Порекло Срба — име, етнос

Untitled-1.jpg

Untitled-2.jpg

Untitled-3.jpg

https://srbin.info/2018/12/30/prokopije-o-slovenima-i-antima/

Византијско-готске борбе у Далмацији
„У Салону (εζ δε Σάλωνας) не уђе нико. Ромеји се, наиме, повратише кући пошто су изгубили све старешине, a и Готи, будући да им не преоста ниједан значајнији руководилац, западоше у страх и повукоше се у тамошње тврђаве. A нису се поуздавали ни у салонски бедем (Σαλώνων τφ περιβόλφ), тим пре што им ни Ромеји, који тамо станују, нису били одвише наклоњени.“
(ВQ I 7, р. 34,2-9)

„У међувремену Готи, стигавши у Далмацију c другом војском коју je водио Грипа, заузеше Салону. Константијан, припремивши се темељито, диже се из Драча и пристаде са читавом флотом у Епидауру који je на десној страни кад се улази у Јадранско море.“
(BQ I 7, р. 37,4-10)

„Нарочито се узнемиравао због бедема салонског (τον Σαλώνωνπερίβολος) пошто je био добрим делом већ оштећен, a сасвим сумњиво му je било и расположење тамошњег становништва према Готима. И због тога он брже боље подиже сву војску и улогори се на пољу које се налази негде између Салоне и града Скрадина. Кренувши са читавом флотом из Епидаура Константијан пристане у Љешу (Αίσσβ) који лежи у заливу (тј. на Јадранском мору).“
(BQ I 7, р. 37,19-25)

„И тако Константијан задоби читаву Далмацију и Либурнију, покоривши (προσαγόμενος) све Готе који тамо живе. Тако су ствари стајале у Далмацији. И зима престајаше и сврши се прва година рата који описа Прокопије.“
(BQ I 7, р. 38,19-24)

Око 537.

Геополитичка подела Балканског полуострва
„С друге стране залива први су Хелени, звани Епирци, све до приморског града Драча (Έπιδάμνου). Од овог (града) почише покрајина Прекалис, a после долази Далмација (Δαλματία) и тиме се завршава западна граница царства.
Потом долазе Либурнија и Истра (Ίστρία) па Венетија, која се простире све до града Равене. Они који обитавају у овим крајевима живе као приморци.

Иза ових унутрашњост земље држе Сишчани и Сваби, не они који су потчињени Францима но други. Иза ових станују Карни (Καρνίοι) и Норичани (Νωρικοί), десно од ових живе Дачани (Δακαι) и Панонци (Παννόνες) који, поред осталих места, држе Сингидунум и Сирмијум (Σιγγιδόνον και Σίρμιον), допирући све до реке Дунава (Ιστρον).
Овим су народима почетком овога рата владали Готи c ону страну Јадрана (тј. Источни Готи).“
(ВQ 1 15, р. 82,10-25)

Април 537.

Словени и Анти као византијски плаћеници
„Двадесетог дана по паду луке, која je и град и лука, стигоше Мартин и Валеријан са 1600 коњаника. Највећим делом то су били Хуни и Словени и Анти, који обитавају c ону страну Дунава, недалеко од тамошње обале. Велизар се обрадова њиховом доласку и поче да размишља ο борбама које они убудуће треба да воде c непријатељима.“
(BG I 27, р. 130,9-17)

540.

Борбена тактика подунавских Словена
„Јер у његовој јединици налази се неколико Словена (τινάς… εκ του Σκλαβηνών γένους) који су навикли да се сакривају за какав мали камен или ма какво дрво и одатле да насрћу (άναρπάί,ειν) на непријатеља. То они стално упражњавају (ενδείκνυνται) у Подунављу, где им je седиште, против Ромеја и других варвара.“
(BG II 26, р. 268,14-19)

„Још пре сванућа Словен (Σκλαβηνός) се сасвим приближи бедему, завуче се у неки грм и, скупивши тело, покрије се уоколо травом. У саму зору дође тамо неки готски војник и поче ужурбано чупати траву и, не слутећи никакву опасност из грма, често je бацао поглед на непријатељски логор да га не би неко отуда напао. И искочивши изненада иза леђа Словен (ό Σκλαβηνός) га шчепа и, стегнувши га снажно обема рукама око паса, однесе човека у логор и преда Валеријану.“
(BQ II 26, р.269, 4-15)

Јесен 545.

