Порекло Срба — име, етнос

Словенски аутоним је реконструисан у прасловенском језику као*Slověninъ (мн. *Slověne). Најстарији писани документ на старословенском из 9. вијека користи термин „Словѣне“ за Словене. Остали ранословенски језици то потврђују, укључујући и староруску ријеч „Словѣнѣ“ за „једну источнословенску групу близу Новгорода. Међутим, најранији писани трагови Словена под овим именом налазе се у другим језицима. У 6. вијеку Прокопије, пишући на средњовјековном грчком, за Словене користи сљедеће називе „Σκλάβοι“, „Σκλαβηνοί“, „Σκλαυηνοί“, „Σθλαβηνοί“ и „Σκλαβῖνοι“,[7] док његов савременик Јорданес на латинском користи назив „Sclaveni“.[8]

Обично се сматра да је словенски аутоним изведен из ријечи „*slovo“, првобитно означавајући „људи које говоре (исти језик)”, тј. људе који разумију једни друге, за разлику од словенске ријечи за „стране људе” — *němci.

Ријеч „*slovo“ и сродне ријечи „*slava“ и „*slukh“ поријекло воде од праиндоевропске ријечи „*ḱlew-“, когнат старогрчке ријечи „κλῆς“, од које је настало име Перикле, и латинске „clueo
То су Иљменски Словени чије име и у руском има исту основу (словене).
Постоји и народ, етничка група у Пољској - Словинци који су сродни Кашубима или део тог народа:
https://sr.wikipedia.org/wiki/Словинци_(народ)
Други могући корен словенског имена је ријеч „слава“. У неким словенским језицима назив за Словене има корен „слов-“, на пример у словеначком Словани (словен. Slovani) или српском Словени, а у другима „слав-“, као у руском Славјани (рус. Славяне — Славјане) или хрватском Славени (хрв. Slaveni). Према неким теоријама корен „слав-“ настао је због руског акања (прелажења ненаглашеног „о“ у „а“).
Добро си написао у првом делу, а ово је сувишно, ако је изворни корен с основом *Слов. Ова друга варијанта је касније настала. Тако се на руском и: словене чита/изговара као Славјене (јер о није наглашено).

Teoretisanje o migraciji Srba u Evropu iz kavkaskog regiona počinje negde u 16.veku na osnovu čuvenog Plinijevog pasusa o Srbima koji su u njegovo vreme živeli u tom delu sveta. Uvek me je zanimalo kako to da dotadasnji teoretičari porekla Srba, Halkokondil, Pikolomini i ostali ama bas nikada i nigde nisu pominjali migraciju Srba sa Kavkaza ili severne crnomorske oblasti, kao da im, tobože, Plinijevo delo nije bilo poznato.

Prvo stampano izdanje Plinijeve istorije potiče iz 1469. a drugo iz 1472 godine. Pogledajmo predmetni Plinijev odeljak

1469
1695466018565.png

1472
1695466080929.png

Medjutim u verziji Plinija iz 1524. godine nalazimo sledeće
1695466173692.png

Aliserni, iz prvih štampanih verzija, nakon pedesetak godina postaju Vali i Serbi, i eto nama kavkaskih Srba i eto početka narativa o migraciji Srba sa Kavkaza.

Nije baš da prvi put vidimo silovanje tekstova, ali ovo konkretno zlostavljanje ima dalekosežne posledice po srpsku istoriju.

Teoretisanje o migraciji Srba u Evropu iz kavkaskog regiona počinje negde u 16.veku na osnovu čuvenog Plinijevog pasusa o Srbima koji su u njegovo vreme živeli u tom delu sveta. Uvek me je zanimalo kako to da dotadasnji teoretičari porekla Srba, Halkokondil, Pikolomini i ostali ama bas nikada i nigde nisu pominjali migraciju Srba sa Kavkaza ili severne crnomorske oblasti, kao da im, tobože, Plinijevo delo nije bilo poznato.

