шта на мађарском значе szarba, szarban, szarból те да преиспитају своју "метдологију". :)

Без увреде више верујем Жупанићу као палеолингвисти , етнологу и научнику него теби јер никад алродијске језике ниси ни узео у обзир твоје лингвистички домети иду до прве готске или германске речи и то је то.
тако је тумачио и Ћоровић и сви до пре 100-200. година јако поражавајуће да је данашња лингвистика на истом нивоу без критичког суда прихватаку се и бубају готови обрасци.

mađarski nije indoevropski jezik...

Не није Фини се спомињу и тада као и чињеница да су преци Турана увелико межу Сарматима који већ у 2. веку постају географска одредница тако да можемо чути шта би значикло на угрофинским језицима.

Један Турчин одбачен од званичне историје је тврдио да су у етногенезу Хрвата умешани Турци и да су сва имена Туга , Буга и тд турска.
Да потичу вероватно од Кубрата можда не онога кога историја познаје већ неког другог.
Порфирогенит бележи да се жене са Турцима - Мађарима и да Хрвати долазе првио из зачеља аварског каганата као Турци на Балкан вероватно бели Турци. Срби долазе из центра аварског каганата као Словени али како каже имају типичан турански изглед и особину да се издвајајау да не признају никакве Словене ако нису Срби што каже да је типична туранска особина.

Каже да је прилог ман турски да Котроман у Босни увежено турско племство из Угарске.
Ако је у праву онда имамо етногенезу сарматских Турана са германима па су аленани , маркомани , и тд. заправо турско германски савези.

иако то звучи тотално невероватно он говори нешто слично Жупанићу јер Турци припадају такође грани Јафетоваца.
Жупанић инсистира да је било много туранских племена међу Сарматима самим тим Мађари ни Бугари не греше много што траже своје сарматско порекло.

Код нас је сарматизовање Срба и остало што је имало удела код Словена и Аната али оно на чему Милановић инсистира на чистом сарматском идентитету Срба и Анта а све са разлогом да би се продужила древност народу што је преко Словена немогуће.

Исто се десило у 19. веку са извором римског анонима да река Елба дели Сурбе од Сораба ово потиче можда јож из 4. века јер је аутор компилатор старих дела наука је преко тога претрчала каже Жупанић јер Слависти би се нашли у проблему да тимаче Србе као Словене што је било немогуће германисти нису желели довести Свеве Суебе и Србе у било какву везу.
дакле ови извори што је уједно први писани помен Сораба у 5. веку је намерно претрчан.

Поента је да сличност речи ништа не значи, потребно је много више од тога како би се доказало сродство.

Добро ја сам поставио Жупанића горе па сам поставио цело дело ја ти се у лингвистику не разумем али пробај њега да оспориш.

Кекавменов податак из седамдесетих година ΧΙ века који каже: „...Дачани и Беси... обитвали су раније близу реке Дунава и Сава, коју сада зовемо реком Савом, где управо живе Срби, наприродно утврђеним и тешко приступачним местима“

Поента је да сличност речи ништа не значи, потребно је много више од тога како би се доказало сродство.
sličnost reči je početna tačka ..naravno posle toga neko ko je stručan (lingvista) krene odatle i utvrđuje dalje..

ovde imamo slične reči u značenju ratnik na više indoiranskih jezika

Hindi शूरवीर śūravīra, shooraveera (vitez, ratnik, heroj, hrabar, moćan ...)
kurdski (jezik iranskog porekla) şervan (borac)
persijski sarbaz (ratnik)
sanskrit
सर्बति sarbati (ići, kretati se)
शर्बति zarbati (ići, ubiti)
सर्भति sarbhati (raniti, ubiti)

čak i na latinskom pored imenice sluga imamo i glagole štiti, čuvati...a sluge koje štite ili čuvaju su ratnici...

Back