Један одред херулских плаћеника разбија групу Словена у Тракији
„…и њима (Херулима) на томе путу паде у део срећа да неочекивано учине Ромејима велико добро. Десило се, наиме, да je једна велика група Словена (Σκλαβηνων πολϋς δμιλος) недавно прешла реку Дунав, пљачкала тамошње крајеве и заробила врло много Ромеј

Према свему судећи Сеуби су ушли у Далмацију пре Теодорика нешто након пораза Хуна очигледно да ту и остају.
На илирику се ствара засебна етногенеза Срба као и она у Полабљу.

О присуству Срба у Панонији пре доласка Авара сведочи један руски археолог невезано за Ђорђа Јанковића који их распознаје по врсти грнчарије, раштрканим селима женским минђушама карактеристичном занатству за које руски археолог тврди да су били на високом нивоу лако препознатљиви од осталих Словена.

Тврди да Бојке не постоји осим земље у егзилу ако говоримо о Полабљу.

Сведочи као и Ђ. Јанковић да пре доласка Авара се повлаче уз Дунав у више праваца. Значи да су ту живели међу Гепидима, Готима, Остроготима,, Лагомбадима које су испрва држали почињене. После поновног повратка из Скандинавија Лагомбади јачају појављују се као господари Паноније у завади са Гепидима који опет праве тампон зону између Словена и Паноније
Врло вероватно пошто Лагомбади не могу савладати Гепиде који очигледно налик Аварима пуштају чете Словена да упадају у Панонију па и царство јер видели смо да Словенима река не представља препреку.

Већ ту на почетку један део Сеуба је ушао у Далмацију наводно пиздрављајући

Послато са Nokia 3.1 уз помоћ Тапатока

Острогодског краља али подигну ши буну Сигира који су изворно са Црног Мора вероватно сродни Гепидима који убијају остроготског команданта али наводно Сеуби доживљавају пораз вероватно споразумни па са Гепидима и сличним Протословенима праве неке колоније у Далмацији.
Један део напушта Далмацију и иде некуд преко Италије или Дунава.

Не разумемо у Панонији да ли су били у савезу са Лаговадима или Гепидима биће да су са Лагобадима повукли пред Аварима који су Гепиде дословно геноцидна уништили. Овај догађај савезнике Лагомбаде тера на сеобу ижу Италију не зна се са Сеуби а шта осим да су се повукли пред Аварима.

Дакле једина масовнија сеоба у ГРС је сеоба Вулгара или Авара који од једном пуне целу Македонију. Они испрва руше али брзо склапају пријатељске осждносе са краљем уз обавезу данка или можда више као војна обавеза одбране ових територија од Ромеја и других врло брзо како нам говори ГРС су досељеници поправили све што су порушили и наставили да живе у миру и пријатељству јер Гети и Словени беху исти народ и говораху истим језиком.

Нисам стигао да прочитам Јснковићеву студију ГРС-а која како каже издваја само делове који имају археолошко оправдање и могу се користити.

Каже да је Хрватска редакција ближа оригиналном делу која је на изглед простија али се разликује од званичне и која места мисли да су Хрвати или католички мисионари највероватније преправили.

Neka si to postavio. Jer i jao bi to postavio da se vidi. Dakle nigdje nema negacije, da Avari nisu Slaveni.