Prvo stampano izdanje Plinijeve istorije potiče iz 1469. a drugo iz 1472 godine. Pogledajmo predmetni Plinijev odeljak

1469
Pogledajte prilog 1415350

1472
Pogledajte prilog 1415353

Medjutim u verziji Plinija iz 1524. godine nalazimo sledeće
Pogledajte prilog 1415355

Aliserni, iz prvih štampanih verzija, nakon pedesetak godina postaju Vali i Serbi, i eto nama kavkaskih Srba i eto početka narativa o migraciji Srba sa Kavkaza.

Nije baš da prvi put vidimo silovanje tekstova, ali ovo konkretno zlostavljanje ima dalekosežne posledice po srpsku istoriju.

Zašto ti opet radiš isto, ako smo kroz sve ovo prošli već nebrojeno puta do sada? :D

Kako ništa nisi naučio na osnovu dosadašnjeg gledanja tih prvih izdanja?

@Kole11 Ja sam ti postavio mrtav ozbiljan pitanje. Dakle, rečeno ti je bilo više puta koliko su ta prva štampanja izdanja nepouzdana. Dobio si objašnjenje, a objašnjenje je i empirijski dokazano tj. potvrđeno na ovom forumu. Videli smo kakve nebuloze su se znale štampati; kako su znali da Epir sele u Malu Aziju zato što bi pirati pročitali kao Epirci i slično. Već smo apsolvirali da je jedino što je ispravno, ako želiš da proveriš valjanost modernih kritičkih izdanja, pregledavanja rukopisa; a ovo guglanje po starim štampanim izdanjima bukvalno nikakvog smisla nema. Ništa se ne postiže; ništa se ne dokazuje.

Tako da: šta tebi tu nije jasno? Je li moguće da tebi stvarno nije jasno da 'vidi šta piše 1427, a šta piše 1524' nije dokaz da je li izvoru došlo do bilo kakve izmene, interpolacije? I možeš naći još preko hiljadu primera i neće biti dokaz i dalje, koliko god da toga budeš postavio.

Poslednja izmena:
Da li su Halkokondil I Pikolomini znali za Plinijevo delo Slavene?
Ako jesu, zasto ne povezase Srbe sa Kavkazom?

Besmisleno je postavljati pitanje zašto neka teza nije razvijena pre. Šta bi ti odgovorio na pitanje zašto niko pre Predraga Komatine nije razvio tezu da je kralj Vukašin zbacio cara Uroša sa prestola i proglasio se za jedinog srpskog suverena? Nije, zato što...nije. Nikome nije palo na pamet. Tvoje insinuiranje da je došlo do nekakve promene sadržaja originalnog izvora, bez ikakve trunke osnove su.

Drugi pomen kavkaskih Srba, nakon ovog Plinijevog, potekao je od Ptolomeja, kaže nauka. Mada, kaže nauka, Ptolomej je pomenuo i balkanski grad Serbinon koji nema veze sa Srbima, jer Srbi su bili tada na Kavkazu, veli nauka, to znamo iz Plinijevog spisa :D

Plinijev spis smo videli, nema Srba na Kavkazu.
Ptolomejev spis je otkrio i prepisao Maksim Planud u 13.veku. Medjutim isti taj Planud pored Serbinona panonskog ostavlja komentar kako on misli da su Srbi dobili ime po tom gradu na Savi.
Ali kako je moguce da to Planud misli ako su Srbe na Kavkazu zabelezili Plinije i Ptolomej :mrgreen:

Sada cu da proverim i prvu stampu Ptolomeja ali nesto mi se javlja da i tamo ne pise ono sto treba da pise :mrgreen:

To nije odgovor na pitanje. Pitanje je bilo da li se može išta saznati iz toga.
Kad bolje razmislim u pravu si.
Planud je svakako rekao da su Srbi iz Serbinona, pa ako ih je Ptolomej i zabelezio na Kavkazu to znaci da su tamo migrirali sa Balkana.

Veceras gledam neki horor, ali kao sto I sam znas ja sve proveravam I nista ne prepustam slucaju, znam sa kim imam posla, ovih dana cu da proverim I Ptolomeja. Cisto da zabelezim jos jedan slucaj silovanja izvora ako se desio.