Vrlo jednostavno, sve sto treba da nadjes je negacija, da negdje pise da Avari nisu Slaveni ili suprotno. E haj sad, nadji pa postavi!

Ispod pise Slaveni su Avari, ti nadji negaciju, da nisu Avari. Vrlo jednostavno. U ovom sto si postavio toga nema.

kI2GFPA.jpg

W5prSRF.jpg

Ево, на самом почетку прва контрадикција:

- да нису очекивали никога на другој обали Дунава (29)
- да су Авари живели на другој обали Дунава и да су због њих држали стражу(30)

Pogledajte prilog 524246

Pogledajte prilog 524245

Даље у тексту је јасно да је реч о истом догађају препричаном на другачији начин. Нигде се не изједначавају Словени и Авари, Затим се Хрвати јасно одвајају од Авара, а после се Хрвати изједначавања са Словенима. А касније се, опет, Хрвати стављају и у несловенски контекст.

Што више извора нађеш да потврђују твоју тезу, то је она вероватнија. Имај на уму да има и других који је негирају. Додатно је питање што је упитно значење термина Авари, која можда уопште не означава етничку групу.

Проблем је у томе што је текст пун контадикција. Чак и да нађем да пише да Словени нису Авари, овакав текст не би био доказ за ту тврдњу. Разумеш ли ти у чему је проблем са DAI? А чак и да је DAI конзистентан по питању појмова и релација, опет мора бити у сагласју са осталим изворима.

Ја сам ти већ био дао извор који није контрадикторан и који прича о Словенима на Балкану пре Христа.

Проблем је у томе што је текст пун контадикција. Чак и да нађем да пише да Словени нису Авари, овакав текст не би био доказ за ту тврдњу. Разумеш ли ти у чему је проблем са DAI? А чак и да је DAI конзистентан по питању појмова и релација, опет мора бити у сагласју са осталим изворима.

Ја сам ти већ био дао извор који није контрадикторан и који прича о Словенима на Балкану пре Христа.

Nema nikakvih kontradikcija u DAI, sve je dosljedno. Postavi kotradikcije u DAI, da vidimo!

Koji si to izvor postavio o Slavenima pre Hrista? Vec smo objasnili da treba postajati vise izvora, koji su nezavisni, i nemaju konflikt interesa. Ako si postavio jedan izvor, to ne znaci da je kontradiktoran, posto nisi postavio vise izvora da uporedimo! DAI mozemo uporediti! DAI nije kontradiktoran.

DAI: Slaveni Su Avari. (Deseti Vijek)
DAI: Attila je kralj Avara.
JORDANES: Narod oplakuje Atilu vicuci "STRAVA." (Sesti Vijek)

Vise, nezavisnih, izvora koji nemaju interesa da lazu, nisu kotradiktorni!

W5prSRF.jpg

3SLHDiw.jpg

uKRMEqk.jpg

Poslednja izmena:
Словени су могли населити делове средоземне Дакије и Дарданије и утврђења у половини 6 века. Словени не учествују у нападима Авара јер су насељени већ ту док Срби и неки други Словени бране Дунавски лимес. За време цара Ираклија Срби са Подунавља и пограничних предела насељавају унутрашњост и приморје заједно са неким другим Словенима , Ромејима , Трачанима народа из Дунавских утврђења који настављају са њима под њиховом заштитом. Ово доводи до стварања јединствене српске керамике од 7-9 века по утицајем неких дтугих народа на пр. ћуп са две дршке личи на трачански.

Да пробам да ставим бољу слику јер је пдф закључан.

djankovic-pomorje-.pdf2.jpg

Poslednja izmena:
Nema nikakvih kontradikcija u DAI, sve je dosljedno. Postavi kotradikcije u DAI, da vidimo!

Па јесам ли ти скоро био поставио? Већ на самом почетку обе верзије контрадикторна информација. И рекао сам ти шта је мој закључак из тога. И поставио сам ти био и мишљења осталих који су се бавили DIA. А Славен је на све то додао и своје појашњење.

У списима може да пише и да су Словени исто што и Германи. Шта онда? Можда је то истина, а можда су и једни и други писцу довољно небитни да их не разликује. Исто као што ми овде не правимо разлику између кинеских народа.

Poslednja izmena:
Па јесам ли ти скоро био поставио? Већ на самом почетку обе верзије контрадикторна информација. И рекао сам ти шта је мој закључак из тога. И поставио сам ти био и мишљења осталих који су се бавили DIA. А Славен је на све то додао и своје појашњење.

У списима може да пише и да су Словени исто што и Германи. Шта онда? Можда је то истина, а можда су и једни и други писцу довољно небитни да их не разликује. Исто као што ми овде не правимо разлику између кинеских народа.

Tvoj zakljucak je nebitan. Ne radi se o analizi. Radi se o cinjenicama, onome sto je crno na bjelo napisano.. Kontra-dikcija znaci govoriti suportno. Treba da pise suprotno, dakle negacija. To treba da postavis, da govori suprotno, crno na bjelo. I to je zakljucak, crno na bjelo.

- - - - - - - - - -

To je jedno delo na jermenskom jeziku iz sredine VII stoleća. Evo iz prevoda Roberta Hjusena na engleski, 10. zemlja Evrope (Trakija):

Pogledajte prilog 524885

Okay. Sta je tu problematicno? Ne znam sta zelis da kazes na osnovu ovoga. Sta je tvrdnja?

To je jedno delo na jermenskom jeziku iz sredine VII stoleća. Evo iz prevoda Roberta Hjusena na engleski, 10. zemlja Evrope (Trakija):

Pogledajte prilog 524885

Komentar priređivača:
BookReaderImages.php

BookReaderImages.php

Роберт Хјусен преводи Sklawkе, из оригиналног текста, као Словене који прелазе, безмало из Азије (преко Дона-Танаиса), и долазе у Дакију па даље у Македонију, Далмацију, Ахеју, ....

Склау(в)ки су Словени, на основу чега?

Треба да му верујемо на, кеве ми, Склауки јесу Словени и кеве ми, говоре словенским језиком.

Ево одједанпут Словена из Азије који прелазе Танаис.
Из Индије, Аријевци можда?

Ово је демонстрирање уверења без аргумената.
У чему је разлика између овог Роберта и Деретића, Дамјановића, .......?
И они, као и Роберт, пишу о ономе што је баби мило.

Poslednja izmena:
Да ли се ради о једној групацији Словена око 100000 које су Грци преселили у Малу Азију ови Склавини су ратовали на страни грка са својим архонтима на челу.
Постојала је једна недореченост код Порфирогенита где се спомињу ти Склави који ратују са архонтима и помажу Грцима да освоје Крит.
Паралелно неки Слави са Пелопонеза и Тесалије се осамостаљују дижу устанке и одбијају да плаћају порез ове буне су решаване многим политичким притисцима и нису одолели притисцима Грка.
Порфирогенит опет напомиње да се страховало од уједињења Склава и Склавена ваљда ако сам добро запамтио.
Следећи аналогију Склави су били бар како сам ја схватио оружане словенске војне формације са архонтима на челу које су биле у савезу са Византијом.
Слично онима на Балкану ови други су очито живели седелачки обзиром да нису имали војну обавезу плаћали су порез.
Ово ни мени није најјасније па сам постављао и ја питања упућенијим сајбер колегама.

у суштини за Порфирогенита треба издвојити време и прочитати све јер ствари које не помиње у народима по нешто процури у церемонијама па ако тамо не онда у темама.
Онда тактика Лава мудрог његовог оца је исто ваљано војно штиво које нам открива особености ратовања са одређеним народинма за Словене је важила зима када лишће опадне са дрвећа и потану видљиви па не могу правити друмске заседе како су навикли.

Poslednja izmena:

Back