Ne znam koji bi to bio zlocin prezvrljavanja izvora po redu, moram da pogledam svesku, ali broj je sigurno dvocifren 🤔

Kad bolje razmislim u pravu si.

U vezi sa čim tvrdiš da sam u pravu?

Veceras gledam neki horor, ali kao sto I sam znas ja sve proveravam I nista ne prepustam slucaju, znam sa kim imam posla, ovih dana cu da proverim I Ptolomeja. Cisto da zabelezim jos jedan slucaj silovanja izvora ako se desio

Ne, ja to ne znam tj. to se iz tvojih dela ne vidi. Jedino što se vidi jeste da iz nekog razloga, koji ostaje još uvek nerazjašnjena misterija (deluje da čak ni samom tebi uopšte nije jasno) mlatiš praznu slamu oko štampanih izdanja.

Štaviše, iskustvo pokazuje da to gotovo ništa ne proveravaš i da nemaš čak ni elementarne želje za utvrđivanjem šta je istina, već da selektivno pretražuješ po Google pretraživaču da naletiš šta možeš da iskoristiš za neku unapred zacrtanu svrhu. Gotovo nijednom se nisi pokazao kao da te interesuje da te interesuje da nešto proveriš, već samo određene tvrdnje dogmatski proglašavaš neupitnom istinom, ne pružajući ama baš nikakvo obrazloženje.

Primera radi, seri se šta si uradio u slučaju one Bugarke koja je napisala knjigu o Justinijanu. Nisi proverio niti jednu jedinu njenu tvrdnju. Ama baš ni jednu jedinu. :D I ne samo to, nego se generalno izražavaš i ophodiš vrlo neprijateljski prema svakome ko pokaže želju za upravo proveravanjem i utvrđivanjem istine.

Tako da - nemoj, molim te. Vrlo neukusno ispada to neosnovano dizanje samog sebe u nebesa (da ne kažem koliko je i, pobogu, egomanijakalno). :roll:

A da te stvarno zanima šta piše kod Ptolemeja i Plinija, ti bi batalio taj ćorav posao i vratio se izvorima, odnosno rukopisima. Ali ti to ne radiš i ne interesuje te. :kafa:

Ne znam koji bi to bio zlocin prezvrljavanja izvora po redu, moram da pogledam svesku, ali broj je sigurno dvocifren 🤔

Da li ti stvarno misliš da je nešto falsifikat samo zbog toga što bi ti hteo da bude? :lol:

Poslednja izmena:
Ptolomejeva Geografija, izdanje iz 1482. godine, u sarmatskoj Aziji je pomenut narod pod imenom Seri, a ne Serboi kako se lazno predstavlja u "naučnoj" literaturi

1695552110172.png

U istom izdanju u donjoj Panoniji Ptolomej beleži grad pod nazivom Serbinum

1695552313100.png

Dakle jasno je zašto je Planud Srbe povezao se Serbinumom i nisu mu pali na pamet neki Seri na Kavkazu.

Serbe na Kavlazu će nešto kasnije da izmisle i u Plinijev i Ptolomejev spis ubace metodom prežvrljavanja začetnici moderne kritičke istoriografije, takozvani naučnici :mrgreen:

Jedno još ranije izdanje Ptolomeja, iz 1460g. U tekstu takodje stoji Vali i Seri

1695557365454.png

Volšebno, čarobnim štapićem kritičke nauke, Seri postaju Serbi u izdanju iz 1560g. I eto, postaše Srbi na Kavkazu i eto postade srpska postojbina Kavkaz :per:

1695557573984.png

I na ovom mestu valja napomenuti reči učenog Maksima Planuda, čoveka koji je otkrio Ptolomejev spis. Maksim Planud je u komentaru pored panonskog grada Serbinum napisao sledeće: Srbi su dobili ime po ovom gradu

Da li je Planud stavio komentar pored kavkaskog naroda Seri, ne znam, ali možemo i to proveriti

Ptolomejeva Geografija, izdanje iz 1482. godine, u sarmatskoj Aziji je pomenut narod pod imenom Seri, a ne Serboi kako se lazno predstavlja u "naučnoj" literaturi

Pogledajte prilog 1415978

U istom izdanju u donjoj Panoniji Ptolomej beleži grad pod nazivom Serbinum

Pogledajte prilog 1415980

Dakle jasno je zašto je Planud Srbe povezao se Serbinumom i nisu mu pali na pamet neki Seri na Kavkazu.

Serbe na Kavlazu će nešto kasnije da izmisle i u Plinijev i Ptolomejev spis ubace metodom prežvrljavanja začetnici moderne kritičke istoriografije, takozvani naučnici :mrgreen:
И ја имам сумњи око Птоломејеве мапе.
Мени је необично што се Срби и Албанија северно од Кавказа, налазе у готово идентичном односу Срби и Албанија на Балкану.!?

И ја имам сумњи око Птоломејеве мапе.
Мени је необично што се Срби и Албанија северно од Кавказа, налазе у готово идентичном односу Срби и Албанија на Балкану.!?
Nema tu sumnji sve je čisto kao suza.

Maksim Planud je u 13.veku otkrio Ptolomejev spis u nekom manastiru i kritički ga obradio. On je rekao da je Serbinon srpski grad. Kavkaske Srbe ne pominje. A ne pominje ih jer ih nije ni bilo. Video si da se kroz sva izdanja Ptolomeja i Plinija u 15.veku na Kavkazu postoje neki Seri. Ne samo Planud. nego ni ostali, Halkokondil, Pikolomini, svi pišu da su Srbi starosedeoci. Mutlajvine u istoriografiju počinju u 16.veku i tada u Ptolomejevom i u Plinijevom spisu od Sera na Kavkazu nastaju Serbi. I tada nastaje kavkaska teorija.

I da, vrlo bitno u 16 veku nastaju i Hrvati na Balkanu. Halkokondil je Hrvate smeštao kod Poljaka na Baltiku a Pikolomini stidljivo pominjao Liburne u smisli pa valjda su to Hrvati. Takodje tada počinju i bulažnjenja o kraljevini da bi priču začinio navodni Porfirogenit malo kasnije.

kritički ga obradio.

Šta tačno ti podrazumevaš pod sintagmom „kritički obraditi“? :lol:

On je rekao da je Serbinon srpski grad.

Netačno.

Fol. ?v: Marginal note to Book 8, 7.7 (next to Τῆς δὲ κάτω Παννονίας τὸ μὲν Σέρβινον τὴν μεγίστην ἡμέραν ἔχει ὡρῶν ιε ʹδ, καὶ διέστηκεν Ἀλεξανδρείας πρὸς δύσεις ὥρᾳ μιᾷ καὶ ἕκτῳ): "+Ἀπὸ τοῦ Σερβίνου τούτου οἱ Σέρβοι λέγονται οἶμαι."

https://www.doaks.org/resources/mmdb/manuscripts/1662

Kavkaske Srbe ne pominje. A ne pominje ih jer ih nije ni bilo. Video si da se kroz sva izdanja Ptolomeja i Plinija u 15.veku na Kavkazu postoje neki Seri.

Kako znaš da se u Planudovom rukopisu ne pominju zakavkaski Srbi? Jesi li proverio? Šta piše u rukopisu na tom mestu; možeš li da postaviš?

Ne samo Planud. nego ni ostali, Halkokondil, Pikolomini, svi pišu da su Srbi starosedeoci.

Planud ne piše da su Srbi balkanski starosedeoci, a Halkokondil kaže da ne zna i da sa nikakvom sigurnosti ništa tako precizno ne bi mogao kazati.

Drugi pomen kavkaskih Srba, nakon ovog Plinijevog, potekao je od Ptolomeja, kaže nauka. Mada, kaže nauka, Ptolomej je pomenuo i balkanski grad Serbinon koji nema veze sa Srbima, jer Srbi su bili tada na Kavkazu, veli nauka, to znamo iz Plinijevog spisa
Ниједан од та три помена се не односи на претке данашњих Срба.

Back